ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Halleves

2010. május 19. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg halcsont, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zsír, 4 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 2 db babérlevél, 1/2 cs. petrezselyemzöld, 1 dl fehérbor, 1 g őrölt bors, 4 dkg liszt, 1 dkg cukor, 3 g pirospaprika, 5 dkg citrom, 1 g citromhéj, 2 dl tejföl, 40 dkg pontyfilé, 15 dkg halbelsőség

Elkészítése:

A halcsontból erős, tartalmas halalaplét készítünk. Leszűrjük, ismét felforraljuk, majd a további felhasználásig félretesszük. A sárgarépát és a fehérrépát vékony metéltre vágjuk. Egy kevés zsírban finom, apróra vágott vöröshagymát pirítunk, beletesszük az összevágott zöldségeket és nem erős tűzön pirítjuk, olykor kevés halalaplét is öntve alá. Sóval és babérlevéllel fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáöntjük a fehérbort, törött borssal ízesítjük, és felengedjük 1,2 liter halalaplével. Fedővel letakarva, mérsékelt tűzön majdnem teljes puhulásig főzzük. Közben elkészítjük a cukorral pirított barna színű rántást, egy kevés pirospaprikát hozzátéve elkeverjük, és ezzel a levest besűrítjük. Szűrt citromlével, reszelt citromhéjjal, cukorral ízesítjük, hogy enyhén pikáns, kissé savanykás ízű levest kapjunk. Hozzáadjuk a simára elkevert tejfölt, és felforraljuk a levest. Beletesszük a kockára vágott, szálkamentes halhúst és a belsőséget, majd a hallevest készre főzzük.

Mézes müzliszelet

Hozzávalók: 30 dkg zabpehely, 10 dkg mazsola, 10 dkg darált dió, 3 tojás, 3-3 ek. méz, olaj és sárgabaracklekvár, 12 ek. tej, 1 kisebb narancs vagy citrom héja; a bevonáshoz: 15 dkg tejcsokoládé

Elkészítése:

A zabpelyhet a mazsolával és a dióval tálba töltjük. A tojásokat hozzáadjuk, majd ráöntjük az olajat, a mézet, a lekvárt és a tejet. A reszelt citromhéjjal ízesítjük, jól elkeverjük.

Egy kb. 25x30 cm-es tepsit alufóliával kibélelünk, ezt olajjal kikenjük, majd a zabpelyhes masszát egyenletesen belenyomkodjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal 16-20 percig sütjük.

A sütőből kivéve vágódeszkára borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, és ezt az egészséges csemegét még melegen kétujjnyi szeletekre vágjuk. Ha kihűlt, az egyik oldalát olvasztott csokoládéval vonjuk be.

Töltött padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 4 feszes, kemény padlizsán, 20 dkg cukkini, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg paradicsom, 25 dkg sült hús (lehet maradék sertés- vagy csirkesült), 0,5 dl olaj, só, őrölt bors, fokhagyma, bazsalikom, 1 cs. petrezselyemzöld

Elkészítése:

A padlizsánokról hosszában egy ujjnyi vastag szeletet vágunk, lehetőleg rozsdamentes késsel. Közepét karalábéfúróval kivájjuk. Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a hámozás nélkül apróra vagdalt cukkinit, a hámozott, apróra vagdalt paradicsomot, az ugyancsak összevágott padlizsánt, végül a ledarált húst. Szükség szerint sóval, borssal, zúzott fokhagymával, bazsalikommal ízesítjük. Néhány percig pároljuk, majd a kivájt padlizsánokba töltjük. A levágott „skalpokat" visszatesszük a tetejére, és tepsibe helyezzük. Néhány csepp olajat csorgatunk rá, és forró sütőben 20 percig sütjük. Azon melegében tálaljuk.

Minestrone leves

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg fehér- vagy vörösbab, 10 dkg füstölt szalonna, 2 ág zeller, 2 db sárgarépa, 2 db kis cukkini, 3 db burgonya, 1 közepes vöröshagyma, 25 dkg paradicsom, 5 ág petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1/4 fej kelkáposzta, néhány bazsalikom és zsályalevél, 10 dkg zsenge zöldbab, 30 dkg zsenge zöldborsó, 4 evőkanál olívaolaj, 15 dkg spagetti, frissen őrölt parmezán sajt a tetejére

Elkészítés:

A szárazbabot előző nap beáztatjuk. Másnap annyi vízzel, amennyi épp ellepi megfőzzük, majd leszűrjük.

A szalonnát kockákra, a zellert, a répát csíkokra vágjuk. A cukkinit, a meghámozott burgonyát és hagymát szintén kockákra vágjuk. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, húsát feldaraboljuk. A petrezselymet és a fokhagymát finomra vágjuk. A kelkáposztát, a nagy bazsalikomleveleket és a zsályát csíkokra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk és 2-3 darabra törjük, a borsót kifejtjük hüvelyéből.

Az olívaolajat egy nagyobb edénybe a szalonnakockákkal, a hagymával, a fokhagymával és a petrezselyemmel megdinszteljük. Hozzáadjuk a bazsalikomot és a zsályát, és együtt tovább pirítjuk.

A paradicsom, a zöldbab, a borsó kivételével az összes többi zöldséget is beletesszük, az egészet felöntjük 2,5 liter vízzel és megsózzuk. Hozzáadjuk az előzőleg megfőzött babot, és fedő alatt másfél órán át főzzük.

