ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Kétféle pizza

2010. május 23. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, csipetnyi cukor, 4 evőkanál olaj, 1 doboz (425 ml) hámozott paradicsom, oregánó, 1 kis doboz ananászkonzerv, 1 fej főzőhagyma, 4 szelet főtt sonka, 1 kis doboz natúr tonhal, 12 szem fekete olajbogyó, 20 dkg gouda sajt, só, a tepsi kikenéséhez margarin

Elkészítése:

A lisztet deszkára szitáljuk, közepére morzsoljuk az élesztőt. Rászórunk 1 teáskanál sót, hozzáadjuk a cukrot és az olajat, végül hozzáöntünk 1/4 l langyos vizet. Simára gyúrjuk, és letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztjük.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket 18-20 cm átmérőjű, kerek lappá nyújtjuk, és kettesével, margarinnal kikent tepsire helyezzük.

A paradicsomot lecsöpögtetjük, pépesítjük, majd a pizzákra kenjük, és megszórjuk oregánóval. A lecsöpögtetett ananászt feldaraboljuk. A megtisztított hagymát négyfelé vágjuk, majd felszeleteljük. A sonkaszeleteket félbe, a lecsöpögtetett tonhalat falatnyi darabokra vágjuk.

2 pizzát beborítunk sonkával és ananászdarabokkal, a másik kettőt kirakjuk tonhallal, hagymával és olajbogyóval. A sajtot a pizzákra reszeljük. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 30 percig sütjük.

Paradicsomos salsa

Hozzávalók: 5 szem paradicsom, 2 szem mogyoróhagyma, 1 cs. petrezselyem, só, őrölt bors, 1/2 tk. cukor, 5 ek. olívaolaj, 1 ek. kész tabasco mártás, 2 ek. balzsamecet

Elkészítése:

Tegyük a paradicsomot forrásban levő vízbe, majd öblítsük le hideggel, húzzuk le a héját, felezzük el, magozzuk ki, a húsát kockázzuk apróra.

Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát. Mossuk meg és rázzuk szárazra a petrezselymet, csipkedjük le és aprítsuk fel a levelét. Keverjük össze a paradicsommal. Ízesítsük sóval, borssal, cukorral, olajjal, tabascóval és a balzsamecettel. Tálalásig lefedve tegyük a hűtőbe.

Steakhez és grillezett halhoz kiváló.

Parfétekercs

Hozzávalók: 1 piskótatekercs (vagy 4 tojásból sütött piskóta), 2 csomag eper ízű fagylaltpor, 4 dl tej, 25 dkg eper, csokimázhoz: 2 dkg kakaópor, 2 ek. cukor, 5 dkg vaj, tejszínhab

Elkészítése:

Négy tojásból egy közepes nagyságú tepsiben a szokott módon piskótát sütünk, deszkára borítjuk, és többször ki-be tekerjük. Összetekerve hűtjük ki.

Két csomag eper ízű fagy1altporból az előírás szerint fagylaltot készítünk, és 25 deka megmosott, lecsumázott, alaposan lecsepegtetett, apróra vágott friss epret keverünk közé. A széthajtott tésztalapra kenjük, és úgy hajtjuk rá a piskótát, hogy a fagylaltot körös-körül átölelje. Legalább egy napra a mélyhűtő szekrénybe rakjuk.

Tálalás előtt egy órával a hűtőszekrénybe átrakjuk. Végül vagy két deka kakaóból, két evőkanál cukorral, egy kevés vízzel főzött, öt deka vajjal simára kevert csokoládéöntettel, vagy két deci habbá vert, egy evőkanál porcukorral ízesített tejszínnel vonjuk be. Néhány szép eperszemmel díszítjük, úgy visszük az asztalra.

Gombás vese

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertésvese, 20 dkg gomba, 1 dl tejföl, 2 ek. olaj, 1 ek. reszelt vöröshagyma, só, őrölt bors

Elkészítése:

60 deka sertésvesét hosszában kettévágunk, belsejéből a fehér részt gondosan kivágjuk, nehogy mellékíze legyen. Ezután vékonyan felszeleteljük a vesét, és két evőkanál olajon, egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymával együtt élénk tűzön kevergetve puhulásig pirítjuk.

