ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Tejfölös hagyma

2010. március 22. - Dyna 122
A meghámozott hagymát vágd ujjnyi vastag karikákra.
 

A megolvasztott vajat keverd össze tejfellel, kevés liszttel, és ízesítsd fehér borssal, szerecsendió-virággal. Az így elkészült keveréket locsold rá a hagymakarikákra. Lefedett edényben óvatosan párold meg, majd pihentesd még néhány percig.

A pikáns köret héjában sült burgonyával is ízletes.

Röszti

Hozzávalók 2 személyre: 1 csipetnyi bors, 1 kg krumpli, 2 evőkanál étolaj, 1 csipetnyi só
 

Elkészítése:

A krumplit meg kell főznünk héjában, majd miután lehűtöttük kissé, meg kell szabadítsuk a héjától.

Miután lehült, vegyünk kezünkbe egy reszelőt, és reszeljük apróra a nagyobb lyukakon. A masszát ízesítsük sóval, borssal.

Az étolajat egy teflonos serpenyőben melegítsük fel, majd tegyünk bele kb. egy-másfél centi vastagon a krumpliból. Fakanállal nyomkodjuk laposra kissé.

Közepes hőfokon süssük negyed óráig, majd egy üres tányér segítségével fordítsuk meg, a másik oldalát is süssük újabb tizenöt percig.

A vége felé tegyük maximumra a hőfokot, így még jobban megpirul.

Ha több személyre készítjük, érdemes párhuzamosan több serpenyőben készíteni.

Rakott sárgarépa

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 2 dl tejföl, 25 dkg reszelt sajt, diónyi vaj, só
 

Elkészítése:

A megtisztított sárgarépát karikákra vágjuk, és kuktába a rácsra fektetve megsózzuk, majd 1,5 deci vizet aláöntünk. A kuktát lezárjuk, és a jelzéstől számítva 5-6 percig hagyjuk a tűzön.

Mély tűzálló tálat vajjal kikenünk, beleterítünk egy réteg sárgarépát, megszórjuk reszelt sajttal, meglocsoljuk tejföllel, és így folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére tejföl és sajt kerüljön. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt a tetejére rá nem olvadt.

Köretként és önálló ételként egyaránt jó.

Rakott paradicsom

Hozzávalók: 50 dkg érett paradicsom, 50 dkg zsenge tök, 40 dkg vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, olaj, friss majoranna, bors, só
 

A hagymát vágd cikkekre, forró olajon pirítsd meg, majd tedd hőálló tálba.

A paradicsomot és a tököt szeleteld vékonyra, váltakozva rakd a tálba, szórd meg a finomra aprított majorannával, a fokhagymával, sóval, borssal ízesítsd.

Tetejét kevéske olajjal locsold meg, majd előmelegített sütőben 40-50 percig süsd.

Önállóan vagy köretként is fogyasztható.

Párolt káposzta

1 kg legyalult édes káposztát besózunk, állni hagyjuk
 

3 ek. forró olajon 1 fej hagymát megpirítunk, hozzáadjuk a kifacsart káposztát, 1 ek. tárkonyecetet, 1 kk. köménymagot, és lefedve 15 percig a saját levében pároljuk. 1 kk. cukorral ízesítjük.

Kompót sült paprikából

473nrpriei0r1x0v4pt3.jpg

Hozzávalók: 6 darab paradicsompaprika, 4 evőkanál balzsamecet, 2 ág kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, 5-6 levél friss bazsalikom, 1 csokor petrezselyemzöld, darált bors, só, 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

Az alaposan megmosott paprikákat tegyük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Forró sütőben, 160-170 Celsius-fokon süssük körülbelül 30-40 percig, míg a bőre bebarnul.

Húzzuk le a megsült és kihűlt paprikák bőrét, majd a húsát vágjuk fel ujjnyi csíkokra, és tegyük egy nagy tálba. Ha tudjuk, a sült paprika levét gyűjtsük össze a salátástálba az ecetes öntet készítéséhez.

