ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Böllér máj (2)

2010. június 26. - Dyna 122

Hozzávalók: sertésmáj, füstölt szalonna, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, só, őrölt bors, zsír v. olaj

Elkészítése:

Májszeleteket füstölt szalonna csíkokkal megtűzdelünk. Közben finomra vágott hagymát kevés zsírban megpirítunk, hozzáadunk kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Sóval, törött borssal ízesítjük. Mikor félig megpuhult, mellétesszük a tűzdelt májszeleteket, és együtt pár perc alatt készre pároljuk. Tört burgonyával tálaljuk.

Zöldséges marhatokány

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg marhafelsál, 2 közepes fej vöröshagyma, 40 dkg sárga- és fehérrépa, 2 dl tejföl, 2 dl húsleves (kockából), 3 dkg zsír, 1 dl fanyar vörösbor, 2 tk. liszt, só, bors, 2 tk. pirospaprika

Elkészítés:

A hagymát kockára vágva fonnyasszuk meg a zsíron, tegyük rá a vékony csíkokra vágott húst, borsozzuk, és addig süssük, míg nem kezd levet engedni. Ekkor keverjük hozzá a pirospaprikát és öntsük fel vörösborral.

A répákat vágjuk kis kockákra és adjuk a húshoz. Kis lángon, lefedve, időnként megkeverve pároljuk, amíg meg nem puhul. Ha szükséges, a levét pótoljuk. Ha a hús megpuhult, öntsük hozzá a maradék húslevest és forraljuk fel.

A tejfölt keverjük el a liszttel, öntsük a húshoz, és közepes lángon pár percig forraljuk. Ízlés szerint sózzuk, majd galuskával, tésztával vagy rizzsel tálaljuk.

Epres dinnyesaláta szőlővel

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg eper, 60 dkg sárgadinnye, 20 dkg szőlő, 2 evőkanál akácméz, 1 dl édes bor, mentalevél
 
Elkészítése:

A dinnyéből kis golyókat formázunk, a szőlőt leszemezzük és az eperrel együtt mindent egy salátástálba teszünk.
 
Leöntjük a borban kikevert mézzel, lefedjük, többször megkeverjük, hűtőbe tesszük, és jéghidegen, mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Wasabi brownies

Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 12,5 dkg vaj, 3 ek. kakaópor, 3 tojás, 1 bögre barnacukor, 1 bögre liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 1 kk. vanília aroma, 1 púpos kk. wasabi-por, 2 ek. víz, 5 dkg csokipasztilla

Elkészítése:

A vajat és az étcsokit együtt olvasszuk fel gőz fölött vagy mikróban és keverjük hozzá a kakaóport.

A tojásokat keverjük krémessé a cukorral, adjuk hozzá a vanília aromát, és a vízben csomómentesre kevert wasabi-port.

A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és adjuk hozzá a a tojásos masszához. Öntsük sütőpapírral kibélelt tepsibe, tetejét szórjuk meg csokipasztillákkal és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20 percig süssük.

Eperdzsem (2)

Hozzávalók: 1,3 kg eper, 50 dkg zselírozócukor, késhegynyi citromsav

Elkészítése:

Az epret megmossuk, kicsumázzuk, apró darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a zselírozócukrot és a citromsavat, jól összekeverjük, és erős lángon állandóan kevergetve felforraljuk. Kb. 1 percig forraljuk, a tűzről levéve még párszor megkeverjük. Üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, fejjel lefelé fordítva 5-6 percig állni hagyjuk, majd a polcra tesszük.

Meggyhús egyszerűbben

Hozzávalók: 5 kg meggy, 1,5 kg kristálycukor, 1 dkg tartósítószer

Elkészítése:

Öt kiló meggyet lecsumázunk, megmosunk, kimagozunk, és másfél kiló kristálycukorral meg egy deka tartósítószerrel összekeverjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lekötjük, és a kamrába a végleges helyére rakjuk.

Télen nemcsak leves, mártás készülhet belőle, de lecsöpögtetve tésztatölteléknek is kitűnő.

