ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Erdei gombaleves csirkemájjal, csipettel

2010. március 24. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 500 g csirkemáj, 250 g vegyes erdei gomba, 150 g póréhagyma, 100 g sárgarépa, 2 cs. petrezselyem, 1 dl olívaolaj, só, darált bors, 150 g Gyermelyi 8 tojásos Csipet

Elkészítés:

A megtisztított csirkemájat leforrázzuk, majd lemossuk és daraboljuk.

Megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket, gombát, a hagymát gorombára, a sárgarépát négyfele, majd szeletekre vágjuk.

A gombákat szeleteljük.

Olajon megfuttatjuk a sárgarépát, majd rátesszük a hagymát, elkeverjük és hozzáadjuk a májat. Sózzuk, borsozzuk, 1 percet összepirítjuk. Felengedjük az alap levével, vagy vízzel.

Amikor forr, beletesszük a gombát és a petrezselymet. Rövid ideig kíméletesen összefőzzük.

Tálaláskor külön kifőtt csipetet adunk hozzá.

Vajastészta alaprecept

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 35 dkg margarin, 1 kávéskanál ecet, 1 dkg só, kevés hideg víz
 
Elkészítése:
 
25 deka margarint 8 deka liszttel összegyúrunk, tégla alakúra formázzuk, és hideg helyre tesszük.
 
A megmaradt lisztbe belekeverjük a maradék margarint, a sót, az ecetet és annyi vizet, hogy közepesen kemény rétestésztát kapjunk. Hólyagosra dolgozzuk, hideg helyen pihentetjük, kinyújtjuk és a lisztes margarint a közepébe tesszük.
 
A négy szélét ráhajtjuk és még háromszor hajtogatjuk. Minden hajtogatás közben pihentetjük.
 
Ebből a mennyiségből krémest, búrkiflit, lekváros hajtókát készíthetünk.

Tojásos fasírt

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, 50 dkg darált hús, 1 tojás, 2 dl tej, 1 zsemle, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors; a töltelékhez: 10 dkg gépsonka, 4 tojás, 1 ek. olaj; a tetejére: 1 tojásfehérje, 1 ek. zsemlemorzsa
 
Elkészítése:
 
A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk.
 
A darált húst a tojással, az előzőleg tejbe áztatott és kifacsart zsemlével, a pirított hagymával, a fokhagymával, sóval, borssal összedolgozzuk. A húsmasszát alufólia lapra halmozzuk, és 1 centi vastagságú téglalappá formáljuk.
 
A tojást felverjük, az olajon lágy rántottát sütünk belőle, és a húsra terítjük, úgy hogy a húslap szélein 2 ujjnyi kilátsszon.
 
A gépsonkát csíkokra vágjuk, a tojás közepére szórjuk, és az alufólia segítségével feltekerjük, ahogyan a bejglit szokás.
 
A tojásfehérjét félig felverjük, és a tepsibe fektetett hústekercset megkenjük vele és a zsemlemorzsával egyenletesen megszórjuk. Befedjük alufóliával, és 180 fokos sütőben 15 percig, majd a fóliát levéve további 15 percig, aranybarnára sütjük.

Csülkös-fokhagymás krumplileves

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 60 dkg krumpli, 10-10 dkg sárgarépa és fehérrépa, 2 ek. olaj, 2 dkg liszt, 1 l füstölt lé, 20 dkg főtt csülök, 1 ek. vágott snidling

Elkészítése:

Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük az apróra felkockázott krumplit és répát. Gyakori kevergetés mellett rövid ideig pirítjuk.

Megszórjuk a liszttel, beletesszük az áttört fokhagymát, jól elkeverjük, és amikor már habzik a liszt, beleöntjük a füstölt levet. Ha szükséges, sózzuk. Kíméletesen főzzük 20 percig.

Falatnyi darabokra vágjuk a csülköt, a levesbe tesszük, és még 10 percig főzzük.

Tálalás előtt megszórjuk a snidlinggel.

