ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Tojással töltött zsemle

2010. január 30. - Dyna 122

Hozzávalók 2 személyre: 4 zsemle, 4 tojás + a bundázáshoz, 4 ek. tejföl, zsemlemorzsa, olaj, só, vaj

Elkészítése:

A zsemlék tetejét levágjuk és a belét kiszedjük. A zsemlefészkeket csak tojásban és morzsában bundázzuk, majd a rántott szelethez hasonlóan kisütjük. Ha megsült, gyengén kivajazott tűzálló üvegedénybe tesszük, és minden zsemle üres közepébe egy-egy tojást ütünk. Sózzuk, vajat morzsolunk rá, majd mindegyikre egy-egy evőkanál tejfölt teszünk. Előmelegített sütőben a tojások dermedéséig sütjük.

Kókuszos málé

Hozzávalók: 3 dl kukoricaliszt, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 l tej, 1 dl olaj, 20 dkg kókuszreszelék,  ízlés szerint méz, ha még szükséges, annyi víz, hogy kenhető massza legyen

Elkészítése:

A fentieket összekeverjük, fél órát pihentetjük. Előmelegített sütőben világosra sütjük. A készre sült málé tetejét meglocsolhatjuk kevés vízben főzött reszelt citromhéjjal és mazsolával.

Meleg töltött tojás

Hozzávalók 2 személyre: 4 db főtt tojás, 1,5 dl tej, 1,5 db zsemle, 1 + 2 dl tejföl, só, őrölt bors, vöröshagyma, petrezselyemzöld, vaj, mustár

Elkészítése:

A főtt tojásokat hosszában félbevágjuk, sárgájukat kivesszük és áttörjük a tejben áztatott zsemlével. 1 deci tejföllel, sóval, őrölt borssal, kevés reszelt vöröshagymával, és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A pépet visszatöltjük a tojássárgák helyére.

Az így elkészített tojásokat kivajazott, tűzálló üvegedénybe helyezzük, leöntjük őket egy kevés mustárral elkevert 2 deci tejföllel, és előmelegített sütőben kb. 10 percig melegítjük.

Neszmélyi pecsenye

Hozzávalók: sertéscomb, füstölt szalonna, sonka, mustár, vöröshagyma, só, olaj, alkohol

Elkészítése:

Személyenként 2 db 8 dkg-os sertéscombszeletet tenyérnyi nagyságúra kiverünk. Az egyik szeletre egy karika vöröshagymát, egy vékony szelet füstölt szalonnát, egy vékony szelet sonkát helyezünk és megsózzuk. A másik szelet hús belső felét vékonyan megkenjük mustárral, és ráhelyezzük az első szeletre. Fogpiszkálóval összetűzzük és bő, forró olajban kisütjük őket. Tálaláskor tiszta alkohollal leöntjük és lángolva adjuk az asztalra.

Florentin tojás

Hozzávalók 1 személyre: 15 dkg paraj, 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 dl tejszín, szódabikarbóna, szerecsendió, só, vaj

Elkészítése:

Személyenként 15 dkg megmosott parajt forró, lobogó szódabikarbónás vízben 5 percig főzünk, leszűrjük és kivajazott tűzálló üvegedénybe tesszük. Szerecsendiót reszelünk rá és megsózzuk. Két tojássárgáját 1 dl tejszínnel jól összedolgozzuk és a parajra öntjük. Ezután annyi egész tojást ütünk rá, ahány személyre készítjük. Forró sütőben sütjük, míg a tejszínes tojás és a tetején levő egész tojás meg nem alvad.

Marinírozott burgonya

Hozzávalók: burgonya, lilahagyma, só, őrölt bors, ecet, cukor

Elkészítése:

A héjában főtt burgonyákat meghámozzuk és karikákra vágjuk. A lilahagymát szintén felkarikázzuk. Egy salátástálba helyezünk egy réteg burgonyát és egy réteg hagymát. Sózzuk és borsozzuk. Ezután leöntjük annyi salátalével (ecet, cukor, só, víz), hogy az ellepje. Tálalás előtt néhány órával készítsük el, fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

Salátaként önállóan, vagy sült húsokhoz, rántott halhoz köretként adhatjuk.