Bajor rántott hús

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet rövidkaraj, 8 db főzőkolbász, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, olaj

Elkészítése:

8 kisebb szelet rövidkarajt kicsontozunk, és vékonyra kiverünk. Mindegyik szelet húst egy-egy darab főzőkolbász köré tekerjük, megtűzzük és megsózzuk. Lisztben felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban ropogós pirosra kisütjük. Főzelék, vagy burgonya és saláta a körítése.

Ínyenc csirke

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg-os csirke, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. paradicsompüré vagy 2 ek. ketchup, 1 dl testes vörösbor, 3 ek. olaj, 1 kk. vöröshagyma, 1 kk. mustár, 1 mk. méz (vagy csipet cukor), borecet, só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

Feldaraboljuk a csirkét és három evőkanál olajon, apránként átsütjük, hogy minden húsdarab megfehéredjék. Tűzálló tálra egymás mellé rakjuk.

A mártáshoz a serpenyőben lévő olajat három gerezd tört fokhagymával, egy evőkanál paradicsompürével vagy két evőkanál ketchuppal, egy deci testes vörösborral, néhány csepp borecettel, egy kiskanál nagyon finomra vágott hagymával, sóval, őrölt borssal meg egy kiskanál mustárral elkeverünk, néhány percig forraljuk és ráöntjük a csirkére. (Tehetünk bele csipetnyi cukrot vagy egy mokkáskanál mézet is.) A tálat a sütőbe tesszük, és ebben a fűszeres mártásban sütjük meg a csirkét, ügyelve, nehogy odakapjon.

Tálalás előtt a levébe diónyi vajdarabot keverünk, de ezzel már nem tesszük a sütőbe; ha a vaj elolvad, készen van az ínyenc csirke. (Készíthetjük csak mellekből és/vagy combokból is.)

Epertorta kevert tésztából

Hozzávalók: 7,5 dkg vaj, 7,5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 15 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, csipetnyi só, 4 ek. tej, 1 csapott ek. zselatinpor, 12,5 dkg félzsíros tehéntúró, 5 ek. cukor, 2 dl tejszín, 50 dkg eper
 
Elkészítése:
 
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. A lisztet a sütőporral és a sóval összevegyítjük, majd a tejjel váltogatva a vajas-tojásos masszába keverjük. A sütőt 200 fokra hevítjük. A tésztát a kivajazott formába töltjük. A sütő alsó részébe téve 20 perc alatt aranysárgára sütjük, majd egy tálra borítjuk.
 
A zselatint fél deci hideg vízben megáztatjuk. A túrót 3 evőkanál cukorral simára keverjük. A zselatint folytonos keverés közben kis lángon melegítjük, és kanalanként hozzáadjuk a túrót.
 
A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a hab felét a túróhoz keverjük.
 
Az epret megmossuk, lecsurgatjuk, szárát eltávolítjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk.
 
A már kihűlt süteményre kenjük a túrókrémet, elosztjuk rajta az epret, és a maradék tejszínhabbal díszítjük.

Flamand burgonya

Hozzávalók: burgonya, tejföl, sajt, vaj, só, köménymag, szerecsendió

Elkészítése:

A többször váltott vízben megmosott héjas burgonyákat hosszában félbevágjuk és vágott felükkel lefelé kivajazott tűzálló üvegedénybe helyezzük. Kb. 20 percnyi sütés után sózzuk. Vastagon áthúzzuk köménymaggal ízesített tejföllel és kevés reszelt szerecsendióval. Reszelt sajttal megszórjuk és aranysárgára sütjük.

Tojás pohárban (Oeufs en cocotte)

A cocotte egy különleges cseréplábas, négy kis lábbal, két füllel és szorosan záródó cserépfedővel. Minden kislábasban csak egy tojás fér el. Ilyen edény csak kevés magyar háztartásban található, de pótolható tűzálló üvegből készült csészével vagy jénai tojásfőzővel.

