ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Joghurtleves

2010. március 26. - Dyna 122
Hozzávalók 4 személyre: 8 dl natúr joghurt, 1 csokor kapor, 1 csokor snidling, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg kígyóuborka, só, bors
 
Elkészítése:
 
Az uborkát megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
 
A kaprot és a snidlinget finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk.
 
A joghurtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt uborkát, a finomra vágott fűszereket, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és jól elkeverjük. Hűtőbe tesszük.
 
Tálaláskor friss kaporral megszórjuk.
 
* Az uborka helyett bármilyen egyéb zöldségfélét is használhatunk, a fűszerek sorát bővíthetjük tárkonnyal, bazsalikommal vagy éppen azzal, ami ízlésünknek megfelel.

Zserbó-bombák

Hozzávalók 40 bombához: 1 adag linzertészta, 20 dkg darált dió, 5 dkg cukrozott narancshéj, 15 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg reszelt étcsokoládé, 3 ek. sárgabarack- vagy narancslekvár, 2 ek. barnacukor, 1 ek. rum; a díszítéshez: 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 40 db kisebb felezett dióbél

Elkészítése:

Az aszalt sárgabarackot apró kockákra vágjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát 2 részre osztjuk.

Először az egyik tésztacipót nyújtjuk ki lisztezett deszkán, és széltében 5, hosszában 4 részre, azaz 20 négyzetre vágunk. Ezekre egyenként 1-1 diónyi nagyságú tölteléket rakunk. Ezt követően a tésztát gombóccá formázzuk. Ugyanígy járunk el a másik tésztacipóval is.

A kis gombócokat kizsírozott tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-13 perc alatt megsütjük őket. Fontos, hogy a bombák ne égjenek meg. Ezt úgy érhetjük el, ha folyamatosan figyeljük, és ha nagyon sülnének, letakarjuk őket sütőpapírral.

A tepsiben hagyjuk kihűlni a bombákat, majd a vajból és a csokoládéból készült mázzal leöntjük őket, és mindegyik tetejére 1-1 felezett dióbelet helyezünk.

Póréhagymás csirkemell paradicsomszószban

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemellfilé, 2 ek. olívaolaj, 2 póréhagyma (30 dkg), 2 ek. paradicsompüré, 2 dkg étkezési keményítő, 3 gerezd fokhagyma, só, 40 dkg főtt rizs

Elkészítése:

A megmosott póréhagymát apróra felkockázzuk.

A húst szintén kockára vágjuk. Hozzáadjuk a pórét, megsózzuk, és kevés vízzel felöntve megpároljuk. Ha szükséges, időnként adhatunk még hozzá kevés langyos vizet.

Az étkezési keményítőt kikeverjük a paradicsompürével és langyos vízzel, hogy egy sűrű szószt kapjunk. A párolt húsra öntjük, és 5 perc alatt összepároljuk.

Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és a főtt rizzsel tálaljuk.

Japán sütőtökpüré-leves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sütőtök, 3-5 ek. szójaszósz, 1 ek citromlé (lime), 1-2 ek. méz, 5 dkg vaj, 2 ek liszt, 1 dl tejszín

A tököt sütőben 45-50 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

Kanállal kiszedjük a belsejét és a sárga húsát összeturmixoljuk, vagy szitán áttörjük.

A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, és készítünk egy világos vajas rántást. Hozzáadjuk a szójaszószt és rögtön a vizet is, majd felforraljuk, és hozzáadjuk a tökpürét, a citromlevet  és a mézet.

Újra felforraljuk és a tejszín felét hozzáöntjük, majd addig forraljuk, amíg püréleves sűrűségű nem lesz.

Tálaláskor öntsük a tetejére a tejszínt.

Sütőtökös kekszek

Hozzávalók: 30 dkg margarin, 40 dkg barnacukor, 2 tk. őrölt fahéj, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 40 dkg liszt, 25 dkg zabpehely, 2 tk. szódabikarbóna, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg mazsola, 10 dkg dió, 40 dkg sült, átpasszírozott sütőtök, egy csipet só

Elkészítése:

A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a tököt is.

Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a reszelt csokoládét, a darált diót és a megmosott mazsolát.

Óvatosan, apránként a tökös keverékhez adagoljuk. Alaposan összekeverjük.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanál segítségével diónyi halmokat teszünk a tésztából. 150 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Jól zárható dobozban, üvegben hetekig eláll.

Hagymás-kakaós csirke

Hozzávalók 4 személyre: 8 hagyma, olívaolaj, 5 dkg szalonna, egy 1,5 kg-os feldarabolt csirke, 2,5 dkg vaj, cayenne bors, só, bors, 1 kupica vodka, 3 dkg kakaó, fél pohár vörösbor, liszt
 
A hagymát kockákra vágott szalonnával egy kis olajban megpirítjuk.
 
