ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Meggyes lasagne

2010. július 25. - Dyna 122

Hozzávalók 6 személyre: 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 3 ek. étkezési búzakeményítő, 1 citrom héja, 15 dkg cukor, 3 tojás, 7 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só, 70 dkg tehéntúró, 10 ek. tejszín, 1 zacskó vaníliaízű öntetpor, 9 lasagnelap, 2 ek. napraforgómag (natúr), 1 tk. porcukor, a forma kikenéséhez margarin

Elkészítése:

A meggybefőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. Az étkezési búzakeményítőt 8 evőkanál meggylében csomómentesen elkeverjük. A maradék meggylevet a citromhéjjal és 5 dkg cukorral felforraljuk, majd a feloldott keményítővel összeforraljuk. A citromhéjat eltávolítjuk, és a meggyet a keményítős lébe tesszük.

A vajat a maradék cukorral és a sóval krémesre kikeverjük. Belevegyítjük a tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a túrót, a tejszínt meg a vaníliaízű öntetport, és simára keverjük. A kemény habbá vert tojásfehérjét is a túrókrémbe vegyítjük.

Margarinnal kikent, magas falú tűzálló tálba 3-4 evőkanál túrókrémet simítunk, és befedjük 3 lasagnelappal. Ráhalmozzuk a maradék túrókrém felét, majd a krém tetejére ismét 3 lasagnelapot fektetünk. Egyenletesen elosztjuk rajtuk a meggybefőttet, majd beborítjuk a maradék lasagnelapokkal. A maradék túrókrémet lazán a felső tésztalapra simítjuk, végül napraforgómaggal megszórjuk. A meggyes-túrós lasagnét előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 45-50 percig sütjük. Végül kissé kihűtjük, és porcukorral meghintve kínáljuk.

* Vanília-, csokoládé-, vagy a meggyhez illő gyümölcsízű desszertporból remek öntetet készíthetünk az édesség mellé.

Grillázstorta

Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 5 ek. liszt, 5 ek. barnacukor; a krémhez: 1 tasak karamellás pudingpor, 4 dl tej, 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tojássárgája, rum; a grillázshoz: 10 dkg cukor, 8 dkg durvára darabolt mandula

Elkészítése:

A piskótát a szokásos módon megsütjük és 3 lapra vágjuk.

A grillázshoz 1-2 evőkanál vízzel elkeverve karamellizáljuk a cukrot. Beleszórjuk a mandulát, és aranybarnára pirítjuk. Vajjal kikent tálra öntjük, hűlni hagyjuk, majd finomra törjük.

A pudingot megfőzzük a tejben. A vajat habosra keverjük a porcukorral, a sárgájával és kis rummal, majd beledolgozzuk a pudingot.

A lapokat megtöltjük a krémmel, és rétegenként megszórjuk egy kevés grillázzsal. A tortát bevonjuk a krémmel, és az oldalát behintjük a maradék grillázzsal. Habrózsával és csokigolyókkal díszítjük.

Ribizlizselé

Hozzávalók: 1,25 kg leszemezett ribizli, 50 dkg zselírozócukor

Elkészítése:

A ribizli levét kipréseljük, hozzáadjuk a cukrot. Nagy lángon állandóan kevergetve forrpontig hevítjük, és 1 percig forraljuk. A tűzről levéve rögtön üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejjel lefordítva 5 percig állni hagyjuk.

Rántott velő

Hozzávalók: sertés- vagy borjúvelő, liszt, tojás, zsemlemorzsa, ecet, só, olaj

Elkészítése:

Hártyáitól megtisztított sertés- vagy borjúvelőt néhány percig gyengén sós, ecetes vízben főzünk, majd jól lecsurgatjuk és megszárítjuk. Pingponglabda méretű gombócokat formázunk belőle, megsózzuk és lisztbe, tojásba, morzsába bundázzuk. Bő forró olajban pirosra sütjük.

Debreceni sertéscsülök

Hozzávalók 4 személyre: 2 kicsontozott mellső sertéscsülök, 2 szál lángolt vagy füstölt házikolbász, 2 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma + a tűzdeléshez, grillfűszer, néhány szem egész bors

Elkészítése:

Vásárolunk két szép mellső, kicsontozott sertéscsülköt, és a bőrös részeit lekapargatjuk, alaposan megtisztítjuk. Mindegyikre - a csont helyére - 1-1 szál lángolt vagy füstölt házikolbászt fektetünk, és a csülköket eredeti formájukra összegöngyöljük, zsineggel átkötjük. A csülkök külső felét, ahol nincs rajtuk bőr, szálkásra vágott fokhagymával sűrűn  megtűzdeljük, és grillfűszerrel bedörzsöljük. Két evőkanál olajon körös-körül átsütjük a töltött csülköket, majd egy kevés vízzel, néhány szem bors, két gerezd fokhagyma meg egy fej vöröshagyma társaságában puhára pároljuk.

(Lehet kuktában is készíteni: először az olajon átsütjük, majd kiszedjük a húst, a kuktába másfél deci vizet öntünk, beletesszük a betétet, és erre fektetjük a húst. A kuktát lezárjuk, és a jelzéstől számítva 45 percig hagyjuk a tűzön.)

Végül a puha csülköket tűzálló tálra fektetjük, a levével leöntjük, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a bőrük ropogós piros nem lett. Felszeletelve, a saját levével leöntve rakjuk tálra. Sült burgonya vagy burgonyapüré és ecetes savanyúság vagy hordós káposzta saláta a leginkább hozzáillő köret.

Zöldparadicsom-chutney

Hozzávalók kb. 5 dl-hez:  50 dkg zöldparadicsom, 1 hegyes (csípős) paprika, 4 gerezd fokhagyma, 2 dkg gyömbér, 3 dl almaecet, 10 dkg barnacukor, 4 ek. befőzőcukor, 1 kk. só

Elkészítése:

A paradicsomot és a paprikát megmossuk. A paradicsomot felszeleteljük, a paprikát vékonyra karikázzuk. A fokhagymát és a gyömbért felaprítjuk. Az összes többi hozzávalóval együtt felforraljuk, és időnként megkeverve kb. 25 percig lassú tűzön összefőzzük. Azon forrón, jól kimosott csavaros üvegekbe töltjük és lezárjuk, így kb. 2 hétig eltartható.

Tökkompót

Hozzávalók: tök, citrom, cukor, ecet

Elkészítése:

A kora nyári, fiatal, de azért ropogós tököt kettévágjuk, kimagozzuk, és a húsából karalábékiszúróval kis gömböket kivájunk. Egy rész enyhe ecet, három rész arányban vizet forralunk, és a tökgömböket belevetjük; egyszer hagyjuk felforrni. Utána a tököt tésztaszűrővel kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és megmérjük. A tök súlyával egyenlő mennyiségű cukrot felforralunk, fele annyi súlyú, karikára vágott héjas citromot beledobunk, és 10 percig főzzük. Ekkor a tököt is belevetjük, egyszer felforraljuk, majd a tüzet elzárva alatta hagyjuk kihűlni.

Másnap a tököt meg a citromot szűrőkanállal kiszedjük, a levét felforraljuk, majd a tököt meg a citromot visszatéve újra felforraljuk. Ezt a következő napon megismételjük, és üvegekbe töltve lekötjük.

Igaz, sok munka van vele, de különlegesen zamatos, mutatós édes befőttet kapunk: a kis gömbökről senki nem mondja meg, hogy "csak" tök.

süti beállítások módosítása