ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Tojáspörkölt

2010. április 24. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 8 db főtt tojás, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 kiskanál paradicsompüré, pirospaprika, só, 2 kiskanál olaj

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát olajban aranysárgára pirítjuk, majd a sertéspörkölthöz hasonlóan meghintjük pirospaprikával, és paradicsompürével ízesítjük. Közben a keményre főtt tojásokat hosszában négyfelé vágjuk, és a felforrt hagymás lébe tesszük.

Burgonyagombóccal tálaljuk.

Epres túrókocka

Hozzávalók: a vizes piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál liszt, 1/3 csomag sütőpor; a töltelékhez: 1 kg túró, 1 kg eper, 4 dl tejszín,  20 dkg cukor, 2 evőkanál zselatin, citromlé

Elkészítése:

A vizes piskótához a tojások sárgáját 4 evőkanál vízzel és 2 evőkanál liszttel pépesre keverjük, a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A fehérjehabot a pépes tojássárgájához adjuk, majd fakanállal kevergetve beleszórunk még két evőkanálnyi, sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt, négyszögletes háztartási tepsibe simítjuk a masszát, és kb. 160 °C-on kisütjük a tésztát.

A túrót és a tejszínt botmixerrel jól kikeverjük, közben cukorral, citromlével ízesítjük. A zselatint 1,5 dl forró vízben feloldjuk, és amikor langyosra hűl, a túróhoz keverjük. A masszát hűlni hagyjuk.

A tepsiben lévő piskótára felezett eperszemeket rakunk, majd ráöntjük a hideg krémet. Dermedés után kockákra vágjuk, és egy-egy eperszeletkével díszítjük mindegyik tetejét.

Olgi püspökkenyere

Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg darált mogyoró vagy mandula, 5 dkg vaj, 10 dkg kandírozott gyümölcs (vagy étcsokoládé, vagy mazsola), zsír, liszt

Elkészítése:

Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd cukrot, lisztet, darált mogyorót vagy mandulát, végül olvasztott vajat adunk hozzá. Apróra vágva még belekeverhetünk 10 deka kandírozott gyümölcsöt, vagy étcsokoládét, esetleg mazsolát, de ha vegyesen is rakjuk, összesen ne legyen több 10 dekánál!  Kizsírozott, kilisztezett kis őzgerinc- vagy püspökkenyérformába töltjük, és a forró sütőben 5 percig erős lánggal, majd takarékkal sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. Deszkára borítva hűtjük ki, és csak másnap szeleteljük fel. Folpackba csomagolva sokáig eláll.


Jobban eloszlik a darabos gyümölcs, ha a liszttel összekeverve adjuk a nyers tésztába.

Libaaprólék-becsinált

Hozzávalók 4 személyre: 1 liba apróléka, 1 csomag vegyes leveszöldség, 5 dkg gomba, 5 dkg zöldborsó, 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, pirospaprika, só, őrölt bors

Elkészítése:

A megtisztított libaaprólékot csontjáról lefejtjük, feldaraboljuk, és a hasonló nagyságúra aprított, tisztított zöldséggel, hagymával, sóval, és annyi vízzel, amennyi a hozzávalókat ellepi, puhára főzzük. Később hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és a borsót.

A vajból és a lisztből világos, pirospaprikával megszórt rántást készítünk. A rövid levet besűrítjük, és a tejfölt hozzáadva összerotyogtatjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.

Tejszínes kelbimbóleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg kelbimbó, 1/2 l víz, só, bors, 2 fej vöröshagyma, 10 g vaj, 3/4 l zöldségleves, 15 dkg főzőtejszín, citromlé, szerecsendió, petrezselyem

Elkészítés:

A kelbimbót megtisztítjuk, félbevágjuk és enyhén sós vízben tesszük fel főni. Közepes hőmérsékleten 15 perc alatt roppanósra főzzük.

A kockákra vágott vöröshagymát vajon megpároljuk. A kelbimbót leöblítjük, hozzáadjuk a hagymát és felöntjük a zöldséglevessel. Ezután további 6-8 percig főzzük. A fazekat levesszük a tűzről, belekeverjük a tejszínt, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Sóval, borssal, citromlével és szerecsendióval fűszerezzük. A kész levest vágott petrezselyemmel tálaljuk.


A leveshez alapléként zöldséglevest használunk, de a tyúkhúsleves vagy a marhahúsleves is kellemes ízt kölcsönöz neki.

Sárgarépafelfújt

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes szál sárgarépa, 5 dkg vaj, 1 dl tej, 3 ek. zsemlemorzsa, 2 tojás, só, bors, reszelt sajt
 
Elkészítése:
 
A sárgarépát lereszeljük és a vajon, megsózva, 1 deci vízzel puhára pároljuk.  Hozzáöntjük a tejet, megforrósítjuk, és belekeverjük a zsemlemorzsát. Hűlni hagyjuk, ezalatt a morzsa megduzzad.
 
