ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Tökmagos-sütőtökös bukta

2010. március 27. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 2,5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 3 dl tej, 45 dkg liszt, 8 dkg vagdalt tökmag, 2 tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só; a töltelékhez: 50 dkg sütőtök, 10 dkg cukor, őrölt fahéj; a kenéshez: 1 tojássárgája

 
Elkészítése:
 
Az élesztőt egy kanál cukorral, egy deci langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük, majd langyos helyen felfuttatjuk.
 
A sütőtököt vékonyan felszeleteljük és kevés vízzel, kis lángon, gyakori kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Belekeverjük a cukrot és a fahéjat.
 
A tészta hozzávalóit a felfuttatott kovásszal alaposan kidagasztjuk, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán fél centis téglalapformára kinyújtjuk és 10x10 cm-es darabokra vágjuk. Széleiket megkenjük a tojással, és mindegyik közepébe tökpürét teszünk. Úgy hajlítjuk, hogy a tészta szélei fedjék egymást, és a hajtás alul legyen.
 
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a buktákat, a tetejüket lekenjük tojással, majd 10-15 percig kelesztjük a tepsiben. 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Csirkemájas rántott palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg csirkemáj, ½ dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tej, só, bors, majoránna, 16 db kész palacsinta; a mártáshoz: 1 alma, 2 szál finomra vágott újhagyma, 8 ek. majonéz, 4 ek. tejföl

Elkészítése:

Az apró kockákra vágott vöröshagymát olajon kicsit megpirítjuk, és rátesszük a felaprított májat. Borssal, majoránnával fűszerezzük, és gyakori kevergetés mellett még 10 percig sütjük. Rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük, és hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, 1-2 perc alatt sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk.

A palacsinták közepébe teszünk egy-két kanál tölteléket, négyszögletesre hajtogatjuk, és a szokásos módon bepanírozzuk, de kétszer, nehogy sütés közben szétessen. Bő, forró olajban világosbarnára sütjük, majd szalvétára szedve leitatjuk róla az olajat.

A mártáshoz megtisztítjuk és lereszeljük az almát, összekeverjük a tejföllel, a majonézzel, az újhagymával, és a palacsinták mellé tálaljuk.

Kolbászos-tésztás fehérbableves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg apró szemű fehér bab, 1 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, 15-20 szem bors, 15-15 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér, 10-10 dkg zeller és karalábé, 10 dkg füstölt kolbász, 8 dkg kis kockatészta, 10 dkg főtt tarja, petrezselyem

 
Elkészítése:
 
A babot egy éjszakára beáztatjuk.
 
Másnap 2 liter hideg vízben, a babérlevéllel, a meghámozott egész hagymával, a fokhagymával és a borssal feltesszük főni. Félig lefedve, mérsékelt tűzön 20 percig főzzük.
 
Hozzáadjuk a felkarikázott répaféléket, a felkockázott zellert és karalábét, valamint az egész kolbászt, és további 25-35 perc alatt puhára főzzük.
 
Közben enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük.
 
Kivesszük a kolbászt a levesből, nem túl vékonyán felkarikázzuk, aztán a 2x2 cm-esre felkockázott tarjával együtt a leveshez adjuk.
 
Eltávolítjuk belőle a babérlevelet, a hagymákat, sózzuk borsozzuk, felforraljuk, végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
 
Tálaláskor minden tányér aljára 1-2 evőkanál tésztát szedünk, arra merjük a levest. Külön tálkában tejfölt is kínálhatunk hozzá.

Lazac (Vágó István, Hal a tortán)

A  lazac mindkét oldalát  vajjal vagy olivaolajjal jól bekenjük. Jénaiba vagy tepsibe fektetjük.

Utána mindkét oldalát halfűszerekkel meghintjük.

A tepsi aljára még egy kis olivát vagy vajat teszünk. Fóliával betakarjuk.

