ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Tojásropogós

2010. március 23. - Dyna 122
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 4 főtt tojás, 1 nyers tojás, 1 kk. ételízesítőpor, csipetnyi majoranna, kakukkfű, 1 csokor petrezselyemzöld
 
Elkészítése:
 
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük annyi vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk.
 
Belekeverjük az apróra vágott főtt tojást, a nyers tojást, az ételízesítőt, csipetnyi majoránnát, kakukkfüvet és a finomra vágott petrezselymet.
 
Kevés olajon tenyérnyi lepénykéket sütünk belőle, félidőben megforgatva, hogy mindkét felük ropogós legyen.

Brokkolikrémleves

hk5oh0igoxxoy7mod2ef.jpgHozzávalók 4 személyre: 50 dkg brokkoli, 2 fej vöröshagyma, 1 ek. vaj/margarin, 1 ek. ételkeményítő, 2 ek. tejföl, só, bors 

Elkészítése:
 
A brokkolit rózsáira szedjük, szárait vékonyan felszeleteljük.
 
A vajat felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a felaprított hagymát, beleszórjuk a brokkolit, és sóval, borssal ízesítjük. Nyolc deci vízzel felöntve felforraljuk, majd fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
 
Néhány brokkolirózsát és szárdarabkát félreteszünk, a többit a levesben rúdmixerrel pürésítjük.
 
Az ételkeményítőt a levesbe keverjük. Még egyszer felforraljuk, és szükség esetén utánaízesítjük. Végül a tejföllel behabarjuk, és a félretett brokkolival megszórjuk.
 
Pirítós illik hozzá.

Tojásos-sajtos krokett

Hozzávalók 4 személyre: 4 keményre főtt tojás, 4 dkg margarin, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1-2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, só, reszelt szerecsendió; a bundázáshoz: zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj

Elkészítése:

A megtisztított főtt tojásokat villával összetörjük.

A margarinból a liszttel és tejjel sűrű besamelt főzünk, majd a tűzről levéve közékeverjük a főtt tojást, a nyers tojást, a reszelt sajtot, csipet sót meg kevés reszelt szerecsendiót. Ha ez a massza kihűlt, vízes kézzel kis hosszúkás kroketteket formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük.

Ebből a mennyiségből kb. 12 kis krokett lesz.

Bőséges hagymaleves

Hozzávalók 4 személyre: 4-5 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál ételízesítő vagy húsleveskocka, 2 dl főzőtejszín, 2 dl fehérbor, szelet kenyér, só, bors, csipetnyi őrölt kömény, szerecsendió


A hagymát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk, és megpirítjuk az olajon. Meghintjük liszttel, kicsit még pirítjuk, majd felöntjük a borral, a tejszínnel és 6 dl vízzel. Ételízesítővel, sóval, borssal, köménnyel, szerecsendióval ízesítjük. Kis lángon 15-20 perc alatt készre főzzük.

Közben a kenyeret kis kockákra vágjuk és megpirítjuk.

Tálalás előtt hagyjuk legalább 30 percig állni a levest, majd hintsük meg zöldpetrezselyemmel vagy metélőhagymával.

Borscs

p9kgynpnz1qe911cgo48.jpg

Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 3 nagyobb szem burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál sűrített paradicsom, 2 darab főtt cékla, fél citrom leve, 20 dkg fejes káposzta, feketebors, só, babérlevél, 1 csokor kapor, 30 dkg gulyásnak való marha apróhús 

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz. Tegyük hozzá a felkockázott marhahúst, fűszerezzük babérlevéllel, darált borssal, összevágott kaporlevéllel, és ízesítsük sóval. Lefedve pár percig pároljuk, míg a hús a saját levét el nem párologja, majd öntsünk alá pár decinyi vizet. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk.

Ha a húsdarabok puhulni kezdenek, adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, káposztát és a felkockázott burgonyát. Öntsük fel másfél liter vízzel, majd főzzük tovább még 10-15 percig. Utána tegyük hozzá a paradicsompürét, forraljuk jól össze, majd a vékonyra felvágott és előzőleg megfőzött céklát is. Pár perc forralás után ízesítsük citromlével, és forrón tálaljuk leveses tálkákba.
 
Tetejére kanalazzunk egy-egy evőkanál tejfölt.

Spanyol fokhagymás omlett

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet szikkadt kenyér, fokhagyma, 3 ek. olaj, 6 tojás, 10 dkg sajt
 
Elkészítése:
 
A kenyeret erősen bedörzsöljük a fokhagymával, majd kockára vágva, az olajon ropogósra megsütjük.
 
A tojásokat elhabarjuk az apró kockákra vágott sajttal, megsózzuk, és a kenyérdarabkákra öntve, lassú tűzön addig sütjük, míg a tojás megkocsonyásodik.
 
(Ha jobban kedveljük a rántottát, mint a tojáslepényt, meg is keverhetjük sütés közben.)