Ekkor belerakunk 20 deka megtisztított, felszeletelt gombát, és takaréklángon még öt percig hagyjuk a tűzön. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk őrölt borssal, megsózzuk és egy deci tejföllel összekeverve már csak átmelegítjük, de nem pároljuk. Rizsköret illik hozzá.

Zúza-máj pörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkezúza, 20 dkg csirkemáj, 2 nagyobb fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 2 ek. olaj, 2 ek. lecsó

Elkészítése:

A csirkezúzát feldaraboljuk és megmossuk. A hagymát apróra vágjuk és a zsiradékban félig megpirítjuk. Pirospaprikát keverünk el benne, kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a csirkezúzát. Megsózzuk, összekeverjük és fedő alatt gyakori kevergetés mellett puhára pároljuk. Ha zsírjára sül, engedjük fel egy kis vízzel.

Amikor már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a kellőképpen előkészített és kockákra vágott májat és a lecsót, majd az egészet megpirítjuk.

Petrezselymes rizzsel és savanyúsággal tálaljuk.

Citronett

Hozzávalók: 1 citrom, 1 tk. mustár, 12 ek. repceolaj, só, bors, cukor
 
Elkészítése:

A citromot forró vízzel lemossuk, a héját vékonyan lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
 
A citrom levét és héját, a mustárt és az olajat csavaros üvegbe töltjük, 6 evőkanál vízzel hígítjuk, lezárjuk, és addig rázzuk, míg az összetevők el nem keverednek. A citronettet sóval, borssal és cukorral ízesítsük.
 
Zöld salátákhoz és burgonyasalátákhoz tálaljuk. Hűtőben kb. egy hétig áll el.

Mézes-tejszínes pite

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cukor, 25 dkg méz, 3 tojás, 1 kk. szódabikarbóna; a töltelékhez: 1 l tejszín, 10 dkg cukor, 10 dkg darált dió; a tetejére: csokoládémáz

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a cukorral, majd összegyúrjuk a mézzel és a tojással. 2-3 órára a hűtőbe tesszük, átgyúrjuk, és kikent tepsiben 5 lapot sütünk belőle.

A töltelékhez a tejszínt felverjük a cukorral és belekeverjük a darált diót, majd a kihűlt lapokat megkenjük.

A tetejét bevonjuk a csokoládémázzal, és másnap szeleteljük.

Paprika carbonara

Hozzávalók 4 személyre: 6 dkg pármai jellegű száraz sonka, 20 dkg spagetti, 1 fej vöröshagyma, 1 darab piros kaliforniai paprika, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 dl tejszín, 3 evőkanál ajvár (fűszeres paprikakrém), 2 tojás, só, bors, parmezán, fél darab zöldségleveskocka

Elkészítése:

Tegyük felforrósított olívaolajba a felcsíkozott kaliforniai paprikát és a finomra összevágott vöröshagymát, és közepes lángon, állandóan kevergetve süssük 2-3 percig. Jöhet hozzá a vékony csíkokra felmetélt sonka is.

Egy kis edényben keverjük össze a tejszínt a tojásokkal, az ajvárral, morzsoljuk bele a leveskockát, majd öntsünk hozzá egy deciliter vizet. Keverjük össze, és öntsük a megsütött paprikára. Ízesítsük sóval, daráljunk rá borsot, és állandóan kevergetve főzzük össze.

Adjuk hozzá a sós vízben kifőzött spagettit, majd az egészet pár percig forraljuk.

Tetejére frissen reszelt parmezán, összevágott petrezselyem zöldje vagy metélőhagyma kerüljön tálaláskor.

Mátrai borzas pecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott sertés rövidkaraj (vagy 2 nagy csirkemell), só, őrölt bors, 50 dkg burgonya, 1 tojás, 4 ek. finomliszt, a sütéshez bőven olaj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt
 
Elkészítése:
 
A húst nyolc szeletbe vágjuk, és alaposan kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, egy órára behűtjük.
 
Közben a burgonyát meghámozzuk, a reszelő középső (durva) fokán lereszeljük, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután a burgonyát kissé kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya nedvességétől függően 1-2 evőkanál liszttel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.
 
A hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk, utána először lisztbe mártjuk, majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen beborítsa.
 
Nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl forró!), és a krumpliba bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassa.
 
Tálaláskor a tányéron tejföllel megkenjük. Reszelt sajttal megszórva, párolt zöldséggel kínáljuk.

Lecsóleves

Hozzávalók 4 személyre: 4 ek. házi (vagy konzerv) lecsó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tk. pirospaprika, 1 ek. finomliszt, 5 dkg füstölt szalonna, 1 púpozott ek. rizs, 1 ek. vegeta, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint kevés só

Elkészítése:

A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk és a zsírját kisütjük. A pörcöt leszűrjük, a visszamaradt zsíron a lisztet világossárgára pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát meg a pirospaprikát. Jól összekeverjük, és azonnal felöntjük két deci hideg vízzel. A rántást simára keverjük, majd beleöntünk 7-8 deci vizet. Felforraljuk, közben beleszórjuk a vegetát, a sót, a megmosott rizst, a megtisztított és zúzott fokhagymát.

Ezután belekeverjük a lecsó leszűrt paradicsomos levét. Ötpercnyi forralás után beletesszük a csíkokra vágott paprikát, és a félretett szalonnapörcöt. Egy perces forralás után tálaljuk.

Ropogós sütemény

Hozzávalók: 30 dkg fagyasztott leveles tészta, 4 citrom, 25 dkg vaj, 50 dkg porcukor, só, 5 tojás, 20 dkg liszt, 20 dkg étkezési keményítő
 
Elkészítése:
 
A kiolvasztott leveles tésztát egy lisztezett felületen vékony négyzetté nyújtjuk és az előkészített tepsire helyezzük, majd villával beszúrkáljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
 
A jól megmosott citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
 
A vajat, 30 dkg porcukrot, 2 csipet sót és a tojásokat habosra keverjük. A lisztet, a keményítőt és a sütőport belekeverjük. Hozzáadjuk a citromlé és a citromhéj kétharmadát.
 
A kevert tésztát elsimítjuk a leveles tésztán. 180 fokos sütőben 40 percig sütjük. Kihűtjük.
 
A maradék citromhéjat és lét a porcukorral és az 1 evőkanál tojásfehérjével simára keverjük. A süteményre simítjuk és dermedni hagyjuk.

Málnás szívek

Hozzávalók kb. 60 darabhoz: a tésztához: 25 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 1 csipet só, 1 tk. reszelt citromhéj, 1 tk. citromlé, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 2 tojássárga; a tetejére: 1 ek. málnazselé vagy dzsem, 10 dkg porcukor, 2-3 ek. citromlé

Elkészítése:

A tésztához valókat tálba öntjük, összegyúrjuk, majd kb. fél órára betesszük a hűtőbe. Utána fólia között kb.3 mm vastagságúra nyújtjuk ki. Forma segítségével kiszúrjuk a szíveket, majd sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük őket, és előmelegített sütőben 200 °C-on (közepes hőfokon) kb. 10 percig sütjük.

Utána a zselét vagy dzsemet szitán átnyomjuk (esetleg pár csepp piros ételfestéket
is tehetünk bele) és megkenjük vele a szíveket. A porcukrot összekeverjük a citromlével, és egy óra múlva vékonyan meghintjük a piros szíveket, majd száradni hagyjuk.

Avokádókrém

Hozzávalók: 2 db érett avokádó, 4 ek. citromlé, 15 dkg krémsajt, 0,5 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor koriander és/vagy petrezselyem, só, őrölt bors, tabasco mártás

Elkészítése:
 
Felezzük el az avokádót, vegyük ki a magját, kaparjuk ki a húsát, pürésítsük a citromlével, a krémsajttal és a tejföllel. Hámozzuk meg és zúzzuk össze a fokhagymát. Mossuk meg és rázzuk le a koriandert, csipkedjük le és vágjuk apróra a levelét. Az egészet ízesítsük a zúzott fokhagymával, korianderrel, sóval, borssal, tabascóval. Tálalásig lefedve tartsuk a hűtőben.

Nagyon jó a grillezett krumplihoz, de sült zöldséghez és tortilla chipshez is illik.