Sütőben 1 órán át, 150 fokon készítjük…

Diós, tejszínes gombaleves (Vágó Isván, Hal a tortán)

Hozzávalók: 3 ek. vaj, 1 csípős chilipaprika apróra vágva, 3 ek. reszelt vöröshagyma, 2 doboz szeletelt gomba, 6-8 dkg durvára darált dió, 1 cs. finomra vágott petrezselyem, só, bors, 1 l víz, 1 leveskocka, ételízesítő, 1/2 l tej, 1,5 dl tejszín

Elkészítése:

A felengedett vajat, a cs.paprikát és a hagymát pároljuk 5 percig. Utána hozzáadjuk a gombát és még 10 percig  pároljuk.

Ezt követően keverjük bele a diót, petrezselymet, sót, borsot, majd hozzáöntjük a vizet, adunk hozzá egy leveskockát és egy kis ételízesítőt. Lassú tűzön főzzük 15 percig, majd hozzáöntjük a tejet, a tejszínt és pároljuk még 10 percig.

Waldorf saláta (Vágó István, Hal a tortán)

Hozzávalók: 1 zeller, 2 db alma, 10 dkg trappista sajt, 5-8 dkg dió, majonéz, tejföl, citrom

Elkészítése:

A lereszelt zellerhez hozzáadjuk a kockára vágott almát és sajtot, apróra tört diót.

Egy kisebb edényben simára keverjük a tejfölt a majonézzel, egy fél citrom levével, majd  az összes alkotóelemet összekeverjük.

Tálalásig a hűtőben tároljuk.

Tepertős sütemény szilvalekvárral

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg tepertő, 10 dkg disznózsír, 2 tojássárgája, 3 dkg élesztő, tej, 1 dl tejföl, kevés cukor, 1 csapott kk. só, késhegynyi őrölt bors; a töltelékhez: szilvalekvár
 
Elkészítése:
 
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
 
A lisztet elmorzsoljuk a ledarált tepertővel és a zsírral, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, a borsot, végül a felfuttatott élesztőt is. Jól kidolgozzuk, majd egy órát pihentetjük.
 
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk.
 
A közepébe diónyi szilvalekvárt teszünk és összehajtjuk.
 
A tetejét megkenjük tojássárgájával és jó meleg sütőben megsütjük.

Csirkemáj vadasan

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemáj, 2 közepes fej vöröshagyma, 25 dkg levesben főtt vegyes zöldség, 2 dl tejföl, 1 ek. mustár, 1 db citrom, 1 dl fehérbor, 2 ek. liszt, 30 dkg spagetti, só, bors, cukor, 2 ek. olaj, 1 ek. margarin

Elkészítése:

A májat serpenyőben hirtelen megsütjük, és félretesszük (letakarva melegen tartjuk).

A hagymát szeletekre vágjuk, megpirítjuk és felöntjük borral. Hozzáadjuk a mustárt, és a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Végül beletesszük az áttört vegyes zöldséget, és kb. 5 percig forraljuk.

A májat közvetlenül a tálalás előtt forrósítjuk fel a mártásban.

A spagettit sós vízben kifőzzük, majd margarinban átforgatjuk.

A májszeleteket a mártással leöntve, a spagettivel tálaljuk.

Kelgombócleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes fej kelkáposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 1-1 ek. zsemlemorzsa és liszt, 1 erőleveskocka, őrölt kömény, só, pirospaprika, 1 ek. olaj vagy zsír
 
Elkészítése:
 
A kelt cikkekre vágva 1 liter vízben hagymával és kevés sóval feltesszük főni. Amikor megpuhult, levét leszűrjük.
 
A kelt és a hagymát villával összetörjük, összedolgozzuk a morzsával, a tojással és az őrölt köménnyel.
 
Levét a megpaprikázott rántással besűrítjük, felforraljuk, feloldjuk benne a leveskockát. Végül belefőzzük a kelmasszából formázott gombócokat. Miután a leves színére jöttek a gombócok, még kb. 5 percig forraljuk.