Ropogós tortalap több változatban

Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos tortaformához:
- első változat (vékony lap): 10 dkg babapiskóta, 7,5 dkg vaj;
- a második változat (vastag lap): 20 dkg babapiskóta, 15 dkg vaj;
- harmadik változat (vastag lap): 10 dkg babapiskóta, 10 dkg mogyorós csók, 15 dkg vaj
 
Elkészítése:
 
Szétmorzsoljuk a babapiskótát, illetve a babapiskótát és a mogyorós csókot.
 
Megolvasztjuk a vajat, és alaposan összegyúrjuk a morzsával. A masszát a formába nyomkodjuk, és 30 percre hűvös helyre tesszük. Kivesszük a formából, és tortatálcára tesszük.
 
* Az aprósütemény helyettesíthető másikkal, így ízlés szerint változtathatjuk a tortalap ízét. A ropogós tortalap remek alap a krémtúró-, a friss túró-, a joghurt- vagy a tejszínes tortákhoz.

Rántott vagdalt

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált hús, 20 dkg sajt, 2 zsemle, 2 dl tej, 2 tojás, 2 gerezd fokhagyma, só, bors; a bundázáshoz: liszt, tojás
 
Elkészítése:
 
A tejben megáztatott és kinyomkodott zsemlét sózzuk, borsozzuk, majd a tojásokkal, a reszelt sajttal, a hússal meg az áttört fokhagymával jól összedolgozzuk. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
 
A masszából hosszúkás rudat formálunk, felszeleteljük, majd lisztbe, felvert sós tojásba forgatjuk, és forró olajban megsütjük.

Csípős paradicsomos pulykaleves

Hozzávalók 4 személyre: 500 g pulykamell, 100 g zöldhagyma, 100 g hagyma, 200 g kimagozott héjazott paradicsom, 4 dl paradicsom ivólé, 1 dl olívaolaj, 2 cs. zellerzöld, 2 db chilipaprika, só, darált bors, 150 g Gyermelyi 8 tojásos Gyufatészta

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk.

A hagymát finomra, a zöldhagymát nagyobb darabokra vágjuk.

A letisztított, megmosott húst kis kockára vágjuk.

Olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kimagozott, apróra vágott chilit. Rátesszük a zöldhagymát, elkeverjük.

Ráöntjük a paradicsomlevet, és alaplevet vagy vizet. Kíméletesen forraljuk.

Amikor a hús puha, beleszórjuk az apróra vágott paradicsomdarabokat és a gorombára vágott zellerzöldet.

Ha szükséges ízesítjük, összeforraljuk.

Gyufatésztával tálaljuk, amit a levesben vagy külön főzünk ki.

Kapros tökfőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit gyalult tök, 1 közepes fej vöröshagyma,
1,5 dl tejföl, 1 tojássárgája, 2 ek. liszt, kapor, só


Elkészítése:

A mirelit tököt felengedjük, megsózzuk és lassú tűzön az apróra vágott hagymával pároljuk. Közben a tejfölbe keverjük a lisztet, a tojássárgáját és a finomra vágott kaprot, és ezzel habarjuk be a már majdnem puha tököt, majd még egyszer felforraljuk.

Tojásos puffancs

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojássárgája, 1,5 dl tejföl, 3 dkg vaj, 2 dkg élesztő,3 dkg porcukor, 1 citrom, só, mandula

Elkészítése:

4 tojássárgáját, másfél dl tejfölt, 3 dkg olvasztott vajat, 2 dkg morzsolt élesztőt, 3 dkg porcukrot, 1 db citrom reszelt héját és csipetnyi sót egy tálban jól összedolgozunk. Apránként 1/2 kg lisztet adunk hozzá, és tésztát gyúrunk belőle. Henger alakúra formázzuk és tiszta asztalkendőbe vagy konyharuhába csomagoljuk. Ezt a batyut meleg vízzel telt edénybe helyezzük, majd az egészet meleg helyre tesszük. Mikor a batyu felemelkedik a víz tetejére, kiemeljük, kivesszük az asztalkendőből, liszttel hintett deszkán kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejére egy szem mandulát vagy gyümölcsöt teszünk, és meleg sütőben kisütjük.