Reszeljük a felcsíkozott paprikákra a fokhagymát, tépkedjük rá a petrezselyem zöldjét, a bazsalikom- és a kakukkfűleveleket Daráljunk rá borsot, csorgassunk rá olívaolajat, balzsamecetet, és csipetnyi sóval ízesítsük. Óvatosan keverjük össze, majd tálaljuk salátástálkákba vagy üvegpoharakba.

Grillételek, pástétomok, sajtok különleges kísérője.

Gombás lencsepüré

Hozzávalók 4 személyre: 20-20 dkg lencse és gomba, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 1-1 ek. liszt és vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors
 

Elkészítése:

Az előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.

Ha már langyosra hűlt, saját levével pépesre turmixoljuk.

A tejfölt a liszttel és fél deci vízzel simára keverjük.

A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk, majd a felforrósított olajon, befedve, saját levében sóval, borssal puhára pároljuk.

Ezután hozzáadjuk a lisztes tejfölt és a petrezselyemzöldet, majd folytonos keverés közben sűrűre főzzük.

A végén a pürésített lencsét hozzákeverjük a gombához, de külön, vagyis egymás mellé halmozva is kínálhatjuk.

* Ízletes köret füstölt húsfélékhez vagy sült kolbász mellé, de magában is tartalmas főétel. Különösen finom céklasalátával!

Csőben sült sajtos hasábburgonya

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg burgonya, 4 tojás, 1 ek. liszt, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tej, 2 dl tejföl, só, 1 ek. olaj
 

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk és hasábokra/cikkekre vágjuk.

Mély tűzálló tálat kikenünk az olajjal, beletesszük a hasábburgonyát és megsózzuk.

A tojások sárgáját elkeverjük a liszttel, a tejjel, a reszelt sajttal, megsózzuk, hozzáadjuk a tejfölt és a tojások fehérjéiből vert kemény habot.

Ráöntjük a burgonyára, és a forró sütőben kb. 15 percig sütjük.

Zsámbéki bojtárleves

Hozzávalók 8 személyre: 2 nagyobb fej vöröshagyma, 1,2 kg bárányhús, 5 ek. olaj, 2 tk. pirospaprika, 4-4 sárga- és fehérrépa, 60 dkg újburgonya, 60 dkg zöldborsó, 2 csokor kapor
 
Elkészítése:
 
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A húst megmossuk, kockákra vágjuk.
 
A bográcsban felforrósítjuk az olajat, a hagymát a hússal együtt megpirítjuk benne. Meghintjük a pirospaprikával, sóval, borssal fűszerezzük, majd kb. 2,5 liter vízzel felöntjük. Lefedve majdnem puhára főzzük.
 
Közben az összes zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A húshoz előbb a fehér és a sárgarépát, majd néhány perc elteltével a burgonyát és a borsót is hozzáadjuk.
 
A főzés végén finomra aprítjuk a kaprot, a levesbe szórjuk. Aki szereti, csipetkét is főzhet bele.

Zöldfűszeres grillezett padlizsán

Hozzávalók 4  személyre: 60 dkg zsenge padlizsán, 3 darab ágacska friss oregánó, kakukkfű és rozmaring, 6 evőkanál Floriol étolaj, 1 csipetnyi só, 1 csipetnyi őrölt fekete bors
 

A padlizsánokat - miután végeiket levágtuk - kicsit ferdén ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

A zöldfűszerek leveleit a szárról lecsipkedjük, durvára vágjuk, felét az olívaolajba keverjük. A padlizsán szeleteket belerakjuk, egy kicsit megborsozzuk, majd letakarva kb. 1 órára betesszük a hűtőbe.

A pácolt padlizsánt, anélkül, hogy különösebben lecsöpögtetnénk, felforrósított grillrácsra vagy serpenyőbe rakjuk, és oldalanként kb. 3-3 percig sütjük. A végefelé kissé megsózzuk, megborsozzuk, a félretett zöldfűszerekkel megszórjuk.

Önmagában vagy tejföllel meglocsolva és reszelt sajttal megszórva egyaránt nagyszerű.

Török kebab

Hozzávalók: 1 kg bárányhús, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 3-4 evőkanál citromlé, 1 kiskanál csípős pirospaprika, 1 kiskanál őrölt kömény, 8 babérlevél, 1 kiskanál őrölt koriander és/vagy római kömény, só, őrölt feketebors

Bepácoljuk a kockára vágott bárányhúst az összes fűszerrel elkevert olívaolajjal. Minimum 2 órát lefedve hagyjuk hűtőben állni.
 
