ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Alföldi batyu

2010. január 21. - Dyna 122

Hozzávalók: sertéshús, só, őrölt bors, gyulai kolbász, csemege uborka, főtt tojás, olaj

Elkészítése:

Sertéshússzeleteket jól kiverünk, sózunk és borsozunk. Gyulai kolbászt és csemege uborkát karikára, főtt tojást negyedbe vágunk. A szelet húsok közepére tesszük öket, majd az egészet batyu alakúra formázzuk, fogpiszkálóval összetúzzük és forró olajban hirtelen átsütjük.

Mandulás burgonyafánk

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg főtt burgonya, 20 dkg liszt, 2 tojássárgája, 10 dkg mandula, só; a panírhoz: liszt, tojás, darált mandula, zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj

Elkészítése:

A héjában főtt és tisztított 80 dkg burgonyát áttörjük. Eldolgozzuk 20 dkg liszttel, 2 tojássárgájával, sóval és 10 dkg durvára vágott mandulával. Gyengén lisztezett deszkán 2 cm vastagra kinyújtjuk és téglalapokat formázunk belőle. Lisztbe, tojásba és darált mandulával elkevert morzsába bundázzuk. Bő, forró olajban hirtelen kisütjük.

Köretként tálaljuk, de önállóan is adhatjuk paradicsom- vagy vörösbormártással.

Burgonyás ponty parasztosan

Hozzávalók:  ponty, füstölt szalonna, burgonya, vöröshagyma, paradicsompüré, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, olaj, zsír

Elkészítése:

A halszeleteket gyengén besózzuk, a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. A lecsepegtetett halszeleteket kevés zsiradékban elősütjük.

Kivesszük a halszeleteket, és a zsírjában finomra vágott vöröshagymát pirítunk. Rátesszük a paradicsompürét és kevés vízzel felengedjük.

A héjában főtt burgonyát kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk, elkeverjük a szalonnakockákkal és a hagymás paradicsomlével, sóval, törött borssal fűszerezzük.

A halszeleteket tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a hagymás-szalonnás-burgonyás keveréket, petrezselyemzölddel megszórjuk és lefedve sütőben kb. 10 percig sütjük.

Sertéscsülök pékné módra

Hozzávalók 4 személyre: 2 db sertéscsülök, 80 dkg burgonya, 50 dkg apró vöröshagyma, só, olaj

Elkészítése:

A csülköket besózzuk és kevés vízzel kuktában puhára pároljuk. Ezután tűzálló tálra tesszük, mellészórjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát (a nagyobb hagymákat vágjuk négyfelé), a cikkekre vágott burgonyát, és a sütőben ropogós pirosra sütjük. Savanyúsággal
tálaljuk.

Laci bácsi burgonyája

Hozzávalók: burgonya, füstölt szalonna, vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

Személyenként egy nagyobb burgonyát többször váltott vízben jól lemosunk. A burgonyákat bevágjuk és a hasadékban füstölt szalonna csíkokat helyezünk. Sózzuk, gyengén borsozzuk.

Alufóliát vajjal megkenünk, és úgy burkoljuk be a burgonyákat, hogy a vajas rész befelé kerüljön. Kb. 30 percig sütőben sütjük. A fóliában tálaljuk. Elsősorban köretként adjuk asztalra.

süti beállítások módosítása