ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mustár feketeribizlivel

2010. január 23. - Dyna 122

Hozzávalók: 10 dkg fagyasztott feketeribizli, 1,5 ek. méz, 4 ek. ribiszkelikőr, kis üveg dijoni mustár (250 ml)

Elkészítése:

A kiolvadt ribiszkét a mézzel és 3 evőkanál likőrrel főzzük fel, és nagyobb tűzön fedő nélkül további 4-5 percig rotyogtassuk. Keverjük el a mustárral és a megmaradt likőrrel, majd töltsük tiszta üvegbe.

Lakodalmas pecsenye

Hozzávalók 6 személyre: 1 kg hátszín, 1 vöröshagyma, 1 l vörösbor, pici ecet, só, cukor, boróka, babérlevél, 1 karotta, 1 zeller, olaj, 1 ek. paradicsompüré, liszt, alma, mazsola, vaj, rum, konyak

Elkészítése:

A hátszínt egy fej hagymából, egy liter vörösborból, egy pici ecetből, sóból, cukorból, borókából, babérlevélből, egy karottából, egy zellerből és egy csipet cukorból készült páclében két napig állni hagyjuk.

Ezután a húst kivesszük a pácból és olajban átsütjük.

Egy evőkanál paradicsompürét kevés olajban kb. 6 percig pirítunk, majd a pácból a zöldségféléket a paradicsompürével együtt 5 percig pirítjuk. Amikor már barnás színe van, lisztet adunk hozzá, és azzal együtt tovább pirítjuk. Felöntjük a páclével, hozzáadjuk a húst, és lassan főzzük, míg a hús meg nem puhul.

A mártást átpasszírozzuk. Vajban kissé átsütött almakockákat és mazsolát adunk hozzá. (Előzőleg a mazsolát egy éjszakán át rum és konyak keverékében áztatjuk.) Fejes salátával körítjük.

Sertéscsülök tarkababos káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 2 db sertéscsülök, 5 dkg füstölt szalonna, 60 dkg savanyú káposzta, 20 dkg tarkabab, 2 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, pirospaprika, babérlevél, só

Elkészítése:

A csülköket kevés sóval bedörzsöljük, és kevés vízzel meglocsolva sütőben félig megsütjük.

Közben a kockára vágott szalonnát kisütjük, rátesszük a szeletekre vágott hagymát és megfuttatjuk. Meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük, beletesszük az előző este beáztatott babot, babérlevéllel és kevés sóval ízesítve félig megpároljuk.

Hozzáadjuk a csülköket és a kimosott savanyú káposztát. Fedő alatt lassú forralással készre pároljuk. Tejfeles habarással sűrítve és finomra vágott kaporral meghintve pár percig még forraljuk.

Tálaláskor a kicsontozott, felszeletelt csülökhúst a babos káposztára tesszük, tejföllel, paprikával, paradicsommal, kaporral díszítjük.

Tejszínben sült csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkemell filé, 6 dl tejszín, 2 tasak gombakrémleves por (zsemlekocka nélküli), rizs
 
Elkészítése:

A csirkemell filét csíkokra vágjuk és megforgatjuk a gombakrémlevesporban. Egy jénai tálba egymással párhuzamosan belepakoljuk és leöntjük a tejszínnel úgy, hogy egy ujjnyira ellepje, majd lefedjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tejszín a szélén megbarnul.

Párolt rizzsel tálaljuk.

Rántott karalábé posírozott tojással töltve

Hozzávalók 4 személyre: 8 zsenge karalábé, 12 dkg liszt, 4 tojás, 30 dkg finomra szitált zsemlemorzsa, 1 liter zöldségleves, őrölt bors, só, 1/2 dl olaj a sütéshez. A töltelékhez: 8 tojás, a karalábé főzőleve, 2 szál kakukkfű, 1 szál rozmaring, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1/2 dl fehérborecet

Elkészítése:

A meghámozott karalábék tetejét és alját vékonyan vágjuk le, majd karalábévájóval kanalazzuk ki a közepét, és az így előkészített karalábé-csónakokat a zöldséglevesben főzzük roppanósra. Ha jól lecsepegett és kihűlt, sózzuk, borsozzuk meg, majd forgassuk lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába, és forró olajban süssük pirosra. Szedjük papírtörlőre, és csepegtessük le.

A posírozott tojáshoz a karalábé főzőlevét ízesítsük kakukkfűvel, rozmaringgal, petrezselyemmel, és öntsük bele a borecetet. Amikor felforrt, üssünk bele egy tojást, és két evőkanál segítségével húzzuk a sárgájára a fehérjét. Most már lassú tűzön főzzük úgy, hogy a sárgája lágy maradjon. A tojásokat csak egyesével tudjuk posírozni. Ha elkészültek, tűzálló tálba téve tartsuk melegen.

Tálaláskor a rántott karalábékat tegyük tányérokra, és óvatosan ültessünk mindegyikbe 1-1 posírozott tojást.

Kubai szelet

Hozzávalók: sertéshús, ananász (körszeletes konzerv), 3 cl rum, dió, só, vaj

Elkészítése:

Jól kivert sertésszeleteket megsózunk és vajon hirtelen kisütünk. Ezután a húst félretesszük. A vajban megfuttatunk konzerv ananászkarikákat, majd 3 cl rummal meglocsoljuk, kevés durvára vágott dióval megszórjuk őket.

Tálaláskor az ízesített ananászkarikákat a húsra helyezzük, rizibizi köretet
adunk mellé.

Korhelyleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg savanyú káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 db erős paprika, 30 dkg virsli, 2 dl tejföl, só, pirospaprika

Elkészítése:

Az apró kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk, és megpirítjuk benne a szeletekre vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, és fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, zúzott fokhagymával, és felengedjük 1 liter hideg vízzel. A káposztát puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a karikákra vágott virslit és a tejfölt.

Tálalás előtt ízlés szerint utánasózzuk, és erős paprikával csípősre ízesítjük.

süti beállítások módosítása