Mogyorós táskák

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 22,5 cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 20 dkg hideg vaj; a töltelékhez: 5-5 dkg vagdalt dió és mogyoró, 0,5 dl tejszín, 5 dkg méz; továbbá: 2 tojás, 2 ek. tej 

Elkészítése:
 
A lisztet és a kétféle cukrot összegyúrjuk a hideg vajjal, cipót formálunk belőle, és fóliába burkolva 1 órára hűtőbe tesszük.
 
A töltelékhez valókat egy lábasban állandóan kevergetve felmelegítjük.
 
A tésztát egy lisztezett deszkán átgyúrjuk, 5 mm vékonyra nyújtjuk, és korongokat szaggatunk belőle. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, a tojásfehérjével bekenjük a széleiket, félbehajtjuk, és jól összenyomkodjuk.
 
A kis táskákat kizsírozott, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük a tojássárgák és a tej keverékével, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
 
Tetszés szerint berácsozhatjuk csokoládémázzal.

Popover (alaprecept)

Az USA-ból Európába lassan átáramló új reggeliőrület tárgya a szuflé könnyedségű tésztából csészében vagy muffinformában sütött, langyosan kínálandó sütemény - a popover.
 
Ez a légies reggelisütemény a gasztrotörténészek szerint az angol Yorkshire-puding leszármazottja, és nem is olyan újszerű, mint gondolnánk. Először 1876-ban írták le a receptjét a Practical Cooking című könyvben. A kutatások szerint a Maine-ből érkezett telepesek, Portland alapítói amerikanizálták a Yorkshire-pudingot: a híg, tejből, lisztből, tojásból kevert tésztát a marha- vagy sertéssült zsírjával kikent csészékben kisütötték, néha fokhagymával, zöldfűszerekkel gazdagították. Az eredmény: a csészéből kidagadó, kérges, húsos ízű tészta, amit Portland popover pudingnak neveztek.
 
Hogy miért popover? Neve onnan származik, hogy sülés közben a sütőedényből kiduzzadó tészta elpukkan („pop”).
 
A legtöbb popover ma már nem húsos ízű, inkább vajas és könnyű, sőt, már nemcsak reggelire a kávé mellé, hanem ebéd vagy vacsora köreteként is kínálják.
 
Se szeri, se száma, annyi változata készíthető: keverhetünk az alaptésztába zúzott fokhagymát, frissen vágott petrezselyem- vagy tárkonyleveleket, rozmaringot vagy oregánót, csipetnyi gyömbér- vagy fahéjport, őrölt szegfűszeget.
 
A popovert alaposan kivajazott csészében is süthetjük, de eredeti sütőedénye fémből készült. Formája kúposabb, mint a muffinsütő mélyedései, és egy rácsszerkezetre vannak erősítve, hogy a meleg az edényeket jól körüljárhassa.
 
A popovernek nem kell szabályosnak lennie: teteje felduzzad, és bizony néha a formából kiemelve nem áll meg a lábán. Mindez mellékes, ha tésztája könnyű, kívül ropogós, belül foszlós.
 
A popoverrel hasonlóan kell bánnunk, mint a kelt tésztákkal, azaz amíg sül, a sütő ajtaját nem tanácsos kinyitni, mert a beáramló hideg levegőtől összeesik. 

 

Alaprecept

 
Hozzávalók (9-10 süteményhez): 15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1/2 kk. só, 3 tojás, 2 ek. vaj + a formák kikenéséhez
 
Elkészítése:
 
1. A sütőt 220 C-ra (légkeveréses sütőben 200 C) előmelegítjük. 9, kb. 2 decis csészét vagy egy muffinforma mélyedéseit vajjal alaposan kikenünk. A lisztet, a tejet, a sót, a tojásokat és a vajat tálba rakjuk, majd konyhai robotgéppel simára és habosra keverjük.
 
