ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Bélszínfonat vargányával

2010. április 16. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg bélszín, 1-2 dkg vargánya, 3 ek. dijoni mustár, 4 dl tejszín, só, bors, olaj, olívaolaj

Elkészítése:

A bélszínt 2-3 nappal korábban bepácolom.

A húsból hosszú csíkokat vágok, hogy minél könnyebb legyen fonni. Mindkét oldalát megsózom, borsozom és megsütöm.

A vargányát négyfelé vágom, olívaolajon megfuttatom, mustárt adok hozzá, majd hozzáöntöm a tejszínt és ízlés szerint sózom.

Burgonyafánkkal tálalom.

Madártej (Ördög Nóri, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 liter tej, 2 evőkanál vaníliás pudingpor, 4 tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, vaníliás cukor, cukor vagy édesítőszer

Elkészítési mód:

A tojásfehérjét egy kis cukorral vagy édesítővel, valamint a citromlével verjük habbá. 1 dl tejet vegyünk külön, a többit pedig forraljuk fel.

A külön vett tejben csomómentesen keverjük el a vaníliás pudingport és adjuk a forrásban lévő tejhez a vaníliás cukorral. (Ezt is lecserélhetjük édesítőre.) Ha megjelentek az első buborékok, húzzuk le a tűzről és simítsuk rá a tojáshabot úgy, hogy a habréteg teljesen befedje a tejet. (Így a tojáshab is átgőzölődik.)

Várjuk meg, amíg teljesen kihűl és tálaláskor szaggassunk csinos fehér gombócokat, amit gazdagon öntözzünk meg a vaníliás tejjel.

Kemencében sült túrós csusza házi készítésű tésztából (Ördög Nóri, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4-5 személyre: 30 dkg liszt, 2 db tojás, só, túró, tejföl, házi sonka

Elkészítési mód:

A liszt, a tojássárgája és némi víz felhasználásával gyúrjunk kemény tésztát, majd hagyjuk pihenni.

Közben a házi túrót egy kis tejföllel keverjük össze és ízlés szerint sóval ízesítsük.

A tésztát gyúródeszkán sodrófa segítségével nyújtsuk vékonyra és hagyjuk száradni. Érdemes ezt egy nappal korábban megtenni, mert így van ideje a tésztának teljesen kiszáradni. Ha nincs időnk kivárni a teljes száradást, akkor csíkozzuk fel a tésztalapot.

A tésztát a szokásos módon főzzük meg, miközben a házi sonkát felkockázzuk és serpenyőben megpirítjuk.

A kifőzött tésztát keverjük össze túróval, tegyük egy tűzálló tálba, a tetejére pedig szórjunk pörcöket és az egészet süssük össze egy felfűtött kemencében. Majd tejföllel tálaljuk.

Szegedi halászlé (Ördög Nóri, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4-5 személyre: 3 db ponty, 0,5 kg vöröshagyma, 4 db halászlékocka, 2 db piros fűszerpaprika, olaj, só, őrölt paprika

Elkészítési mód:

A halászlé elkészítése egy igen hálátlan feladattal kezdődik, amihez nem árt, ha kéznél van egy erős karú és idegzetű férfi, mint Nórinál a nagypapája. Rutinosabbak vásárolhatnak eleve megpucolt, kifilézett halszeleteket, de a szegedi halászlé mégiscsak az átpasszírozott, sűrű levétől az igazi, aminek elengedhetetlen alkotóeleme a hal feje. Miután a halak pucolásával végeztünk, vágjuk őket ujjnyi vastag szeletekre.

Hámozzuk meg és kockázzuk fel a hagymákat, majd pici olajon dinszteljük meg őket. Mikor üvegesre párolódtak, adjuk hozzá a halfejeket, egy kis sót és annyi vizet, hogy ellepje a fazék tartalmát, majd főzzük az egészet puhára. A gyorsfőző edény ennél a műveletnél nagy segítség lehet.

