Hozzávalók: 50 dkg eper, 2 tojás, 10 dkg cukor, 7 dkg rétesliszt, 5 dkg margarin, 1 csomag vaníliás krémpor (hidegen készíthető), 3 dl tej, 2 + 2 dl tejszín, 1 ek. porcukor, eperlekvár, zsír (vagy margarin) a formához
Elkészítése:
A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a sárgájukat egyenként belekeverjük. Utána a cukor, a rétesliszt, majd az olvasztott margarin kerül a tésztába, és egy kizsírozott, nagy tortaformába töltjük. A forró sütőbe toljuk, erős lángon szép pirosra sütjük, majd eperlekvárral megkenve a formában hagyjuk kihűlni.
Az epret megmossuk, leszárítjuk, a legszebb szemeket félretesszük (kb. 20 dekát), a többit kis kockákra vágjuk.
A vaníliaízű krémport a tejjel kikeverjük, 10 percig állni hagyjuk, majd újból kikeverjük és 2 deci kemény habbá vert tejszínt adunk hozzá. Végül az apróra vágott eperrel összekeverjük, és a lekvárral megkent tésztalapra simítjuk. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
Végül habbá verünk 2 deci tejszínt, a porcukorral édesítjük, és sűrűn halmokat rakunk belőle a torta tetejére. Mindegyik halomra 1-1 szép eperszemet teszünk, így tálaljuk.
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 6 ek. porcukor, 6 ek. liszt, 1 dl olaj, ½ tasak sütőpor; a tepsihez: vaj és liszt; a krémhez: 50 dkg gesztenyemassza, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 ek. rum, 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 dl tej; a tetejére: 2 dl tejszín, 2 tk. porcukor, 5 dkg gesztenyemassza
Hozzávalók: 1 piros chilipaprika, 1/2 narancs héja, 1 vaníliarúd, 1/2 l napraforgóolaj
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg vargánya gomba, 30 dkg széles metélt tészta, 2 dl tejszín, 3 szál újhagyma, 1 evőkanál vaj, 5-6 levél friss bazsalikom (szárítottból 1 teáskanálnyi), só, darált bors, parmezán sajt
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg vékonymetélt, 7 dl tej, 10 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 2 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, porcukor; a ribizlikrémhez: 40 dkg mélyhűtött ribizli, 2 ek. méz, 1 narancs, 1 tk. étkezési keményítő
Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész nyúl, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 burgonya, 1 paradicsom, 1 paprika, 5 dkg hámozott mandula, 10 dkg vaj, kevés olaj, 0,5 dl fehérbor, 1 dl erőleves, 1 dl tej, kakukkfű, fahéj, szegfűszeg, 2 ek. liszt, só, bors
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg csicsóka, 3 tojás, 1 dl tejszín, 1 dl tej, 4 dkg vaj, 2 magasra púpozott evőkanál liszt, 10 dkg ementáli sajt, só, őrölt bors