2. A tésztát kanállal félig töltjük a csészékbe, majd egy sütőlapra sorba rakosgatjuk, és a forró sütőbe toljuk. A sütő ajtaját 25 percig nem nyitjuk ki, hogy a popover szépen megemelkedjen.
 
3. Ha nagyon pirulna a teteje, a hőmérsékletet 200 C-ra csökkentjük (légkeveréses sütőben 180 C), és újabb 15-20 perc alatt készre sütjük. Kérges, ropogós lesz, belseje pedig puha és foszlós. Vajjal, szendvicskrémmel, lekvárral vagy magában fogyasztjuk. Egy pohár tejet gyümölcslevet, egy csésze kávét vagy teát is ihatunk hozzá.
 

Rakott káposzta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált hús, 1 kg káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 4 tojás, 10 dkg vöröshagyma, 1 tk. pirospaprika, 15 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg rizs, 1/2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, só
 
Elkészítése:
 
A káposztát felaprítjuk és sós víz­ben félig megfőz­zük. Leszűrjük, és lecsur­gatjuk.
 
A rizst megfőzzük.
 
A füs­tölt sza­lon­nát apró koc­kák­ra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Meghint­jük a pi­ros­pap­ri­kával, és hozzáad­juk a da­rált húst. Megsóz­zuk és megpá­rol­juk.
 
Ré­te­ge­sen tű­zál­ló tál­ba rak­juk a ká­posz­ta fe­lét, a húst, a főtt rizst, a fel­karikázott pa­ra­di­cso­mot, zöld­pap­ri­kát. A legfelső ré­teg is­mét ká­posz­ta le­gyen.
 
A to­já­so­kat összekeverjük a tejföllel, kevés pi­ros­pap­ri­kával és ráöntjük a rakottasra.
 
Sütőben, mérsé­kelt lán­gon kész­re sütjük.

Zelleres krumplifőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg krumpli, 35 dkg zellergumó, só, 1 dl főzőtejszín, 2,5 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, 3 ek. apróra vágott zellerzöld, bors, reszelt szerecsendió
 
Elkészítése:
 
Meghámozzuk a krumplit és a zellert, majd mindkettőt 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Lábosba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Megsózzuk és erős lángon felforraljuk. Ha már lobog a víz, mérsékeljük a tüzet, lefedjük a lábost és vajpuhára főzzük a zöldségeket.
 
Közben összekeverjük a tejszínt, a tejfölt és az étkezési keményítőt, majd apróra vágjuk a zellerzöldet.
 
Amikor a zöldségek megfőttek, hozzáadjuk a keményítős keveréket és a zellerzöldet, majd megborsozzuk és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Állandóan kevergetve besűrítjük.

Citromos tavaszi leves

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg rizs, 4 kis csirkemellfilé, 2 kis fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 2 l csirkeleves kockából, 1 csokor kapor, 2 citrom, 1 ek. vaj

 
Elkészítése:
 
A rizst sós vízben puhára főzzük.
 
Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a kockára vágott húst, és sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, és szintén megpirítjuk. Ráöntjük a levest, felforraljuk, és 15 percig fedő nélkül, lassú tűzön főzzük.
 
A citromokat megmossuk, az egyik levét kicsavarjuk, a másikat karikákra vágjuk.
 
A rizst a levesbe keverjük, a citromlével, ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.
 
Felforrósítjuk a vajat, megkapatjuk benne a citromszeleteket, és az apróra vágott kaporral együtt a levesbe keverjük.

Piskóta (alaprecept)

Alaprecept
 
Az alaprecept a lehető legegyszerűbb: a tojások száma a kiindulópont. Ahány tojásból sütjük a piskótát, annyi kanál liszt és cukor kell hozzá. (Egyes receptek szerint sütőport vagy szódabikarbónát is tesznek a tésztába, de ha friss tojásokkal dolgozunk, és jól kikeverjük a hozzávalókat, ezekre nincs szükségünk.)
 
