ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Nyírségi burgonyaleves

2010. február 24. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, 1 gerezd fokhagyma, liszt, pirospaprika, só, őrölt bors, zellerlevél, tejföl, ecet, zsemlekocka, zsír vagy olaj, (leveskocka)

Elkészítése:

Először rántást készítünk, amelyet pirospaprikával ízesítünk, és felengedjük 1 liter hideg vízzel (vagy leveskockából készített húslével). Hozzáadjuk a meghámozott és nyersen lereszelt burgonyát. Sóval, őrölt borssal, zellerlevéllel, fokhagymával ízesítjük és puhára főzzük.

Tálalás előtt áttörjük, tejföllel, és ha szükséges, pár csepp ecettel savanyítjuk. Átforraljuk és pirított zsemlekockával adjuk az asztalra.

Tojással töltött burgonya

Hozzávalók: burgonya, tojás, sonka, paradicsompüré, tejföl, vaj, só

Elkészítése:

Személyenként 2 nagyobb burgonyát héjában megfőzünk. Személyenként 2 tojást keményre főzünk. Ha a burgonya megpuhult, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és egy üreget kaparunk ki benne. A kikapart burgonyát a tojásokkal áttörjük, sózzuk, finomra
vágott sonkával, kevés paradicsompürével és annyi tejfellel, hogy krémszerű tölteléket kapjunk, elkeverjük, majd visszatöltjük az üregekbe.

Egy tűzálló üvegedényt kivajazunk és belehelyezzük a burgonyákat úgy, hogy a töltelék felfelé legyen. Bevonjuk tejfellel, vajdarabkákat morzsolunk rá és néhány percre meleg sütőbe tesszük.

süti beállítások módosítása