ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mogyorókrémes gesztenyepüré

2010. április 11. - Dyna 122
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg gesztenyemassza, 20 dkg mogyorókrém, 10 dkg porcukor, 7 dkg kandírozott citrom- és narancshéj, 7 dkg reszelt narancshéj, 1 pohár tej, 4 cl rum, 2 dl tejszín
 

Elkészítése:

A gesztenyét felengedés után burgonyanyomón áttörjük, majd elkeverjük a tejjel, a mogyorókrémmel, 5 deka porcukorral és a rumban előzőleg megáztatott kandírozott citrom- és narancshéjjal.

Kelyhekbe adagoljuk, majd néhány órára a hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt a tejszínt a maradék porcukorral felverjük és rákanalazzuk.

Indonéz halfilé zöldfűszeres tésztával

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet fehér tengeri halfilé, 1 kis darabka gyömbér, 1 db piros (jalapeno) csilipaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 friss lime vagy citrom, 6 db friss bazsalikom levél, 2 dl kókusztej, 3 dkg vaj, 1 ek. szójaszósz, 2 ek. mogyoróolaj (v. olivaolaj), só, őrölt színesbors; a tésztához: 50 dkg tagliatelle tészta (szélesmetélt), 1 csomag bazsalikom, 1 csomag petrezselyem, 1 csomag citromfű, 1 csomag koriander, 8-10 mogyoróhagyma (vagy 1 nagy fej lilahagyma), 1 gerezd fokhagyma, só 
 
Elkészítése:

A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük és a csilipaprikát apróra vágjuk, majd összekeverjük.

Szárazra letörölgetjük a halfiléket, és besózzuk, beborsozzuk, majd a fokhagymás, gyömbéres csilivel bedörzsöljük, és citromhéjat reszelünk rá. Olajjal meglocsoljuk és hűtőbe rakjuk 1-2 órára.

A halat kevés vajon  mindkét oldalán megsütjük és kivesszük a serpenyőből.

A visszamaradt vajra ráöntjük a kókusztejet, a szójaszószt és a durvára darabolt bazsalikom levelet, sózzuk és borsozzuk. Egy fél citrom levét ráfacsarjuk és összeforraljuk a mártást, majd levesszük a tűzről.

A körethez roppanósra főzzük a tésztát.

A wokba vagy serpenyőbe kevés olajat teszünk, felhevítjük, mogyoróhagymát  és aprított fokhagymát rakunk bele.

A friss bazsalikomot, citromfüvet, petrezselymet és koriandert durvára vágjuk, rádobjuk a hagymás olajra és pár másodpercig pirítjuk. A kifőzött tésztát rádobjuk a fűszerekre,  jól összekeverjük és pár perc alatt összepirítjuk.

Tálaláskor a tányérra helyezzük a halfilét, majd rámerjük a forró mártást és mellé rakjuk a pirított tésztát.

Lime vagy citromkarikát adunk hozzá.

Töltött paprika parajfőzelékkel

Hozzávalók 4 személyre: 8 zöldpaprika, 50 dkg darált sertéshús, 2 zsemle, 1 tojás, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg paraj, 2 ek. liszt, 8 dl tej, só, bors, olaj
 
Elkészítése:
 
A darált húst a tojással, az egyik áztatott és kicsavart zsemlével, 1 gerezd fokhagymával összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, majd a keveréket a paprikákba töltjük.
 
Ezután a leforrázott parajt a másik áztatott és kicsavart zsemlével együtt ledaráljuk, belekeverjük a tejbe, majd beletesszük a paprikákat, és kb. 25 percig főzzük.
 
Ekkor kiemeljük a paprikákat, és a parajfőzeléket világosbarna fokhagymás rántással besűrítjük.
 
A paprikákat a mártásba visszatéve forrón tálaljuk.

