ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Svájci almafánk

2010. június 20. - Dyna 122

Hozzávalók: 20 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt, 2 tojássárgája, 4 db alma, 1 ek. rum, 1 citrom leve, 1 kk. porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, tej, cukor, só, olaj, fahéjas porcukor

Elkészítése:

Három deka élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben megfuttatunk, majd 20 deka rétesliszttel, 15 deka finomliszttel, két tojássárgájával, egy evőkanál rummal, egy citrom levével, kiskanálnyi porcukorral, egy csomag vaníliás cukorral, meg annyi langyos tejjel do1gozzuk össze, hogy lágy kelt tésztát kapjunk. Csipetnyi sót meg öt deka olvasztott vajat is beledagasztunk, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Végül megtisztítunk, a reszelő durva fokán lereszelünk négy nagy almát, és a megkelt tésztába keverjük. Bőven olajat forrósítunk, és az olajba mártott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk bele a tésztából. Mindkét felüket szép pirosra sütjük, alaposan lecsepegtetjük, és vaníliás vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Nyers céklasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg cékla, 1 kisebb torma, ecet, só, köménymag, cukor

Elkészítése:

A céklát meghámozzuk, megmossuk és káposztareszelőn átgyaluljuk.

Közben a köménymagot és a megtisztított, felszeletelt tormát 5 dl vízben 10 percig forraljuk. Ha kihűlt, leszűrjük, a céklára öntjük, és sóval, ecettel, cukorral ízesítjük. Egy napig hagyjuk állni.

Lezárt befőttesüvegben hűtőben 8-10 napig eltartható.

Lazac steak snidlinges joghurtöntettel

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet Trawlic lazac, 2 doboz Milbona natúr joghurt, 1 csokor snidling, 1 csokor újhagyma, 1 csomag ruccola, Castello só

Elkészítése:

A joghurtot összekeverjük az apróra vágott snidlinggel, az újhagymával, és ízlés szerint sóval ízesítjük.

A megsózott lazacot teflon serpenyőbe helyezzük és mindkét oldalán addig sütjük, amíg szép színe nem lesz.

A salátát összekeverjük a szeletelt újhagymával és tányérra tesszük. A kész lazacot ráhelyezzük és az egész kompozíciót megöntözzük joghurttal.

(Gianni receptje)

Csokoládégolyós tejszínes torta

Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos tortaformához: 1 előkészített, tetszés szerinti csokoládés ropogós tortalap; a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 4 dl tejszín, 2 tasak habfixáló, 2 tasak vaníliás cukor, 2 tasak csokigolyó, néhány citromfűlevél
 
Elkészítése:
 
Felaprítjuk a csokoládét. Megmelegítjük a tejszínt, és feloldjuk benne a csokoládét. A csokis tejszínt 12 órára hűtőbe tesszük, majd a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük (trüffelt készítünk). 12 csokigolyót félreteszünk a díszítéshez. A többi golyót a krémhez keverjük.
 
A csokis alapot megkenjük a csokis krémmel, és szépen elrendezzük rajta a csokigolyókat. Citromfűlevelekkel díszítjük.

Vaníliafagylalt

Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1/2 vaníliarúd

Elkészítése:

1 liter tejet felforralunk fél rúd vaníliával és 10 dkg cukorral. 4 egész tojást 10 dkg cukorral elkeverünk, hozzáöntjük a forró tejet, folytonos keverés közben addig főzzük, míg sűrűsödni kezd. Majd teljesen lehűtjük és fagyasztjuk.

Cseresznyebefőtt

Hozzávalók: cseresznye, cukor, tartósítószer, víz

Elkészítése:

A cseresznyét lecsumázzuk, megmossuk, szűrőn kissé megszikkasztjuk, majd üvegekbe töltjük. Az üvegekbe vizet öntünk, hogy megmérjük, mennyi szirup kell hozzá, majd leöntjük róla. Egy liter vízhez 50 deka cukrot véve szirupot főzünk, a gyümölcsre forrázzuk, és 1-2 percig állni hagyjuk. Utána a szirupot a lábasba visszaöntve kissé sűrűbbre forraljuk, majd újra a cseresznyére öntjük. Ezt harmadjára is megismételjük, de mielőtt a gyümölcsre forráznánk, egy kevés tartósítószert is keverünk bele. Azonnal lekötve szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Töltött tarja másként

Hozzávalók 4 személyre: 6 szelet tarja, 6 db szikkadt zsemle, 6 db tojás, szeletelt bacon szalonna, 1 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, kevés gomba, zöldpaprika, majonéz, mustár, só, őrölt bors, fokhagymapor, (leveskocka)

Elkészítése:

A tarját a tepsibe helyezzük, sózzuk, megszórjuk kevés borssal, fokhagymaporral, majd alufóliával leborítjuk és puhára sütjük. Közben a zsemlét beáztatjuk és jól kinyomkodjuk.

