ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Őszibarackdzsem (2)

2010. július 23. - Dyna 122

Hozzávalók: őszibarack, kristálycukor, tartósítószer, rum

Elkészítése:

A legfinomabb őszibarackdzsem az apró szemű, kásás, amúgy nem túl zamatos barackból készül, a szép, nagy, leveses barack nem jó hozzá.

Az apró barackokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, a héjukat egy mozdulattal lehúzzuk, és a gyümölcsöt kimagozva megmérjük. Befőzőlábasba töltve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor minden kiló tiszta gyümölcsre 40-50 deka cukrot számítva megcukrozzuk, és kevergetve még kb. 15 percig forraljuk. Késhegynyi tartósítószert belekeverve üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére 1-1 evőkanál rumot öntünk, és lekötve szárazgőzbe rakjuk.

Makaróni milánói módra

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg makaróni, 20 dkg sovány darált hús, 20 dkg gomba, 10 dkg baconszalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 tk. oregánó, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, ízlés szerint törött fekete bors, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt

Elkészítése:

A baconszalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a zsírját kisütjük. Egy evőkanálnyit leveszünk belőle, és tűzálló tálba öntve félretesszük. A többi, megmaradt  szalonnazsírra rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre fonnyasztjuk. Ezután belekeverjük a paradicsompürét, és együtt pirítjuk egy-két percig. A darált húst is rátesszük, és kevergetve tovább sütjük. Vigyázzunk, nehogy elégjen! Végül hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megsózzuk, rászórjuk az összes fűszert, valamint a fokhagymát, és lefedve puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, felöntjük 1 pohárka vízzel, és 10 percig kis lángon főzzük.

Közben a makarónit a szokásos módon, sós vízben megfőzzük, majd a félretett szalonnazsírba dobva jól átkeverjük. Tálaláskor adagonként a makarónira osztjuk a húsos mártást, és meghintjük a reszelt sajttal.

Pikáns uborka

Hozzávalók: 50 dkg uborka, 4 fej mogyoróhagyma, 2 hegyes paprika, 100 ml ecet, 1 ek. méz, 1 ek. szójamártás, 1 kk. szegfűbors, 1 kk. só

Elkészítése:

Az uborkát megmossuk, feldaraboljuk, a hagymát meghámozzuk és négybe vágjuk és a  paprikával együtt üvegbe tesszük.

250 ml vizet felforralunk a mézzel, ecettel, szójaszósszal, sóval és a szegfűborssal. Ha kihűlt, az uborkára öntjük. Lezárva kb. 2 hétig eltartható.

Tojásos rizscsemege

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg rizs, 4 dl tej, 4 + 3 ek. porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 dkg vaj, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

25 dkg rizsből 4 dl tejjel és 1 dl vízzel, 4 evőkanál porcukorral, vaníliával és 3 dkg vajjal tejberizst készítünk.

Amíg a rizs megpuhul, addig három tojássárgáját 3 evőkanál porcukorral, 1 db citrom reszelt héjával habosra keverjük, és a fehérjét is keményre verjük.

A megpuhult rizst langyosra hűtjük, azután először jól elkeverjük a rizst a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a habot, és az egészet lazán átemelgetve összedolgozzuk. Tálalás előtt  csokoládéreszelékkel meghintve hidegen tálaljuk.

Bújtatott gomba

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg gomba, 75 dkg burgonya, tej, 1-2 ek. tejföl, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, vaj, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, (20 dkg sonka)

Elkészítése:

Fél kiló gombát megtisztítunk, cikkekre vágunk, és 2 evőkanálnyi forró olajon megforgatva, sózzuk, borsozzuk. Lefedve, lassú tűzön addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte, majd meghintjük egy evőkanálnyi liszttel, és annyi tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártássá váljék a leve. Végül 1-2 evőkanálnyi tejföllel meg vagdalt petrezselyemzölddel ízesítjük.

Közben 75 deka burgonyapürét készítünk, felét kivajazott tűzálló tálba terítjük, rásimítjuk a gombát és tetejét ismét burgonyapürével fedjük be. Villával kicifrázzuk a tetejét, és a sütőben, erős felső lángon aranyszínűre pirítjuk a tetejét. Ecetes savanyúság illik hozzá.

(Ha nagy étkű a család, a gombás ragut sonkával gazdagíthatjuk, ilyenkor az olajon először 20 deka laskára vágott sonkát pirítunk meg, és utána tesszük bele a gombát, majd a továbbiakban ugyanúgy készítjük el, akár a sima gombás ragut.)

Serpenyős zúza

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkezúza, 1 kg burgonya, 2 ek. lecsó, 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, 2 ek. étolaj

Elkészítése:

Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vagy lereszelt vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával, majd belekeverjük a megtisztított és összedarabolt zúzát. Először kevés vizet teszünk rá, majd zsírjára pirítjuk. Ezt kétszer-háromszor megismételjük. Megsózzuk, beletesszük a lecsót, 2-3 dl vízzel felöntjük, és puhára pároljuk. Ekkor tesszük hozzá a cikkekre vágott burgonyát, továbbá ízlés szerint sót és szükség szerint vizet, majd a burgonya puhulásáig takaréklángon főzzük.

Nagyi dzsemje

Hozzávalók: 1 kg cseresznye, 50-50 dkg meggy és egres, 25-25 dkg eper, málna és ribizli, 1 kg cukor, 2 dl víz, 1 kk. aszkorbinsav

Elkészítése:

A gyümölcsöket megmossuk, jól lecsepegtetjük, a csonthéjasokat kimagozzuk. A cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, beletesszük a gyümölcsöket és lassú tűzön főzzük. Amikor a dzsem kezd sűrűsödni, forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és egy napig száraz gőzben hagyjuk.

süti beállítások módosítása