ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Édes-savanyú halsaláta

2010. június 23. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 2 dl majonéz, 1 dl fehérbor, 2 dl tejföl, só, csipetnyi törött bors, citromlé, 1 csomó snidling, 25 dkg alma, 25 dkg meggy (lehet befőtt is), 2 nagy főtt burgonya, 2 ecetes uborka, 3 főtt tojás, 2 csomó zöldhagyma, 2 doboz paradicsomos szardínia
 
Elkészítése:
 
A majonézt összekeverjük a borral, a tejföllel, a sóval, a borssal, a citromlével és a finomra metélt snidlinggel.
 
A megmosott almát héjastul lereszeljük, a meggyet kimagozzuk, a főtt burgonyát, az uborkát és a kemény tojást lereszeljük és a karikára vágott zöldhagymával együtt az egészet a mártáshoz keverjük.
 
Ezután nagyon óvatosan - hogy össze ne törjön - hozzáadjuk a paradicsomos halat, vigyázva összeforgatjuk, majd üvegtálba téve a hűtőszekrényben érleljük fél napig.
 
Pirított kiflikarikákkal, zöldsalátával bélelt kompótos tálkákban tálaljuk.

Túrós-mazsolás pite

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj/margarin, 6 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 tasak sütőpor, csipetnyi só; a töltelékhez: 10 + 12 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 50 dkg túró, 2 tasak vaníliás cukor, 2 ek. prézli, 2 ek. porcukor
 
Elkészítése:
 
A tésztához valókat összegyúrjuk és téglalapot formálunk belőle, majd fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
 
A töltelékhez a tojások sárgáját 10 deka porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, beledolgozzuk az áttört túrót és a beáztatott mazsolát, végül beleforgatjuk a 12 deka porcukorral keményre vert tojásfehérjét. A tésztát kb. 25x35 cm-es lapra nyújtjuk, kizsírozott tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.
 
Kivesszük, a tetejét megszórjuk prézlivel, rásimítjuk a túrókrémet, és további 35-40 percig sütjük.
 
Rombuszokra vágjuk, és a tetejüket meghintjük porcukorral, vagy gránátalma-gyöngyökkel.

Hátszín Udvarmester módra

Hozzávalók 2 személyre: 40 dkg (4 szelet) hátszín, 10 dkg vaj, 1 kk. mustár, citromlé, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, a sütéshez: vaj

Elkészítése:

Szeletekre vágott hátszínt hártyáitól megtisztítunk és erősen kiverünk. Sózzuk, vékonyan borsozzuk és teflon serpenyőben vajon puhára sütjük.

Közben fűszeres vajat készítünk: 10 dkg hideg vajat összekeverünk finomra vágott petrezselyemmel, törött borssal, kevés sóval, néhány csepp citromlével és egy kávéskanál mustárral, majd hengerré formázzuk és tálalásig hidegen tartjuk.

Tálaláskor a hússzeletekre egy-egy karika fűszeres vajat vágunk, amely a szeletekre olvadva kellemes ízt ad.

Farsangi fánk

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, tej, 4 tojás, 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, olaj, baracklekvár

Elkészítése:

Az élesztőt cukorral édesített tejben megfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, a langyos margarinnal, a tojások sárgájával, a cukorral, a vaníliás cukorral és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk és ujjunkkal benyomjuk a közepüket. Letakarva még 10 percig kelesztjük, majd bő, forró olajban egyik oldalukat fedő alatt, kis lángon, másikat fedő nélkül, nagy lángon sütjük, így szalagos lesz a fánk.

Papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük, és vaníliás porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.

Császármorzsa

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg liszt, 1/2 l tej, 4 tojás, 6 dkg porcukor, 7 dkg zsír, 1/2 citrom, mazsola, só, sárgabaracklekvár

 

Elkészítése:

4 tojássárgáját 3 dkg porcukorral, 7 dkg zsírral, 1/2 citrom levével és reszelt héjával, mazsolával, sóval elkeverünk, majd hozzáadunk 50 dkg lisztet és 1/2 l tejet.

A tojások fehérjét 3 dkg porcukorral kemény habbá verjük, és óvatosan elkeverjük a masszával.

Egy tepsit kizsírozunk, beleöntjük a tészta alapanyagát. Meleg sütőben sütjük, és időnként lapátkanállal átkeverjük. Ha megsült - azaz a szétmorzsolt darabok megkeményedtek, de nem száradtak ki -, baracklekvárral és porcukorral megszórva tálaljuk.