Ha már 4-nél több tojásos tésztát szeretnénk sütni, választhatjuk az ún. lightosabb (könnyebb) változatot: süssünk vizes piskótát. Ebben az esetben minden tojásra 2 kanál vizet (esetleg citrom- és narancslevet) veszünk, ezzel dúsítva a piskóta mennyiségét. Számtalan finom házisütemény alaptésztáját jelenti a vizes piskóta, amely bizonyos szempontból még jobb is, mint az eredeti. Tésztája kevésbé száraz, és az állás következtében nehezebben, kevésbé szárad. Gazdaságosságára jellemző, hogy hasonló mennyiségű tojásból kétszer annyi vizes piskóta készíthető, mintha az eredeti alapján készítették volna.
 
Készítés
 
A piskótatésztát kétféle módon készíthetjük: vagy a sárgáját keverjük el a cukorral és a liszttel, majd ehhez adjuk a kemény habbá vert fehérjét, vagy a tojáshabhoz adjuk a cukrot, a sárgáját, végül a lisztet. Ki erre, ki arra a változatra esküszik.
 
Tehát: szétválasztjuk a tojásokat (vigyázzunk: a tojásfehérje legyen tökéletesen elválasztva a sárgájától, ne tartalmazzon egyáltalán tojássárgáját, mert nem verődik fel). Ha az első változat szerint készítjük, akkor a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot. Ha a második változat szerint készítjük, akkor a felvert tojáshabba fokozatosan beleadagoljuk a cukrot, majd a sárgáját, végül a lisztet. Jól tesszük, ha ez utóbbit kanállal vagy kézi habverővel keverjük el a többivel.
 
Piskótatésztából sohase készítsünk egyszerre többet, mint amennyit 20-30 perc alatt feldolgozhatunk. Hosszabb idő alatt a piskótatészta leülepedik és megfolyósodik.
 
Sütés
 
A piskótatésztát kivajazott - az oldalát ne zsírozzuk be, mert visszacsúszik a piskóta! -, belisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tetszés szerinti sütőformába/-tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A sütési idő a mérettől függ. Mindenesetre közepes méretnél kb. 20 percre számítsunk. A sütő ajtaját 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyen összeesik!
 
Mennyiségek
 
Ami a mennyiségeket illeti, a következőképpen járjunk el: átlag méretű tortasütőben vékony tésztájú gyümölcstortához 2 tojásból, közepes vastagságú tésztához 4 tojásból, lapokra vágáshoz 5 vagy több tojásból süssünk piskótát.
 
Trükkök és hibák
 
A piskóta nem lesz szép, ha porcukorból sütjük.
 
Finomított cukrot használjunk. A masszát addig keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kellemetlen, ha a piskótában ropog a cukor.
 
A piskótatésztát is ízesíthetjük vaníliás cukorral vagy fahéjjal, esetleg a liszt mennyiségének rovására tehetünk bele kakaót vagy darált diót.
 
A vizes piskótát ízletesebbé tehetjük, ha víz helyett leszűrt citrom- vagy narancslevet adunk a piskótatésztához.
 
A piskótatészta akkor lesz puha, ha egy pohár tejfölt vagy egy kis tejet keverünk bele.
 
Ha a tojássárgáját meleg vízfürdőben keverjük habosra, a tojás jobban megköti a levegőt, és nagyobb, keményebb masszát kapunk. Vigyázat, a vízfürdő ne legyen túl forró, mert akkor a tojás kicsapódik!
 
Soha ne sajnáluk a keverésre fordított időt. Az anyagot minél simábbra keverjük, tésztánk annál finomabb lesz.
 
A sütőport/szódabikarbónát mindig keverjük el a lisztben, különben nem lesz hatása.
 
Ha a lisztet szitálva hintjük a kikevert tojássárgájához, pillekönnyű lesz, és nem csomósodik. A piskótamasszát az összeállítás után soha ne hagyjuk állni! Azonnal süssük meg, különben a belekevert levegő elillan és a tészta összeesik.
 
Sütéskor a sütő ne legyen túl forró, mert a tésztában lévő cukor hamar megég, a tészta kemény kérget kap, és a belseje nem sül át. Legjobb, ha a sütőt közepes hőfokra állítjuk.
 