Zöldséges-gombás újkrumplileves

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes vöröshagyma, 3 ek. olaj, 5-6 közepes újburgonya, 2-3 zsenge sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 újhagyma, 1 ek. ételízesítő vagy 1 húsleveskocka, 1 ek. liszt, 15 dkg gomba, bors, só, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
 
A finomra vágott hagymát az olajon kevergetve üvegesre sütjük, és egy pohárnyi vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a felkockázott újburgonyát, répát, gyökeret, és a felkarikázott újhagymát. Ételízesítővel fűszerezzük, vagy belemorzsoljuk a leveskockát, és kis lángon, lefödve, majdnem puhára pároljuk. A vége felé leemeljük a fedőt, hogy a leve elpárologjon.
 
Ha a zöldség zsírjára sült, a liszttel megszórjuk, elkeverjük, majd a vékonyan felszeletelt gombát is hozzáadjuk. 8 deci vízzel felöntjük, és kevergetve nagy lángon felforraljuk. A borssal és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük, ha kell utánasózzuk.

Csőben sült gomba burgonyakoszorúban

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg burgonya, 1 kg csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1-2 ek. citromlé, 2,5 dl tejföl, szárított oregánó vagy szurokfű, 1/4 l tej, reszelt szerecsendió, 10 dkg sajt, 1 dl tejszín, só, őrölt, bors; a díszítéshez: petrezselyemzöld, majoránna; a forma kikenéséhez: margarin 

Elkészítése:
 
A meghámozott, feldarabolt burgonyát forrásban lévő, sós vízben megfőzzük.
 
A gombákat nagyságtól függően félbevágjuk. A felkockázott vöröshagymát 2 deka felhevített vajon megpároljuk. Beleszórjuk a gombát, majd közepes hőfokon, időnként megkeverve 6-8 percig pirítjuk. A citromlével felöntjük, és 2 deci tejföllel behabarjuk. Oregánóval, sóval, borssal fűszerezzük.
 
A burgonyát leszűrjük, ráforgácsoljuk a maradék vajat, és pürésítjük. Közben apránként hozzáadjuk a tejet, sóval és szerecsendióval ízesítjük.
 
A burgonyapürét csillagcsöves nyomózsákba töltjük, majd margarinnal kikent 30 cm átmérőjű (kb. 2 l-es), hőálló formába koszorút nyomunk belőle. A gombát a burgonyakoszorú közepébe halmozzuk.
 
A sajtot lereszeljük. Kb. a fele mennyiséget a tejszínnel és a maradék tejföllel összekeverjük, majd oregánóval, sóval és borssal ízesítjük. A mártást a gombára merjük, illetve a burgonyakoszorúra kenjük. A maradék reszelt sajttal meghintjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 percig sütjük.
 
Petrezselyemzölddel, oregánóval díszítjük.

Mézes-epres tejbedara

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg búzadara, 2 tojás, néhány szem eper a díszítéshez (más gyümölccsel is készülhet), 1 citrom reszelt héja, 1/2 liter tej, 3 evőkanál méz, pici vanília

Elkészítése:

A tejet felforraljuk és belekeverjük a darát. Folytonos kevergetés mellett felfőzzük, ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliát és a citromhéjat.

A tojásfehérjét habbá verjük és hozzáadjuk a mézet. A habot óvatosan összeforgatjuk a darával, majd kelyhekbe szedjük.

Az eperszemeket (gyümölcsöt) megmossuk, félbevágjuk és a dara tetejére tesszük. (A kehely aljába is csempészhetünk néhány szem gyümölcsöt.)

Hűtőben néhány órát állni hagyjuk, ezután fogyasztjuk.

Meggygaluska tejmártásban

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg meggy, 7 dl tej, 6 tojás, 6 dkg piskótamorzsa, 5 dkg méz, 1 tasak vaníliás cukor
 
Elkészítése:

A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és megdaráljuk, vagy robotgéppel péppé zúzzuk. Belekeverjük a piskótamorzsát, a mézet és az egész tojást. Addig pihentetjük, míg a morzsa a nedvességtől megdagad, és a pép besűrűsödik.