Toszkán zöldségek

Hozzávalók kb. 6 dl-hez: 20 dkg metélőzeller, 10 dkg édeskömény, 1 dl citromlé, 1 ek. apróra vágott kakukkfű, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, 2 babérlevél, só, bors, 3 dl olívaolaj

Elkészítése:

A zellert és az édesköményt megtisztítjuk, megmossuk. A kömény zöld levelét felaprítjuk, a zöldségeket csíkokra vágjuk.

A citromlevet lábosban felforrósítjuk, és kb. 15 percig közepes tűzön főzzük benne a zellert, a köményt, a kakukkfüvet, a petrezselymet és a babérlevelet. Lehúzzuk a tűzhelyről, kb. 5 percig állni hagyjuk és csak ezután adjuk hozzá a sót és a borsot. A készre főzött zöldségeket a kömény felaprított levelével együtt forró vízzel kiöblített üvegekbe tesszük és olívaolajjal töltjük fel.

Eperhabos torta

Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 3-4 ek. narancslikőr, 24 g színtelen zselatin, 40 dkg eper, 10 dkg tejcsokoládé, 7,5 dl tejszín, 2 ts. vaníliás cukor, csipetnyi só
 
Elkészítése:
 
A tojások fehérjét 5 deka cukorral és a sóval kemény habbá felverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját és beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt 26 centiméteres, kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. Rácsra kiborítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és hűlni hagyjuk.
 
A kihűlt piskótát meglocsoljuk a likőrrel. A zselatint hideg vízbe beáztatjuk. A megmosott eprekből a díszítéshez 10 szép szemet félreteszünk, a többit kicsumázzuk, pürésítjük, és a maradék cukorral édesítjük. A zselatint alacsony hőfokon feloldjuk, majd az eperpürét apránként belevegyítjük. Dermedésig hűtőszekrénybe állítjuk.
 
Közben a csokoládét - egy sor kivételével - durvára lereszeljük. 6,5 deci tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá felverünk. A dermedő eperpürébe forgatjuk és belevegyítjük a csokoládéreszeléket. A piskótalap köré karimát pattintunk, és egyenletesen elosztjuk rajta az eperhabot. A tortát legalább egy órára hűtőszekrénybe rakjuk.
 
A félretett csokoládéból forgácsokat faragunk vagy lereszeljük. Az eperszemeket félbevágjuk. A maradék tejszínt felverjük. A hab egyharmad részét a torta oldalára kenjük és villával csíkokat húzunk bele. A maradék habot csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk, és a torta szélét kidíszítjük. Végül a csokoládéforgáccsal meghintjük és a fél eprekkel kirakjuk.

Kávéfagylalt

Hozzávalók 4 személyre: 8 dl tej, 4 dkg őrölt kávé, 2 dl víz, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1/2 vaníliarúd

Elkészítése:

A kávéból és a vízből erős kávét főzünk. A tejet felforraljuk a fél rúd vaníliával és 10 dkg cukorral, majd hozzáöntjük a feketekávét.

4 egész tojást 10 dkg cukorral elkeverünk, hozzáöntjük a forró kávés tejet, folytonos keverés közben addig főzzük, míg sűrűsödni kezd, majd teljesen lehűtjük és fagyasztjuk.

Bábel tornya

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1/2 cs. sütőpor, 2 tojássárgája, 1 ek. kakaópor, 1 citrom reszelt héja, lekvár, só, (tojásfehérje, dió)

Elkészítése:

Ehhez 30 deka finomlisztet 15 deka Rama margarinnal, 15 deka porcukorral, egy fél csomag sütőporral, két tojássárgájával, csipetnyi sóval meg annyi hideg vízzel gyúrunk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább két órára a hűtőszekrénybe rakjuk (előző este is összeállíthatjuk).

Utána három felé osztjuk, de nem egyforma arányban, hanem az egyik egy nagy cipó, a második kisebb, a harmadik még kisebb legyen. A közepes cipóba egy evőkanál kakaót gyúrunk, a legnagyobba meg a legkisebbe egy citrom reszelt héját. Ezután külön-külön vékonyra nyújtjuk, és háromféle nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, hogy egyforma számú nagy, közepes és kicsi korongot kapjunk. Sütőlemezre ezeket egymás mellé fektetjük, és aranysárgára sütjük. (A legkisebb korongokat tojásfehérjével megkenhetjük, durvára tört dióval is meghinthetjük.) Végül a megsült, kihűlt tésztalapokat valamilyen gyümölcsízzel úgy ragasztjuk össze, hogy alulra a legnagyobb, rá a közepes, felülre pedig a legkisebb kerüljön.

