ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Tojásos csirág

2010. január 24. - Dyna 122

Hozzávalók: csirág (spárga), tojás, tej, sajt, só, szerecsendió, vaj

Elkészítése:

Személyenként 10 szál tisztított, megmosott csirágot kb. 2 centiméteres darabokra
vágunk, és sós vízben puhára főzünk. Leszűrjük, kivajazott tűzálló üvegedénybe
tesszük.

Személyenként 2 tojást 2 evőkanál tejjel, sóval, reszelt szerecsendióval és 5 dkg reszelt sajttal felverünk, ráöntjük a spárgára. Kevés vajat morzsolunk a tetejére, és sütőben addig sütjük, míg a tojás megszilárdul.

Makói szelet

Hozzávalók: sertéshús, vöröshagyma, mustár, liszt, tojás, olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

Jól kivert sertésszeleteket megsózunk, törött borssal ízesítünk. 1 nagyobb fej vöröshagymát lereszelünk és kevés mustárral elkeverjük. A hagymakrémmel megkenjük a hússzeleteket, majd összehajtjuk, a párizsi szelethez hasonlóan bundázzuk és kisütjük őket. Köményes burgonyával, befőttel tálaljuk.

Parajszelet

Hozzávalók 2 személyre: 1 csomag mirelit parajpüré, 10 dkg reszelt sajt, 4 tojás, 1/2 gerezd zúzott fokhagyma, 4 ek. liszt, só, őrölt bors, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

A felengedett és levétől lecsurgatott mirelit parajpürét elkeverjük  a reszelt sajttal, 2 tojással, sóval, őrölt borssal, fél gerezd zúzott fokhagymával, és annyi zsemlemorzsával, hogy formázható keménységű legyen. Kb. 5-10 centis szeleteket formázunk belőle. A liszttel eldolgozunk 2 tojást és ezzel bundázzuk, majd forró olajban kisütjük.

Majorannás csíkok

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg sertéscomb, 1 ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, olaj, só, őrölt bors, majoranna

Elkészítése:

A sertéscombot csíkokra vágjuk. A vöröshagymát lereszeljük és olajban megfonnyasztjuk. Beletesszük a húst, sóval, törött borssal, majorannával fűszerezzük és puhára sütjük.

Tálalás előtt átforraljuk a liszttel elkevert tejföllel. Spagettivel körítjük.

Mustár feketeribizlivel

Hozzávalók: 10 dkg fagyasztott feketeribizli, 1,5 ek. méz, 4 ek. ribiszkelikőr, kis üveg dijoni mustár (250 ml)

Elkészítése:

A kiolvadt ribiszkét a mézzel és 3 evőkanál likőrrel főzzük fel, és nagyobb tűzön fedő nélkül további 4-5 percig rotyogtassuk. Keverjük el a mustárral és a megmaradt likőrrel, majd töltsük tiszta üvegbe.

Lakodalmas pecsenye

Hozzávalók 6 személyre: 1 kg hátszín, 1 vöröshagyma, 1 l vörösbor, pici ecet, só, cukor, boróka, babérlevél, 1 karotta, 1 zeller, olaj, 1 ek. paradicsompüré, liszt, alma, mazsola, vaj, rum, konyak

Elkészítése:

A hátszínt egy fej hagymából, egy liter vörösborból, egy pici ecetből, sóból, cukorból, borókából, babérlevélből, egy karottából, egy zellerből és egy csipet cukorból készült páclében két napig állni hagyjuk.

Ezután a húst kivesszük a pácból és olajban átsütjük.

Egy evőkanál paradicsompürét kevés olajban kb. 6 percig pirítunk, majd a pácból a zöldségféléket a paradicsompürével együtt 5 percig pirítjuk. Amikor már barnás színe van, lisztet adunk hozzá, és azzal együtt tovább pirítjuk. Felöntjük a páclével, hozzáadjuk a húst, és lassan főzzük, míg a hús meg nem puhul.

A mártást átpasszírozzuk. Vajban kissé átsütött almakockákat és mazsolát adunk hozzá. (Előzőleg a mazsolát egy éjszakán át rum és konyak keverékében áztatjuk.) Fejes salátával körítjük.

Sertéscsülök tarkababos káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 2 db sertéscsülök, 5 dkg füstölt szalonna, 60 dkg savanyú káposzta, 20 dkg tarkabab, 2 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, pirospaprika, babérlevél, só

Elkészítése:

A csülköket kevés sóval bedörzsöljük, és kevés vízzel meglocsolva sütőben félig megsütjük.

