ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Calvados burgonya

2010. február 07. - Dyna 122

Hozzávalók: burgonya, alma, tejföl, majonéz, vaj, só

Elkészítése:

Az egészben megfőtt és tisztított burgonyákat hosszában félbevágjuk és üregeket vájunk ki belőlük. Sózzuk. Megtöltjük a reszelt alma, a tejföl és a tubusos majonéz
keverékével.

A kivajazott tűzálló edény aljára a burgonyaforgácsokat, majd erre a töltött burgonyákat helyezzük. Tejföllel áthúzzuk, vajat morzsolunk rá és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Szilvával töltött libacomb

Hozzávalók: libacomb, aszalt szilva

Elkészítése:

A libacombokat kicsontozzuk, és a csont helyére 6-8 szem kimagozott aszalt szilvát dugunk, és a húst cérnával körülkötjük. Kevés vízben (időnként utána töltögetve) megpároljuk, majd zsírjára sütjük. Csak kihűlés után szeletelhető!

Papi

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg burgonya, 1/2 kg alma, tej, só

Elkészítése:

Fél kiló meghámozott és kockákra vágott burgonyát tejes, sós vízben félig puhára főzünk. Ezután hozzáadunk 1/2 kiló hámozott és szintén kockákra vágott almát, és együtt puhára főzzük. Mikor megpuhult, akkor pépesre törjük.

Kímélő köret, de megcukrozva gyermekeknek főételnek is adható.

Tengerész burgonya

Hozzávalók: burgonya, lángolt kolbász, szardínia (konzerv), vöröshagyma, piros kaviár, tejföl, sajt, petrezselyemzöld, vaj, só

Elkészítése:

A héjában főtt, hámozott és karikázott burgonya felét kivajazott üvegedénybe rakjuk. Erre rétegezzük a lángolt kolbászkarikákat, a levétől lecsurgatott szardíniát, a  karikázott vöröshagymát és ha van, akkor piros kaviárt. Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, tejfellel áthúzzuk és lezárjuk a burgonya másik felével. Újra tejfelezzük, reszelt sajttal és vajdarabokkal meghintjük. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Pulykamell pirított dióval, mandulával, polentával

Hozzávalók: pulykamellfilé (személyenként 20 deka), füstölt szalonna, dió, mandula, só, őrölt bors, őrölt gyömbér, vegyes zöldség, olívaolaj

Elkészítése:

Finom, nem túl érett szalonnából 7-8 mm vastag csíkokat vágunk és egy tűvel megtűzdeljük a melleket a száliránnyal párhuzamosan. A szalonnák közti részen hegyes késsel apró nyílásokat vágunk, amelybe megpirított diót és mandulát dugdosunk, majd sózzuk és kevés őrölt gyömbérrel megszórjuk a húst.

Nem túl sok tisztított zöldséget szeletelünk a sütőedénybe, az elkészült melleket ráhelyezzük, olívaolajjal meglocsoljuk, és kevés vizet öntünk alá, majd lassú tűzön, lefedve, puhára pároljuk. Közben saját levével többször meglocsoljuk. Ha megpuhult, fedelét levéve felületét megpirítjuk.

A kész húst kiemeljük, letakarva félretesszük, szaftját pedig leszűrjük és beforraljuk, hogy a pulyka íze töményen jelenhessen meg.


Mialatt a hús készül, elkészítjük a köretet személyenként 30 dkg kukoricalisztet, 20 dkg szalonnát, 20 dkg túrót, és ugyanennyi aszalt szilvát számolva.

A szalonnát kis kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, majd annyi vizet adunk hozzá, ami a kukoricaliszt kétszerese. Ha felforrt, hozzákeverjük a kukoricalisztet és megfőzzük (polenta).

A túrót a darabolt szilvával elkeverjük. Kikészítünk egy formát, amelyet celofánnal kibélelünk, belerakjuk a polenta felét, rászórjuk a szilvás túrót, majd rámerjük a polenta másik felét is.

A polenta hamar megkeményedik, ekkor felszeleteljük, mellérakjuk a pulykamellet, és saját pecsenyeszaftjával meglocsoljuk. Mellé diót, mandulát és aszalt szilvát szórhatunk.

Tavaszi rakott burgonya

Hozzávalók: burgonya, sárgarépa, gomba, zöldborsó (konzerv), vöröshagyma, vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük. Kivajazott tűzálló edénybe tegyünk belőle egy réteget, majd erre az apróra reszelt sárgarépát, a vajban fonnyasztott gombaszeleteket és a levétől jól lecsurgatott zöldborsókonzervet. Sózzuk, őrölt borssal és finomra vágott vöröshagymával meghintjük. Ezt többször megismételjük, de a fedő réteg burgonya legyen. Vajat morzsolunk rá és meleg sütőben átsütjük.

Finom töltött tojás

Hozzávalók: tojás, tojássárgája, leveszöldség (húslevesből), tejföl, sajt, só, őrölt bors

Elkészítése:

Húslevesben főzött leveszöldségeket félbevágott kemény tojások kivett sárgájával együtt egészen finomra aprítunk. Sózzuk, borsozzuk és tojásonként 1 evőkanál tejfölt adunk hozzá. Az eldolgozott tölteléket visszahelyezzük a fehérjékbe és kivajazott tűzálló üvegedénybe tesszük.

Két dl tejfölt elkeverünk 1 tojássárgájával és ezt a tojásokra öntjük. Reszelt sajttal meghintjük, néhány percre meleg sütőbe tesszük.

Töltött tojás

Hozzávalók: tojás, mustár, majonéz, joghurt, citromlé, bors, só, cukor, petrezselyemzöld, snidling, olaj

Elkészítése:

A főtt tojásokat félbevágjuk, kivesszük a sárgájukat és összetörjük. Kevés mustárral, sóval, olajjal ízesítjük, majd visszatöltjük.

A mártáshoz apróra vágott petrezselymet, snidlinget majonézzel, joghurttal, citromlével, sóval, borssal, kis cukorral összekeverünk. Ezzel öntjük le a tojásokat. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Francia ponty

Hozzávalók: ponty, palacsintatészta, só, olaj, sajt, befőtt (vagy gyümölcs)

Elkészítése:

A megtisztított halszeleteket lesózzuk. Sűrű palacsintatésztát készítünk, amelyet elkeverünk személyenként 3 deka reszelt sajttal. Beleforgatjuk a halszeleteket, és bő, forró olajban kisütjük. Párolt gyümölccsel vagy befőttel tálaljuk.

Tojáskrémes kelvirág

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg kelvirág (karfiol), 2 dl tejföl, 2 tojás, sajt, só, vaj

Elkészítése:

50 dkg tisztított, mosott, rózsaira szedett kelvirágot sós vízben megfőzünk és - miután lecsurgattuk - kivajazott tűzálló üvegedénybe helyezzük.

Közben 2 dl tejfölbe 2 egész tojást ütünk, sózzuk és jól elkeverjük. A masszát a kelvirágrózsákra öntjük, és sajtot reszelünk a tetejére. Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.

süti beállítások módosítása