Japán rizssaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 tasak gyorsrizs, ételízesítő, 1/2 doboz kínai gomba (konzerv), 1 zeller, 1 kis tubus majonéz, 2 dl tejföl vagy kefir, 2-3 ecetes uborka, porcukor, mustár, citromlé

Elkészítése:

Egy tasak gyorsrizst leöntünk annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és ételízesítővel fűszerezzük. Fedő alatt, kis lángon öt percig főzzük, majd anélkül, hogy a fedőt levennénk róla, a lángot elzárjuk alatta, és dupla konyharuhát borítunk a tetejére. Egy óráig állni hagyjuk, ezalatt a rizs magától megpuhul. Hozzáadunk egy fél doboznyi leszűrt kínai konzerv gombát.

Míg a rizs puhul, egy zellergumót meghámozunk, gyufaszálnyi darabokra vágjuk és egy tésztaszűrőbe töltve, 3-4 percre lobogva forró, enyhén ecetes vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük. Ha kihűlt, a gombás rizsbe keverjük.

Egy tubusnyi kész majonézt két deci tejföllel vagy kefirrel, 2-3 nagyon apróra vágott ecetes uborkával, egy kevés porcukorral, mustárral, citromlével simára keverünk, és ebbe forgatjuk a rizst. Alaposan behűtve tálaljuk.

Zöldséges béles

Hozzávalók: a tésztához: 35 dkg rétesliszt, 6 dkg margarin, 1 kk. enyhe ecet, 1 tojás, só; a töltelékhez: 1 kis fej vöröshagyma, 1 csomó újhagyma vagy 1 szál póréhagyma, 2-3 szál sárga- és fehérrépa, 2 nagy, húsos zöldpaprika, 1 szép kemény paradicsom, 1 kicsi (kb. 20 dekás) karfiol vagy ugyanennyi zsenge karalábé, zsemlemorzsa, 2 tojás,  3 ek. szójamártás, őrölt bors; a tepsi kikenéséhez és a béles tetejére zsír vagy olaj

Elkészítése:

A tésztához valókat bő egy deci vízzel összegyúrjuk, és cipóban, letakarva, hideg helyen egy óráig állni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket, amelyhez a vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon aranysárgára sütjük, és a zöldségféléket, na meg az újhagymát vagy póréhagymát kis kockákra vágva belekeverjük. A paradicsomot jó, ha lehéjazzuk, úgy rakjuk bele. A szójamártással és a borssal ízesítjük, és fedő alatt, a saját levében puhára pároljuk, szárazra sütjük. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd a nyers tojásokkal összekeverjük.

A tésztát egy vékony, hosszú, nagy lappá nyújtjuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és a tölteléket ráterítve összegöngyöljük. Zsírozott sütőlemezre fektetjük, és a tetejét is zsírral vékonyan megkenjük. A forró sütőbe toljuk, és erős lánggal szép pirosra sütjük. Azon melegen, kétujjnyi vastag szeletekre vágva rakjuk tálra, de adhatunk hozzá meleg sajt- vagy paradicsommártást is.

Kínálhatjuk hideg fokhagymamártással is, amelyhez egy pohár tejfölt finomra tört sok fokhagymával meg vegetával ízesítettünk.

Gazdagabban:
A pirított hagymán két lebőrözött, kicsontozott, vékony laskára vágott csirkemellet átsütünk, és a zöldséggel együtt puhára párolva töltjük a bélesbe.

Sajtos virsli

Hozzávalók 4 személyre: 4 pár virsli, 10 dkg ementáli sajt, 5 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:

A virsliket hosszában bevágjuk, és a vágatba egy-egy szelet sajtot teszünk. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és ezzel tekerjük körbe a virsliket. Fogvájóval szúrjuk át, hogy a sajt ki ne csússzon a virslikből. Sütőlapra vagy tűzálló tálra téve a sütőben addig forrósítjuk, amíg a sajt megolvad.

Puncsszelet

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1 tasak sütőpor, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojássárgája, 4,5 dl tej; a krémhez: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 ek. rum, 3 ek. baracklekvár, 3 ek. kakaópor; a tetejére: 4 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

A tésztához a sütőporral elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a cukorral, a tojások sárgájával és 1,5 deci tejjel összegyúrjuk, majd három részre osztjuk, és lisztezett deszkán kb. 30x30 cm-es lapokká nyújtjuk. Kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben egyenként kb. 12 percig sütjük. Kihűtjük.

