Hozzávalók kb. 45 darabhoz: 3 tojásfehérje, 1 tk. citromlé, 15 dkg porcukor, 30 dkg őrölt mandula (vagy dió), 1 narancs héja, 2 ek. kristálycukor, 1 tk. mézeskalácsfűszer (vagy 1/2-1/2 tk. őrölt fahéj és szerecsendió), 10 dkg porcukor, pár csepp rumaroma
Elkészítése:
A narancs héját nagyon apró kockára vágjuk, és 2 evőkanál cukorral és 2 evőkanál vízzel megfőzzük, majd kihűtjük.
Két tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verünk. Hozzákeverjük az átszitált porcukrot, majd belekeverjük 2 deka kivételével óvatosan a mandulát, a kandírozott narancshéjat és a fűszereket.
A maradék mandulát egy műanyag fólián szétszórjuk, rátesszük a tésztát és lefedjük egy másik fóliával, majd kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk. 15 percnyi száradás után a fóliát levesszük, csillagokat szúrunk ki a tésztából, és sütőpapírral borított lemezre tesszük őket.
A maradék fehérjét kemény habbá verjük, beleszitáljuk a porcukrot, elkeverjük pár csepp rumaromával, és megkenjük vele a csillagokat. 150 °C-os sütőben kb. 20 percig inkább szárítjuk, mint sütjük.
Hozzávalók 2 személyre: 1 db nagy burgonya, 1/2 csomag friss leveles tészta, 5 dkg brindza (juhtúró), 5 dkg balkáni sós sajt (juhsajt), 1/2 fej lilahagyma, 1 ek. joghurt, 1 kk. szárított petrezselyem, 1/2 kk. őrölt zöld kardamom, 1 ek. hidegen sajtolt olívaolaj, 1 kk. tengeri só; az öntethez: 1 kk. borsikafű, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. szárított zsálya, 1/2 kk. őrölt fehérbors, 1/2 kk. tengeri só, 1 dl hidegen sajtolt olívaolaj