Ha átfőttek a halfejek, csontozzuk ki, majd a hagymával és az alaplével együtt turmixoljuk össze és szűrjük át.

Olajon pirítsunk fűszerpaprikát, öntsük fel egy kis vízzel és adjuk hozzá az átpasszírozott alaplevet. Ezután rakjuk bele a halászlékockákat, a sót, a borsot és a csípős paprikát. Az egészet forraljuk fel és adjuk hozzá a halszeleteket. Körülbelül fél óra szükséges ahhoz, hogy teljesen átfőjenek, és kész is a halászlé!

Káposztás lepénykék

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, 50 dkg fejes káposzta, 2 dl tejföl vagy joghurt, só, bors, kevés cukor; a sütéshez: olaj

Elkészítése:

A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, melegen áttörjük, gyengén megsózzuk, hozzákeverjük a tojást és annyi lisztet és tejfölt, hogy ne túl kemény tésztát kapjunk.

A káposztát lereszeljük, besózzuk, rövid állás után kicsavarjuk.

Kevés olajon cukrot pirítunk, hozzáadjuk a káposztát, borssal ízesítjük.

A burgonyás tésztából tojásnyi darabokat lisztezett deszkán, féltenyérnyire nyújtunk, és két-két lapocska közé egy evőkanálnyi pirított káposztát teszünk. A széleket jól összenyomkodjuk, olajjal megkent palacsintasütőben mindkét oldalát pirosra sütjük.

Diós kuglóf

Hozzávalók:  4 tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 10 evőkanál darált dió, 4 evőkanál barnacukor, 4 evőkanál kakaó, 4 evőkanál tejszín, 1 evőkanál rum, 1 teáskanál sütőpor, kevés vaj, őrölt fahéj

Elkészítése:

Válaszd szét a tojásokat, majd a sárgáját keverd ki a cukorral. A fehérjét verd kemény habbá.

A diót keverd a tojássárgájába, add hozzá a barnacukrot, a kakaót, a tejszínt és a rumot. Végül keverd bele a zsemlemorzsát, a sütőport és a fahéjat, majd forgasd bele a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Vajazd ki a sütőformát, öntsd bele a tésztát, és süsd meg közepesen forró sütőben.

Kapros túrógombóc

Hozzávalók 4 személyre: 1 csokor friss kapor, 50 dkg túró, 2 tojás, 7 dkg gríz, só, cukor, 12 dkg prézli, 1 dl tej, olaj; a tálaláshoz: 2 dl tejföl
 
Elkészítése:
 
A megmosott kaprot felaprítjuk és a túróra szórjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a grízt, majd sóval, cukorral ízesítjük és jól összedolgozzuk. A kész masszát pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a gríz jól megdagadjon benne.
 
Pihentetés után gombócokat formázunk belőle, amiket forrásban lévő enyhén sós vízben megfőzünk.
 
A prézlit az olajon aranysárgára pirítjuk, és a megfőtt gombócokat meghempergetjük benne.
 
Tejföl kíséretében tálaljuk.

Sajtos libamelltekercs

Hozzávalók 4 személyre: 50-60 dkg kicsontozott libamell, 10 dkg reszelt sajt (minél többféle, annál jobb), 2 ek. tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, 2 tojás, 1 mk. currypor, késhegynyi őrölt szerecsendió, só és fehérbors

Elkészítése:

A libamellet (bőrével együtt) és a tisztított vöröshagymát húsdarálón ledaráljuk, majd a felvert tojásokkal és fűszerekkel jól összegyúrjuk.

Nagy alufóliát az olajjal bekenünk és a húsmasszát szétterítjük rajta. Rákenjük a tejföllel elkevert reszelt sajtot, meghintjük tetszés szerint kevés curryvel, majd az alufólia segítségével szorosan felcsavarjuk, a két végét kicsit benyomkodjuk. Előmelegített, forró sütőben megsütjük. A sütés végén kibontjuk a csomagot, és a hús mindkét oldalát megpirítjuk.