A bepácolt húst nyársakra húzzuk a babérlevelekkel együtt. Faszenes vagy elektromos grillen addig sütjük, amíg ropogós barna nem lesz.

Töltött sertésszelet

Hozzávalók: 6 sertésszelet, 2-2 evőkanál olaj és csípős mustár, 3 evőkanál ketchup, só, bors, 15 dkg feta sajt, 1 teáskanál kakukkfű

A húst olajjal, mustárral, ketchuppal, sóval, borssal megkenve 6 órát hűtjük.
 

A hússzeletekbe zsebet vágunk.

A fetát a kakukkfűvel és a páccal összegyúrjuk, fűszerezzük. A zsebekbe töltjük, a nyílást összetűzzük és 12-15 percig grillezzük.

Szüreti birkapörkölt

Hozzávalók (8 adag): 2 kg birkahús (legjobb a lábszár), 15 dkg zsír, 3-4 fej vöröshagyma, 2-3 ek. fűszerpaprika, 2-3 db zöldpaprika, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 ek. köménymag, só, ízlés szerint 1-2 cseresznyepaprika


Az apróra vágott hagymát a bográcsban zsíron megpirítjuk, hozzákeverjük a piros fűszerpaprikát, majd azonnal a kockára vágott húst. Ízesítjük zöldpaprikával (a magházat is tegyük bele, jobb íze lesz), zúzott fokhagymával, köménymaggal, sóval, a legvégén ízlés szerint csípős cseresznye- paprikával is. Saját levében pörköljük, de kevés vizet adhatunk hozzá, ha elpárologna.

Számítsunk rá, hogy legalább három óra kell, amíg elkészül.

Sült banán desszert

Hozzávalók 4 személyre: 4 db kemény banán, 3 evőkanál méz, 1/2 db citrom leve, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1-2 kanál rum
 

A mézet, a citromlevet, a rumot és a fahéjat összekekeverjük.

A banánokat nagyon alaposan megmossuk, majd héjával együtt kettévágjuk.

A belsejével lefelé a szirupba mártjuk. Körülbelül fél órát állni hagyjuk, majd 3-4 perc alatt megpirítjuk a grillen.

Tálaláskor adjunk hozzá a pácléből is.

* Hasonló módon készíthetünk sült almát, körtét, ananászt stb.

Surf and Turf

Hozzávalók 4 személyre: 45 dkg sertésszűzérme, 8 dkg vaj, só, bors, 3 tojásparadicsom, 1 vastag póréhagyma, 12 főtt királyrák, 1 mogyoróhagyma, 5 dkg parmezán, 10 dkg darált mandula, 25 dkg mozzarella, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 5 dkg zöldfűszeres krémsajt

A húst 2-3 evőkanál vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.

A paradicsom héját lehúzzuk, felszeleteljük.

A pórét 2 percig forró sós vízben blansírozzuk, csíkokra vágjuk.

2-2 rákot körbetekerünk a pórécsíkokkal, grilltálba tesszük, és elosztjuk a húsdarabok között.

A mogyoróhagymát meghámozzuk, a mozzarellával felkockázzuk. Mindkettő felét elkeverjük a parmezánnal, 4 dkg mandulával és a maradék vajjal, sózzuk, borsozzuk, elosztjuk a paradicsomszeleteken, és a húsra tesszük.

A krémsajtot a maradék hozzávalókkal elkeverjük, fűszerezzük, és elosztjuk a rákokon.

Az egészet lefedve a parázstól 15 centiméternyire 20 percig sütjük.

Spárga vajas citrommal és fenyőmaggal

z3966boe2owv41kbq34t.jpgHozzávalók 6 személyre: 125 ml olívaolaj, 1 citrom leve, 2 babérlevél, fehérbors, 750 g spárga, 125 g vaj, 1 kanál reszelt citromhéj, 2 kanál citromlé, 2 kanál finomra vágott petrezselyemzöld, tabasco tetszés szerint, 45 g fenyőmag

Keverőtálban összekeverjük az olíva olajat és a citrom levet, babér leveleket, sót és az őrölt fehér borsot.