Ha kihűltek a lapok, az egyiket összetörjük és a maradék tejjel leforrázzuk.

A krémhez a vajat habosra keverjük a cukorral, a rummal, a baracklekvárral és a kakaóporral ízesítjük, majd a leforrázott laphoz adjuk. A tölteléket egyenletesen az egyik lapra kenjük, majd lefedjük a másikkal.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, vízgőzre állítjuk, beleszórjuk a cukrot, 4--5 percig tovább verjük, majd a sütemény tetejére kenjük.

Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét és a habra csorgatjuk. Villával kicsit megcifrázzuk, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Kockákra vágva kínáljuk.

Brokkolis-sonkás makaróni

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg friss vagy mirelit brokkoli, 4 dl zöldségerőleves (kockából), 1 fej vöröshagyma, 1 vastag szelet (kb. 20 dkg) főtt sonka, 40 dkg makaróni, 1 dkg vaj vagy margarin, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, fehérbors, reszelt szerecsendió

Elkészítése:

A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, és kis rózsákra szedjük. A levest felforraljuk, hozzáadjuk a brokkolit, és fedő alatt, kb. 5 percig pároljuk benne. Közben a hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A főtt sonkát ugyancsak felkockázzuk. A brokkolit szűrőbe téve lecsöpögtetjük, és a levest felfogjuk.

A makarónit bő, forrásban lévő sós vízben 8-10 perc alatt puhára főzzük. A hagymát és a sonkát a felforrósított vajon megsütjük, majd a forró levessel felöntjük és felforraljuk.

Az étkezési búzakeményítőt csomómentesen elkeverjük a tejfölben. A levesbe vegyítjük, hozzáadjuk a brokkolirózsákat, és forrástól számítva kb. 3 percig főzzük. A mártást sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

A tésztát lecsöpögtetjük és a mártással összekeverve, mélytányérokba szedve kínáljuk.

A brokkolis-sonkás makarónit még ízletesebbé tehetjük, ha a mártást pirított húsos szalonnával gazdagítjuk, és tálalás előtt a tésztát meghintjük egy kevés reszelt
parmezán sajttal.

Mangó-chili szósz

Hozzávalók: 1 piros húsú csípős paprika, 5 evőkanál mangó chutney (konzerv), 10 dkg
majonéz, 1 dl joghurt, só, bors, 1-2 evőkanál citromlé


Elkészítése:

Vágjuk fel hosszában a paprikát, magozzuk ki, mossuk meg, töröljük szárazra, a húsát vágjuk nagyon apróra. Keverjük össze a chutneyt a majonézzel és a joghurttal, ízesítsük a paprika mellett sóval, borssal és citromlével. Tálalásig lefedve tegyük a hűtőbe.

Nagyon finom minden natúr grillezett húshoz és húspogácsához.

Zöldborsós metélt

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag hosszúmetélt, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1/2 kg zöldborsó, 1 kk. cukor, 2 dl tej, 2 ek. liszt, 2 dkg vaj,  10 dkg reszelt sajt, só, szerecsendió, olaj

Elkészítése:

Annyi sós vízben, amennyi bőven ellepi, puhára főzünk egy csomag széles hosszúmetéltet, a főzővizébe egy mokkáskanálnyi olajat is öntünk.

Közben vékony laskára vágunk és ropogósra kisütünk tíz deka húsos füstölt szalonnát. A pörcöket kiszedjük, és a zsírjában megpárolunk egy fél kiló kifejtett zöldborsót. Ha kell, utánasózzuk, és a végén kiskanálnyi cukorral ízesítjük.

Két deci tejet két csapott evőkanál liszttel simára keverünk, két deka vajat beledobunk, és kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. Sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval meg öt deka reszelt sajttal ízesítjük, és a kifőtt, forró vízzel leöblített, alaposan lecsepegtetett tésztát beleforgatjuk. Tálra terítjük, és a zöldborsót is hozzáadjuk. Végül a szalonnapörcökkel meghintjük, és még öt deka sajtot reszelünk a tetejére.

süti beállítások módosítása