Melegen, hidegen egyaránt finom. Bármilyen köret és saláta illik hozzá.

Wellington bélszín (Horváth Éva, Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: 1,5 kg bélszín, 500 g gomba, 20 dkg libamáj, 1 csomag leveles tészta, 10 db burgonya, 1 fej brokkoli, 2 db tojássárgája, 1 pohár tejföl, 20 dkg bacon, 10 dkg trappista sajt (reszelve)

Elkészítési mód:

A bélszín mindkét oldalát hintsük meg sóval, majd daráljunk rá borsot. Csorgassuk meg olívaolajjal, majd pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst. A bepácolt húst forró serpenyőben mindkét oldalán elősütjük.

A gombából pépet készítünk, beletesszük egy serpenyőbe, majd sóval és őrölt borssal fűszerezzük. Amikor már elfőtt a saját párolóleve, meghintjük pár evőkanál liszttel, majd összekeverjük és levesszük a tűzről. Ha kissé kihűlt, belekeverünk 1 db tojás sárgáját.

Tegyük az elősütött bélszíneket egy tepsire, majd fedjük be a tetejét a gombapéppel, helyezzünk rá libamájszeleteket, majd csomagoljuk be a leveles tésztával. Tegyük forró sütőbe és 180 fokon süssük körülbelül 35-40 percen keresztül.

Ha elkészült, szeleteljük egy centi vastagságúra, majd párolt brokkolival és sült héjas burgonyával körítsük.

Káposztás béles

Hozzávalók: 1 + 2 dl tej, 1 kk. + 1 ek. cukor, 2 dkg élesztő, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 kg káposzta, 3 ek. olaj
 
Elkészítése:
 
Meglangyosítunk 1 deci tejet, simára keverjük 1 kávéskanál cukorral, az élesztővel, és meleg helyen felfuttatjuk.
 
A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős tejet.  Hozzáadjuk a margarint, a tojást, a maradék tejet, egy csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Annyi tejfölt (2-3 evőkanál) adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
 
A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, kissé besózzuk, és állni hagyjuk.
 
Felforrósítjuk az olajat, kinyomkodjuk a káposztát, és az olajra dobjuk. Belekeverjük a cukrot, jól megborsozzuk, és mintha káposztás tésztát készítenénk, megpirítjuk.
 
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
 
A tésztát lisztezett deszkán nem túl vékonyra nyújtjuk, elosztjuk rajta a káposztát, a maradék tejfölt. A széleit felhajtjuk, és feltekerjük.
 
Kikenünk egy tepsit, rátesszük a tésztát, tetejét megkenjük a tojássárgájával, és kb. 35 perc alatt megsütjük.

Csőben sült gombás gombóc

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg csiperkegomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 közepes burgonya, 20 dkg trappista sajt, 30 dkg finomliszt, 1 tojássárgája, 1 ek. vaj + a kenéshez, 2 dl tejföl, só, bors, 1 kk. ételízesítő
 
Elkészítése:
 
A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, a felaprított petrezselyemzölddel kevés olajon megdinszteljük. Közben - ízlés szerint - sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Ha kész, félrehúzzuk a tűzről.
 
A burgonyát sós vízben héjastól puhára főzzük, majd lehúzzuk a héját, és krumplinyomón még forrón átnyomjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgáját, a vajat és kevés sót. Sima tésztává gyúrjuk. A tésztából közepes gombócokat formázunk két tenyerünk között, majd lobogó, sós vízben kifőzzük.
 
A kész gombócokat félbevágjuk. Egy tepsit kikenünk vajjal, belefektetjük a (fél) gombócok felét, majd egyenletesen elosztjuk rajta a gombát, a tetejére kerülnek a maradék (fél) gombócok. Bőven meglocsoljuk a tejföllel, majd meghintjük a reszelt sajttal. Sütőbe tesszük, 200 fokon pirulásig sütjük.