Hozzáadjuk a tojássárgáját és a kemény habbá vert fehérjét. Borssal, 1 púpozott evőkanálnyi reszelt sajttal ízesítjük, kizsírozott tűzálló tálba öntjük, és tetejét meghintjük reszelt sajttal.
 
Forró sütőbe egy tepsibe ujjnyi magasan vizet öntünk, és ha a víz meglangyosodott, beleállítjuk a tűzálló tálat. A felfújtat kb. 40 percig sütjük a gőzben.

Csokoládés-túrós sütemény

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 28 dkg margarin, 20 dkg cukor, 6 közepes tojás, kb. 15 dkg mogyorós nugátkrém (pl. Nutella), 1,5 kg félzsíros túró, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 2 tasak vaníliaízű pudingpor, 10 dkg ribizli vagy piros áfonya
 
Elkészítése:
 
Az omlós tésztához a lisztet 20 deka margarinnal, 10 deka cukorral és 1 tojással összedolgozzuk. Hideg kézzel, gyors mozdulatokkal sima tésztává összegyúrjuk, majd kb. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
 
Közben forró vízfürdőben megolvasztjuk a nugátkrémet. A maradék margarint és cukrot krémesre kikeverjük. A maradék 5 tojást szétválasztjuk. A tojássárgákat egyenként a margarinkrémbe dolgozzuk, majd egymás után, apránként hozzáadjuk a túrót, a sót, a citromhéjat, és a pudingport.
 
A tésztát margarinnal kikent tepsibe kinyújtjuk, és villával megszurkáljuk.
 
A tojásfehérjéket kemény habbá felverjük, majd a habot lazán a túrós masszába forgatjuk. A nugátkrémet a túrós massza egynegyed részébe vegyítjük. A fehér és a barna masszát váltogatva a tésztalapra kanalazzuk, majd villával márványosra keverjük. Tetején elosztjuk a ribizlit vagy az áfonyát, és előmelegített sütőben 200 fokon 40-45 percig sütjük. Tetszés szerint tejszínhabbal fogyaszthatjuk.

Diós-málnás sütemény

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 3 tojássárgája, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 ek. tejföl, 1 tasak sütőpor; a kenéshez: baracklekvár; a töltelékhez: 30 dkg darált dió, 30 dkg málna, 30 dkg cukor, 3 tojásfehérje
 
Elkészítése:
 
A tésztához valókat összegyúrjuk, kizsírozott tepsiben szétterítjük és megkenjük baracklekvárral. (Annyi tésztát meghagyhatunk, hogy vékony rácsozást alakítsunk ki a töltelék tetején.)
 
A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a darált diót és beleforgatjuk a málnát.
 
Egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd előmelegített sütőben megsütjük.

Körtés ecet

Hozzávalók: 1 körte, 1/2 citrom héja, 1/2 dl balzsamecet

Elkészítése:

A körtét pucoljuk meg, magházát távolítsuk el, és a húsát vágjuk kockákra. A citromot forró vízzel mossuk meg, és a héját egyben hámozzuk le. A körtét és a citromhéjat főzzük fel a balzsamecettel, majd az egészet töltsük tiszta üvegbe, alaposan zárjuk le, és 5 percre állítsuk fejre. Legalább egy hétig érleljük.

Narancsos csirkesaláta

Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes vagy 1 nagy csirkemell, 2-3 darab narancs, fejes saláta, grillfűszer, vaj. Az öntethez: 2 dl tejföl és 2 dl joghurt vagy kefir, 1 mk. fokhagymasó, 1 kis tubus majonéz, 1 csipetnyi cukor

Elkészítése:

A csirkemellet grillfűszerrel és vajjal bedörzsöljük, és tűzálló tálra téve szép pirosra sütjük. Ezután a bőrét lehúzzuk, a húst kicsontozzuk és kisujjnyi darabokra vágjuk. A meghámozott, cikkekre bontott naranccsal összekeverjük, és salátalevelekkel bélelt tálba töltjük, tálalásig hűtőbe tesszük.

Külön tálkában a tejfölt a joghurttal vagy a kefirrel, a fokhagymasóval, a majonézzel és a cukorral összekeverjük, és ezt jól behűtve adjuk a csirkesalátához, hogy ki-ki a tányérján locsolja meg majd vele a kivett adagot.

Francia burgonyaleves

Hozzávalók 4 személyre: 4 db közepes nagyságú burgonya, 20 dkg vöröshagyma, 1 kis fej zeller, vaj, liszt, só, őrölt bors, cérnametélt, reszelt sajt

Elkészítése:

A karikákra vágott vöröshagymát vajban megpirítjuk és kevés liszttel meghintjük. Felengedjük 1/2 liter vízzel és hozzáadjuk a megtisztított és karikákra vágott burgonyát. Sóval, őrölt borssal, zellerrel ízesítjük. Amikor a burgonya már majdnem megpuhult, akkor finommetéltet főzünk ki benne.