Boros ribizlileves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg ribizli, 10 dkg cukor, 3 dl rozé bor, 6 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 dl tejszín, 1 dkg keményítő

Elkészítése:

A szegfűszeget, a fahéjat 2 dl vízben feltesszük főni, majd amikor a felére forrt, leszűrjük.

Felforralunk 6 dl vizet a cukorral, egy csipet sóval, hozzáöntjük a leszűrt fűszeres levet. Amikor forr, beleszórjuk a megtisztított, megmosott gyümölcsöt, beleöntjük a bort, és felforraljuk.

A tejszínben kikeverjük a keményítőt, besűrítjük vele a levest, összeforraljuk, majd botmixerrel (vagy turmixgépben) összeturmixoljuk.

Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön.

Tejszínhabbal tálaljuk.

Sárgarépakrokett

Hozzávalók 4 személyre: 4 szem burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. liszt, 2 tojás; a sütéshez: olaj
 
Elkészítése:
 
A burgonyát és a sárgarépát megreszeljük, a hagymát apróra vágjuk.
 
Összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és a tojások sárgáját, majd sózzuk, borsozzuk.
 
Kis pogácsákat készítünk belőle, és forró olajban kisütjük.

Borleves

Egy zománcozott fazékban 3 tojást 10 dkg porcukorral csomómentesre eldolgozunk, majd állandó keverés mellett lassanként hozzáadunk 4 dl fehérbort és 4 dl vizet, 3-4 szem szegfűszeget és fél citrom héját.

Lassú tűzön addig keverjük, míg a leves habszerű nem lesz.

Azonnal, csészékben tálaljuk.

Ezt a levest tálalás előtt 10 perccel kell készíteni.

Bazsalikomos paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 l paradicsomlé, 1 kg friss paradicsom, bazsalikom, 1 csomag újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, bors, cukor, só, levesbetétként rizs

A hámozott paradicsomot oszd két részre. Egy részét vágd félbe, magházukat szedd ki, majd kockázd apróra.

A másik részét aprítsd cikkekre, keverd a magházhoz, és a paradicsomlével, a fokhagymával, a finomra vágott újhagymával, sóval, borssal, cukorral turmixold össze.

Tálaláskor a kockákra merd a turmixot, és apróra vágott bazsalikommal díszítsd.

Ízlés szerint rizzsel is fogyasztható.

Pirított hagyma

Amíg a vöröshagymát két mm-nyi szeletekre vágod, forrósíts olajat bőven.

Villával gyakran forgatva pirítsd aranysárgára a hagymaszeleteket. Amikor pirulni kezdenek a karikák, célszerű közepes lángon folytatni a sütést egészen addig, amíg a szeletek ropogósak nem lesznek. Amikor kész, azonnal vedd ki az olajból, és csepegtesd le.

Melegen feltétként tálald.

Banánleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 db banán, 1 l tej, 4 db babapiskóta, 3 evőkanál méz

A babapiskótát reszeld le, a tejet 1 dl vízzel hígítsd, tedd bele a mézet, keverd össze a piskótával.Turmixgépben verd habosra.

A felvert folyékony masszát kis lángon melegítsd fel, s adogasd hozzá a karikára vágott banánt.

Nem kell főzni, csak addig melegíteni amíg rotyogni kezd.

Nemcsak melegen, hanem hidegen is fogyasztható. (Ha édesen szereted, tehetsz bele mézet.)

Bableves gyufatésztával

cjpypsuxfl6g7r35lmdp.jpgHozzávalók 4 személyre: 350 g tarkabab, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 100 g gyökér, 100 g sárgarépa, 100 g zeller, 0.5 dl olaj, 60 dkg füstölt csülök csont nélkül, 2 db babérlevél, 1 kávéskanál köménymag, 10 g fűszerpaprika, só, ízlés szerint erős paprika, 2 dl tejföl, 150 g Gyermelyi 8 tojásos Gyufatészta

Elkészítés:

A babot beáztatjuk előző este.

A csülköt megmossuk és feltesszük főni a babérlevéllel. Amikor már félig puha a csülök, de az sem baj, ha puhább, beletesszük a lemosott babot.

Kevés olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a köménymagot és a zúzott fokhagymát, elkeverjük, és beleöntjük a fövő babhoz. Ha a bab félig puha, beletesszük a tisztított kockázott zöldségeket.

Amikor megpuhult a csülök kivesszük, kicsit várunk, hogy hűljön, és összevágjuk kisebb kockákra, majd félretesszük.

A babon pótoljuk az elfövő vizet, ha szükséges sózzuk, erős paprikát tehetünk bele, és rászórjuk a fűszerpaprikát.

Amikor megpuhult a bab, beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük.

Az elkészült levesbe visszatesszük a félretett összevágott csülökhúst.

Tálaláskor tetejére tejfölt teszünk.