Közben a kockára vágott szalonnát kisütjük, rátesszük a szeletekre vágott hagymát és megfuttatjuk. Meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük, beletesszük az előző este beáztatott babot, babérlevéllel és kevés sóval ízesítve félig megpároljuk.

Hozzáadjuk a csülköket és a kimosott savanyú káposztát. Fedő alatt lassú forralással készre pároljuk. Tejfeles habarással sűrítve és finomra vágott kaporral meghintve pár percig még forraljuk.

Tálaláskor a kicsontozott, felszeletelt csülökhúst a babos káposztára tesszük, tejföllel, paprikával, paradicsommal, kaporral díszítjük.

Tejszínben sült csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkemell filé, 6 dl tejszín, 2 tasak gombakrémleves por (zsemlekocka nélküli), rizs
 
Elkészítése:

A csirkemell filét csíkokra vágjuk és megforgatjuk a gombakrémlevesporban. Egy jénai tálba egymással párhuzamosan belepakoljuk és leöntjük a tejszínnel úgy, hogy egy ujjnyira ellepje, majd lefedjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tejszín a szélén megbarnul.

Párolt rizzsel tálaljuk.

Rántott karalábé posírozott tojással töltve

Hozzávalók 4 személyre: 8 zsenge karalábé, 12 dkg liszt, 4 tojás, 30 dkg finomra szitált zsemlemorzsa, 1 liter zöldségleves, őrölt bors, só, 1/2 dl olaj a sütéshez. A töltelékhez: 8 tojás, a karalábé főzőleve, 2 szál kakukkfű, 1 szál rozmaring, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1/2 dl fehérborecet

Elkészítése:

A meghámozott karalábék tetejét és alját vékonyan vágjuk le, majd karalábévájóval kanalazzuk ki a közepét, és az így előkészített karalábé-csónakokat a zöldséglevesben főzzük roppanósra. Ha jól lecsepegett és kihűlt, sózzuk, borsozzuk meg, majd forgassuk lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába, és forró olajban süssük pirosra. Szedjük papírtörlőre, és csepegtessük le.

A posírozott tojáshoz a karalábé főzőlevét ízesítsük kakukkfűvel, rozmaringgal, petrezselyemmel, és öntsük bele a borecetet. Amikor felforrt, üssünk bele egy tojást, és két evőkanál segítségével húzzuk a sárgájára a fehérjét. Most már lassú tűzön főzzük úgy, hogy a sárgája lágy maradjon. A tojásokat csak egyesével tudjuk posírozni. Ha elkészültek, tűzálló tálba téve tartsuk melegen.

Tálaláskor a rántott karalábékat tegyük tányérokra, és óvatosan ültessünk mindegyikbe 1-1 posírozott tojást.

Kubai szelet

Hozzávalók: sertéshús, ananász (körszeletes konzerv), 3 cl rum, dió, só, vaj

Elkészítése:

Jól kivert sertésszeleteket megsózunk és vajon hirtelen kisütünk. Ezután a húst félretesszük. A vajban megfuttatunk konzerv ananászkarikákat, majd 3 cl rummal meglocsoljuk, kevés durvára vágott dióval megszórjuk őket.

Tálaláskor az ízesített ananászkarikákat a húsra helyezzük, rizibizi köretet
adunk mellé.

Korhelyleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg savanyú káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 db erős paprika, 30 dkg virsli, 2 dl tejföl, só, pirospaprika

Elkészítése:

Az apró kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk, és megpirítjuk benne a szeletekre vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, és fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, zúzott fokhagymával, és felengedjük 1 liter hideg vízzel. A káposztát puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a karikákra vágott virslit és a tejfölt.

Tálalás előtt ízlés szerint utánasózzuk, és erős paprikával csípősre ízesítjük.