Szegény gombóc

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 tojássárgája, liszt, só, zsemlemorzsa

Elkészítése:

Ötven deka tisztított burgonyát sós vízben megfőzünk. Leszűrjük és áttörjük. Eldolgozzuk sóval, 1 tojássárgájával és annyi liszttel, amennyit felvesz. Kisebb gombócokat formázunk és lobogva forró sós vízben kifőzzük.

Pirított zsemlemorzsába forgatva tálaljuk.

Milánói szelet

Hozzávalók: sertéshús, makaróni, liszt, tojás, zsemlemorzsa, reszelt sajt, só, őrölt bors, olaj, vaj

Elkészítése:

Sertésszeleteket vékonyra kiverünk. Sózzuk, borssal meghintjük, lisztbe, felvert tojásba, majd fele-fele arányban vegyített reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékébe bundázzuk és bő, forró olajban kisütjük. Reszelt sajttal meghintett vajas makarónival tálaljuk.

Habjában sült tojás

Hozzávalók 2 személyre: 4 tojás, 2 ek. tejföl, só, vaj

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, sárgájukat egyenként elkülönítjük. Fehérjüket habbá verjük, majd tejfölt és sót keverünk hozzá, és vajjal kikent tűzálló üvegedénybe öntjük.

Kis közöket hagyva belehelyezzük a tojássárgákat, és meleg sütőben kb. 10 percig sütjük.

Karácsonyfa

Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 17,5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg őrölt mandula, 1 tk. fahéj, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja, 1 ek. rum, 17,5 dkg liszt; a tetejére: porcukor, 2 ek. citromlé, 3 dkg vagdalt sózatlan pisztácia

Elkészítése:

A vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a mandulát, a fahéjat, a sót, a citromlét és a rumot, jól összekeverjük, végül belegyúrjuk a lisztet. A tésztát kb. egy órára hűtőbe tesszük, utána fólia között kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, és forma segítségével kis fenyőfákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral borított sütőlemezre téve, 180 °C-ra előmelegített sütőben 7-10 percig sütjük.

A porcukrot elkeverjük a citromlével, megkenjük vele a még meleg fenyőfákat, és azonnal meghintjük a vagdalt pisztáciával.

Berlini burgonyasaláta

Hozzávalók: burgonya, zsír vagy olaj, vöröshagyma, cukor, citromlé, őrölt bors, erőleveskocka, petrezselyemzöld

Elkészítése:

A héjában megfőzött burgonyákat meghámozzuk és karikákra vágjuk. Salátástálba rétegezzük.

Kevés zsiradékon reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadunk 1 dl vizet, ízlés szerint cukrot, citromlevet, őrölt borsot és egy erőleveskockát. Állandóan keverve felforraljuk. Ha nem elég pikáns, akkor utána savanyítjuk. Melegen a burgonyára öntjük és meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. Melegen tálaljuk.

Matrózpecsenye

Hozzávalók 1 személyre: 15 dkg sertéscomb vagy rostélyos, 2 db paradicsom, 1 tojás, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:

Személyenként kb. 15 dkg sertéscombot vagy rostélyost vékony csíkokra vágunk és forró olajban hirtelen átsütünk. Mikor félig elsülte a levét, hozzáadunk két darab kockákra vágott paradicsomot, néhány percig együtt pároljuk, majd annyi tojást ütünk rá, ahány személynek készítjük. Elkészültéig gyorsan kevergetjük, hogy a tojás rántottaszerű legyen. Tálaláskor sózzuk, borsozzuk és meghintjük pirospaprikával. Salátát adunk mellé köretként.

Tojáspaprikás

Hozzávalók 2 személyre: 6 db főtt tojás, 2 dl tejföl, 1/2 fej vöröshagyma, olaj, só, őrölt bors, pirospaprika

Elkészítése:

Kevés olajon a reszelt vöröshagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a karikára vágott főtt tojást. 1 dl vizet öntünk alá, sóval, őrölt borssal ízesítjük, hozzákeverjük a tejfölt és összeforraljuk.

süti beállítások módosítása