ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Pezsgős őszibarackleves

2010. január 10. - Dyna 122

Hozzávalók: félliteres üveg őszibarackbefőtt levével együtt, 3 dl félédes pezsgő, csipetnyi só

Elkészítés:

A leszűrt gyümölcs felét apró kockákra vágom és félreteszem. A többit az összes levével pépesre turmixolom és jól lehűtöm.

Közvetlen tálalás előtt a jégbe hűtött pezsgővel felengedem, és hideg csészékben elosztom. A tetejére teszem a félretett őszibarack kockákat, és előhűtött csészékben azonnal kínálom.

Tojáslepény csirkemájjal

Hozzávalók: tojás, csirkemáj, só, bors, majoranna, pirospaprika, vaj

Elkészítése:

Kis kockákra vágott csirkemájat vajon megfuttatunk, majorannával, törött borssal és kevés pirospaprikával meghintünk, majd előzőleg jól felvert tojásokat öntünk rá. Sózzuk és azonnal tálaljuk.

Vecsési szelet

Hozzávalók: sertéshús, savanyú káposzta, füstölt szalonna, vöröshagyma, fokhagyma, liszt, tojás, zsemlemorzsa, kömény, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

Sertésszeleteket jól kiverünk. Megsózzuk, törött borssal meghintjük. Közben a savanyú káposztát és a savanyú káposzta levelet egyszer átmossuk, 2 gerezd fokhagymát köménymaggal összezúzunk.

A káposztát elkeverjük a fokhagymás köménnyel és 1 fej reszelt vöröshagymával, kis kockákra vágott szalonnával. A szeleteket megtöltjük az ízesített káposztával, és 1-1 káposztalevéllel együtt felgöngyöljük. Hústűvel vagy cérnával rögzítjük. Lisztbe, tojásba és morzsába bundázzuk, forró zsiradékban kb. 15 percig fedő alatt sütjük.

Tűzdelt borda

Hozzávalók: sertéskaraj, füstölt szalonna, só, fűszerkeverék, fokhagyma, olaj

Elkészítése:

Sertésbordákat jól kiverünk és a húsrostokkal párhuzamos irányban szalonnacsíkokkal óvatosan megtűzdelünk. Sóval, fűszerkeverékkel, esetleg fokhagymával ízesítjük és kevés zsiradékon hirtelen kisütjük.

Párizsi kosár

Hozzávalók: párizsi, tojás, olaj

Elkészítése:

A párizsit vastag szeletekre vágjuk és forró, bő olajban hirtelen megsütjük. Ahány szelet a párizsi, annyi tojásból tükörtojást készítünk és a kialakult kis kosarakba tesszük.

Zöldborsó-, tök-, paradicsomos káposzta vagy parajfőzelék mellé adjuk, de önállóan is tálalhatjuk.

Savanyú burgonyafőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, só, vaj, liszt, 2-3 babérlevél, ecet, tejföl

Elkészítése:

A nyers, tisztított burgonyát fél centi vastag karikákra vágjuk, és annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi.

Vajból és lisztből világos rántást készítünk, kevés vízzel felengedjük, és amikor a burgonya félig megpuhult, akkor berántjuk és adunk hozzá 2-3 babérlevelet. Végül ecettel és tejföllel savanyítjuk és átforraljuk.

Horgászpecsenye

Hozzávalók 2 személyre: ponty, 10 dkg vaj, 1 kk. szardellapaszta, citrom(lé), 1 dl édes fehérbor, só, liszt

Elkészítése:

A tisztított és szeletekre vágott pontyot megsózzuk, és kevés lisztben megforgatjuk.

10 deka vajat elkeverünk 1 kávéskanálnyi szardellapasztával és felmelegítjük. Átsütjük benne a halszeleteket, és mikor már majdnem megsültek, citromlevet csepegtetünk rá.

A halat kivesszük, a sütőzsiradékot 1 deci édes fehérborral állandó keverés mellett átforraljuk, majd tálaláskor forrón a halszeletekre öntjük.

Marcipánkenyér

Hozzávalók: 20 dkg marcipánmassza, 10 dkg kandírozott vagy szárított gyümölcs (koktélcseresznye, füge, datolya, cukrozott narancshéj, mazsola stb.), 5 dkg keserű csokoládé, 5 dkg ét tortabevonó, 2 dkg vaj

Elkészítése:

Apróra vágjuk a kandírozott, vagy szárított gyümölcsöket, valamint a csokoládét. Összegyúrjuk a marcipánmasszával és hengert formálunk belőle. A tortabevonót felolvasztjuk a vajjal együtt, és bevonjuk vele a marcipánkenyeret.

Tarja pecsenye

Hozzávalók: sertéstarja, füstölt szalonna, vöröshagyma, paradicsom, liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, mustár, olaj

Elkészítése:

Tarjaszeleteket füstölt szalonnával megtűzdelünk, sózzuk, borsozzuk, mustárral, olajjal megkenjük, egy napig érleljük.

Az érlelés után a hússzeleteket paprikás lisztben megforgatjuk és kevés olajban pirosra sütjük. Tálaláskor zsírban sült hagymakarikákkal borítjuk, roston sütött paradicsomkörettel tálaljuk.

süti beállítások módosítása