Sonkás malacgerinc

Hozzávalók 4 személyre: 1-1,5 kg bőrös, csontos karaj egyben, póréhagyma, gépsonka, fokhagymasó, provance-i fűszerkeverék, vaj, sör, szalonna

Elkészítése:

A karaj bőrét kockásra bevagdaljuk, és a húsát a bőr vágata mentén csontra merőlegesen bevágjuk. Ezekbe a vágatokba vékony póréhagyma karikákat meg gépsonkaszeleteket dugunk és a húst hosszában átkötjük, nehogy a vágatok mentén kinyíljon. Ezután a húsdarabot kívülről fokhagymasóval meg provance-i fűszerkeverékkel bedörzsöljük, de a bőrt ne érje, csak a vágatokat belülről. Az egészet alaposan kivajazott dupla alufólialapba csomagoljuk, és tepsire téve a forró sütőben kb. két óráig pároljuk.

Tálalás előtt az alufóliát széthajtjuk, és sörbe mártogatott szalonnával a bőrt megkenjük, majd szép világosbarnára, ropogósra pirítjuk.

Holland padlizsán

Hozzávalók 2 személyre: 1 padlizsán, 1 dl tejszín, vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

A padlizsánt megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és vajon puhára sütjük. Amikor megsült, akkor 1 dl tejszínt öntünk alá és átforraljuk.

Köményes burgonyával tálaljuk.

Gombás tojásropogós

Hozzávalók 1 személyre: 1/2 db zsemle, 2 főtt tojás, 1 tojás, 1/4 fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Személyenként fél zsemlét tejbe áztatunk és 2 tojást keményre főzünk. Közben 1/4 fej reszelt vöröshagymát és 15 dkg finomra vágott gombát zsírban megfonnyasztunk, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Ha kihűlt, eldolgozzuk 1 nyers tojással, az áttört kemény tojásokkal és a jól kinyomott zsemlékkel. Hengereket vagy gombócokat formázunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban megsütjük.

Köményes szelet

Hozzávalók: sertéshús (személyenként 15-20 dkg), só, őrölt bors, mustár, köménymag, vaj

Elkészítése:

Kivert sertésszeleteket megsózunk, borsozunk, vékonyan megkenünk mustárral, bedörzsölünk köménymaggal és forró vajban hirtelen kisütjük.

Vajas burgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk.

Mentás olíva

Hozzávalók: 1/2 narancs héja, 1 tk. egész bors, 1/2 csomag menta, 1 üveg zöld olívabogyó, kb. 1,5 dl napraforgóolaj

Elkészítése:

A narancsot alaposan mossuk majd hámozzuk meg, és a narancshéjat vágjuk vastagabb csíkokra. A borsot mozsárban törjük durvára. Mindkettőt tegyük tiszta üvegbe a mentalevelekkel és a lecsöpögtetett olívabogyókkal együtt. Öntsük rá az olajat, hogy ellepje, és zárjuk le az üveget.

Angol tojás

Hozzávalók 2 személyre: 6 tojás, vaj, liszt, tej, só, szerecsendió, (sajt)

Elkészítése:

Tűzálló üvegedényt kivajazunk, és mintha tükörtojást készítenénk, beleütünk négy tojást. Meleg sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a fehérje megdermed.

Közben besamelmártást készítünk, amit két tojássárgájával elkeverünk, sózzuk, kevés szerecsendiót reszelünk bele, és hozzáadjuk 2 tojás keményre vert habját. Óvatosan a tojásokra öntjük, és sütőben kb. 8-10 percig tovább sütjük. Ízlés szerint sajtot is reszelhetünk rá.

Nóri-szelet

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg burgonya, 5 dkg főtt rizs, 20 dkg reszelt sajt, 2 tojás, só, őrölt bors, petrezselyemzöld; bundázáshoz: liszt, tojás; olaj

Elkészítése:

Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk és áttörjük. 5 dkg puhára főzött rizzsel, 20 dkg reszelt sajttal, 2 tojással, sóval, törött borssal és finomra vágott petrezselyemmel eldolgozzuk. Szeleteket formázunk, amelyeket a párizsi szelethez hasonlóan bundázunk (liszt, tojás). Bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük.

Gábris-sertésszelet

Hozzávalók: sertéshús, só, liszt, mustár, olaj, palacsintatészta (liszt, tej, tojás, szódavíz)

Elkészítése:

Sertésszeleteket kiverünk, sózzuk, mindkét oldalán lisztbe mártjuk, mustárral bekenjük és ismét lisztbe mártjuk.

Közben palacsintatésztát készítünk, amelyhez a tojások fehérjét habbá verve adjuk hozzá. A szeleteket beleforgatjuk a palacsintatésztába, majd forró olajban megsütjük.

süti beállítások módosítása