Közben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, és takaréklángra állítva a gyümölcsgaluskákat beleszaggatjuk. Ha a galuskák megdagadtak, leszűrjük róla a tejet, és hűlni hagyjuk.

A tejet összekeverjük 2 tojássárgájával és kevergetve lassan felforraljuk. Hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a két tojás habbá vert fehérjét. A tálra szedett galuskákra öntjük, és behűtve tálaljuk

Halpogácsa

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg fehér húsú tengeri hal filézve, 1 tojás, 1 zöldpaprika, 2-3 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál gyömbér, 1 evőkanál vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, olaj a sütéshez

Az újhagymán kívül az összes alapanyaggal együtt ledaráljuk a halat húsdarálón vagy konyhai turmixon.

Az újhagymát nagyon vékony karikákra vágjuk.

A masszához hozzákeverjük a hagymát, és annyi zsemlemorzsát, hogy kis lapos fasírtokká tudjuk összegyúrni.

Nagyon forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük.

Zöldborsóleves szalonnás krumpligombóccal

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 sárga- és fehérrépa, 1 tojás nagyságú zellergumó + a zöldje, 1 karalábé, 20 dkg fejtett zöldborsó, 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, 2 tk. fűszerpaprika, 1 l csirkeleves 3 kockából, 1 csokor petrezselyem; a gombóchoz: 20 dkg krumpli, 5 dkg szalonna, 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 dkg gríz, 2,5 dkg vaj, 1 csipet szerecsendió, 1 ek. finomra vágott petrezselyem

Elkészítése:

A megolvasztott vajhoz adjuk a felaprított hagymákat és a kockára vágott zöldségeket. Megpároljuk, megszórjuk a liszttel, a fűszerpaprikával, és felöntjük a húslevessel. Sóval, borssal ízesítjük.

A gombóchoz való krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen összetörjük.

A felkockázott szalonnát megpirítjuk. (Zsírját a leveshez önthetjük.)

A krumplit összedolgozzuk a tojással, a liszttel, a grízzel és a vajjal. Sóval, borssal, a szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a pirított szalonnát és a petrezselymet. Ne keverjük sokáig, hogy a tészta ne nyúlósodjon meg. A masszából nedves kézzel 1-2 cm átmérőjű, kis gombócokat formázunk és a levesben kb. 6-8 perc alatt kifőzzük.

* A gombócokat kifőzhetjük sós lobogó vízben is, és tökmagos zsírban megforgatva, tejföllel, sajttal önálló ételként is kiváló.

Hagymás sült gesztenye mazsolával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg vörös- vagy sonkahagyma, 20 dkg hámozott gesztenye, 3 dkg mazsola, 3 ág kakukkfű, 6 dkg vaj, 1 liter zöldségleves, só, bors, babérlevél

Elkészítése:

A gesztenyét 10 percig főzöm a zöldséglevesben, a mazsolát pedig hideg vízbe áztatom.

Forró vajon megpirítom a megtisztított, egész hagymákat, a lecsöpögtetett gesztenyét és a babérlevelet. Aztán felöntöm a zöldséglevessel, és 20-25 percig főzöm az ételt.

Csak ezután adom hozzá a mazsolát, és erősebb lángon addig főzöm tovább a szószt, amíg a leve szinte teljesen el nem tűnik. A hagymák és a gesztenyék akkor a legfinomabbak, ha kicsit megbarnulnak.

A végén kidobom a babérlevelet, sózom, borsozom, megszórom friss kakukkfűvel, és már tálalhatom is.

Mákos tejbegríz

Hozzávalók: 5 dl tej, 5 csapott ek. gríz, 3-4 ek. darált mák, cukor ízlés szerint, 1 tasak vaníliás cukor, kevés fahéj és/vagy reszelt citromhéj
 

Elkészítése:

A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett beleöntjük a grízt, hogy ne legyen csomós. Míg egyik kezünkkel keverünk, a másikkal beleügyeskedjük a cukros-vaníliás-fahéjas darált mákot, és addig kevergetjük, amíg tejbegrízszerű állaga lesz.

