ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Őszibarackos melba kehely

2010. július 10. - Dyna 122

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 doboz vaníliás jégkrém vagy fagyi, 4-5 hámozott, felezett puha őszibarack (vagy befőtt), 2-3 ek. málnalé, 5 dkg szeletelt mandula, tejszínhab

Elkészítése:

Az őszibarackot felhasználásig hideg helyen tároljuk. A jégkrémet fagyiskelyhekbe adagoljuk és ráhelyezzük a felezett őszibarackot. Meglocsoljuk málnalével, tejszínhabbal és szeletelt mandulával díszítjük.

Málnalekvár és málnaszörp

Hozzávalók: málna, cukor

Elkészítése:

Az érett málnaszemeket cukorral rétegezve befőzőlábasba rakjuk, a gyümölccsel egyenlő súlyú cukrot véve hozzá. Lefödjük, és egy egész napig állni hagyjuk, időnként megkeverjük.

Másnap az egészet leszűrjük, a gyümölcsöt megmérjük, és kilónként 30 deka cukrot adunk hozzá. Kevergetve kb. tíz percig forraljuk, majd üvegekbe töltve, lekötve szárazgőzbe rakjuk.

A szűrés nyomán kapott gyümölcsléből málnaszörpöt készíthetünk:

Málnaszörp

A levet űrmértékkel megmérjük, és minden literhez három deci vizet öntünk. A tűzre téve kb.
10 percig főzzük, majd üvegekbe töltve bedugaszoljuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Marschall máj

Hozzávalók: sertésmáj, füstölt szalonna, liszt, só, pirospaprika

Elkészítése:

Szeletekre vágjuk a füstölt szalonnát, majd serpenyőben néhány percig sütjük. Közben a megtisztított sertésmájat szintén szeletekre vágjuk, kissé kiveregetjük és nagyon kevés lisztbe forgatjuk. A közepét kicsit bevágjuk, hogy sütésnél ne ugorjon össze. Ezután a szalonnaszeleteket kivesszük a zsírból, beletesszük a májat, és nagy lángon hirtelen megsütjük.

Tálaláskor a májakra helyezzük a kisült szalonnaszeleteket. Megsózzuk, meghintjük pirospaprikával és meglocsoljuk a pecsenyelével.

Flódni

Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg finomliszt, 30 dkg margarin vagy 25 dkg libazsír, 3 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, só; a máktöltelékhez: 30 dkg darált mák, 2 dl tej, 5 dkg mazsola, cukor, reszelt citromhéj, (2 ek. baracklekvár, 1-2 reszelt alma); a diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 2 dl tej, 5 dkg mazsola, cukor, reszelt citromhéj; az almatöltelékhez: 1 kg alma, 2 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 citrom leve; szilvalekvár, a tetejére 1 tojás

Elkészítése:

Összegyúrunk egy fél kiló finomlisztet 30 deka margarinnal vagy 25 deka libazsírral, három tojássárgával, 10 deka porcukorral, egy csomag vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, meg annyi hideg vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább egy óráig, de még jobb, ha egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

A máktöltelékhez 30 deka darált mákot két deci édes tejben megfőzünk, majd a tűzről
levéve, reszelt citromhéjjal, öt deka mazsolával, esetleg 2 evőkanál barackízzel ízesítjük (de belereszelhetünk 1-2 nyers almát is).

A diótöltelék 30 deka darált dióból hasonlóképpen készül.

Az almapüréhez két deka vajon saját levében 10 deka cukorral, meg egy citrom levével
puhára párolunk egy kiló meghámozott, vékonyan felszeletelt almát. Vigyázzunk, a töltelékek mindig hidegen kerüljenek a tésztára!

A tésztát öt cipóba osztjuk, és egyenként akkorára nyújtjuk, mint egy kisebb tepsi. Az első lapot a tepsi aljára fektetjük, máktöltelékkel megkenjük; erre kerül a második lap, melyet szilvalekvárral vonunk be. Lefedjük a harmadik lappal, erre kerül a diótöltelék, majd a negyedik lap következik, az almakrémmel bevonva. Beborítjuk az ötödik lappal, és a tetejét megszurkálva, egész tojással megkenve, a forró sütőbe toljuk. Erős lángon sütjük, amíg a vastag tészta át nem sül, és a teteje szépen meg nem pirult. Ha időnek előtte barnul a teteje, egy tiszta sütőpapírral takarjuk le, nehogy megégjen. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és 3x3 centis
kockákra vágva tálaljuk.

Csirkenyárs paradicsommártással

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkemellfilé, 3 karika ananász, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl paradicsomsűrítmény, 1 tk. szójaszósz, 2 tk. almaecet, 4 ek. extra szűz olívaolaj, 2 tk. nádcukor, 1 tk. burgonyakeményítő, só, őrölt bors

Elkészítése:

Ha friss ananászt választottunk, karikákra vágjuk, levágjuk a héját, a levét összegyűjtjük, és a szeleteket kockákra vágjuk.

A csirkemellfiléket folpackba csomagoljuk, és húskalapáccsal ellapítjuk, majd körülbelül 1 centi széles csíkokra vágjuk. A csíkokat hullámosra formálva a nyársakra húzzuk, és minden nyárs végére egy-egy ananászdarabkát tűzünk.

A fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük az olajjal, bekenjük vele a húst, és fél órára hűtőbe tesszük.

Az ananász levét (a konzerv léből 1 decit) egy lábasban összekeverjük a szójaszósszal, az almaecettel és a nádcukorral, kis lángon főzni kezdjük, majd amint felforr, belekeverjük a paradicsomsűrítményt. Megsózzuk, borsozzuk, néhány percig főzzük, végül besűrítjük az előzőleg kevés langyos vízben elkevert keményítővel.

A nyársakat forró parázs fölött 4-5 perc alatt készre sütjük. Azonnal tálaljuk, és mellé adjuk a langyos paradicsommártást.

Tojáskrém

Hozzávalók 2 személyre: 4 tojássárgája, 8 dkg porcukor, 3/4 cs. vaníliás cukor, 2 cl rum, 2 dl tejszínhab, a díszítéshez: darált dió, mandula vagy csokidara

Elkészítése:

4 tojássárgáját 8 dkg porcukorral jól kikeverünk, hozzáadunk 3/4 csomag vaníliás cukrot és 2 cl rumot, valamint 2 dl tejszínhabot. Elkeverjük, és poharakba töltjük.

Darált dióval, mandulával vagy csokoládédarával megszórjuk és néhány órára hidegre tesszük.

Lebbencsleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg burgonya, 1/4 csomag csuszatészta, 5 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom (vagy kevés lecsó), 1 ek. olaj, só, őrölt bors, pirospaprika

Elkészítése:

A füstölt szalonnát apróra vágjuk, megpirítjuk és leöntjük a zsírját. A zsírjában megpirítjuk a kisebb darabokra tört tésztát, majd 1 liter vízzel felengedjük.

Apróra vágjuk a vöröshagymát, olajon megpirítjuk, megpaprikázzuk és beletesszük a levesbe. Zöldpaprikával, paradicsommal (vagy kevés lecsóval), sóval, borssal ízesítjük, és beletesszük az apró kockára vágott burgonyát. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

süti beállítások módosítása