ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Tejfölös szelet

2010. március 07. - Dyna 122

Hozzávalók 2 személyre: 4 szelet sertéshús, 2 dl tejföl, vöröshagyma, mustár, só, őrölt bors, zsír/olaj

Elkészítése:

Jól kivert sertésszeleteket megsózunk, megborsozunk és mustárral vékonyan megkenünk. Karikára vágott vöröshagymával együtt kevés zsíron puhára sütjük. Mikor megsült, akkor még a serpenyőben áthúzzuk 2 dl tejfellel és egyszer átforraljuk.

Hamis fondue

Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. mirelit hasábburgonya, 1 doboz tejföl, majonéz, só, őrölt bors, metélőhagyma, olaj

Elkészítése:

Egy csomag mirelit hasábburgonyát bő, forró olajban megsütünk.

Közben 1 doboz tejfelt ízlés szerinti mennyiségű majonézzel, sóval, borssal, finomra vágott metélőhagymával eldolgozunk. A frissen sült hasábburgonyákat ebbe a mártásba mártogatva hasábonként eszegetjük.

Ponty Orly módra

Hozzávalók 2 személyre: pontyfilé, 20 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl sör, olaj, só

Elkészítése:

A tisztított pontyszeletekből 6-8 cm hosszú és 2 cm széles csíkokat vágunk és megsózzuk.

Az Orly masszához 20 deka lisztet csipetnyi sóval, 3 tojássárgájával és 1 deci sörrel jól eldolgozunk, majd hozzáadunk még 1 deci sört, a tojások felvert habját, és óvatosan belecsurgatunk egy evőkanál olajat.

A halszeleteket kevés lisztbe, majd a sörtésztába mártjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

Tojáslepény káposztával

Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg fejeskáposzta, 4 db tojás, köménymag, só, őrölt bors, zsír

Elkészítése:

A fejeskáposztát finomra vágjuk, kevés zsíron köménymaggal együtt megfonnyasztjuk. Összekeverjük 4 db felvert tojással, sózzuk, borsozzuk, és a palacsintához hasonlóan kisütjük.

Tojáslepény pék módra

Hozzávalók 2 személyre: 4 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 2 szelet kenyér, tej, só, olaj

Elkészítése:

4 tojást elkeverünk 5 deka reszelt sajttal és sóval. Közben két vékony szelet fehér kenyérről a héját levágjuk, tejbe áztatjuk, kissé kinyomjuk és a tojásokhoz keverjük. Forró olajban lepényszerűen megsütjük.

Eperbefőtt

Hozzávalók: eper, cukor, tartósítószer, víz

Elkészítése:

Az óvatosan leszedett, éppen csak piros, de még aránylag kemény, nem egészen érett, közepes nagyságú eperszemeket lecsumázzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és üvegekbe rakjuk. Vizet töltve rá megmérjük, hogy mennyi szirupot kell készítenünk, majd a gyümölccsel töltött üvegeket forró vízbe állítjuk.

Egy liter vízre kb. 50 deka cukrot véve, szirupot főzünk, az eperre forrázzuk, és a szirupot a főzőedényébe visszaöntve, újra felforraljuk. Ezalatt az üvegeket  kistányérral letakarjuk, nehogy a gyümölcs kihűljön. Ezt még kétszer megismételjük, az utolsó forrázás előtt a szirupba csipetnyi tartósítószert keverünk. Az üvegeket azonnal lekötve, másnapig szárazgőzbe rakjuk. Csak frissen szedett eperből jó!

Meggyital

Hozzávalók: 50 dkg meggy, 1,5 liter forró víz, 15 dkg cukor, 1 üveg ásványvíz, citromkarika, konyak
 
Elkészítése:
 
A kimagozott meggyhez adjunk pár szem tört meggymagot. A vízzel egészen lassan forraljuk 2 órán át.
 
A cukorból kevés vízzel szirupot főzünk, hozzáadjuk a szitán átengedett meggylevet. Ha teljesen kihűlt, hozzáöntjük az ásványvizet, konyakot és citromkarikát.

Szerb burgonya

Hozzávalók: burgonya, lecsó, tejföl, só, kömény, vaj

Elkészítése:

A hámozott és darabolt burgonyát sós, köményes vízben megfőzzük és püré finomságúra
áttörjük. Kivajazott tűzálló üvegedény aljára tesszük a püré felét, erre levétől
lecsurgatott lecsót helyezünk, majd újra pürét és lecsót. Tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.

Római kocka

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 l tej, 15 dkg búzadara, 1 tojás, 1 tojássárgája, sajt, vaj, só, őrölt bors, szerecsendió

Elkészítése:

Fél liter tejet sóval, őrölt borssal ízesítünk, felforraljuk, majd vékony sugárban, közben kevergetve, beleszórunk 15 deka búzadarát. Nagyon kis lángon, kevergetve kb. öt percig a tűzön hagyjuk, ezalatt teljesen megsűrűsödík, a dara üvegesre fő.  A tűzről levéve késhegynyi őrölt szerecsendióval ízesítjük, és ha már langyos, egy egész tojással meg egy tojássárgájával, utána két deka vajjal összekeverjük.

Megvajazunk egy lapos porcelántálat, és 7-8 milliméter vastagon rákenjük a főtt darát, hogy négyszögletes lapot kapjunk. Teljesen kihűtjük, utána vizes késsel 5x5 centis kockákra vágjuk, és egymástól 2-3 centi távolságra egy alaposan kivajazott vagy kizsírozott sütőlemezre fektetjük. A tetejére sajtot reszelünk, mindegyikre borsónyi vajat rakunk, és a forró sütőbe
vagy grillbe tolva addig sütjük, amíg a teteje halványpiros nem lesz.  Megbarnítani nem szabad, mert akkor a sajt megkeseredik.)

Kitűnő feltét minden tavaszi főzelékre, különösen a parajra, de egy csésze teával vagy egy pohár sörrel vacsorára is adhatjuk.

Makói burgonya

Hozzávalók: burgonya, vöröshagyma, füstölt szalonna, zsír, só, pirospaprika

Elkészítése:

A főtt és hámozott burgonyákat karikákra vágjuk. Egy tepsit alufóliával kibélelünk, belülről vékonyan zsírral kikenjük. Elhelyezzük a burgonya felét, erre rakjuk a vékonyra karikázott vöröshagymát és a szeletekre vágott füstölt szalonnát. Megszórjuk pirospaprikával elkevert sóval és befedjük a burgonya másik felével. Ezt is fűszerezett sóval ízesítjük és becsomagoljuk alufóliába. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

süti beállítások módosítása