ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mézes-marcipános csiga

2010. március 25. - Dyna 122
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg méz, 10 dkg vaj, 1 kk. szódabikarbóna, 27,5 dkg liszt, 1 kk. reszelt narancshéj, 1/2-1/2 kk. szegfűszeg és fahéj; a töltelékhez: 30 dkg marcipán, 7,5 dkg porcukor, 10 dkg cukrozott citromhéj; a tetejére: 5 ek. méz, 2 ek. vaj, 3 ek. narancslé, 10 dkg lehéjazott mandula
 
Elkészítése:
 
Felmelegítjük a mézet a vajjal, majd hűlni hagyjuk. A szódabikrabónát 2 evőkanál vízben feloldjuk. A lisztben elkeverjük a fűszereket, majd a mézzel és a feloldott szódabikarbónával sima tésztát gyúrunk, és szobahőmérsékleten egy napig állni hagyjuk.
 
Átgyúrjuk és 30 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
 
A marcipánt összegyúrjuk a porcukorral és szintén 30 x 40 cm-esre nyújtjuk, majd a tésztára fektetjük. Megszórjuk a felaprított, cukrozott citromhéjjal, hosszában félbevágjuk és rolád módjára feltekerjük.
 
Mindkét tekercsből 25-25 szeletet vágunk. A csigákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
 
A mézet felolvasztjuk a vajjal és a narancslével, majd állandó keverés mellett 10 percig főzzük. A kihűlt csigákra kenjük és megszórjuk a felaprított mandulával.

Virslipörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg szalonna, 4 ek. olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csapott ek. pirospaprika, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 mk. őrölt kömény, fél kk. majoranna, 1-1 friss vagy mélyhűtött paradicsom és paprika, 80 dkg virsli, 20 dkg csiperkegomba (el is maradhat)

 
Elkészítése:
 
A kis kockákra vágott szalonnát az olajon kisütjük, és rádobjuk a reszelt vagy finomra aprított vöröshagymát. Kevergetve 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Épp csak elkeverjük, de mielőtt a paprika megégne, ráöntünk kb. 2,5 deci vizet. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a köménnyel, majoránnával fűszerezzük. Beledobjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, és lefödve, kis lángon 10 percig főzzük.
 
Ezalatt fölkarikázzuk a virslit, majd a a pörköltalapba szórjuk, a cikkekre vágott csiperkével gazdagítjuk, és 10 percig főzzük.
 
Kész is van, de aki több szafttal szereti, az behabarhatja. Ehhez 1 kanálka lisztet simára keverünk 2 deci vízzel, a virslipörköltbe öntjük, és pár percig együtt főzzük.
 
* A tarhonyás virsli a virslipörköltről csak egy ugrás. Ehhez a mennyiséghez kb. 3 deci tarhonyát adunk hozzá, és 6 deci forró vízzel fölöntjük. Amint újra forr, kis lángra állítjuk, 10 percig pároljuk. Félrehúzzuk, utána fűszerezzük, fedele alá duplán hajtott konyharuhát teszünk. A tarhonyát így, a gőzben kb. 15 perc alatt teljesen megpuhítjuk. Savanyúsággal tálaljuk.

Gombás zöldborsóleves

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg fejtett zöldborsó, 15 dkg csiperkegomba, 3 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1-1 sárgarépa és fehérrépa, 1 ek. liszt, 1 csokor zöldpetrezselyem, só, bors

Elkészítése:

A felolvasztott vajban megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a félkarikákra szeletelt sárga- és fehérrépát, a zöldborsót, valamint a cikkekre vágott gombát.

Lassú tűzön 5-6 percig pirítjuk, meghintjük a liszttel, összekeverjük, majd felöntjük 1 liter vízzel.

Amikor felforrt, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítsük, majd közepes tűzön, 20-25 perc alatt készre főzzük.

Forrón tálaljuk.

Mézes pogácsa

Hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 tojás, mogyoró vagy mandula, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, csipetnyi sáfrány
 
A mézet a porcukorral felforraljuk, majd leforrázzuk vele a lisztet.
 
Ha kihűlt, gyúrni kezdjük egy keverőtálban, hozzáadjuk a tojásokat, az őrölt fahéjat, csipetnyi sáfrányt, a szódabikarbónát, és jól kidolgozzuk.
 
Kinyújtjuk, nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, s minden pogácsa közepébe egy mogyorót vagy mandulát teszünk.
 
Lisztezett, kikent tepsiben még fél órát pihentetjük, majd kb. 20 percig sütjük.