Ha szeretjük, ízesíthetjük reszelt citromhéjjal is.

Tálkákba öntve kínáljuk.

Hallal rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre: 12 közepes héjában főtt krumpli, 80 dkg halfilé, 2 fej vöröshagyma, 4 tojás, 2 dl tej (vagy főzőtejszín), 10 dkg reszelt sajt, 3 dkg vaj; a tálaláshoz: tejföl, lilahagyma, metélőhagyma, kapor

Elkészítése:

A főtt krumplit meghámozzuk, majd kb. 3 milliméter vastagságú karikákra vágjuk.

Fölverjük a tojásokat a tejjel, majd a sajtot is beleszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk.

Egy tűzálló tálat vagy tepsit kivajazunk, és a krumpli felét egyenletesen belerakjuk. Erre fektetjük a halfiléket, amit a finomra vágott vöröshagymával megszórunk. A maradék krumplival egyenletesen beborítjuk. Ráöntjük a tojásos masszát, és 200 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Fölszeletelve tálaljuk.

Tejfölt és ízlés szerint finomra vágott lilahagymát, kaprot, metélőhagymát kínálunk hozzá.

Tejszínes sárgarépa-főzelék

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sárgarépa, 10 dkg vaj, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 1,5 dl tejszín/tejföl, 2 dl tej, 2 ek. étkezési keményítő
 
Elkészítése:
 
A megtisztított sárgarépát félcenti vékony karikákra vágjuk, majd gőzön megpároljuk.
 
Kézi habverővel összekeverjük a tejszínt/tejfölt, a tejet és az étkezési keményítőt.
 
Megolvasztjuk a vajat, beleforgatjuk a puha répakarikákat, megsózzuk, megborsozzuk, belereszelünk kevés szerecsendiót, besűrítjük a tejszín és az étkezési keményítős keverékkel, majd mérsékelt tűzön kevergetve összerotyogtatjuk.

Zöldborsókrémleves retekkel

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg zöldborsó, 20 dkg burgonya, 2 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 12-16 szál snidling, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín, só, őrölt bors

Elkészítése:

Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a 8-10 cm-es, zöldjével együtt kisebb darabokra vágott újhagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit és a zöldborsót, majd mérsékelt tűzön puhára főzzük (kb. 20 perc). A főzési idő felénél kiveszünk a levesből 2 evőkanálnyi zöldborsót és félretesszük a díszítéshez.

A levest összeturmixoljuk, hozzáadjuk a felaprított petrezselymzöldet, majd 4 kiskanál kivételével a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk.

Csészébe vagy mély tányérba szedjük, belekeverjük a maradék tejszínt, tetejére halmozzuk a retekkockákat és a félretett zöldborsót, majd snidlinggel díszítve tálaljuk.

Luca-napi boszorkánykrém

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukrozott gesztenyemassza, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl rum, 2 dl tejszín, 1 kg alma, 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor; a tetejére: tejszínhab, babapiskóta
 

Elkészítése:

A gesztenyemasszát a vaníliás cukorral, a rummal és a tejszínnel összedolgozzuk.

Az almákat megmossuk, kivájjuk a magházukat, majd tepsiben megsütjük őket. Kihűlés után kiszedjük a húsukat, a tojásfehérjével habosra keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot.

Egy kerek tálra ujjnyi vastagon felkenjük a gesztenyemasszát, majd rá az almahabot, majd újra gesztenyét. A tetejét tejszínhabbal és félbetört babapiskótával díszítjük.

Jól lehűtve kínáljuk.