Ha a tészta teteje sütéskor erősen barnul, fedjük le papírral.
 
Ha a sütőformát gondosan kivajazzuk és -lisztezzük, biztosan nem ragad le a piskóta.
 
Ha teljesen biztosra akarunk menni, béleljük ki a formát hajszálpontosra szabott sütőpapírral. A sütőpapírt a tészta kiborítása után azonnal húzzuk le a tésztáról, hogy a piskóta felülete szép sima maradjon. (Ha később távolítjuk el a papírt, a tészta felülete felszakadozik.) Ha a papírt lazán visszahelyezzük a tésztára, a piskóta nem szárad ki.
 
Hogy tésztánk megsült-e, úgy állapíthatjuk meg, hogy a tészta közepébe villát szúrunk, ha kihúzva teljesen száraz, a tészta elkészült.
 
Ha a tészta átsült, elválik a forma szélétől.
 
A tésztát mindig a rácson hagyjuk kihűlni, hogy minden oldalról levegő érje, és hogy ne váljon ragacsossá.
 
Vizes piskóta
 
Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 8 ek. víz, 20 dkg liszt, csapott mk. szódabikarbóna
 
Elkészítése:
 
A tojássárgákat 20 deka cukorral és 4 evőkanál vízzel simává keverjük. A tojásfehérjéket szintén 4 evőkanál vízzel kemény habbá verjük, végül hozzákeverjük a maradék cukrot.
 
A liszt egyik felébe belekeverjük a szódabikarbónát, majd a tojássárgájához keverjük. Ezutál lazán belekeverjük a tojáshab egyik felét, végül a megmaradt lisztet, majd a tojáshab másik felét. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
 
* Variálhatjuk a víz mennyiségét, ha teszünk bele citromlevet. 4 kanál vízhez 1 egész citrom leve és héja jár.

Rakott édeskáposzta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált hús, 20 dkg rizs, 70 dkg édeskáposzta, 8 dkg füstölt szalonna, 20 dkg reszelt sajt, 2 kis fej vöröshagyma, 25 dkg paradicsom, 25 dkg zöldpaprika, 2 dl tejföl, pirospaprika, só, törött fehérbors
 
Elkészítése:
 
A húst összekeverjük a megmosott és lecsepegtetett rizzsel.
 
A hagymát kevés olajon megpároljuk. A hús-rizs keverékéhez tesszük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikát adunk hozzá.
 
A káposztát leveleire szedjük, megmossuk, lecsurgatjuk, és kb. kisujjnyi csíkokra vágjuk.
 
A paradicsom héját lehúzzuk, karikákra vágjuk, a zöldpaprikát csíkokra.
 
A szalonnát hajszálvékony szeletekre vágjuk, és a felével kibéleljük a tálat.
 
Ebbe terítjük a káposzta negyedét, kicsit megsózzuk, és beborítjuk a rizzsel kevert darált hús egyharmadával. Erre kerülnek a paradicsomkarikák és a zöldpaprika, majd újra káposzta. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére káposzta kerüljön, amit meglocsolunk a tejföllel.
 
Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Töltött paprika parajfőzelékkel

Hozzávalók 4 személyre: 8 zöldpaprika, 50 dkg darált sertéshús, 2 zsemle, 1 tojás, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg paraj, 2 ek. liszt, 8 dl tej, só, bors, olaj
 
Elkészítése:
 
A darált húst a tojással, az egyik áztatott és kicsavart zsemlével, 1 gerezd fokhagymával összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, majd a keveréket a paprikákba töltjük.
 
Ezután a leforrázott parajt a másik áztatott és kicsavart zsemlével együtt ledaráljuk, belekeverjük a tejbe, majd beletesszük a paprikákat, és kb. 25 percig főzzük.
 
Ekkor kiemeljük a paprikákat, és a parajfőzeléket világosbarna fokhagymás rántással besűrítjük.
 
A paprikákat a mártásba visszatéve forrón tálaljuk.