A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát, gombát és a petrezselyemzöldet, ezzel is pirítjuk, a legvégén lehet egy leveskockát is elkeverni benne. Összekeverjük az áztatott zsemlével és a tojással, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Ha a hús puha, kikeverünk majonézt, mustárt és fokhagymaport, annyit, amivel a hús tetejét megkenjük. Rásimítjuk a tölteléket, végül a szeletelt bacon szalonnával befedjük (ez el is maradhat) és készre sütjük.

Zöldséges padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes padlizsán (kb. 30 dkg), 2 cukkini (kb. 30 dkg), 1 paprika (piros vagy sárga húsú), 3 dkg reszelt parmezán, 1 gerezd fokhagyma, 4 ek. olívaolaj, 3 ek. vörösborecet, 1/2 tk. oregánó, só, őrölt bors

Elkészítése:

A sütőt (csak felül) előmelegítjük 250 °C-ra. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy kisebb tálban összekeverjük az olajat, ecetet, szurokfüvet, sót, borsot és fokhagymát.

A padlizsánt megmossuk, ferdén 5 mm vastag szeletekre vágjuk. Ezeket egymás mellé helyezzük egy alufóliával kibélelt sütőlapon, majd megkenjük az olajos keverékkel. A hőforrástól kb. 10 cm-re betoljuk a sütőbe, és mindkét oldalán 4-4 percig sütjük, míg enyhén barna színt nem kap, és el nem készül. Közben a forgatás után ismét megkenjük az olajos keverékkel.

Ezalatt megmossuk a cukkinit és a paprikát. A cukkinit hosszában vékony szeletekre vágjuk. A paprikát félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat és az erét, majd kb. 2,5 cm széles csíkokra vágjuk.

A kész padlizsánt melegen tartjuk. A cukkiniszeleteket és a paprikacsíkokat sütőlapra helyezzük, megkenjük az olajos keverékkel, sütőbe tesszük, és 3 percig sütjük, majd megfordítjuk, ismét megkenjük az olajos keverékkel, és újra 3 percig sütjük.

A zöldséget 4 tányérra helyezzük, és egyenletesen elosztjuk rajtuk a maradék olajos keveréket. Meghintjük reszelt parmezánnal, és azonnal tálaljuk.

Csokoládés tojáshab

Hozzávalók: 10 dkg porcukor, 5 dkg liszt, 5 dkg étcsokoládé 3 tojásfehérje, vaj

Elkészítése:

10 dkg porcukrot, 5 dkg lisztet és 5 dkg reszelt étcsokoládét összekeverünk. 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük, elvegyítjük liszttel, az előkészített kivajazott tepsibe öntjük, és sütőben lassan megsütjük. Ha kihűlt, bevonhatjuk csokoládémázzal.

Napóleon rostélyos

Hozzávalók 2 személyre: marharostélyos, 1 dl tejszín, 1/2 dl konyak, mustár, só, őrölt bors, olaj, vaj

Elkészítése:

Rostélyos szeleteket néhány napig mustáros, olajos pácban érlelünk, majd jól kiverjük, borssal meghintünk, serpenyőben, vajon jól átsütünk, és félretesszük.

A serpenyőbe 1 dl tejszínt és 1/2 dl konyakot öntünk, átforraljuk és tálaláskor megöntözzük vele a húst. Köretként burgonyaropogóst adunk mellé.

Gombás tarja tepsiben

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 15 dkg margarin, 1 kg sertéstarja, őrölt bors, só, 30 dkg gomba, 2 zöldpaprika, 4 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma
 
Elkészítése:
 
A felszeletelt tarját sózzuk, borsozzuk, és kisütjük.
 
A karikákra vágott, megfőtt burgonyát leterítjük a kimargarinozott tepsibe, rátesszük a hússzeleteket, a félig megpárolt gombát, a felszeletelt zöldpaprikát, a felkarikázott hagymát, és leterítjük a burgonya másik felével, aztán megsózzuk.
 