Virsli szalonnaköntösben joghurtmártással

Hozzávalók 4 személyre: 12 db virsli, 12-12 vékony szelet sajt és baconszalonna, 3 ek. olaj; a mártáshoz: 1 főtt tojás, piros húsú paprika, 5 dkg csemegeuborka, 1 apró vöröshagyma, 1,5 dl joghurt, 1 dl majonéz, só, bors 

Elkészítése:
 
A paprikát, az uborkát és a hagymát apróra felkockázzuk. A paprikából és az uborkából keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a hagymával együtt elkeverjük a joghurttal és a majonézzel, sózzuk, borsozzuk.
 
A sajtot, a szalonnát és a virsliket félbevágjuk, hogy mindenből 24 darab legyen.
 
A fél virsliket előbb 1-1 sajtcsíkba, majd 1-1 szalonnaszeletbe göngyöljük, és a felhevített olajon körös-körül ropogósra sütjük. Lecsöpögtetjük, majd kettesével fogvájóra tűzzük.
 
A tojásból egy cikket félreteszünk, a többit felaprítjuk, és a mártásba keverjük. Megszórjuk a félretett uborka- és paprikakockákkal, és a tojáscikkel díszítjük. A mártást a virslinyársak mellé kínáljuk.

Gesztenyés vargányaleves

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg főtt, tisztított gesztenye, 5 dkg vaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 8 dl víz, 1 evőkanál szárított gombapor (lehetőleg vargányából), 2 evőkanál ételízesítő, 10 dkg vargánya, 1 dl tejszín, őrölt bors, csipetnyi Cayenne bors

A vaj felével pirítsd aranysárgára serpenyőben a gesztenyét. Add hozzá a paradicsompürét és kevergetve süsd néhány pillanatig. Tegyél bele delikátot, majd engedd fel 8 dl vízzel, szórd bele a szárított gombaport. Kis lángon főzd puhára, áttörhetővé a gesztenyét, de turmixot is használhatsz hozzá.

A megtisztított, megmosott vargányát vékonyan szeleteld fel, és a maradék vajon pirítsd meg.

A tálaláshoz tegyél félre 8 mutatós gombaszeletet, a maradékot tedd felaprítva a levesbe. A levest forrald fel, majd a tejszín kétharmadát keverd össze az őrölt borssal és a Cayenne borssal fűszerezd.

Merd tányérokba, és a pirított gombaszeletekkel meg a maradék tejszínnel díszítve tálald.

Mandulás falatok

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg puha vaj, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg étkezési keményítő, 7,5 dkg liszt, 3 dkg kakaó, 1 kk. őrölt fahéj; a töltelékhez: 15 dkg marcipán, 7,5 dkg porcukor, 1 tojássárgája, kb. 50 szem mandula; tetejére: porcukor, méz 

Elkészítése:
 
A vajat krémesre keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd beleszitáljuk az étkezési keményítő, liszt, kakaó, szegfűszeg keverékét. Összegyúrjuk, cipót formázunk belőle és fóliába burkolva 1 órára hűtőbe tesszük.
 
A marcipánt összedolgozzuk a porcukorral és a tojássárgával.
 
A tésztát lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, és cakkos szélű szaggatóval kiszaggatjuk.
 
A marcipánból kis golyókat formázunk, és mindegyik tésztakorong közepébe teszünk belőle. A tésztát három oldalról ráhajtjuk (olyanok lesznek, mint a lóherelevelek), ujjunkkal kissé lenyomjuk, és oda, ahol összeérnek a tésztaszélek, belenyomunk egy szem mandulát.
 
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket tisztes távolságba, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
 
Meghintjük porcukorral, és a mandulákat megkenjük a felmelegített mézzel.

Tojásos virsli paradicsommártással

Hozzávalók 4 személyre: 4 pár virsli, 8 db tojás, 1 l paradicsomlé, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. margarin, 2 ek. liszt, babérlevél, só, törött bors, 2 ek. olaj

Elkészítése:

Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, és egymás mellé fektetjük a félbevágott virsliket. A sütőben néhány percig pirítjuk, majd ráöntjük a tojásokat, ügyelve arra, hogy a sárgájuk épen maradjon. A sütőben addig sütjük, míg a fehérje meg nem kocsonyásodik.

A paradicsommártást úgy készítjük, hogy az olajban megpirítjuk a hagymát, megszórjuk a liszttel, és némi pirítás után felöntjük a paradicsomlével. Ízesítjük és néhány percig forraljuk.

Tálalás előtt a mártásból néhány cseppet díszítésül a tojásokra öntünk, a többit mellé tálaljuk.

Gazpacho (2)

Hozzávalók 4 személyre: 1 l paradicsomlé, 1 közepes kígyóuborka, 1 kis fej hagyma, 1 db paprika, 1 citrom leve, 1 ek. borecet, 1 ek. olívaolaj, só, bors

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk, a paprikát és az uborkát úgyszintén.