Omlós almás batyu

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 csipet só, 1/2 citrom leve, 1 ek. tejföl; a töltelékhez: 60 dkg alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, néhány darab hosszúkásra vágott hámozott mandula; a kenéshez: 1 tojás

 
Elkészítése:
 
A lisztből, a vajból/margarinból, a porcukorból, a csipet sóból, a tojássárgájából, a citromléből és a tejfölből omlós tésztát gyúrunk, amit alufóliába csomagolva 2 órán át hűtőszekrényben pihentetünk.
 
Ez idő alatt az almát meghámozzuk, felszeleteljük, eltávolítjuk a magházát, és anélkül, hogy vizet adnánk hozzá, puhára pároljuk.
 
A még forró almába belekeverjük a lekvárt és hűlni hagyjuk.
 
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk és 12x12 cm-es négyzetekre vágjuk.
 
Minden négyzet közepébe egy-egy evőkanál almás tölteléket teszünk, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk - batyuformát készítünk belőle. A közepét összetűzzük 1-1 mandulával és a tetejét bekenjük a felvert tojással.
 
A batyukat enyhén kizsírozott tepsibe rakjuk, és 190 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
 
A tepsiből rácsra tesszük, majd ha kihűlt porcukorral megszórva, teához vagy kávéhoz tálaljuk.
 
A töltelékhez lehetőleg édes almát válasszunk. Ízlés szerint fahéjjal ízesíthetjük.

Csirkemáj hercegnőburgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkemáj, 4 fej hagyma, 2 ek. liszt, 6 ek. olaj, 2 ek. vaj, 80 dkg krumpli, 6 dkg vaj, 2 tojássárgája, só, bors, őrölt szerecsendió

Elkészítése:
 
A májat beleforgatjuk a borssal összekevert lisztbe.
 
A hagymákat felszeleteljük, gyűrűkre szedjük és forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük.
 
A visszamaradó olajhoz adjuk a vajat, és oldalanként 2-3 perc alatt kisütjük benne a májat. Kiszedjük, és tetejére terítjük a hagymakarikákat.
 
A hercegnőkrumplihoz sós vízben puhára főzzük a krumplit, lecsepegtetjük, és a vajjal, a fűszerekkel meg a tojássárgával habosra keverjük. Nyomózsákba szedjük, és kivajazott tepsire csinos halmokat nyomunk a masszából.
 
Forró sütőben 8-10 perc alatt aranyszínűre sütjük, és a máj mellé kínáljuk.

Kelbimbóleves sajtgombóccal

Hozzávalók 4 személyre: 24 dkg sajt, 4 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 krumpli, 40 dkg kelbimbó, 3 húsleveskocka, 1 dl tejföl, só, bors

 
Elkészítése:
 
A sajtból kisebb golyókat gömbölyítünk ki egy karalábévájóval. A maradék sajtdarabkákat finomra reszeljük.
 
A felaprított hagymát a vajban üvegesre pároljuk.
 
Az apró kockákra vágott krumplit és a megtisztított kelbimbót hozzáadjuk, belemorzsoljuk a húsleveskockát, felöntjük 1 liter vízzel, és kb. 20 perc alatt megfőzzük.
 
Szűrőkanállal kiszedünk a levesből egy kevés kelbimbót, a maradék levest botmixerrel krémesre pürésítjük. Belekeverjük a lereszelt sajtot, a tejföl felét, a kelbimbót és összemelegítjük.
 
Tálaláskor sajtgolyókkal és tejföllel díszítjük, azonnal kínáljuk.

Meggyes-vaníliás táska

Hozzávalók: 50 dkg mélyhűtött leveles tészta, 1 üveg meggybefőtt (370 ml), 2 ek. étkezési keményítő, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 1/2 l tej, 1 tojássárgája, 2 ek. tejszín; a tetejére: porcukor

Elkészítése:

A leveles tésztát felengedjük. Kinyújtjuk, majd 12 darab 12x12 cm-es lapot vágunk belőle. Mindegyik négyzet sarkait középre behajtjuk, és kissé lenyomjuk.

A befőtt levét felfogjuk.

Az étkezési keményítőt négy evőkanál lében csomómentesen elkeverjük. A maradék levet 6 deka cukorral felforraljuk. Állandó keverés mellett belevegyítjük a feloldott keményítőt, összeforraljuk, majd beleforgatjuk a meggyet.