Tányérba szedve reszelt sajttal meghintjük.

Narancsos rántott szelet

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes csirkemell, 3 narancs, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl testes vörösbor, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

A narancsok héját lehámozzuk, vékony laskára vágjuk, és egy kevés vízben 10 percig forraljuk, majd leszűrjük. Ezt a narancs ízű levet fél decire beforraljuk, majd kihűtjük, és a narancsok levével, zúzott fokhagymával, kiskanálnyi olajjal, sóval, meg késhegynyi őrölt borssal összekeverjük.

Lebőrözünk, kicsontozunk négy közepes nagyságú csirkemellet, és az így kapott 8 húsdarabot szeletekké verjük. A húst a narancsos páclével bedörzsöljük, a hűtőszekrényben egy fél napig érleljük, majd lecsepegtetve a szokott módon lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük.

A maradék páclevet a vörösborral néhány percig forraljuk, végül a kisült hússzeleteket ezzel meglocsoljuk. Burgonyapürével tálaljuk.



Készíthetjük csirkemell helyett 8 szelet kicsontozott, vékony sertésrövidkaraj-szeletből is.

Sertésjava csőben sült karfiollal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéscomb, 2 ek. olaj, őrölt feketebors, só. A karfiolhoz: 80 dkg karfiol, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl tej, 10 dkg füstölt sajt, 3 ek. liszt, 5 dkg margarin, 2 tojás, szerecsendió, őrölt fehérbors, só

Elkészítése:

A karfolt rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük. Közben a sertéscomb szeleteket fólia alatt kiklopfoljuk, sóval, borssal bedörzsöljük, majd forró olajban ropogós pirosra sütjük.

Felhevített margarinon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, és a karfiol főzőlevével (annyi főzőlevet öntsünk hozzá, hogy sűrű mártást kapjuk). Reszelt szerecsendióval, őrölt borssal, kevés sóval ízesítjük, és jól kiforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a reszelt sajt felét és a tojásokat, majd simára keverjük.

A hússzeleteket margarinnal kikent tepsibe helyezzük, a karfiolrózsákat ráhalmozzuk. A halmokat lefedjük a sajtmártással, és meghintjük a visszamaradt reszelt sajttal. Forró sütőben aranysárgára sütjük.

Tálaláskor a húst a csőben sült karfiollal együtt tányérra helyezzük, burgonyapürével körítjük, petrezselyemzölddel és paradicsommal díszítve szolgáljuk fel.

Diókrémes szelet

Hozzávalók a tésztához: 8 tojássárgája, 21 dkg porcukor, 15 dkg finomliszt, 5 tojásfehérje, 1 csapott mk. fahéj, 2 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só; a krémhez: 2 tasak vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 30 dkg porcukor, 4 tasak vaníliás cukor, 40 dkg darált dió, 8 ek. rum, 2 narancs, 40 dkg margarin/vaj, 2 ek. vágott pisztácia
 
Elkészítése:
 
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd kanalanként hozzáadjuk a fahéjjal elkevert lisztet és a habot. A masszát 3 részre osztjuk, majd sütőpapírral kibélelt 25x30 cm-es tepsiben egymás után világossárgára sütjük őket (8-10 perc), és hagyjuk egészen kihűlni.
 
A krémhez a pudingokat a tejben 15 deka porcukorral sűrű péppé főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük a diót, majd amikor már langyos, a rumot is.
 
A forró víz alatt alaposan megsikált narancsokat kettévágjuk, 4 szeletet félreteszünk a díszítéshez, a levüket kinyomjuk, átszűrjük.
 
A margarint habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, kanalanként beledolgozzuk a narancslét. 6-8 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit simára keverjük a diós pudinggal.
 
A krémet 3 részre osztjuk, megkenjük a tésztalapokat, majd egymásra illesztjük őket. A felsőt villával megcifrázzuk, majd 1 napra hűtőbe tesszük.
 
Tálaláskor 10x3 cm-es szeletekre vágjuk, mindegyik szelet tetejére krémrózsát nyomunk, beleszúrunk egy darabka narancsot héjastól, és megszórjuk vágott pisztáciával.

Zöldcitromzselé

Hozzávalók: 8 db lime (zöldcitrom), 1 csomag zseléfix, 60 dkg cukor, 1 ek. lime szirup

Elkészítése:

Két zöldcitromot egészben jól megmosunk, vastagon levágjuk a héját és csíkokra vagdossuk. Facsarjuk ki az összes citrom levét.