Burgundi gulyás

Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 50 dkg sertés- és marhahús vegyesen, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. liszt, 2,5 dl vörösbor (pl. burgundi), 1 l erőleves (kockából), 1 babérlevél, 4 sárgarépa, 1 kis póréhagyma, 1 tk. paprikakrém, só, bors

 
Elkészítése:
 
A felhevített olajon a csíkokra metélt szalonnát kb. 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, és tovább pirítjuk. A felkockázott húst beleszórjuk, és állandó keverés mellett fehéredésig sütjük. Belevegyítjük a paradicsompürét, elkeverjük, majd meghintjük a liszttel. Felöntjük a borral, a levessel, beletesszük a babérlevelet, sóval, borssal ízesítjük, lefedve a 200 fokra előmelegített sütő legalsó sínjére toljuk és legalább 45 percig pároljuk.
 
Közben a répát és a pórét kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk és a gulyáshoz adjuk a paprikakrémmel együtt, majd további kb. 15 perc alatt készre főzzük.

Omlós tészta (alaprecept)

A linzerkarikától a sütőtökpitéig. Körülbelül ez az a terület, amit egy jól sikerült linzertésztával lefedhetünk.
 
Az omlós tészták a liszten kívül nagy mennyiségű zsiradékot és cukrot tartalmaznak. A zsiradék a tápértéken túl a tészta lazításában is fontos szerepet játszik.
 
Az omlós tészta viszonylag olcsó, elkészítése gyors és egyszerű. Számtalan variációs lehetőséggel készül, sütés után ropogósan lágy. A klasszikus omlós tészta - alaptészta - 3 rész átszitált, sima finomlisztből, 2 rész (18 fokos) zsiradékból (vaj vagy margarin) és 1 rész cukorból áll. Az összeállításhoz használt járulékos anyag (egész tojás, tojássárgája, tojásfehérje, tej, víz, tejföl, darált vagy durvára vágott olajos magvak, kakaópor, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, rum stb.) és annak mennyisége határozza meg a linzertészta fajtáját.
A zsiradék egy része helyett használhatunk őrölt diót, mogyorót, vagy mandulát, amelyek a lazítás mellett jellegzetes ízhatást is kölcsönöznek a tésztának. Az omlós tészta még lazább lesz, ha a masszához sütőport szódabikarbónát vagy szalalkálit teszünk, amelyet mindig össze kell keverni a liszttel, hogy megakadályozzuk a nátrium-hidrogénkarbonát és a savhordozó idő előtti reakcióját.
 
Az omlós tésztát a masszakészítés alapján két csoportra soroljuk:
gyúrt omlós tészta: linzerkarika, almás pite
kevert omlós tészta: teasütemények pl. Néró.

Gyúrt omlós tészta
 
A gyúrt omlós tészta elkészítését a szükséges anyagok kimérésevel, a liszt és a porcukor átszitálásával, a sütőpor és a liszt összekeverésével, valamint az olajos magvak ledarálásával kezdjük.
 
A gyúrás kétféle módon történhet:
 
Kézzel - a kisebb mennyiséget készítjük így -, ebben az esetben az a fontos, hogy a hozzávalók és a kezünk is hideg legyen, valamint, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a zsiradék nehogy megolvadjon, mert a megolvadt zsiradéktól lágy tészta sütés után tömör, nehéz lesz és megrepedezik. (Ha ez mégis bekövetkezik, gyorsan dolgozzunk bele kevés tojásfehérjét, és tegyük hűtőbe.) A zsiradékot gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel, majd egyneműsítjük a porcukorral és az egyéb anyagokkal.
 
Legjobb, ha az omlós tésztát először deszkán késsel összedolgozzuk, és a kézzel való összedolgozás a lehető legkevesebb ideig kell tartson. Ha a tészta összeállt, legalább 15 percig pihentessük hideg helyen mielőtt felhasználnánk.
 
Géppel: nagyobb mennyiségben géppel készítjük el a masszát, úgy, hogy a zsiradékot jól összekeverjük a porcukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a lisztet és a járulékos anyagokat. A gépből kivéve, lisztezett deszkán gombócokat formázunk.
 
