Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, só, 25-30 szem szilva (befőtt vagy fagyasztott is lehet), 15-20 dkg marcipánmassza, 1 púpozott ek. őrölt mogyoró, 5 dkg vaj, 1 púpozott ek. cukor, 3 ek. narancslé, 12 dkg prézli, 1 kk. reszelt narancshéj, 5 dkg liszt, 5 dkg gríz, 2 tojássárgája; a forgatáshoz: 8 dkg vaj, 5 dkg prézli; az öntethez: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé, 2,5 dl tejszín, 3 ek. rum
Elkészítése:
A krumplit megfőzzük, még melegen áttörjük és hűlni hagyjuk. A marcipánból 20-30 kis gombócot formálunk, ezt rakjuk a szilvák belsejébe, a mag helyébe.
A vajat felolvasztjuk, a cukrot és a narancslevet hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk. A tűzről lehúzzuk, a mogyorót, a prézlit és a narancshéjat hozzákeverjük.
A kihűlt krumplit, a lisztet, a darát, a tojássárgáját, egy csipet sót és a félretett narancsos prézlit hozzákeverjük, és az egészet tésztává gyúrjuk. Egy kicsit pihentetjük, kinyújtjuk, 25-30 darabba vágjuk és az így kapott tésztalapokra tesszük a megtöltött szilvákat, majd meggömbölygetjük.
Enyhén sós, forrásban lévő vízben 8-10 perc alatt megfőzzük. Ezután leszűrjük és a vajon pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.
Az öntethez a kétféle csokoládét lábasba tördeljük, a tejszínt ráöntjük, meg-megkeverve felforraljuk, végül a tűzről lehúzva ízesítjük.
Tálaláskor a még meleg gombócokat az öntettel leöntve tálaljuk.