ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Zöldséges lasagne

2010. július 07. - Dyna 122

Hozzávalók: 1 csomag előhűtött lasagne lap, 15 dkg friss zöldbab, 10 dkg laskagomba, 2 db paradicsom, 1-2 rózsa friss brokkoli, negyed köteg petrezselyem, friss bazsalikom, csipet só, csipet őrölt fehérbors, 2 dl tejszín, 3 db tojás, 4 dkg vaj vagy margarin

Elkészítés:

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a gombát felszeleteljük, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a paradicsomot, a paprikát felkarikázzuk. Kevés vajon, sóval, friss vágott petrezselyemzölddel, bazsalikommal és őrölt fehér borssal ízesítve félpuhára előpároljuk.

A tejszínt a tojássárgákkal kikeverjük, ráöntjük a zöldségekre.

Egy tűzálló edényt vékonyan kikenünk vajjal, kevés mártást öntünk alulra, majd a lasagne lapokkal beborítjuk. Ráhalmozzuk a zöldségek egy részét, majd megint lapokat teszünk rá. Így halmozzuk, míg a hozzávalók tartanak. Tésztalapokkal zárjuk le. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Almás-mogyorós muffin

Hozzávalók: 8 dkg vaj, csipetnyi só, 1 tasak vaníliás cukor, 8 dkg cukor, 2 tojás, 15 dkg liszt, 5 dkg darált mogyoró, 1 tk. sütőpor, 2 ek. tej, 20 dkg alma, 12 papír minyonforma, 1 ek. porcukor
 
Elkészítése:
 
A vajat a sóval és a kétféle cukorral krémesre kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejjel váltogatva hozzáadjuk a darált mogyoróval és a sütőporral elvegyített lisztet. Az almát meghámozzuk, húsát felkockázzuk, és a tésztába forgatjuk.
 
Egy hatdarabos muffinsütő mélyedéseit 2-2 minyonpapírral kibéleljük, és elosztjuk bennük a tésztát. (Ha nincs sütőformánk, a papírban is kisüthetjük a muffinokat.) Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 25 percig sütjük.
 
A muffinokat a sütőből kivéve rácson hűlni hagyjuk, majd tálra rendezzük és porcukorral meghintjük.

Fahéjas sárgabaracktorta

Hozzávalók: 50 dkg érett sárgabarack, 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 15 dkg joghurt, 2 tojás, 15 dkg vaj, 1 kk. szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 csapott tk.  őrölt fahéj, vaj és liszt a formához

Elkészítése:

Habosra keverjük a vajat a cukorral és a fahéjjal, hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, szódabikarbónát, a sót és a joghurtot.

A felét egy kivajazott, kilisztezett forma aljába öntjük. Rárakjuk a megtisztított barackok felét, erre a maradék tésztát, végül a tetejére a többi barackot. 180 fokon kb. 50 percig sütjük.

Meggy-ribiszke-málnadzsem

Hozzávalók: ribizli, meggy, málna, cukor, tartósítószer

Elkészítése:

Ugyanannyi ribiszkét, mint amennyi meggyet és fele annyi málnát vásárolunk. A ribiszkét megmossuk, a szárával együtt úgy pároljuk, mint a ribiszkezseléhez, majd áttörjük, és a levet megmérjük.

A meggyet lecsumázzuk, megmossuk, kimagozzuk és megmérjük, majd a ribiszkelébe öntve, időnként megkeverve 10 percig forraljuk. Ekkor az átválogatott málnát is beleöntjük, és az egészet még 10 percig főzzük.

A háromféle gyümölcs súlyát összeadjuk, és minden kilóhoz 40-50 deka cukrot véve, a gyümölcsbe keverjük. Most már gyakrabban meg-megkeverve még kb. 15 percig főzzük. A
végén a tüzet elzárva alatta csipetnyi tartósítószert keverünk bele, és üvegekbe töltve, azonnal lekötjük, szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Bécsi saláta

Hozzávalók: káposzta, zöldbab (konzerv), 2-3 savanykás alma, ecetes uborka, tejföl, borecet, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

Nagyon vékonyra felvágunk egy kicsi káposztafejet. Közé keverünk egy fél kilós konzerv zöldbabot leve nélkül, majd 2-3 savanykás almát meghámozva és uborkagyalun legyalulva vagy laskára vágva, végül néhány ecetes uborkát karikára felvágva. Az egészet megsózzuk, megborsozzuk, kevés borecettel (vagy enyhe ételecettel és cukorral), végül olajjal ízesítjük, és néhány óráig állni hagyjuk.

Tálalás előtt a levét leöntjük, és kevés tejföllel keverjük össze a hozzávalókat.

süti beállítások módosítása