A húsdarabokat lisztben megforgatjuk és egy másik edényben vajon kisütjük. Amikor mindkét oldaluk megpirult, sózzuk és megszórjuk a cayenne borssal.

A hagymát és a szalonnát a húshoz adjuk, hozzáöntjük a vodkát és elpárologtatjuk. Egy fakanállal megforgatjuk.
 
Egy harmadik edényben felmelegítjük a bort, hozzáadjuk a kakaót és jól elkeverjük.

A kakakómártást a csirkehúsra öntjük, lefedjük és lassú tűzön kevergetve sütjük.
 
Amikor kész, a húst egy tálcára helyezzük, köré hagymát teszünk.
 
Egy kis melegvízzel felöntjük a mártást, majd zöldségpasszírozón áttörjük és a csirkehúsra öntjük.

Illatos lencsés pasztinákleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 20 dkg lencse, 4 szép pasztinák, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 csokor kakukkfű, őrölt bors, só, 1 l szűrt zöldségleves; a levesbetéthez: 1 zsemle, 1 ek. vaj

Elkészítése:

A finomra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk. Rászórjuk az átválogatott, megmosott lencsét, és rádobjuk az apró kockákra vágott pasztinákot. Amikor a zöldségek egy kissé megpirultak-párolódtak, az apróra vágott zöldfűszerekkel és csipetnyi borssal, sóval meghintjük, majd a levessel felengedjük. Lassú tűzön puhára főzzük.

Közben a zsemlét a szokásosnál kisebb kockákra daraboljuk, és a forró vajban ropogósra pirítjuk.

A levest petrezselyemmel meghintve, a zsemlekockákkal tálaljuk.

Ropogós háromszögek

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz): 20 dkg + 2 ek. hideg vaj, 25 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg kesudió, 10 dkg mogyoró, 10 dkg mandula, 8 dkg fehér csokoládé; a tepsi kikenéséhez: kevés margarin

Elkészítése:

A 20 deka vajat feldaraboljuk, majd 10 deka cukorral, a liszttel és a tojással összedolgozzuk. Gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk, és margarinnal jól kikent, 32 x 39 cm-es tepsibe nyomkodjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon 15 percig sütjük.

A magvakat megpirítjuk, majd durvára aprítjuk. A süteményt hűlni hagyjuk.

Kis lábasban karamellizáljuk a maradék cukrot. A magvakkal együtt hozzáadjuk a maradék vajat, és jól összekeverjük. Felöntjük 5 kanál vízzel, és kevergetve addig főzzük, míg a karamell feloldódik.

A grillázst elosztjuk a tésztalapon, és kb. 20 percre hűtőbe tesszük.

A csokoládét megolvasztjuk meleg vízfürdőben.

Amint a karamell kihűlt, a süteményt 6 cm széles csíkokra, majd háromszögekre vágjuk. A szélüket a csokoládéba mártjuk, és rácsra téve lecsöpögtetjük.

A süteményeket további 10-15 perc hűtés után kínálhatjuk.

Gesztenyés csirke

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg szárzeller, 1 alma, 25 dkg párolt gesztenye, 1 evőkanál porcukor, 1 dl tejszín, 1 szelet pirítós, 1 tanyasi csirke, 3 evőkanál aprított petrezselyemzöld, 1 tojás, 2,5 dkg puha vaj, 5 fogpiszkáló
 
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
 
A zellert megmossuk, megtisztítjuk és fél centis csíkokra vágjuk.
 
A gesztenyét felkockázzuk, az almát meghámozzuk és lereszeljük.
 
A porcukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, 3 percig pirítjuk benne a zellert. Hozzáadjuk a gesztenyét, kis ideig együtt sütjük, tejszínnel felöntjük és félretesszük.

A csirkét megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.
 
A pirítós széleit levágjuk és összemorzsoljuk, összekeverjük a petrezselyemmel, a tojással, a zöldséggel, és sózzuk, borsozzuk. Beletöltjük a csirkébe, összetűzzük és bekenjük vajjal.
 
A mellrésszel lefelé nyitott sütőtálban, 180 fokos sütőben légkeverésen sütjük 30 percig.
 
A csirkét megfordítjuk, és további 45 perc alatt fedő nélkül, 180 fokon aranybarnára sütjük.
 
A szárnyát levágjuk, a töltelékkel tálaljuk, a pecsenyelét szűrőn átpasszírozva ráöntjük.