(A tésztát külön is ki lehet főzni sós vízben, és tálaláskor beletenni.)

Árpagyöngyleves szalonnával

g8fdhg6efi2xbqowug.jpgHozzávalók 4 személyre: 3 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. liszt, 15 dkg árpagyöngy (gersli), 1,25 l marhahúsleves kockából, só, bors, 10 dkg szalonna

 
Elkészítése:
 
Az árpagyöngyöt 2 órára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük.
 
Egy fazékban olajat forrósítunk, ebben a finomra aprított hagymát, a vékony szeletekre vágott fokhagymát, a vékony karikákra vágott sárgarépát és a lisztet világosra pirítjuk, majd felöntjük a levessel. Beletesszük a gerslit, majd mindezt közepes lángon puhára főzzük.
 
A vékonyan felcsíkozott szalonnát egy serpenyőben ropogósra sütjük. A levest sóval, borssal fűszerezzük, majd tálalás előtt rászórjuk a szalonnát, és meghintjük vágott petrezselyemmel.

Szardíniás szendvicskrém

Hozzávalók: 1 doboz szardínia konzerv, 2 tojás, savanyú uborka vagy paradicsom

Elkészítése:

Egy doboz szardíniát olajával együtt tálba teszünk és 2 főtt tojássárgáját beletéve pépessé keverünk.

Pirított kenyérszeletekre kenjük a halas krémet, rászórjuk a kis kockákra vágott főtt tojásfehérjét.

Télen szeletkékre vágott savanyú uborkát teszünk rá, nyáron paradicsomszeleteket.

Túrókrém

Hozzávalók 1 személyre: 5 dkg félzsíros tehéntúró, 1-1 tk. tejföl, finomra vágott metélőhagyma, petrezselyemzöld, só
 
Elkészítése:
 
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd pár órát állni hagyjuk.
 
Kenyérre kenve, újhagymával tálaljuk.

Tofukörözött

Törj át 30 dkg tofut, adj hozzá 1 evőkanál szójaolajat, 1 dl szójatejet, 1/2 kávéskanál fűszersót, ízlés szerint édes-nemes paprikát, őrölt köményt, fekete borsot, apróra vágott hagymát, metélőhagymát, petrezselymet vagy kaprot, és alaposan keverd össze.

Kitűnő uzsonnakrém!

Sütőtökkrém

Hozzávalók: 2 csésze főtt, pürésített sütőtök, 1 cs. kapor apróra vágva, 1 ek. teljes kiőrlésű liszt, 1 ek. méz, 1 csipet tengeri só, 10 dkg vaj

Hámozd meg a sütőtököt, a magokat kapard ki. Szeld nagy darabokra a zöldséget, és süsd puhulásig.

Botmixerrel pépesítsd, majd a tökpürét keverd össze liszttel, mézzel és csipetnyi sóval. Add hozzá a vajat, és keverd habosra.

Barna kenyérre kenve, salátával kínáld!

Padlizsánkrém pirítóshoz

Hozzávalók: 1 nagyméretű padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 nagy doboz tejföl, 2 evőkanál majonéz, olívaolaj

Mosd meg alaposan a padlizsánt, majd vágd nagyobb darabokra. Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és magas hőmérsékleten süsd puhára sütőben – ez eltarthat egy darabig.

Az olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát, majd húzd le a tűzről és tedd félre.

A padlizsánt hámozd meg, tedd egy keverőtálba, add hozzá a pirított hagymát, az összetört fokhagymát, valamint a fűszereket. Mixeld össze a zöldségeket, majd gyors mozdulatokkal keverd bele a tejfölt és a majonézt – ha a választott padlizsán nem túl nagy, kevesebb tejföl is elég, a majonéz pedig elhagyható.

Lazac tatár

Hozzávalók: 45 dkg friss lazacfilé, 1 darab édeskömény, 3 evőkanál olívaolaj, 1 darab zöldcitrom leve, 1 csokor metélőhagyma, 1 darab avokádó, só, darált bors, 10 dkg kígyóuborka
 
A szálkamentes lazachúst és a megmosott édesköménygumót vágjuk apró kockára, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Adjuk hozzá az olívaolajat, citromlevet, összevágott metélőhagymát, sót és őrölt borsot. Aprítsuk fel a gép segítségével, úgy, hogy a lazac darabos maradjon. A halat és a köménygumót vágódeszkán csapókéssel is felaprítjuk, és ezután keverjük össze a többi hozzávalóval.

Az érett avokádót vágjuk kétfelé, magját vegyük ki, majd hámozzuk meg. Tegyük egy tálkába, ízesítsük pár csepp citromlével, sóval és őrölt borssal. Alaposan törjük össze villával.

A lazac tatárt tegyük egy szép üvegtálba, tetejére simítsuk az avokádókrémet, dekorálhatjuk vékonyra szeletelt uborkával. Pirítósra kenve kiváló csemege.
süti beállítások módosítása