ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Veseragu

2010. július 30. - Dyna 122

Hozzávalók 2 személyre: 60 dkg sertésvese, 2 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi fehérbors, késhegynyi kakukkfű, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt , 2,5 dl száraz vörösbor, 5 ek. tejszín, 1 citrom leve, só

Elkészítése:

A főzés megkezdése előtt a megtisztított veséket fél órára enyhén ecetes vízbe teszem, hogy jól kiázzanak. A veséket kiveszem, jól leöblítem, majd vékony csíkokra, a hagymát pedig vékony karikákra vágom.

A vajat egy serpenyőben felforrósítom és megpirítom benne a vesét, hozzáadom a hagymát. Meghintem a liszttel, sóval, borssal, kakukkfűvel és a nagyon apróra vágott fokhagymával. Felöntöm a borral és kicsi lángon, lefedve 25-30 percig párolom. Ha szükséges felöntöm egy kevés marhahúslevessel, ha nincs feloldott leveskocka is megfelel. Mielőtt elkészült, hozzáadom a tejszínt és a citrom levét. Párolt rizs dukál hozzá, finomra vágott petrezselyem zöldjével megszórva.

A megmaradt száraz vörösborral koccinthatunk evés közben.

Rebarbarazselé

Hozzávalók: 3 kg rebarbara, 1,8 kg cukor, 2,5 dl fehérbor, víz

Elkészítése:

Három kiló rebarbarát megmosunk, a héját lehántjuk, és a húsát 2-3 centis darabokra vágjuk. Öt deka cukrot adunk hozzá, és egy negyed liter vízzel meg egy negyed liter száraz fehérborral öntjük le. Addig főzzük, amíg a rebarbaradarabok szét nem esnek, akkor batisztruhán vagy gézdarabon keresztül egy másik edénybe öntjük a levét. A ruhát összefogva, a gyümölcsből alaposan kinyomkodjuk a levét. Összesen kb. egy és háromnegyed liter levet kapunk, ha nincs annyi, vízzel pótoljuk. Egy és háromnegyed kiló cukrot öntünk bele, és kevergetve 40 percig főzzük. Tányérra cseppentve belőle meggyőződünk róla, hogy  megkocsonyásodik-e, majd előmelegített háromdecis üvegekbe töltjük. Azonnal lekötve száraz gőzbe rakjuk, ott hagyjuk kihűlni.

Gyümölcstorta bevonására igen jó, amikor is egy kevés vízzel feloldjuk a zselét, úgy öntjük a torta tetejére.

süti beállítások módosítása