Húsos szoljankaleves

Hozzávalók 4 személyre: 2-3 zellerszár, 1 kis csokor petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 4-5 szegfűszeg, 1 kk. szemes bors, só, 2 babérlevél, 50 dkg marhahús, 40 dkg vegyes leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zellergumó, karalábé), 60 dkg káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 2 ek. paradicsompüré, 2 ek. liszt, 10 dkg ecetes uborka, 1 pár füstölt virsli, 15 dkg főtt sonka, 10 dkg fekete olívabogyó, 1 citrom

Elkészítése:

A zellerszárakat és a petrezselymet leöblítjük, cérnával átkötjük.

A húst leöblítjük, 2x2 cm-es kockákra vágjuk, lábasba tesszük, felöntjük 2 liter hideg vízzel, felforraljuk.

Habját leszedjük, kissé megsózzuk, hozzáadjuk a zöldfűszercsokrot, a babérleveleket, a teatojásba zárt szemes fűszereket és a fokhagymát, majd fedő alatt, éppen csak gyöngyöző forralással puhára főzzük.

Közben a zöldségeket karikákra, illetve 3-4 cm-es hasábokra vágjuk. A káposzta torzsáját kivágva kb. 1,5x10 cm-es csíkokra szeljük.

A felforrósított olajban megfonnyasztjuk a felaprított vöröshagymát. Elkeverjük a paradicsompürével és a liszttel, hosszászűrünk 1,2 liter húslevest, majd beletesszük a káposztát és a zöldségeket. Félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön 20 percig főzzük.

Hozzáadjuk a felkarikázott uborkát és a virslit, és az apróra felkockázott sonkát.

A maradék húslevesből szűrőkanállal kiemeljük a húskockákat, és a leszűrt levessel együtt a zöldséges leveshez adjuk. Beletesszük az olívabogyókat, utánasózzuk, borsozzuk.

A citromot megmossuk, 4-5 karikát félreteszünk a díszítéshez, a többi levéből ízlés szerint savanyítjuk a levest, és jól összeforraljuk.

Mély tálba szedjük, tetejét a citromkarikákkal és a félretett petrezselyemmel díszítjük.

Külön tálkában tejfölt kínálhatunk hozzá, amelyből ki-ki 1 evőkanálnyit simít a saját tányérja aljára, és arra szedi a forró levest.

Pudingos csillagocskák

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 15 dkg reszelt csokoládé, 10 dkg darált dió, 25 dkg finomliszt, 1 tojás, 2 ek. tejszín, rum ízlés szerint; a töltelékhez: 12 dkg margarin, 2 dl tej, 2 tojássárgája, 2 ek. cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, rum ízlés szerint, porcukor
 
Elkészítése:
 
A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a darált diót, a csokoládét, a földarabolt margarint és a rumot, majd a tojást és a tejszínt hozzáadva sima tésztává gyúrjuk, végül 30 percre hideg helyre tesszük pihenni.
 
A tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk, csillagocskákat szaggatunk belőle, és kizsírozott tepsibe téve előmelegített sütőben, 170 fokon 7 percig sütjük.
 
A pudingport összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tej 1/3 részét, és simára keverjük.
 
A maradék tejet fölmelegítjük, hozzáadjuk a kikevert pudingot és melegítés közben addig kevergetjük, amíg a krém besűrűsödik. Hűlni hagyjuk, majd a rummal habosra kevert margarinhoz vegyítjük. Jól kidolgozzuk, 1-1 csillagocskát összeragasztunk vele, és porcukorba forgatjuk.
 
Jól záródó fémdobozban akár három hétig is tárolhatjuk a süteményt. A jó zárás biztosításához a tető alá tegyünk fóliát.

Citromos csirke római tálban

Hozzávalók 4 személyre: 1 citrom, 1 csirke, só, bors, 1 csokor petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 25 dkg mogyoróhagyma, 25 dkg champignon gomba, 1 csokor zöldfűszer (rozmaring, zsálya, kakukkfû), 2,5 dl fehérbor, 2 evőkanál vaj
 
Beáztatunk egy római tálat.
 
A jól megmosott citromról lehúzzuk a héja felét, a levét kifacsarjuk.
 
A csirkét megmossuk, bedörzsöljük kívül-belül citromlével. Sózzuk, borsozzuk.
 
A petrezselymet a hasába tesszük, a csirkét a tálba fektetjük.
 
Megtisztítjuk a hagymákat és a gombát. A citomhéjjal és a zöldfûszerekkel elrendezzük azokat a csirke körül. Hozzáöntjük a bort és a vajat a csirkére tesszük.
 
220 fokos sütőben, lefedve, másfél órát sütjük.

Hippocrates leves

Hozzávalók: 5 db krumpli, 3 szál fehér gyökér, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 szár újhagyma, 2-3 paradicsom, egy kiskanál majoránna, négy kiskanál rozmaring

Lazán feldaraboljuk a zöldségeket, megszórjuk majoránnával és rozmaringgal. Annyi vizet teszünk rá, hogy éppen ellepje, és addig főzzük, amíg a zöldség meg nem puhul.