Tálaláskor ráöntjük a már több órája jégen hűlő paradicsom–citrom–borecet–olaj–só–bors keverékét.

Kókuszos stangli

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 15 dkg kókuszreszelék, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 1 ek. citromlé, kevés reszelt citromhéj; a díszítéshez: 8 dkg sárgabaracklekvár, kókuszreszelék
 
Elkészítése:
 
A lisztből, a hideg, feldarabolt vajból és a többi hozzávalóból omlós tésztát gyúrunk, és egy órára hűtőbe tesszük.
 
A tésztát lisztezett deszkán 4 mm vastagságúra kinyújtjuk, és rudacskákra szeljük. 170 fokon 12 perc alatt világossárgára sütjük.
 
A meghűlt stanglik tetejét megkenjük forró sárgabaracklekvárral és megszórjuk a kókuszreszelékkel.

Galuskás kolbász

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg lecsókolbász, 1 kk. olaj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej reszelt vöröshagyma, 1 púpozott kk. ajvár, 1 kk. pirospaprika, 20 dkg liszt, 1 tojás, só, bors
 
Elkészítése:
 
A füstölt szalonnából 4 vékony szeletet vágunk, becakkozzuk, majd kiskanálnyi olajon ropogósra sütjük. Zsírjából kiemeljük, félretesszük.
 
A szalonnazsírban a hagymát meglankasztjuk, megpaprikázzuk, kevés vizet öntünk rá, és ajvárral ízesítjük.
 
Amikor egyet forrt, beletesszük a lehúzott héjú, karikákra vágott kolbászt.
 
Közben a liszttel, a tojással galuskatésztát készítünk, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a kolbászos lében egyszer rotyogtatjuk.

Gazpacho

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej lilahagyma, 1 kg paradicsom, 1 db kígyóuborka, 1 db paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál cukor vagy méz, 4-5 evőkanál olívaolaj, 3-4 evőkanál borecet vagy citromlé, csipetnyi só és bors

A paradicsomok tetejét kereszt alakban bevagdossuk. Forró vízbe tesszük és egy percig főzzük. Ilyenkor a paradicsomhéj elválik a húsától és a bevágásoknál szétreped. Kiemeljük a vízből, meghámozzuk, a zöld csumáját kivágjuk. Turmixgépben összedaráljuk a cukorral, a fokhagymával, az olívaolajjal, a borecettel és csipetnyi sóval, borssal. Ha nagyon sűrű lenne, higíthatjuk 1-2 dl vízzel.

A paprikát, az uborkát és a lilahagymát megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. Mély tálba tesszük és ráöntjük a paradicsomlét. Hűtőszekrényben kihűtjük.

Fokhagymás pirított zsemlekockákkal, hidegen tálaljuk.

Kókuszos linzerkarika

Hozzávalók: 24 dkg liszt, 12 dkg margarin, 10 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelék, 1 tojás, sárgabarack- vagy szilvalekvár; tetejére: porcukor vagy étcsokoládé

Elkészítése:

A hozzávalókat (a lekvár kivételével) összegyúrjuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk (több részletben, eléggé ragad), és tetszőleges méretű szaggatóval kiszúrjuk. Kizsírozott tepsibe rakosgatjuk a korongokat, és kis lángon világosra sütjük.

Ha kihűlt, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.

Tetszés szerint meghintjük porcukorral, vagy a megtöltött süteményeket félig olvasztott csokoládéba mártjuk.

Hurkás rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg krumpli, 80 dkg májas hurka, 2-3 dl tejföl, ételízesítő, bors; a tetejére: 10 dkg reszelt sajt
 
Elkészítése:
 
A hurkát néhány órára a fagyasztóba tesszük.
 
A megmosott krumplit héjában megfőzzük.
 
A hurka héját lehúzzuk, a krumplit meghámozzuk, mindkettőt felkarikázzuk, és egy kivajazott tepsibe az ételízesítős, borsos tejföllel rétegezve lerakjuk.
 
Tetejére tejföl kerüljön, amit megszórunk a reszelt sajttal.
 
Forró sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Fűszeres gyümölcsleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 l víz, 15 dkg fehércukor, 1 vaníliarúd, 1 cm szeletelt gyömbérgyökér, 2 babérlevél, 1 teáskanál édeskömény, 1 teáskanál koriander, 1 lime leve és reszelt héja, friss gyümölcsdarabok, 2 ág friss menta
 
A vizet és a cukrot tegyük nyeles serpenyőbe. Adjuk hozzá a vaníliarudat, a gyömbért, a babért, az édesköményt, a koriandert, a lime levét és héját. Forraljuk föl, és két órát hagyjuk hűlni.
 
A földarabolt gyümölcsöket tegyük lapos pudingtálba, töltsük rá a szirupot, és díszítsük friss mentalevelekkel.
 