Pogácsában sült libamell

Hozzávalók 4 személyre: 1 libamell, 2 tk. szárított rozmaring, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tv-paprika, 10 dkg tepertő, 1 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 30 dkg liszt, 8 dkg (liba)zsír, 2 tojássárgája
 
Előkészítés:
 
A húst megmossuk, bedörzsöljük a rozmaringgal és borssal. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A paprikát megmossuk, felkarikázzuk. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.
 
Elkészítés:
 
A tepertőt ledaráljuk. Az élesztőt feloldjuk 2 kanál tejfölben. A lisztet elmorzsoljuk a tepertővel, a zsírral, sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk az élesztővel és egy tojássárgájával. Hozzáadjuk a tejfölt, jól kidolgozzuk a tésztát. Kinyújtjuk, harmadolva középre hajtjuk a 2 szélső tésztarészt, 20 percig hideg helyen pihentetjük, és még háromszor nyújtjuk-hajtogatjuk.

Sütőedénybe fektetjük a húst, mellé tesszük a hagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát, kevés vizet öntünk alá és lefóliázzuk. A sütőben puhára pároljuk, végén levesszük a fóliát, és a húst pirosra sütjük.

A sütőt 200 C-fokra állítjuk. A tésztát másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. Belecsomagoljuk a libamellet, tetejét késsel bevagdaljuk, a maradék tojássárgájával megkenjük. A sütőben ropogósra sütjük.

Erdélyi lucskos oldalas

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg füstölt oldalas, 1,5 kg fejes káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 1 ek. olaj, 4 dl tejföl, só, törött bors, 2 babérlevél, csombor
 
Elkészítése:
 
Az oldalast kétujjnyi darabokra vágjuk, és bő vízben megfőzzük.
 
Az olajon üvegesre sütjük a kis kockákra vágott füstölt szalonnát, megpirítjuk rajta a vékonyra szeletelt vöröshagymát, és apróra vágott csomborral, a babérlevéllel, borssal fűszerezzük. Beletesszük a felszeletelt, besózott, levétől kinyomkodott káposztát.
 
Amikor a párolás során zsírjára sült, felöntjük kevés oldalas főzőlével.
 
Végül beletesszük az oldalast, megtejfölözzük, és pár percig együtt forraljuk.

Bodros csokoládébomba

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg étcsokoládé, 25 dkg vaj, 22 dkg cukor, 4 tojás, 22 dkg finomliszt, 2 tasak sütőpor, 10 dkg darált mandula, 3 ek. kakaópor, 1 ek. tej, 2 ek. vaníliaaroma; a krémhez: 1,5 dl tejszín, 18 dkg csokoládé, 5 dkg aszalt sárgabarack vagy kandírozott narancs
 
Elkészítése:
 
A csokoládét forró vízfürdőben felolvasztjuk.
 
A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük, a liszttel összeforgatott sütőport és a mandulát 2 evőkanálnyi kivételével beledolgozzuk.
 
Egy külön tálban a massza felébe a kakaóport, a tejet, a maradék mandulát és a vaníliaaromát is belekeverjük.
 
A kétféle színű tésztát és az olvasztott csokoládét váltakozva egy kivajazott, belisztezett, sütőpapírral kibélelt, kúp alakú sütőformába rétegezzük. Előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük, egy kicsit állni hagyjuk, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
 
Ezalatt elkészítjük a krémet. Ehhez a tejszínt felforraljuk és az apróra tördelt csokoládét felolvasztjuk benne. A tűzről lehúzzuk, és gyakran kevergetve kb. 30 perc alatt kihűtjük. Amikor már majdnem teljesen megdermedt egy széles kés segítségével a tésztabombára kenjük.
 
Szárított vagy kandírozott gyümölccsel díszítjük.