Sokáig frissen eltartható, és fogyasztás előtt akár 3-4 nappal megsüthető.

Habcsók

Hozzávalók: 30 dkg kockacukor, 3 dkg porcukor, 3 tojásfehérje, 1 dl víz, zsír, liszt

Elkészítése:

30 dkg kockacukorból és 1 dl vízből szirupot főzünk. 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadunk 3 dkg porcukrot. Az elkészült szirupot még forró állapotban, állandó keverés közben a habhoz adjuk és egész kihűlésig keverjük.

A tepsit egész vékonyan zsírozzuk és lisztezzük. A masszát nyomózsákból különböző formájúra a tepsire nyomjuk. Meleg sütőbe tesszük, de vigyázzunk, nehogy megégjen. Inkább szárítjuk, mint sütjük.

Bécsi csirkeragu

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes csirkemell, 10-15 dkg gomba, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka vagy 1 kk. vegeta, bazsalikom, oregánó, liszt

Elkészítése:

Öt deka vajon egy kis fej resze1t vöröshagymát megfonnyasztunk. Négy közepes nagyságú csirkemellet lebőrözünk, kicsontozunk, majd a húsát vékony csíkokra vágjuk. (A bőr meg a csont a levesbe kerülhet.) A húst a megfonnyasztott hagymán átsütjük, de nem pirítjuk meg, majd egy húsleveskockával (vagy kiskanálnyi vegetával), meg 1-1 késhegynyi bazsalikommal és oregánóval ízesítjük. Fedő alatt először csak a saját levében, majd mindig egy kevés vizet aláöntve, az egészet jó puhára pároljuk.

Végül 10-15 deka megtisztított, vékony szeletekre vágott gomba kerül az edénybe, ezzel 1-2 percig forraljuk, majd két deci tejföl és egy púpos kiskanál liszt keverékével besűrítjük. Párolt rizzsel vagy sült burgonyával kínáljuk.

Pármai hátszínszelet

Hozzávalók 2 személyre: 2-4 szelet hátszín, 2 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 dl tejszín, 10 dkg sajt, só, olaj

Elkészítése:

Két dkg lisztet kevés víz hozzáadásával simára keverünk, majd tovább keverjük 3 dkg vajjal és 2 dl tejszínnel. Lassú tűzön állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzlapról levéve 10 dkg reszelt sajttal eldolgozzuk. Sóval ízesítjük.

Közben a hátszínszeleteket kevés forró olajban hirtelen kisütjük. Tálaláskor a húsokra öntjük a sajtmártást. Vegyes zöldségköretet adunk mellé.

Vasi pecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertéscomb, 2 dl tej, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:

A sertéscombszeleteket kiverjük, besózzuk, és a fokhagymával, borssal ízesített tejbe beáztatjuk. Fél napig hideg helyen állni hagyjuk, majd paprikás lisztben megforgatjuk és bő, forró olajban kisütjük. Tört burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Sangria

Hozzávalók: 1 üveg savanykás vörösbor (pl. merlot), 1 doboz narancslé, 6-7 narancs, jégkocka, (befőtt, rum v. konyak)

Elkészítése:

Egy üveg testes, nem savanykás vörösbort (például merlot) egy doboz narancslével meg 1-2 narancs kifacsart levével összekeverünk. Apró kockákra belevágunk 4-5 megtisztított narancsot, és beleáztatjuk két narancs spirálban lefejtett, sárga héját. (Tehetünk bele a narancson kívül apró kockákra vágott befőttet is.)

Tálalás előtt az egészet felkeverjük és jégkockákat rakunk bele, hogy jó hideg legyen.

Spanyolországban sokan rummal vagy konyakkal erősítik a sangria ízét, de anélkül is kellemes, szelíd ital.

Meggybefőtt nyersen

Hozzávalók: meggy, kristálycukor, tartósítószer

Elkészítése:

A szép, ép meggyszemeket lecsumázzuk, megmossuk, és leszárítjuk, majd megmérjük, és kristálycukorral rétegezve befőzőlábasba rakjuk. Egy kiló gyümölcsre 60 deka cukrot számítunk. Letakarva egy napig állni hagyjuk, ezalatt a gyümölcs levet ereszt.