Pihentetés: a nyújtófával téglalap alakúra formázott tésztát, lisztezett tálcára téve, 10 fok körüli hűvös helyiségben vagy hűtőszekrényben rövid ideig (maximum 30 perc) pihentetjük.
 
Nyújtás: a tészta fajtájától függően, lisztezett deszkán 4-20 mm vastagságúra nyújtjuk.
 
Sütés: a töltelék nedvességtartalmától függően 180-210 fokos, gőzmentes sütőben sütjük.
A gyúrt omlós tésztát általában két csoportba osztjuk:
 
sárga linzi: ebből készül pl. a linzerkarika, a Rákóczi túrós lepény, számos tortaalap, különféle édes és sós teasütemény, gyümölcsös lepény, rácsos linzer, tésztakosár édes és sós töltelékkel stb.
 
barna linzi: 1 kg liszthez (sárga linzerhez) 20 dkg olajos mag vagy 5 dkg kakaópor hozzáadásával készül. Pl. isler, rácsos linzer, bécsi kocka, Orleáns szelet, darálós keksz, teasütemények stb.

Kevert omlós tészta
 
A gyúrt omlós tésztától eltérő arányú (több a tojás, a zsiradék és a cukor) hozzávalókat keveréssel egyneműsítjük. A kész massza nem nyújtható, kézzel nem formázható.
 
Előkészítés: megegyezik a gyúrt omlós tésztáknál leírtakkal.
 
Keverés: kézi vagy gépi habverővel habosra keverjük a puha zsiradékot és a porcukrot, majd folyamatos keverés mellett, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután fakanállal beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet és a járulékos anyagokat.
 
Formázás: papírral bélelt vagy kikent, liszttel megszórt sütőlemezre nyomózsákból formákat nyomunk (pl. ovál Néró, csokoládés Néró, paté kifli stb.),
a sütőlemezre lapot kenünk (vajaslap),
kikent, liszttel meghintett formába öntjük.
 
Sütés: 190-210 fokon történik.

Az omlós tészta készítésekor előforduló hibák
 
Szétesik, morzsalékos, kizsírosodott a tészta: oka, hogy megolvadt a zsiradék. Megelőzhető, ha nem gyúrjuk sokáig a tésztát, hűvös helyiségben dolgozunk, sima lisztet használunk, de nem lisztezzük és nyújtjuk sokszor a tésztát.
 
Sütés után összehúzódik a tészta: olyankor fordul elő, ha kevés zsiradékot, sütőport és sok folyadékot használunk fel a tészta készítéséhez.
 
A vaj és a porcukor összefut (ikrás lesz): ez a kevert omlós tészta készítésekor fordulhat elő. Oka, hogy a tojásokat nem egyenként adtuk hozzá, így a zsiradék nem tudta azt felvenni. „Kisimítható”', ha vízgőz fölött, folyamatosan keverve óvatosan felmelegítjük, majd kihűlésig tovább keverjük.
 
A nyomózsákban megkeményedik a kevert omlós: több lisztet használtunk a kelleténél, az ilyen massza sütés után szétesik.

Karfiolos rakott hús

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg krumpli, 1 fej karfiol, vaj, 25 dkg darált (sertés)hús, 5 dkg füstölt szalonna, tej, 1 zsemle, 1 tojás, 2 dl tejföl, só, bors, majoránna

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, és sós vízben félig megfőzzük.

A karfiolt rózsáira szedve sós vízben félpuhára főzzük és leszűrjük.

Mély, tűzálló tálat kivajazunk, és aljára terítjük a karfiolt.

A húst összegyúrjuk a felaprított szalonnával, a tejben megáztatott és kinyomott, szétmorzsolt zsemlével, a tojással, 1 deci tejföllel és sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. Ezzel a húskeverékkel bevonjuk a karfiolt, majd az egészet befedjük a krumplival.

A tetejét megöntözzük a maradék tejföllel, és forró sütőben 30-40 percig sütjük.

süti beállítások módosítása