ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Hentes szelet

2010. december 19. - Dyna 122

Hozzávalók: sertéshús, füstölt szalonna (sliced bacon), füstölt kolbász, fehérbor, csemege uborka, vöröshagyma, ketchup, só, olaj

Elkészítése:

A hússzeleteket jól kiverjük és vékonyan megkenjük ketchuppal. Sózzuk, vékony szalonnaszeletekkel, karikára vágott vöröshagymával, csemege uborkával és kolbásszal megrakjuk. Befedjük egy másik hússzelettel és hústűvel összezárjuk. Először kevés zsiradékon átsütjük, majd kevés vízzel és fehérborral felengedve puhára pároljuk.

Rizibizivel, saját levével tálaljuk.

Pusztapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhalapocka, 50 dkg burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérbor, 25 dkg konzerv lecsó, só, őrölt kömény, pirospaprika, 1 ek. étolaj

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megpirítjuk. Beletesszük a nagyobb kockákra vágott lapockát, 1 gerezd fokhagymát, megsózzuk, megpaprikázzuk, köménymaggal fűszerezzük, majd kevés vizet öntünk rá, és lassú tűzön főzzük.

Ha a hús puhulni kezd, beletesszük a kockákra vágott burgonyát, a fehérbort és a lecsót. Az egészet puhára főzzük.

Rum-golyó

Hozzávalók(kb. 60 db-hoz): a tésztához: 4 tojás, 10 dkg porcukor, 1 cs. Dr. Oetker Bourbon vaníliáscukor, 10 dkg búzaliszt, 2 dkg kakaópor, 1 csapott tk. Dr. Oetker sütőpor; valamint: 10 dkg étcsokoládé, 125 ml rum, 10 dkg narancs- vagy baracklekvár; a mázhoz: 2 tasak Dr. Oetker tortabevonó ét prémium, Dr. Oetker Decor gyöngy selyem vagy Dr. Oetker csoki drazsé

Elkészítése:

A tepsit (30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

A vajat az étcsokoládéval gőz felett megolvasztjuk. A tojást a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a vanillincukrot, és további 2 percig keverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóval elkeverjük, a masszához szitáljuk, és sima tésztává keverjük. A tésztát a tepsibe töltjük, tetejét elsimítjuk, a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt kb. 10 perc alatt megsütjük. A megsült süteményt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk. A kihűlt tésztát egy keverőedénybe jól összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a rumot, a lekvárt és a csokoládét, és konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk. A masszát 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

A masszából diónyi golyókat formázunk, 1 órára ismét hűtőszekrénybe helyezzük.

A tortabevonókat a tasakon lévő használati utasítás szerint megolvasztjuk. A golyókat a mázba mártjuk, sütőpapírra fektetjük, majd azonnal, még a máz megszilárdulása előtt Decor Gyönggyel vagy Csoki Drazséval díszítjük.

Máltai halszelet

Hozzávalók: tengeri halfilé, 1 dl vörösbor, 1 kis doboz paradicsompüré, 2 ek. tejföl, vegyes zöldség, vöröshagyma, citromhéj, só, őrölt bors, babérlevél, vaj

Elkészítése:

Vajon reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott vegyes zöldséget, sót, törött borsot, reszelt citromhéjat és 1 deci vörösbort. Mikor a zöldség megpuhult, akkor elkeverjük egy kis doboz paradicsompürével, babérlevéllel, 2 evőkanál tejföllel és mártás sűrűségűre hígítjuk. Ebben főzzük ki a szálkátlanított és sózott halszeleteket.

Tört burgonyával tálaljuk.

Gyümölcsös joghurttorta

Hozzávalók: 6 dl natúr joghurt, 10 ek. kristálycukor, 2,5 dkg zselatin, 60 dkg idénygyümölcs, 2 cs. tejszínhabpótló por

Elkészítése:

A joghurtot a cukorral és a zselatinnal összemelegítjük, de nem forraljuk fel! Egy kevés gyümölcsöt félreteszünk a díszítéshez, a többit összeturmixoljuk és a joghurtba keverjük. A csomagolás szerint elkészítjük a tejszínhabot és azt is a gyümölcsös joghurthoz adjuk. A masszát tortaformába öntjük, a tetejét megszórjuk a félretett gyümölccsel, és legalább egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

Szeletekre vágva, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Túróval töltött sós palacsinta

Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, darált sonka, 1 tojássárgája, ketchup, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

A szokásos módon sós palacsintákat sütünk. Közben 25 dkg tehéntúrót áttörünk, darált sonkával, és 1 tojássárgájával eldolgozzuk, megsózzuk. A túrókrémre kevés ketchupot is kenünk. A palacsintákat megtöltjük. Batyu alakúra hajtogatjuk és a rántott palacsintánál szokásos módon bundázzuk.

Forró olajban kisütjük és idénysalátával tálaljuk.

Almás táska

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, tej, cukor, só; a töltelékhez: 75 dkg alma, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 2 dkg vaj, 1 db citrom, rum; zsemlemorzsa vagy búzacsíra, tojásfehérje

Elkészítése:

20 deka finomlisztet összegyúrunk 10 deka margarinnal, két deka, egy kevés édes tejben megfuttatott élesztővel, egy tojássárgával meg csipet sóval, és cipót formálva belőle, letakarva egy óráig pihentetjük.

Közben 75 deka almát (de sosem starkingot!) megtisztítunk, kicsi, vékony szeletekre vágjuk, és két deka vajon 10 deka cukorral párolni kezdjük. Belecsavarjuk egy citrom levét, nehogy megbarnuljon, sőt belereszelhetjük a citrom sárga héját is, hogy zamatossá váljon. Ha az alma megpuhult, de még nem esett szét, hozzáadunk öt deka, egy kevés rumban megáztatott mazsolát is, és erős lánggal elpárologtatjuk a levét.

A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral kiszúrjuk, és mindegyik korongot egy kevés zsemlemorzsával vagy búzacsírával megszórjuk. Egy-egy halom mazsolás almát rakunk rá, és a tésztát félbe hajtva, a széleit összenyomkodjuk. Sütőlemezre fektetjük, a tetejüket tojásfehérjével megkenjük, és villával megszúrkáljuk. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

süti beállítások módosítása