Hozzávalók: tojás, tejföl, vaj, só

Elkészítése:

Az edényt néhány percre sütőbe tesszük. Közben tojásonként egy-egy evőkanál tejfölt megmelegítünk, de nem forraljuk. A már meleg edénybe egy evőkanál tejfölt öntünk, majd óvatosan beleütjük a tojást, ráteszünk egy kávéskanálnyi vajat és sózzuk. Ezután az edényeket forró vízzel teli peremes tepsibe tesszük, lefedjük (ha a tepsinek nincs fedele, akkor alufólia lemezzel), és ezt a vízfürdős tepsit nem túl meleg sütőbe toljuk. Hat-nyolc perc alatt a tojás megdermed. Az edényben tálaljuk.

Szalontüdő

Hozzávalók 4 személyre: 1 db sertéstüdő szívvel és nyelvvel, 1-2 szál fehérrépa és sárgarépa, 1-2 babérlevél, só, cukor, ecet vagy citromlé az ízesítéshez, tejföl

Elkészítése:

A hozzávalókat megmossuk és nagy fazék vízben addig abáljuk, amíg a nyers színét elveszti.

Hideg vízbe kiszedjük, kihűlés után 4-5 centis csíkokra vágjuk. Újra feltesszük főni annyi vízzel, hogy ellepje. Enyhén sózzuk, beletesszük a zöldségeket, a babérlevelet és puhára főzzük.

A zöldségeket vegyük ki és krumplitörőn törjük át, majd tegyük vissza.

Zsemleszínű rántást készítünk, ezzel felengedjük és jól felforraljuk. Ízlés szerint cukorral, ecettel, vagy citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Tálaláskor egy kanál tejfölt adunk hozzá. Zsemlegombóccal vagy galuskával tálaljuk.

Svéd hátszínszelet

Hozzávalók 2 személyre: 4 szelet hátszín, 10 dkg torma, 2 dl tejföl, Worcester szósz, petrezselyemzöld, cukor, só, őrölt bors, zsír/olaj

Elkészítése:

Sózott, borsozott hátszínszeleteket kevés felhevített zsírban vagy olajban félangolosra sütünk.

Tíz dkg reszelt tormát elkeverünk 2 dl tejföllel, Worcester mártással és kevés cukorral. A kisütött hátszínszeleteket a mártással áthúzzuk, petrezselyemmel meghintjük. Köményes burgonyával tálaljuk.

Gombapaprikás

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gomba, 2 közepes vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 hegyes zöldpaprika, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, Piros Arany, pirospaprika, só

Elkészítése:

Az apró kockára vágott szalonna kisütött zsírján finomra vágott vöröshagymát pirítunk, megszórjuk pirospaprikával, Piros Arannyal ízesítjük, és felengedjük 1 dl vízzel. Zsírjára visszaforraljuk.

Ezután a gombát a karikákra vágott zöldpaprikával együtt a hagymás zsírra tesszük. Sózzuk, és 15-20 percig pároljuk. A tejfölt 1 evőkanál liszttel kikeverjük, a gombához öntjük és jól átforraljuk. Galuskával tálaljuk.

Körtekrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 3 db körte, 10 dkg cukor, 1/2 db citrom, fűszer redukció (fahéj, egész citromhéj, szegfűszeg), 1 cs. vaníliás pudingpor, 1 dl tejszín, 1 dl fehérbor, (vaníliafagylalt), tejszínhab

Elkészítése:

Szokásos módon gyümölcslevest készítünk. Krémporos, tejszínes sűrítést alkalmazunk. Az alaplevet fehérborral és fűszer redukcióval ízesítjük. A levest tálalás előtt turmixoljuk és jól lehűtjük.

A muskotályos körte különleges ízt ad levesünknek. Hűtött csészébe tálaljuk.

Ha fokozni szeretnénk az ízvarázst, vaníliafagylalttal, tejszínhabbal, mentalevéllel díszítve kínáljuk.