A zseléfixet főzzük fel 2 evőkanálnyi cukorral, a citromhéjjal és a sziruppal, majd adjuk hozzá a többi cukrot és újból forraljuk fel. Állandóan kevergetve főzzük 3 percig.

Töltsük tiszta, száraz üvegekbe, jól zárjuk le, és 5 percre állítsuk fejre.


Még finomabb, ha teszünk hozzá zöld banánlikőrt is.

Gombás burgonyaleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 20 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom (vagy 2 ek. lecsó), olaj, liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, tejföl

Elkészítése:

A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk és zsírjára sütjük, majd ebben megpároljuk a reszelt vöröshagymát és a felkarikázott gombát. Hozzáadjuk a tisztított, kockára vágott burgonyát. Vízzel vagy csontlével felöntjük, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Zöldpaprikát és paradicsomot (vagy lecsót) adunk hozzá. Amikor a burgonya félig puha, akkor pirospaprikás rántással sűrítjük. Tálalás előtt tejföllel átforraljuk.

Hideg zöldségkrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db uborka, 1 db fehérrépa, 60 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, metélőhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, só, bors, cukor, 2 ek. olaj, sárgarépa a díszítéshez

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pároljuk. A zöldpaprikát, a paradicsomot, az uborkát, a fehérrépát kis kockákra vágjuk, és a tört fokhagymát is hozzáadva a hagymára tesszük. Felengedjük 1,5 liter vízzel, és a fűszerekkel együtt 15 percig főzzük. Végül pedig - lehetőleg kézimixerrel - áttörtjük, és jégbe hűtve, tejfölözve, tejszínezve tálaljuk. A tetejére metélőhagymát és petrezselymet hintünk, sárgarépával díszítjük.

Székelygulyás

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg sertéscomb vagy lapocka, 80 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, 1 paprika, 1 paradicsom, 3 ek. olaj, 1/2 ek. pirospaprika, só, őrölt bors, majoranna, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A húst 1x1 centis kockákra vágjuk és a fölaprított vöröshagymával az olajon megpirítjuk. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és egy kevés vizet öntünk alá. Megsózzuk, megborsozzuk, majorannával és zúzott fokhagymával fűszerezzük, egy-egy apróra vágott paprikát és paradicsomot is beledobunk, azután lefödve, kis lángon 45 perc alatt félpuhára pároljuk.

A savanyú káposztát rövidebbre aprítjuk és a húshoz adjuk. Egy kevés vizet aláöntve kb. 50 perc alatt megpároljuk. Végül a tejfölben simára kevert liszttel sűrítjük.

Szőlős rakott metélt

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg cakkos szélű metélt tészta, 20 dkg csemegeszőlő, 2 tojás, 5 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg vaj + a formához, 2 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 2 ek. zsemlemorzsa
 
Elkészítése:
 
Sós, forrásban lévő vízben megfőzzük a tésztát, leszűrjük és lecsepegtetjük. A szőlőt leszemezzük, megmossuk.
 
A tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Belekeverjük a tésztát.  A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a szőlőszemekkel együtt óvatosan beleforgatjuk a tésztás masszába.
 
A masszát egy kivajazott, morzsával meghintett tűzálló tálba simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Melegen tálaljuk, a tányérján ki-ki vaníliás porcukorral meghintheti.

Pirított nyúlmáj szőlővel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg nyúl- vagy pulykamáj, 1 nagy fej hagyma, 50 dkg fehér és piros szőlő, 3 ek. olaj, 3-4 zsályalevél, 1 +1 dl száraz fehérbor, 2 dkg vaj/margarin, 2 ek. balzsamecet, 1 ek. étkezési keményítő
 
Elkészítése:
 
A májat leöblítjük, eltávolítjuk róla a hártyákat, inakat, majd nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk.  A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk.  A szőlőt leszemezzük, a nagyobb szemeket félbevágjuk.
 
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, ropogósra pirítjuk benne a leöblített zsályaleveleket, majd félretesszük őket.  Az olajba fektetjük a májdarabokat, élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk (2-2 perc), aztán alájuk öntünk 1 deci bort, borsozzuk, és mérsékelt tűzön, félig lefedve 5-6 percig pároljuk. Csak a végén sózzuk, melegen tartjuk.
 
Egy másik serpenyőben felhevítjük a vajat/margarint, beledobjuk a szőlőt, meghintjük a balzsamecettel, egy kevés sóval és borssal, fedő nélkül 1-2 percig forrósítjuk. Hozzákeverjük a maradék 1 deci borban elkevert keményítőt, és éppen csak összeforraljuk.
 
A májat a mártással együtt nem túl mély tálra rendezzük, köré merjük a szőlőmártást és a pirított zsályalevelekkel díszítjük.

süti beállítások módosítása