ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Lakatosinas

2010. július 11. - Dyna 122

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 1 l tej, 15 dkg liszt, 2 tojás, 4 tojássárgája, olaj, cukor, csokoládéreszelék

Elkészítése:

A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, a lisztet és addig kevergetjük, amíg elválik a kanáltól. Amikor kihűlt, belekeverjük a tojásokat. Evőkanállal forró olajba szaggatjuk és kisütjük. Cukorral elkevert csokoládéban megforgatva tálaljuk.

Spagetti pizzamártással

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg paradicsom, 50 dkg spagetti, 4 ek. olaj, 3 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk. reszelt vöröshagyma, só, bors, őrölt szurokfű (oregánó), sajt

Elkészítése:

A paradicsomot fakanállal összetörjük. Az olajjal, vajjal, az elkapart fokhagymával, vöröshagymával, csipet sóval és borssal nagy lángon főzzük. Amint forrni kezd, takarékra állítjuk a lángot, és kb. 1/4 óráig letakarva főzzük, időnként megkeverjük.

Közben bő, sós vízben megfőzzük a spagettit, majd leszűrjük.

A mártáshoz mokkáskanálnyi szurokfüvet keverünk, és a tálba tett spagettire öntjük, gyorsan megkeverjük. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Feketeerdei meggytorta

Hozzávalók: 1 kg meggy, 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg sütőmargarin, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 db tojás, 8 dkg finomliszt, 6 dkg őrölt mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 cs. sütőpor, 4-5 ek. meggylikőr, 1 cs. zselatin, 5 dl tejszín, 2-3 ek. citromlé, 1-2 csepp vaníliaaroma

Elkészítése:

A csokoládéból kevés csokiforgácsot félreteszünk díszíteni, a többit vízgőz felett felolvasztjuk.

A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal. Hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport, az őrölt mandulát, az olvasztott csokoládét és a zsemlemorzsát. Közben folyamatosan keverjük a masszát. Legvégül belekeverjük a csipetnyi sóval kemény habbá vert tojásfehérjéket, vigyázzunk, hogy ne nagyon törjük össze.

Kikent, kilisztezett tortaformába öntjük, előmelegített sütőben 180-200 °C-on kb. 45 perc alatt készre sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, legalább 3 órát pihentetjük.

Elkészítjük a krémet: a meggyet megmossuk, kimagozzuk és citromlével, 1-2 kanál cukorral és a likőrrel együtt kb. 1 dl vízben megpároljuk. (A meggyet hagyhatjuk nyersen is, ha frissen fogyasztjuk a tortát.)

A tejszínt verjük kevés cukorral kemény habbá, keverjük hozzá a felfőzött, de nem forró zselatint, a lecsepegtett meggyet és a vaníliaaromát.

A tortát vágjuk lapokra, öntözzük meg a meggy levével, kenjük meg a krémmel, díszítsük meg a tetejét, tegyük hűtőbe és hagyjuk min. 2 órát érni az ízeket.

Mandulás sárgabarack-kivi dzsem

Hozzávalók: 1,6 kg érett, kimagozott sárgabarack, 5 nagyobb kivi, 50 dkg cukor, 10 dkg apróra vágott mandula, 1 tasak kocsonyásító és tartósító

Elkészítése:

A sárgabarackot, a meghámozott és feldarabolt kivit a cukorral és a mandulával összekeverjük, 4-5 percig állni hagyjuk. Lassú tűzön állandóan kevergetve 20 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a dzsemtartósítót. Még forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és kihűtjük.

Húsos burgonyagombóc

Hozzávalók 4 személyre:  sertés- vagy marhapörkölt, 80 dkg burgonya, 40 dkg liszt, 1 tojás, tejföl, só; a dízszítéshez: paprika és paradicsom

Elkészítése:

A szokásos módon pörköltöt készítünk. (Lehet sertéshúsból és marhahúsból is.) Közben 80 dkg burgonyát megfőzünk, meghámozunk és áttörünk, eldolgozzuk 40 dkg liszttel, valamint 1 tojással, csipetnyi sóval. Kb. 1 órát pihentetjük.

A pörköltöt levétől jól lecsurgatjuk és finomra vágjuk (vagy daráljuk). Levét tejfölös habarással besűrítjük.

A burgonyás tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kockákra vágjuk. Ráhalmozzuk a húspépet és gombócokat formálunk. Lassan, lobogó sós vízben kifőzzük. Tejfölös mártással áthúzva, zöldpaprikával és paradicsommal díszítve tálaljuk.

Gombás sertésragu rösztivel

Hozzávalók 4 személyre: a raguhoz: 70 dkg sertéscomb, 2 dl száraz fehérbor, 2 paradicsom, 15 dkg gomba, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 ek. olaj, só, őrölt bors, ételízesítő, liszt; a rösztihez: 1 kg burgonya, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, szerecsendió, só, zsír

Elkészítése:

70 deka kockára vágott sertéscombot 2 evőkanálnyi olajon megpirítunk, meghintjük sóval, törött borssal, egy csapott evőkanálnyi liszttel és egy csapott kiskanálnyi ételízesítővel. Felengedjük 2 deci száraz fehér borral, jól megkeverjük, nehogy az alja leragadjon (előnyös teflonban készíteni), és beledobunk 2 cikkekre vágott paradicsomot meg egy csokor petrezselyemzöldet (amelyet tálalás előtt eltávolítunk a raguból). Lefedve, időnként megkeverve addig pároljuk, míg a hús meg nem puhult, ha kell, kevés vizet adunk hozzá, nehogy odaégjen. Ha a hús már puha, 15 deka karikára vágott gombát adunk még hozzá, és 5 perces párolás után rövid lével tálaljuk.

Közben van időnk elkészíteni a rösztit: egy kiló burgonyát héjában megfőzünk, megtisztítjuk, és hagyjuk kihűlni. Ekkor a reszelő legnagyobb fokán lereszeljük (vagy káposztagyalun is legyalulhatjuk), és összekeverjük 5 deka olvasztott vajjal (vagy Rama margarinnal,) egy elhabart nyers tojással, meg kevés szerecsendióval. (Nem sózzuk, csak tálalásnál.) Alaposan kizsírozunk egy gyűrűformát vagy kuglófformát, beleöntjük a burgonyakeveréket, és forró sütőben ropogós pirosra megsütjük (30-40 perc a sütés ideje). A kész rösztit a szélén késsel meglazítjuk és tálra borítjuk, a közepén levő üregbe öntve a gombás ragut. (Ha nincs formánk, süthetjük a rösztit kis tepsiben vagy tortaformában, és kiborítva, felszeletelve kínáljuk a raguhoz.)

süti beállítások módosítása