Ezután beletesszük a paradicsom darabokat, a zöldbabot, és újabb fél órán át főzzük. Kicsit később beletesszük a tésztát, a zsenge zöldborsót, és 20 percig még főzzük. A tányérokba mert levesre rászórjuk a frissen őrölt parmezánsajtot.

Zöldborsós szójapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg szójakocka, 2-3 kk. ételízesítő, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, 1-1 kk. édes és csípős őrölt pirospaprika, 2 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. majoránna, 30-35 dkg fejtett zöldborsó

Elkészítése:

A szójakockát fél napra annyi ételízesítős vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és az olajban üvegesre sütjük. A tűzről lehúzva a pirospaprikát belekeverjük, majd az apróra vágott paradicsomot és paprikát is hozzáadjuk. Kis lángon 10 percig főzzük, majd beledobjuk a kinyomkodott szójakockát is. A zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük, lefödve kis lángon puhára pároljuk, elfövő levét pótoljuk.

Mielőtt teljesen megpuhul, a borsót is hozzáadjuk, együtt készre főzzük. Ha kell, utánasózzuk. Galuska vagy tarhonya illik hozzá köretnek.

Meggyes pite

Hozzávalók:  1 kg liszt, 40–50 dkg meggy, 20 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 1 l tej, 2 cs. vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 4 ek. kacsazsír, só

Elkészítése:

Az élesztőt 2 dl tejben 1 kanál cukorral felfuttatjuk és összedolgozzuk a liszttel, tojássárgákkal, zsírral, cukorral és pici sóval. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Zsírral kikent tepsibe öntjük, és 20-25 percnyi pihentetés után megszórjuk kimagozott meggyel.

Meleg helyen kelesztjük még 30 percig, majd előmelegített sütőben, tetejét megkenve kacsazsírral, tartaléklángon megsütjük. Sütés közben még egyszer megkenjük kacsazsírral.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Sütőtökös-szalonnás rizs

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gyors rizs, só, 15 dkg húsos szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kisebb sütőtök (kb. 80 dkg), őrölt bors, 2 ek. vermut, 5 ek. reszelt parmezán

Elkészítése:

A rizst a tasakon olvasható előírás szerint lobogva forró sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, és melegen tartjuk.

A szalonnát papírvékony, kisujjnyi hosszú csíkokra vágjuk, zsírját kisütjük. A pörcöt lecsepegtetjük, félretesszük.

A tököt meghámozzuk, magos belsejét kikaparjuk, húsát (ami kb. 40-45 deka, ha sokkal több, a felesleget megsüthetjük) vékony szeletekre metéljük. A visszamaradt zsírra dobjuk, és gyakran rázogatva puhára pároljuk.

Megsózzuk, a borssal fűszerezzük, a vermuttal meglocsoljuk, és a félretett pörcöt is belekeverjük.

A melegen tartott rizzsel és a parmezánnal óvatosan összeforgatjuk és tálaljuk.

Zöldséges sertéstokány kagylótésztával

Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. kagylótészta, 80 dkg sertéscomb, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 45 dkg fagyasztott vegyes zöldség, kb. 1 dl olívaolaj, só, őrölt bors, ételízesítő

Elkészítése:

A húst vágjuk ujjnyi vastag csíkokra. Forró olajban pirítsuk meg a felaprított hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a húscsíkokat, majd fehéredésig pirítsuk. Rakjuk rá a fagyasztott zöldséget. Annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje, sózzuk, borsozzuk, és tegyünk bele ételízesítőt. Fedővel letakarva félpuhára, majd fedő nélkül puhára pároljuk.

Közben a tésztát sós vízben főzzük ki és szűrjük le. Keverjük a zsírjára sült zöldséges húshoz és friss zöldségekkel díszítve tálaljuk.

 

Olasz sajtleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 l húsleves (kockából), 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, parmezán sajt, mozzarella sajt, 1 pohár tejföl, só, őrölt bors, (petrezselyemzöld)

Elkészítése:

Készítsünk egy liter vízből húsleveskocka hozzáadásával húslevest, amelyet rántsunk be. A rántást kevés vajból a liszt hozzáadásával készítsük, ízesítsük sóval, borssal, majd öntsük a húslevesbe és folyamatos keverés mellett csomómentesen sűrítsük be. Vegyük le a tűzről és tegyük bele a tejfölt és a reszelt sajtot (többfélét is lehet). Mikor a sajt már jól megolvadt, tálalhatjuk is.

A tetejére díszítésként aprított petrezselyemzöldet szórhatunk.

Zöldborsópaprikás galuskával

Hozzávalók 4 személyre: a paprikáshoz: 50 dkg zöldborsó, 4 db vöröshagyma, 5 pár virsli, őrölt pirospaprika, őrölt bors, ételízesítő; a galuskához: 30 dkg liszt, 1 tojás, só, olaj, víz

Elkészítése:

A megtisztított hagymákat apró kockára vágjuk és olajon megpároljuk. A frissen kifejtett zöldborsót beleöntjük és tovább dinszteljük. Meghintjük ételízesítővel, pici borssal, pirospaprikával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven legyen leve. Belerakjuk a virslit és kb. 25 percig főzzük.

Közben elkészítjük a galuskatésztát: a lisztbe beleütünk egy tojást, sót, olajat és vizet adunk hozzá, hogy ne legyen kemény tészta. Ezután beleszaggatjuk a galuskát a fövésben levő paprikásba.

süti beállítások módosítása