Ekkor a meggyet csak egy kevés lével üvegekbe szedjük, a tetejükre csipetnyi tartósítószert szórunk, és lekötve a végleges helyükre rakjuk, mert legalább egy hónapig nem szabad bolygatni.

(A visszamaradt levet szörpös üvegekbe töltve bedugaszoljuk és szódavízzel hígítva üdítőitalként fogyasztjuk.)

Barbecue csirkemell egészben sütve

Hozzávalók 2 személyre: 1 csirkemell egészben, csonttal, 5 ek. barbecue-szósz, 3 ek. olaj, 1 fej fokhagyma, 1 tk. őrölt fekete bors, 1 ek. só, 1,5 dl víz, burgonya, csemegeuborka

Elkészítése:

A csirkemellet minden oldalról bedörzsöljük sóval és őrölt borssal. Előmelegítünk egy serpenyőt, és a húst az olajon minden oldaláról hirtelen megpirítjuk. Ezután előmelegített sütőbe tesszük és vizet öntünk alá. Mellérakjuk a félbevágott, egész fokhagymafejeket és fóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben, 175 °C-on 30 percig sütjük.

Ezután eltávolítjuk a fóliát, leöntjük az esetleges maradék vizet, és megkenjük barbecue-szósszal a csirkemell tetejét és oldalait. 200 °C-on, fólia nélkül még 6 percet sütjük. Rövid idő (kb. 8 perc pihentetés) után szeletelhetjük. Köretként burgonyacsipszet vagy rósejbnit és csemegeuborkát adunk mellé.

Diókrémes csokoládétorta

Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 cs. sütőpor, 3 ek. kakaópor, 1 cs. vaníliaízű pudingpor, 1/2 l tej, 12-13 dkg vaj, 20 dkg dió, 10 dkg darált mogyoró, 10-10 dkg tej- és étcsokoládé

Elkészítése:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben beleszórunk 15 deka cukrot. Beledolgozzuk a vaníliás cukrot, majd a tojássárgákat, végül beleforgatjuk a keményítővel a sütő- és a kakaóporral elkevert lisztet. A masszát az alján sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 30 percig sütjük.

A megszokott módon elkészített vaníliás pudingot hűlni hagyjuk. A dióbelet 25 fél szem kivételével ledaráljuk. A vajat a maradék cukorral kikeverjük. Beledolgozzuk a pudingot, a darált diót és mogyorót.

A piskótát keresztben három felé vágjuk. Az alsó és a középső lapot a krémmel megkenjük, és a három lapot egymásra illesztjük. Kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk.

A forró vízfürdőben megolvasztott csokoládéval a tortát körös-körül megkenjük, majd kb. 30 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe. A torta tetején bejelöljük a szeleteket, és a félretett dióval díszítjük.

Cehan (Zöldséges rizses hús)

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sovány sertés-, marha- vagy csirkehús, 3 ek. olaj, 10 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 cikk fejes káposzta, 1 közepes szál sárgarépa, 8-10 parajlevél, 2 ek. szójamártás, 2 ek. ketchup, 1 ek. rizspálinka vagy száraz sherry (esetleg konyak), só, gyömbérpor; 20 dkg párolt rizs; a tetejére 1 tojás

Elkészítése:

A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk, és az olajban hirtelen megpirítjuk. A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk. A gombát, a vöröshagymát meg a káposztát vékonyan felszeleteljük, a sárgarépát karikákra, a parajleveleket csíkokra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk. A zöldségféléket a húshoz keverjük, és együtt tovább pároljuk-pirítjuk.

Ha már a zöldség is kellően megpuhult, megpirult, akkor sóval, gyömbérrel fűszerezzük, és a ketchuppal, a szójamártással meg a pálinkával meglocsoljuk. Néhány percig forraljuk, végül a párolt rizzsel összekeverjük.

A tojásból lepényt sütünk, és gyufaszál nagyságú csíkokra vágjuk. A rizses húst a tányérok közepére halmozzuk,és a tojáscsíkokkal megszórjuk.

Karamellfagylalt

Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 20 dkg cukor, 4 tojás

Elkészítése:

10 dkg cukrot karamellizálunk, a tej egy részével feloldjuk, majd a többi tejet is hozzáöntjük.

4 egész tojást 10 dkg cukorral elkeverünk, hozzáöntjük a forró karamellás tejet, és folytonos keverés közben addig főzzük, míg sűrűsödni kezd. Majd teljesen lehűtjük és fagyasztjuk.

süti beállítások módosítása