(Laci bácsi receptje)

Meggyhús

Hozzávalók: meggy, kristálycukor, rum

Elkészítése:

Az ütött-kopott, túlérett, de még ép meggyszemeket megmossuk, kimagozzuk, és kristálycukorral rétegezve 1-2 literes üvegekbe töltjük. A tetejére vastagon cukor kerül, és arra 1-1 evőkanál rumot öntünk. Az üvegek szájára kistányért fektetve 10 napig védett, napos helyen tartjuk, csak utána kötjük le.

Télen pecsenyéhez remek köret.

Erdészburgonya

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 40 dkg gomba, 20 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, (főtt tojás)

Elkészítése:

Húsz dkg kockákra vágott füstölt szalonnát zsírjára pirítunk és ebben megfonnyasztunk 1 fej finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadunk személyenként egy nagyobb, tisztított és kis kockákra vágott burgonyát. Kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott 40 dkg gombát. Sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük és fedő alatt készre pároljuk. Egyéni ízlés szerint főtt tojás kockákkal is dúsíthatjuk.

Szegedi sertéskaraj

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertés rövidkaraj, szeletelt bacon, zöldpaprika, paradicsom, vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, só, pirospaprika, liszt, 2 ek. olaj v. 1 ek. zsír

Elkészítése:

Egykilós sertés rövidkarajt kicsontozunk, és úgy vágjuk be, hogy egy ujjnyi vastag, nagy hússzeletet kapjunk. Ezt a húst kirakjuk hajszálvékony húsos szalonna szeletekkel, erre egy réteg kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát, majd karikára vágott paradicsomot, meg vöröshagymát rakunk. Az egészet óvatosan összegöngyöljük, zsineggel vagy hústűvel rögzítjük, és ha a szalonna nem túl sós, kívülről enyhén besózzuk. Paprikás lisztben megforgatva, 2 evőkanálnyi olajon, vagy egy evőkanálnyi zsíron megpirítva kevés vízzel puhára pároljuk a hústekercseket. A hús levébe párolás közben dobhatunk egy gerezd fokhagymát is.

Tálalás előtt felszeleteljük, levét egy deci tejföl, egy púpos kiskanálnyi liszt és késhegynyi pirospaprika keverékével besűrítjük. Burgonyapüré illik hozzá.

Gyors parfé

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 30 dkg gyümölcs

Elkészítése:

2 tojásfehérjébe 25 dkg porcukrot öntünk, és 30 dkg megtisztított, kis kockákra vágott gyümölcsöt hozzáadva habverővel addig kavarjuk (sosem verjük!), amíg az egész könnyű, habos lesz. Vizezett formába töltjük, és a fagyasztóba tesszük.

Tálaláskor a forma külsejére néhány pillanatig meleg vizet csurgatunk, majd tányérra borítjuk belőle a parfét. Kockákra vágva rakjuk mély üvegtányérokba vagy talpas poharakba. Megszórjuk olyan gyümölcsdarabokkal, amelyet belekevertünk, és tejszínnel, gyümölcsöntettel díszítjük.

Zöldséges nudli

Hozzávalók: 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 kg nyers burgonya, 20 dkg finomliszt, 2 db egész tojás, 10 dkg vaj (vagy margarin), 1 csokor petrezselyem, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 2 dl tejföl

Elkészítés:

A zöldséget megtisztítom, és nagyon kevés vízben megpárolom. A burgonyát hámozás után darabokra vágom, és kevés vízben megfőzöm, majd leszűrve még forrón mindkettőt összetöröm.

Gyúródeszkára teszem a liszttel, a gyengén felvert nyers tojásokkal, a vaj felével, a fűszerekkel, és a megmosott, lecsöpögtetett, apróra metélt petrezselyemzölddel jól összedolgozom. Sima tésztát gyúrok belőle. Fél centi vastagra kinyújtom, fél centis csíkokra vágom és nudli formájúra sodrom. Kis darabokat vágok belőle és az előre elkészített, forrásban lévő sós vízben megfőzöm.

Leszűrve meleg vízzel leöblítem, majd a felolvasztott vajra szedve a sütőben átforrósítom és tejföllel tálalom.

süti beállítások módosítása