ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Zöldséges tonhal

2010. július 24. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: mirelit tonhal, tejföl, 1 cs. leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. liszt, 1-2 babérlevél, pár szem feketebors, só, ecet, 2 ek. olaj, kockacukor, citromlé, citromhéj, mustár, vaj

Elészítése:

Egy csokor leveszöldséget megtisztítva karikára vágunk, hozzáadunk egy fej felszeletelt vöröshagymát, 1-2 babérlevelet, pár szem feketeborsot és sót. Leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és enyhén megecetezve, a zöldséget puhára főzzük. A zöldséget szűrőkanállal kiszedjük, és 2 evőkanálnyi olajon, pár szem kockacukor társaságában megpirítjuk. Meghintjük 2 csapott evőkanálnyi liszttel, felengedjük annyi főzővízzel, hogy mártás sűrűségű legyen, beleteszünk egy darabka citromhéjat és kevés mustárt.

Közben kivajazott tűzálló tálra egymás mellé fektetünk tenyérnyi darabokra vágott, a fagytól felengedett mélyhűtött tonhalat, megsózzuk, citromlével megöntözzük, tetejére borsónyi vajat teszünk, és a sütőbe tolva megsütjük, de nem szabad megpirulnia. Ha a haldarabok átsültek, a tejföllel gazdagított forró mártást köré öntjük, és azon forrón, spagettivel körítve kínáljuk. (Ha sok lenne a mártásunk, külön csészébe tálaljuk a halhoz a maradékot.)

Májas lepény

Hozzávalók 4 személyre: 3 db nagyobb burgonya, 2 doboz májpástétom, 1 tojás, 1/4 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Három darab nagyobb, tisztított nyers burgonyát lereszelünk és kb. 20 percig állni hagyjuk. Ezután levét kinyomkodjuk és elkeverjük 2 doboz májpástétommal, sóval, törött borssal, 1/4 fej pépesre vágott vöröshagymával és 1 tojással. Annyi zsemlemorzsát - esetleg búzakorpát - adunk hozzá, hogy kemény, de még formázható masszát kapjunk. Pogácsákat vagy rudakat formázunk, egész kevés zsemlemorzsában megforgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.

Rizsfelfújt

Hozzávalók 4 személyre: 1 bögre (2,5 dl-es) rizs, 1 bögre víz, 1 bögre tej, 3/4 bögre cukor, 2 evőkanál margarin, 4 db tojás, reszelt citromhéj

Elkészítése:
 
A rizst a tejes vízben puhára főzzük. Elkeverjük benne a margarin nagyobb részét. Cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ha kihűlt, belekeverjük a tojások sárgáját, majd a keményre vert tojásfehérjéket. Egy margarinnal kikent, tűzálló tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 percig sütjük.

A tortaszerűen vágott szeleteket málnaszörppel vagy savanykás lekvárral tálaljuk, de szimplán porcukorral megszórva is finom.

Gesztenyés-meggyes piskóta

Hozzávalók: 1 vékony piskóta, 1 natúr vajkrém, 1 gesztenyemassza, 2 dl tejszín, meggydzsem, ízlés szerint cukor, mandulaforgács, kandírozott meggy

Elkészítése:

A gesztenyemasszát összedolgozzuk a natúr vajkrémmel, és pár kanál tejszínnel. Ízesíthetjük saját belátásunk szerint cukorral, meggylével, rummal.

A vékony piskótát két egyforma részre vágjuk. Az egyik felét megkenjük először meggydzsemmel, majd a gesztenyemasszával, majd rátesszük a piskótalap másik felét és újabb emelet dzsem-, illetve gesztenyekrém réteg következik.

Ezután a maradék masszával kívülről bevonjuk. Hűtőszekrényben jól lehűtjük. Kemény habbá felvert tejszínnel és mandulaforgáccsal vonjuk be. Tetejét kandírozott meggyszemekkel díszítjük.

Almazselé

Hozzávalók: 2 kg alma, 1 kg cukor, 1 cs. (20 g) zseléfix, 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, almalevet készítünk belőle. A zseléfixhez 2 evőkanál cukrot adunk, majd az almalébe keverjük. Nagy lángon felforraljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Egy percig forraljuk, levesszük a tűzről, és előmelegített befőttesüvegekbe töltjük, lezárjuk. Fejjel lefele fordítva 5 percig állni hagyjuk.

Spárga tojásmártással

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg spárga, 2 dl tejszín vagy tejföl, 3-4 főtt tojás, 2 ek. liszt, 1-1 csokor petrezselyemzöld és snidling, 2 dkg vaj, 1 kk. cukor, só

Elkészítése:

Egy kiló spárgát megtisztítunk, de egészben hagyjuk, és sós vízben, amelybe kiskanálnyi cukrot is raktunk, puhára főzzük. Leszűrjük, de a levét nem öntjük ki. A spárgát forró tálra halmozzuk, és melegen tartjuk, amíg a mártás elkészül.

Két csapott evőkanál lisztet két deci spárga főzőlével simára keverünk, két deka vajat dobunk bele, és kevergetve sűrű mártássá főzzük. A tűzről levéve két deci tejszínnel vagy tejföllel, meg 3-4 apróra vágott főtt tojással keverjük el, majd 1-1 nagy csokor összevagdalt petrezselyemmel és snidlinggel ízesítjük. Megmelegítjük, de nem forraljuk fel, és a melegen tartott spárgára öntve azonnal tálaljuk.

(A maradék főzővízből kitűnő spárgakrémleves készíthető.)

Sajtos májszeletek

Hozzávalók: máj, ecetes uborka, sajt, vaj

Elkészítése:

Májszeleteket teflonserpenyőben vajon majdnem puhára sütünk, majd óvatosan ráhelyezünk
néhány karika ecetes uborkát és meghintjük reszelt sajttal. Addig sütjük tovább, amíg a sajt a szeletek pereméig nem olvad.

Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.

süti beállítások módosítása