A pudingport 6-7 evőkanál tejben elkeverjük. A maradék tejet a többi cukorral felforraljuk, a tűzhely szélére húzzuk, és belevegyítjük a pudingot. Kevergetve újra felforraljuk.

A pudingot a táskák közepére kanalazzuk, és egy-egy evőkanál kompótot halmozunk rá.

A táskákat két, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és megkenjük a tejszínnel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben 200 fokon, tepsinként 15 percig sütjük.

Rácsra szedjük és porcukorral meghinjük.

Zöldséges makaróni csirkecombbal

Hozzávalók 4 személyre: 8 csirkecomb, 1 csomag makarónitészta, 3 paradicsom, 2 paprika, 2 dl tejföl, 2 dl fehérbor, 2-3 ek. olívabogyó, 2 ek. étkezési keményítő, őrölt szerecsendió, citromlé, 25 dkg zöldbab, só, bors, (olíva)olaj
 
Elkészítése:
 
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
 
A paprikát finoman felkockázzuk, a zöldbabot megtisztítjuk, a paradicsomot lehéjazzuk és csíkokra vágjuk.
 
A makarónit forrásban lévő sós-olajos vízben megfőzzük.
 
A tejfölt a borral, az olívabogyókkal együtt felforraljuk. Belekeverjük az étkezési keményítőt, és simára főzzük.
 
A mártást sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, és pár csepp citromlével fűszerezzük.
 
Hozzáadjuk a zöldbabot és a paprikát, és roppanósra pároljuk benne.
 
A csirkecombokat kevés olajon hirtelen átsütjük.
 
Az időközben elkészült makarónit leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük és a paradicsommal, csirkecombokkal együtt a mártásba forgatjuk és még egyszer átforrósítjuk.

Karalábé-krémleves

Hozzávalók 4 személyre: kb. 1,2 kg karalábé, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg burgonya, 2 ek. olaj, 1 ek. petrezselyem, 1,2 l zöldségerőleves (kockából), 1 kis paradicsom, 1 dl tejföl, csipetnyi cukor, só, bors; a díszítéshez: főtt karalábéhasábok

 
Elkészítése:
 
A meghámozott burgonyát és karalábét felaprítjuk.
 
A felkockázott hagymát a forró olajban megpároljuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, rövid ideig együtt pároljuk, majd beleszórjuk a petrezselymet. A levessel felöntve felforraljuk, és fedő alatt 20 percig főzzük.
 
A paradicsom magjait kikaparjuk, húsát felkockázzuk.
 
A levest összeturmixoljuk, és a tejföllel együtt felforraljuk. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük.
 
A paradicsomkockákkal és petrezselyemlevéllel megszórjuk, karalábéhasábokkal díszítjük.

Leveles sajtos rudak

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél tasak sütőpor, só, 2 tojás, 25 dkg parmezán vagy ementáli sajt
 
Elkészítése:
 
A lisztet a vajjal, a sütőporral, késhegynyi sóval és kevés vízzel rétestésztává dolgozzuk és kinyújtjuk.
 
A kinyújtott tésztát tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és összehajtjuk.
 
A tésztát újra kinyújtjuk, a beszórást ötször-hatszor ismételjük.
 
Legvégül ujjnyi vastag rudakat formálunk, tojással megkenjük, sóval és sajttal bőven behintjük.
 
A rudakat közepes hőmérsékletű sütőben sárgára sütjük.

Sajtos-csirkés csusza

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg csiperkegomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 kk. finomra vágott bazsalikom, 8 csirkecomb, 2 ek. olaj, 1 dl száraz fehérbor, 2 ek. vaj/margarin, 1/4 kk. szárított kakukkfű, 2 doboz hámozott paradicsom (konzerv), 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék, 40 dkg csuszatészta, 10 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

Felforrósítjuk az olajat, bőrös felükkel lefelé beletesszük a megmosott, sóval, borssal meghintett combokat, és mindkét oldalukat megpirítjuk. Alájuk öntjük a bort, letakarjuk, mérsékelt tűzön puhára pároljuk.