Meglocsoljuk a tejföllel, ráteszünk margarindarabkákat, majd meleg sütőben még 15 percig sütjük.

Dalmát saláta

Hozzávalók 4 személyre: 6 ek. olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg makaróni, 1 padlizsán, 30 dkg paradicsom, 10 dkg olajbogyó, 1 csokor bazsalikom, fél kk. rozmaring, fél kk. oregánó, 4 ek. tárkonyecet, só, fehérbors

Elkészítése:

A padlizsánt kockázzuk fel és sózzuk meg. A paradicsomot egy pillanatra mártsuk forró vízbe, majd hámozzuk meg. Ezután magjait kaparjuk ki és a húsát vágjuk kockákra.

A padlizsán nedvességét egy papírtörlővel itassuk fel, majd locsoljuk meg az olajjal és grillsütőben süssük 8 percig, közben néhányszor keverjük meg.

A hagymát vágjuk karikákra, az olajbogyót félbe. A bazsalikomot és a fokhagymát aprítsuk fel, majd keverjük össze a rozmaringgal, oregánóval, borssal és az ecettel.

Az összes anyagot keverjük bele a salátába. Végül a makarónit sós vízben főzzük meg, hűtsük le hideg vízzel és adjuk a salátához.

Töltött narancs (2)

Hozzávalók 4 személyre: 2 narancs, befőtt (meggy vagy őszibarack), 5 dkg dió, 5 dkg cukor, 1 tojás, 2 dl tej, 1 kk. liszt, 1 cs. vaníliás cukor, citromhéj, porcukor, rum

Elkészítése:

Két narancsot keresztben félbe vágunk és belsejét kivéve kockára vágjuk. Összekeverjük ugyanilyen mennyiségű, levétől lecsurgatott befőttel (meggyel vagy őszibarackkal), adunk hozzá 5 deka durvára vágott diót, porcukorral meghintjük és kevés rummal meglocsoljuk. 1-2 óra hosszat állni hagyjuk, majd a levét leöntjük róla.

Egy egész tojást simára keverünk 5 deka cukorral, egy kiskanálnyi liszttel, felengedjük 2 deci tejjel, beledobunk egy kis darabka citromhéjat és hozzákeverünk egy csomag vaníliás cukrot. Gőz fölött sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve, hozzáadjuk a gyümölcsről leöntött kb. egy deci levet is. Ha kihűlt, összekeverjük a kockára vágott gyümölccsel és a fél, kivájt narancshéjakba vagy talpas poharakba töltjük. Jól behűtve kínáljuk.

Bajor bableves

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg fehér bab, 1 kis üveg zöldbabkonzerv, 10 dkg füstölt szalonna, 1 szál virsli, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 húsleveskocka, marinált paprika, őrölt kömény, pirospaprika, só

Elkészítése:

Kis kockákra vágunk, kiolvasztunk 10 deka füstölt szalonnát, és megpirítunk rajta egy nagy fej, szintén kockákra vágott vöröshagymát. A végén hozzáadunk egy gerezd tört fokhagymát, és ezzel meg 1-2 percig sütjük. Meghintjük egy csapott evőkanálnyi pirospaprikával, felengedjük egy liter vízzel, és hozzáadunk 15 deka, egy éjjelen át hideg vízben áztatott fehér babot. Egy húsleveskockával meg késhegynyi őrölt köménnyel fűszerezzük, ha szükséges, sózzuk, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük.

A végén laskára belevágunk egy maréknyi marinált paprikát, levével együtt beleöntünk egy kis üveg zöldbabkonzervet. Felforraljuk, majd hozzáadunk négy szál karikákra vágott virslit. Ezzel már csak 1-2 percig főzzük.

Málnás hűsítő

Hozzávalók: 5 ek. málnaszörp, 10 dkg málna, 1 narancs leve, 1 citrom leve, 6 dl ásványvíz

Elkészítése:

A 6 dl vízből jégkockákat fagyasztunk, majd turmixgépbe tesszük, ráöntjük az eperszörpöt, a narancslevet és a citromlevet, és az egészet jégkásává aprítjuk.

Közben a málnát megmossuk, fogpiszkálókra vagy koktélnyársakra húzzuk. A jégkását poharakba töltjük, tetejére rakjuk a málnanyársakat.