Barackos grízgombóc fahéjmártással

Hozzávalók 4 személyre: 5 dl tej, 2 dl gríz, 3 ek. cukor, 1/2 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, 2 tojássárgája, 2 nagy őszibarack, 3 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. olaj; a fahéjmártáshoz: 3 dl tej, 1 tk. őrölt fahéj, 3 ek. cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor
 
Elkészítése:
 
A tejből a grízzel, a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval sűrű tejbegrízt főzünk, majd hűlni hagyjuk.
 
Ha kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját, és vizes kézzel gombócokat formázunk, mindegyik közepébe egy-egy darab őszibarackot teszünk.
 
Forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket, és kevés olajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.
 
A fahéjmártáshoz felforraljuk a tejet, beletesszük a fahéjat, a cukrot, majd főzés közben besűrítjük a hideg vízzel elkevert vaníliás pudingporral.
 
Tálaláskor a tányér közepére teszünk néhány evőkanál fahéjszószt, ráhelyezünk két-három gombócot, és megszórjuk porcukorral.

Mandulás-tormás libaragu

Hozzávalók 4 személyre: 1 liba zúzája és melle, só, őrölt fehérbors, 2 nagy gerezd fokhagyma, 2 ek. finomliszt, 2 dl tejföl, 1 dl főzőtejszín, 10 dkg durvára vágott mandula, 2 ek. reszelt torma, petrezselyem
 

Elkészítése:

A húsokat megmossuk, a mellet lebőrözzük, kicsontozzuk, csíkokra vágjuk a megtisztított zúzával együtt. Kuktába tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi szűken ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A kukta fedelét a főzőedényre helyezzük, és a húst kb. 45 perc alatt puhára pároljuk benne.

A kuktát a tűzről lehúzzuk, kb. 10 perc elteltével a gombot a gőzkiengedésre állítjuk.

A lisztet a tejföllel és a tejszínnel simára keverjük, a liba levét ezzel sűrítjük. Utánafűszerezzük, a mandulával és a tormával ízesítjük.

Fölaprított petrezselyemmel megszórva, galuskával tálaljuk.

Dörögdi meggyes rétes (Szőke András, Vacsoracsata)

Hozzávalók: Tészta: 1/2 kg liszt, 2 db tojás, só, 1,5 dl víz. Töltelék: 60 dkg kimagozott meggy, 1 pohár tejföl, 5 evőkanál étolaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg cukor

A tésztát gyúrjuk össze, majd készítsünk belőle 2 cipót.

Terítsünk a deszkára vászonkendőt, tegyük rá a tésztából gyúrt cipót és olajozzuk be a tetejét. Ezután addig nyújtsuk a tésztát, amíg be nem fedi a deszkát.

Hintsük meg meggyel, zsemlemorzsával, cukorral, tejföllel és olajjal. Majd a vászonkendő segítségével tekerjük fel két oldalról.

Tegyük kiolajozott tepsibe és 220 fokon 25-30 percig süssük.

Szarvaspörkölt bográcsban Szőke módon (Szőke András, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 5 kg szarvas (csonttal együtt), 5-6 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, színes bors, fekete bors, babérlevél, pirospaprika, kömény, gyömbér, 5-6 szál petrezselyem, sárgarépa, 1 zellergumó, szárított gomba, 2 dl sör, 1 dl pálinka, 2-3 paradicsom, 3 zöldpaprika, 2 dl vörösbor, tej

Elkészítési mód:

Pácolás: A húst a főzés előtti napon kicsontozzuk, felkockázzuk és egy nagyobb edénybe bepácoljuk. Adjunk hozzá 4-5 babérlevelet, 2 fej hagymát felkarikázva és ízlés szerint fűszereket.

Főzés:

Bent:

A szarvas csontjából a répával, a petrezselyemmel és a zellerrel egy húslevesszerű csontlevest főzünk. Ezzel öntjük fel majd a pörköltet.