Mélyebb serpenyőben felhevítjük a vajat, rádobjuk a felszeletelt gombát és az áttört fokhagymát, és élénk tűzön, gyakorta megkeverve 4-5 percig pirítjuk. Megszórjuk a kakukkfűvel, ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, majd még 2 percig forraljuk (jócskán levet ereszt!).

A mártáshoz elveszünk a hús alól 1-2 evőkanál zsiradékot, és megfonnyasztjuk benne a felaprított vöröshagymát.

Levével együtt hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott paradicsomot, a provence-i fűszerkeveréket, sót, borsot, majd élénk tűzön 15 percig forraljuk-sűrítjük, belekeverjük a bazsalikomot, és éppen csak összeforraljuk.

Bő sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, és a fokhagymás gombára csúsztatjuk. Meglocsoljuk a csirke pecsenyelevével, lazán összekeverjük, és mélyebb tűzálló tálba/tepsibe terítjük.

Rátesszük a csirkecombokat, bevonjuk a paradicsommártással, megszórjuk a sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt a tetejére olvad.

Kapros krumplileves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg vegyes zöldség, 1 közepes fej vöröshagyma, 50 dkg krumpli, 1 ek. margarin, 1 dl tejföl, bazsalikom, 1 csomó kapor, só, bors
 
Elkészítése:
 
A megmosott, karikára vágott zöldséget, a hagymát és a krumplit egy kávéskanál bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezett egy liter vízben puhára főzzük, majd turmixoljuk.
 
Hozzáadjuk a margarint és a tejföllel elkevert, finomra vágott kaprot, és még egyszer felforraljuk.

Lekváros tepertős papucs

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 20 dkg darált tepertő, 25 dkg margarin, 1 kk. só, 4 ek. fehérbor, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás, szilvalekvár
 
Elkészítése:
 
Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, bort, tejfölt és jól összedolgozzuk. Elnyújtjuk a tésztát és rákenjük a tepertőt.
 
A tésztát háromszor hajtogatjuk félóránként, majd 2 cm vastagra vágjuk és 6 x 6 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyikre egy-egy kanál szilvalekvárt teszünk. A tészta ellentétes csücskénél összenyomkodjuk.
 
Tojással megkenjük a tetejüket és forró sütőben megsütjük.
 
Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, bort, tejfölt és jól összedolgozzuk. Elnyújtjuk a tésztát és rákenjük a tepertőt.
 
A tésztát háromszor hajtogatjuk félóránként, majd 2 cm vastagra vágjuk és 6 x 6 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyikre egy-egy kanál szilvalekvárt teszünk. A tészta ellentétes csücskénél összenyomkodjuk.
 
Tojással megkenjük a tetejüket és forró sütőben megsütjük.

Részeges csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg paradicsom, 60 dkg zöldpaprika, 1 csípős-hegyes paprika, 1 nagy fej hagyma, 8 dkg szalonna, 4 nagyobb csirkecomb, só, bors, 2 ek. liszt, 5 ek. olaj, 2 kk. pirospaprika, 1 babérlevél, 1 dl félszáraz fehérbor, 2-3 zál petrezselyem
 
Elkészítése:
 
A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk és gerezdekre vágjuk.
 
A zöldpaprikát kicsumázzuk, felkarikázzuk, a csípős paprika erejét a kívánt csípősség szerint meghagyjuk vagy eltávolítjuk, vékony karikákra szeljük és néhányat félreteszünk a díszítéshez.
 
A csirkecombokat kettévágjuk, bedörzsöljük sóval, borsal, és meghintjük kevés liszttel. A forró olajban mindkét oldalukat 3-3 percig sütjük, aztán kiemeljük az edényből.
 
A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a felkockázott szalonnát és hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, a babérlevelet és a bort, felforraljuk.
 
Beletesszük a húsdarabokat, majd 20 perc múlva a paprikákat. Mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára pároljuk.
 
A félretett paprikakarikákkal, a finomra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
süti beállítások módosítása