ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sonkás malacgerinc

2010. január 22. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1-1,5 kg bőrös, csontos karaj egyben, póréhagyma, gépsonka, fokhagymasó, provance-i fűszerkeverék, vaj, sör, szalonna

Elkészítése:

A karaj bőrét kockásra bevagdaljuk, és a húsát a bőr vágata mentén csontra merőlegesen bevágjuk. Ezekbe a vágatokba vékony póréhagyma karikákat meg gépsonkaszeleteket dugunk és a húst hosszában átkötjük, nehogy a vágatok mentén kinyíljon. Ezután a húsdarabot kívülről fokhagymasóval meg provance-i fűszerkeverékkel bedörzsöljük, de a bőrt ne érje, csak a vágatokat belülről. Az egészet alaposan kivajazott dupla alufólialapba csomagoljuk, és tepsire téve a forró sütőben kb. két óráig pároljuk.

Tálalás előtt az alufóliát széthajtjuk, és sörbe mártogatott szalonnával a bőrt megkenjük, majd szép világosbarnára, ropogósra pirítjuk.

Holland padlizsán

Hozzávalók 2 személyre: 1 padlizsán, 1 dl tejszín, vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

A padlizsánt megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és vajon puhára sütjük. Amikor megsült, akkor 1 dl tejszínt öntünk alá és átforraljuk.

Köményes burgonyával tálaljuk.

Gombás tojásropogós

Hozzávalók 1 személyre: 1/2 db zsemle, 2 főtt tojás, 1 tojás, 1/4 fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Személyenként fél zsemlét tejbe áztatunk és 2 tojást keményre főzünk. Közben 1/4 fej reszelt vöröshagymát és 15 dkg finomra vágott gombát zsírban megfonnyasztunk, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Ha kihűlt, eldolgozzuk 1 nyers tojással, az áttört kemény tojásokkal és a jól kinyomott zsemlékkel. Hengereket vagy gombócokat formázunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban megsütjük.

Köményes szelet

Hozzávalók: sertéshús (személyenként 15-20 dkg), só, őrölt bors, mustár, köménymag, vaj

Elkészítése:

Kivert sertésszeleteket megsózunk, borsozunk, vékonyan megkenünk mustárral, bedörzsölünk köménymaggal és forró vajban hirtelen kisütjük.

Vajas burgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk.

Mentás olíva

Hozzávalók: 1/2 narancs héja, 1 tk. egész bors, 1/2 csomag menta, 1 üveg zöld olívabogyó, kb. 1,5 dl napraforgóolaj

Elkészítése:

A narancsot alaposan mossuk majd hámozzuk meg, és a narancshéjat vágjuk vastagabb csíkokra. A borsot mozsárban törjük durvára. Mindkettőt tegyük tiszta üvegbe a mentalevelekkel és a lecsöpögtetett olívabogyókkal együtt. Öntsük rá az olajat, hogy ellepje, és zárjuk le az üveget.

Angol tojás

Hozzávalók 2 személyre: 6 tojás, vaj, liszt, tej, só, szerecsendió, (sajt)

Elkészítése:

Tűzálló üvegedényt kivajazunk, és mintha tükörtojást készítenénk, beleütünk négy tojást. Meleg sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a fehérje megdermed.

Közben besamelmártást készítünk, amit két tojássárgájával elkeverünk, sózzuk, kevés szerecsendiót reszelünk bele, és hozzáadjuk 2 tojás keményre vert habját. Óvatosan a tojásokra öntjük, és sütőben kb. 8-10 percig tovább sütjük. Ízlés szerint sajtot is reszelhetünk rá.

Nóri-szelet

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg burgonya, 5 dkg főtt rizs, 20 dkg reszelt sajt, 2 tojás, só, őrölt bors, petrezselyemzöld; bundázáshoz: liszt, tojás; olaj

Elkészítése:

Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk és áttörjük. 5 dkg puhára főzött rizzsel, 20 dkg reszelt sajttal, 2 tojással, sóval, törött borssal és finomra vágott petrezselyemmel eldolgozzuk. Szeleteket formázunk, amelyeket a párizsi szelethez hasonlóan bundázunk (liszt, tojás). Bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük.

Gábris-sertésszelet

Hozzávalók: sertéshús, só, liszt, mustár, olaj, palacsintatészta (liszt, tej, tojás, szódavíz)

Elkészítése:

Sertésszeleteket kiverünk, sózzuk, mindkét oldalán lisztbe mártjuk, mustárral bekenjük és ismét lisztbe mártjuk.

Közben palacsintatésztát készítünk, amelyhez a tojások fehérjét habbá verve adjuk hozzá. A szeleteket beleforgatjuk a palacsintatésztába, majd forró olajban megsütjük.

süti beállítások módosítása