Halfasírt színes pürével

Hozzávalók 4 személyre: A halpogácsához: 40 dkg tengeri hal, 2 szikkadt zsemle, 2 dl tej, 2 tojás,  zsemlemorzsa, szerecsendió, vaj, petrezselyem, őrölt bors, só; A püréhez: 60 dkg főtt burgonya, 1 evőkanál margarin, tej, 20-20 dkg főtt, áttört sárgarépa és parajpüré, 2-2 evőkanál tejföl és finomra vágott petrezselyem, só

Elkészítése:

A halhúst sós vízben megfőzzük, kihűtjük, és apró darabokra tördeljük. Hozzákeverjük a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, 3 evőkanál olvasztott vajat, és zsemlemorzsát. A fűszerekkel ízesítjük. Lapos pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és vajban megsütjük.

A főtt krumplit pépesre törjük, margarinnal, tejföllel, sóval, és tejjel összekeverjük. Három részre osztjuk, majd külön-külön sárgarépával, spenóttal és petrezselyemmel összeturmixoljuk.

A színes püréket a meleg halfasírtok mellé tálaljuk.

Zöldborsó-raguleves csurgatott tésztával

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg fejtett zöldborsó, 10 dkg sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 30 dkg sertéscomb, 3 ek. olaj, 1 dkg liszt, 1 mk. fűszerpaprika, 1 ek. petrezselyem; a levesbetéthez: 1 tojás, 4 dkg liszt

Elkészítése:

A felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk az apró kockákra vágott húst. Megsózzuk, és kevés víz hozzáadásával, lefedve, lassan pároljuk.

Amikor már majdnem puha, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, kicsit pirítjuk, majd a tűzről félrehúzva a fűszerpaprikát is belekeverjük.

Hozzáöntünk kb. 1 liter vizet és felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a felszeletelt répát, majd 10 perc múlva a borsót és a karikára vágott pórét is. Sózzuk, borsozzuk, és a petrezselymet is beleszórjuk. Az egészet puhára főzzük.

A tésztához a tojást jól kikeverjük a liszttel, sóval és belecsurgatjuk a levesbe. Készre főzzük.

Joghurttorta (Marsi Anikó, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1/2 kg eper, 2 pohár natúr joghurt, 1 csomag zselatin, tejszín, citromhéj

Melegítsük fel a tejszínt, majd rakjuk félre egy kicsit hűlni. Aztán keverjük csomómentesre a joghurttal és a zselatinnal. Reszeljünk bele egy egész citrom héját.

Vágjuk fel az epret apró darabokra, szórjuk egy formába és öntsük hozzá a masszát, majd rakjuk be a hűtőbe.

Hagyjuk állni két-három óráig és ízlés szerint tálaljuk.

Rakott krumpli gazdagon (Marsi Anikó, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 8-10 db tojás, 2 kg krumpli, 1 l tejföl, 1/2 kg szárazkolbász, 1/2 l biotej, vaj

Az elkészítési mód ugyanaz, mint egy hagyományos rakott krumplinál.

A tepsit kenjük ki sok vajjal, rakjuk bele a felkarikázott főtt krumplit, kolbászt, főtt tojást és a tetejére pedig a tejfölt. Majd még egyszer rakjuk bele ugyanezt és tegyünk a tetejére tejfölt, aztán locsoljuk meg biotejjel.

Figyeljünk arra, hogy a tej mindenhová eljusson a rétegeken belül. Majd rakjuk be a sütőbe és süssük pirulásig.

Pulykanyakleves (Marsi Anikó, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 csomag répa, zellerzöld, petrezselyem, karalábé, 1 vöröshagyma, vegeta (ételízesítő), 8-10 db pulykanyak, só, bors

Pucoljuk meg az összes zöldséget, de ne vágjuk fel, hanem egyben rakjuk bele egy nagy fazékba.

Tegyük hozzá a pulykanyakat és az összes maradék hozzávalót.

Főzzük készre és ízlés szerint ízesítsük.

süti beállítások módosítása