ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Karácsonyfa

2010. január 25. - Dyna 122

Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 17,5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg őrölt mandula, 1 tk. fahéj, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja, 1 ek. rum, 17,5 dkg liszt; a tetejére: porcukor, 2 ek. citromlé, 3 dkg vagdalt sózatlan pisztácia

Elkészítése:

A vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a mandulát, a fahéjat, a sót, a citromlét és a rumot, jól összekeverjük, végül belegyúrjuk a lisztet. A tésztát kb. egy órára hűtőbe tesszük, utána fólia között kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, és forma segítségével kis fenyőfákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral borított sütőlemezre téve, 180 °C-ra előmelegített sütőben 7-10 percig sütjük.

A porcukrot elkeverjük a citromlével, megkenjük vele a még meleg fenyőfákat, és azonnal meghintjük a vagdalt pisztáciával.

Berlini burgonyasaláta

Hozzávalók: burgonya, zsír vagy olaj, vöröshagyma, cukor, citromlé, őrölt bors, erőleveskocka, petrezselyemzöld

Elkészítése:

A héjában megfőzött burgonyákat meghámozzuk és karikákra vágjuk. Salátástálba rétegezzük.

Kevés zsiradékon reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadunk 1 dl vizet, ízlés szerint cukrot, citromlevet, őrölt borsot és egy erőleveskockát. Állandóan keverve felforraljuk. Ha nem elég pikáns, akkor utána savanyítjuk. Melegen a burgonyára öntjük és meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. Melegen tálaljuk.

Matrózpecsenye

Hozzávalók 1 személyre: 15 dkg sertéscomb vagy rostélyos, 2 db paradicsom, 1 tojás, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:

Személyenként kb. 15 dkg sertéscombot vagy rostélyost vékony csíkokra vágunk és forró olajban hirtelen átsütünk. Mikor félig elsülte a levét, hozzáadunk két darab kockákra vágott paradicsomot, néhány percig együtt pároljuk, majd annyi tojást ütünk rá, ahány személynek készítjük. Elkészültéig gyorsan kevergetjük, hogy a tojás rántottaszerű legyen. Tálaláskor sózzuk, borsozzuk és meghintjük pirospaprikával. Salátát adunk mellé köretként.

Tojáspaprikás

Hozzávalók 2 személyre: 6 db főtt tojás, 2 dl tejföl, 1/2 fej vöröshagyma, olaj, só, őrölt bors, pirospaprika

Elkészítése:

Kevés olajon a reszelt vöröshagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a karikára vágott főtt tojást. 1 dl vizet öntünk alá, sóval, őrölt borssal ízesítjük, hozzákeverjük a tejfölt és összeforraljuk.

süti beállítások módosítása