Kint:

A bográcsba tegyünk bele 5-6 nagy fej felkockázott vöröshagymát és pirítsuk üvegesre.
A tűzről levéve tegyük bele a pirospaprikát és az előre bepácolt húst, majd öntsük fel sörrel.
Körülbelül 2 órán keresztül főzzük és a szükséges folyadékot a korábban lefőzött csontlével pótoljuk.
Közben ne feledkezzünk meg a bogrács alatt a tűzről.
Amikor már 2/3 részt megfőtt, tegyük bele a fűszereket és az egy dl pálinkát. Majd főzzük még fél óráig. Közben a megmaradt csontlevet turmixoljuk össze répával, petrezselyemmel és zellerrel. Majd az így kapott sűrű főzelékszerű folyadékot is adjuk hozzá. Ezután sózzuk meg és adjuk hozzá a paradicsomot is. Az ételt főzzük puhára, majd öntsünk
bele 2 dl vörösbort. Ezután 2 percig forraljuk még, majd vegyük le a tűzről.

Kenyér

Hozzávalók: 60 dkg fehérliszt, 1 dkg élesztő, 3 dl víz, só, egy csipet cukor

Egy dl vizet langyosra főzünk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot. Majd kicsi liszttel kovászt készítünk belőle és langyos helyen fél órát pihentetjük. Fateknőbe töltjük a 60 dkg lisztet, beleteszünk egy teáskanál sót és a kovászt. Adjunk még hozzá lisztet, kovászt és 2 dl vizet. Ha nagyon ragad, tegyünk még hozzá lisztet, ha nagyon kemény, akkor addig gyúrjuk még, amíg tiszta nem lesz a kezünk és a tál oldala. Majd tegyük félre egy langyos helyre és 45 percig letakarva pihentessük.
Majd amikor megkelt a tészta, tegyük a nyújtódeszkára és gyúrjuk át és rakjuk vissza még egy órára a kemencébe.

Sonkás rakott karfiol

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg karfiol, 40 dkg főtt füstölt hús (tarja, sonka), 1,5 + 2 dl tejföl, 2 tojás, só, bors, 1 kk. borsikafű, 15 dkg túró, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 8 dkg reszelt edami sajt, 15 dkg füstölt kolbász
 
Elkészítése:
 
A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.
 
A füstölt húst ledaráljuk és elkeverjük 1,5 deci tejföllel és a tojással, majd sózzuk, borsozzuk, borsikafűvel fűszerezzük.
 
A túrót összedolgozzuk a tejfellel és a felaprított petrezselyemmel, megsózzuk.
 
A felolvasztott vajon egész halványra megpirítjuk a lisztet és felöntjük 4 deci karfiollével. Sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a maradék tojást és a sajtot.
 
Egy magasabb falú tűzálló tálat alaposan kivajazunk, elterítjük benne a karfiol felét, erre kerül a húsos massza. Rákanalazzuk a túrós keverék felét, ráöntjük a sajtos mártás felét és kirakjuk a kolbászkarikákkal. Beborítjuk a maradék karfiollal, bevonjuk a maradék túrós keverékkel és leöntjük a maradék sajtos mártással.
 
Előmelegített, de nem túl forró sütőben 35 percig, a sajt megpirulásáig sütjük, de csak 10 percnyi pihentetés után szeletelhetjük fel.

Bejgli

Hozzávalók: 1 dl tej, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 15-20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só; Töltelék: 20-25 dkg dió vagy mák, 1-1,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3-3 evőkanál méz vagy cukor, reszelt citromhéj, mazsola

Elkészítése:

A töltelékhez a tejet felforraljuk, beleszórjuk a diót vagy mákot, 2-3 percig főzzük, majd belekeverjük az ízesítő anyagokat.

A tésztához langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a tojásokat, a margarint és a maradék cukrot összedolgozzuk az élesztővel. Kb. fél órát pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán 3-4 db téglalappá nyújtjuk.

Megkenjük diós vagy mákos töltelékkel. Feltekerjük, a végeket benyomkodjuk, majd tepsire helyezzük és megkenjük tojássárgával. Előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

süti beállítások módosítása