Szobahőmérsékleten tálaljuk.

Kókuszos felhők

Hozzávalók: 1 narancs, 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg liszt + a nyújtáshoz, 15 dkg étkezési keményítő, 15 dkg cukor, 20 dkg kókuszreszelék + a szóráshoz, 2 tojás, 2 tojásfehérje, 17,5 dkg porcukor, fél citrom leve
 
Elkészítése:
 
A lisztet, az étkezési keményítőt, a cukrot, a kókuszreszeléket és egy csipet sót összekeverünk. Hozzáadjuk a tojásokat, a megmosott narancs lereszelt héját, apróbb darabokban a vajat, és kevés vízzel összegyúrjuk. Cipóvá formázzuk, és kb. 2 órára betesszük a hűtőbe.
 
A tésztát lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és felhőket vagy virágokat szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12-14 perc alatt aranysárgára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
 
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, beledolgozzuk a porcukrot és a citromlevet. Megkenjük vele a felhőket, megszórjuk kókuszreszelékkel, és egy éjszakán át száradni hagyjuk. Csak utána fogyasztjuk.

Hurka és kolbász savanyú mártásban

Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, zsiradék, pirospaprika, víz, 1 szál hurka, 1 szál kolbász, 2-3 ek. liszt, ecet

Elkészítése:

A vöröshagymát apróra vágjuk, zsiradékon megfonnyasztjuk, majd megszórjuk pirospaprikával.

Felengedjük 1 liter vízzel, beletesszük a hurkát és a kolbászt.

Mikor megfőttek, kivesszük a léből.

Vízből és 2-3 evőkanál lisztből habarást készítünk, ízlés szerinti ecettel ízesítjük, majd besűrítjük a hagymás levet.

A hurkát és a kolbászt feldaraboljuk, és a savanykás mártásba tesszük. Kenyérrel tálaljuk.

Frankfurti borsóleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej póréhagyma, 6 dkg vaj, 3/4 kg fejtett zöldborsó, 20 dkg krumpli, majoránna, 2 szál petrezselyem, 1,5 l húsleves, 1 kockacukor, só, 4 ek. tejföl, 4 pár frankfurti virsli
 
Elkészítése:
 
A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, aztán forró vajban megdinszteljük.
 
A borsót, a kis kockákra vágott krumplit a majoránnát és a petrezselymet hozzáadjuk, és kis lángon kevergetve 25 percig együtt pároljuk, ha szükséges kis húslevest öntünk rá.
 
Ha megpuhult, akkor turmixoljuk v. átpasszírozzuk, majd elkeverjük a húslevessel (ami készülhet kockából is). Cukorral, sóval ízesítjük és még egyszer felforraljuk.
 
Belekeverjük a tejfölt, hozzáadjuk a felszeletelt virslit, és még egyszer felmelegítjük, de már nem forraljuk fel a levest!

Kétféle mézes korong

Hozzávalók (kb. 35 darabhoz): 7-8 dkg dió, 17-18 dkg, mandula, 37-38 dkg méz, 10 dkg margarin, 50 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 10-10 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 2 ek. mézeskalács fűszerkeverék, 12 dkg fehér csokoládé, 12 dkg tejcsokoládé, 6 dkg natúr pisztácia

Elkészítése:

A diót 12 deka mandulával együtt felaprítjuk.

A mézet és a margarint kevergetve felmelegítjük.

A lisztet a sütőporral, a dióval, a cukrozott narancs- és citromhéjjal, a felaprított mandulával és a fűszerkeverékkel elvegyítjük. A margarinos mézzel alaposan összedolgozzuk, és 8 mm vastag lappá kinyújtjuk. Kb. 6 cm átmérőjű kerek korongokat szúrunk ki belőle, és sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.

A csokoládékat forró vízfürdőben külön-külön megolvasztjuk.

A pisztáciát durvára felaprítjuk.

A fele korongot a folyékony fehér csokoládéba mártjuk, és a pisztáciával megszórjuk. A többi korongot a tejcsokoládéba mártjuk, és közepükre egy szem mandulát nyomunk.

Tonhalas kagylótészta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kagylótészta, 1 doboz tonhal natúr lében, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, 1 ek. kapri- vagy olajbogyó, 1 ek. citromlé, ½ csokor petrezselyemzöld, vaj, só, fehérbors

Elkészítése:

A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük.

A felforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát.

Hozzáadjuk a leszűrt tonhalat. Citromlével, felaprított petrezselyemzölddel, sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük a főzőtejszínnel, hozzáadjuk a kapri- vagy olajbogyót, és összemelegítjük.

Belekeverjük a tésztát, és jól összeforgatjuk.

süti beállítások módosítása