Helyezzük a spárgákat a keverőtálba, és forgassuk meg az olajban. 1-2 órát állni hagyjuk, közben elkészíthetjük a citromos vajat.

Egy kisebb keverőtálba beletesszük a szobahőmérsékletű vajat, a citrom reszelt héját, a citrom levét, petrezselyemzöldet és az erős szószt (tetszés szerint). Alaposan összedolgozzuk, letakarjuk és hűtőben tároljuk.

A spárgákat forró grillen megsütjük, a citromos vajjal meglocsoljuk. Reszelt citromhéjjal díszítjük és forrón tálaljuk.

Ropogós szárnyak

Hozzávalók 4 személyre: 12 csirkeszárny, 4 evőkanál olaj, 3 dkg méz, só, bors, késhegynyi pirospaprika

Az olajat a mézzel kis lángon felforraljuk, a fűszereket belekeverjük. A szárnyakat bekenjük vele, és lefedve másfél órára a hűtőben pácoljuk.
 
A parázstól 15 centiméternyire 8 percig grillezzük.

Porterhouse steak

Hozzávalók: 2 db nagy bélszínszelet, 4-5 gerezd fokhagyma, kanál őrölt feketebors, 1 kanál rozmaring, 1 kanál kakukkfű, 1-2 db őrölt babérlevél, 1 dl olívaolaj
 
A fokhagymát kisebb darabokra vágjuk és megtűzdeljük vele a húst. Az olívaolajba keverjük a rozmaringot, a kakukkfüvet, a borsot és a babért. Megkenjük vele a húst, lefedjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
 

A húst kivesszük a pácból, 15-25 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor meghintjük sóval, borssal, és ha van, friss bazsalikommal.

Póréhagymás raguval töltött borda

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertésborda, 5 dkg császárszalonna, 10 dkg póréhagyma, 1 csokor petrezselyem, oregánó, 5 dkg reszelt sajt, 2 ek. olaj
 
Elkészítése:
 
A húst megmossuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, amelyekbe éles késsel zsebet szúrunk. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk.
 
A szalonnát apró kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk, felaprítjuk. A petrezselymet összevágjuk.
 
A póréhagymát, a sajtot elkeverjük a petrezselyemmel és az oregánóval, a húsba töltjük, a nyílást fogvájóval lezárjuk. A húst meglocsoljuk kevés olajjal, és rostlapon lassan megsütjük. (Figyeljünk, hogy a töltelék is süljön át!)
 
Tálaláskor a rézsútosan 2-3 darabba vágott bordákat krumplipürével és apróra vágott snidlinggel ízesített majonézzel kínáljuk.

Padlizsánlegyezők

8q0s3btqhbd2f3q9012j.jpgHozzávalók: 4 darab közepes méretű padlizsán, 25 dkg füstölt kecskesajt, 4 szem paradicsom, 4 evőkanál olívaolaj, 1-1 ág friss oregánó, rozmaring, kakukkfű, só, darált bors

Elkészítése:

A megmosott padlizsánok végét vágjuk le, majd a vastagabbik végénél kezdve ejtsünk négy-öt bemetszést úgy, hogy a padlizsánt teljesen átvágjuk.

Szeleteljük fel fél centiméteres vastagságúra a füstölt sajtot és a paradicsomokat.

Tegyük a padlizsánokat egy nagy tepsibe, feszítsük szét a legyező alakú bevágásokat, majd mindegyikbe helyezzünk egy-egy szelet sajtot és paradicsomot. Dugjunk közéjük a friss fűszerágakból, csorgassuk meg olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot, és sózzuk. Tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 35-40 percig.

* Ha fedeles kerti grillsütőben sütjük, akkor toljuk a parazsat a sütő szélére, majd a letakart tepsit helyezzük a rács közepére. Így az áramló hőtől a kemencéhez hasonlóan megsül a padlizsán. Vigyázzunk, ne hagyjunk sok parazsat a sütőben, mert könnyen leéghet az étel!

süti beállítások módosítása