Olcsó sólet

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tarkabab, 25 dkg füstölt hús, 10 dkg árpagyöngy (gersli), 4 tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. zsír, só, őrölt bors, pirospaprika

Elkészítése:

A babot előző nap áztassuk be. Másnap tegyük fel főni, tegyük bele a megmosott füstölt húst, a zsírt, az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát, és félórai főzés után az árpagyöngyöt is.

Megfőzzük a tojásokat. Ha a bab puha, megkóstoljuk, és ha kell, még ízesíthetjük. Beletesszük a tojásokat, és ha nem fedi el, forró vizet öntünk hozzá. Utána betesszük a sütőbe, és 2 órán keresztül mérsékelt lángon sütjük.

Csokoládéálom-torta

Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg félédes tortabevonó, 7 dl tejszín, 3 cs. habfixáló, 2 cs. vaníliás cukor; a kevert tésztához: 15 dkg félédes tortabevonó, 15 dkg puha vaj, 15 dkg porcukor, 6 tojás, 15 dkg liszt, 1 csapott tk. sütőpor, csipetnyi só, 1 ek. kakaó, 15 dkg darált mandula, 4-5 ek. tej; a locsoláshoz és a kenéshez: 1 dl narancslé, 35 dkg narancslekvár; a díszítéshez: 6 dkg aprított pisztácia, 6 tk. csokoládéreszelék, 1 narancs
 
Elkészítése:
 
A töltelékhez durvára aprítjuk a tortabevonót. Megmelegítjük a tejszínt, és a bevonót állandóan kevergetve megolvasztjuk benne. Éjszakára hűtőbe tesszük.
 
A tésztához a tortabevonót vízfürdőben felolvasztjuk, és kicsit hűlni hagyjuk. A vajat a porcukorral krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a bevonót. A lisztet, a sütőport, a sót, a kakaót és a mandulát összekeverjük, és a tejjel együtt hozzáadjuk.
 
A tésztát egy 26 cm-es, sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, kivesszük a formából, és lehúzzuk róla a papírt. A tésztát legjobb egész éjszakán át hűlni hagyni.
 
A csokoládés tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral habbá verjük.
 
A süteményt három lapra vágjuk. Az alsó lapot meglocsoljuk fél deci narancslével, és megkenjük a csokoládés tejszín felével. Rátesszük a második lapot, meglocsoljuk a maradék narancslével, és megkenjük a narancslekvárral. Rátesszük a harmadik lapot.
 
4 evőkanál csokoládés tejszínt habzsákba töltünk. A tortát körben bevonjuk a maradék tejszínnel. Pisztáciával és habrózsákkal díszítjük. A torta peremét megszórjuk reszelt csokoládéval.
 
A narancsot forró vízzel megmossuk, szárazra töröljük, és elfelezzük. Mindegyik feléről levágunk egy-egy szeletet, és hat-hat háromszögre vágjuk. Minden habcsókot egy narancsdarabbal díszítünk. Három órára hűtőszekrénybe tesszük.

Magyaros gombaleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg gomba, 3 dkg vöröshagyma, 15 dkg vegyes zöldség, 0,5 dl olaj, 3 dkg liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, fél cs. petrezselyemzöld, 5 dkg csipetke

Elkészítése:

Olajban a finomra vágott vöröshagymát és a gombát üvegesre hevítjük. Megszórjuk liszttel, átpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. Azonnal felengedjük csontlével vagy vízzel. A leveshez tesszük a felszeletelt vegyes zöldséget és a fűszereket. Házi csipetkével készre főzzük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

Gyümölcsfagylalt

Hozzávalók 4 személyre: kb. 75 dkg gyümölcs (eper, málna, meggy, ribizli vagy barack), 25 dkg cukor, 5 dl víz (vagy 3 dl víz és 2 dl tejszín)

Elkészítése:

25 dkg cukrot 5 dl vízzel felfőzünk majd kihűtjük. Annyi gyümölcsöt pépesítünk, hogy 5 dl pépet kapjunk (kb. 75 dkg). Vízzel 1 literre kipótoljuk. Vigyázzunk, hogy az anyag az apadás következtében túl édes ne legyen, mert akkor nehezen fagy. Ha jól lehűtöttük, fagyasztható.

Készíthetjük a gyümölcsfagylaltokat tejszínnel is, úgy tartalmasabb. Ehhez fagyasztás előtt a teljesen lehűlt anyaghoz hozzákeverünk 2 dl tejszínt. Ilyenkor 2 dl vízzel kevesebbet teszünk a cukoroldathoz.

süti beállítások módosítása