A megfőtt zöldségek felét péppé turmixoljuk. Fontos, hogy sót ne használjunk.

A pépet és a darabos zöldséget összekeverjük, és tálalhatjuk is.

Bazsalikomos csirke

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg csirke, só, 12 dkg margarin, 5 dkg liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kk. paradicsompüré, 2 dl fehérbor, 1 ek. bazsalikom, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg sonka
 
Elkészítése:
 
A csirkét darabokra vágjuk, megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, ezután lisztbe forgatjuk. A margarint felhevítjük, a csirkét pirosra sütjük benne, majd kivesszük, és félretesszük.
 
A maradék zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a paradicsompórét, felengedjük a borral. Sózzuk, bazsalikommal fűszerezzük, és jól kiforraljuk.
 
A csirkét a mártásba tesszük, és amikor megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát, a sajtot és a tejföllel átforraljuk.

Hideg uborkaleves

Hozzávalók 4 személyre: 2-3 ek liszt, 4-5 db kovászos uborka, 2-3 db friss uborka, 3-4 dl uborkalé, 2 dl tejföl vagy joghurt, 1 ek mazsola, kapor

Elkészítése:

A lisztet kevés vízzel felfőzzük. Ez a massza adja a leves sűrűségét. A főzést ezzel befejeztük.

Lassan hozzákeverjük a tejfölt, a kockára vágott kovászos és friss uborkát, beledobjuk a megmosott mazsolát, az összevágott kaprot, és felengedjük az uborkalével.

Moszkauer

Hozzávalók (36 db-hoz): 2 dl tejszín, 15 dkg cukor, 20 dkg finomra vágott dió, 10 dkg cukrozott narancshéj, 6 dkg vaj, 1 púpozott ek. liszt; a mázhoz: 10 dkg csokoládé, 4 dkg vaj
 
Elkészítése:
 
A tejszínben feloldjuk a cukrot és felforraljuk. Hozzáadjuk a diót, a narancshéjat és a vajat. Állandóan kevergetve pár percig főzzük, amíg besűrűsödik. A tűzről levéve belekeverjük a lisztet, és hűlni hagyjuk.
 
Egy nagyméretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe egymástól kb. 5 cm-re diónyi halmokat rakunk.
 
Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a széle barnulni kezd. Még langyosan kiszedjük a tepsiből, mert ha lehűl töredezik.
 
Teljes lehűlés után a desszertek alját csokoládémázba mártjuk, és aljukkal felfele tálcára téve rakjuk hűtőbe, hogy a bevonat megdermedjen rajta.

Gombás-sonkás burkolt bárány

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mélyhűtött leveles tészta, 10 szem csiperkegomba, 5 ek. margarin/vaj, só, bors, 8 szelet báránykaraj csontjával együtt, 1 ág rozmaring, 1 csokor bazsalikom, 8 vékony szelet gépsonka, 0,5 dl olívaolaj, 1 tojássárgája

 
Elkészítése:
 
A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük.
 
A megtisztított és vékonyan felszeletelt gombát a vaj felén puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk.
 
A bárányszeleteket megsózzuk, borsozzuk, majd a maradék vajon mindkét oldalukat megpirítjuk. A finomra vágott rozmaringgal és bazsalikommal fűszerezzük, és hagyjuk egy kissé meghűlni.
 
A tésztát liszttel behintett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd 8 egyforma négyzetre vágjuk.
 
A karajszeleteket egy-egy tésztalapra fektetjük, és sonkaszelettel mindegyiket beborítjuk. A sonkákra egy-egy kanálka párolt gomba kerül. Ezután a húsos batyut a tésztába göngyöljük.
 
A kilógó csontok végét alufóliába csavarjuk, majd a húscsomagokat kivajazott tepsibe egymás mellé fektetjük. A tetejüket az olajjal simára kevert tojássárgájával bekenjük, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.
 
Friss salátával, párolt zöldségekkel tálaljuk.

Hideg sárgadinnyeleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb sárgadinnye, 4 dl joghurt, 2 dl tejföl, 3 ek. cukor, 1 ek. méz, csipetnyi só

Elkészítése:

A dinnyét kettévágjuk, magjait kiskanállal kikaparjuk, de csak óvatosan, mert a mag melletti rész a legédesebb.

Dekorációs – és nassolás – célra tegyünk félre néhány vékony szeletet, a többit kanállal kikanalazzuk, pürésítsük (de ha érett a dinnye, akár villával is megtörhetjük).

A dinnyepüréhez hozzákeverjük a joghurtot, a tejfölt és a cukrot, sóval ízesítjük és a tetejét a félretett dinnyedarabkákkal díszítjük.

Jéghidegre behűtve, fagyigombóccal, a dinnye héjában tálaljuk.

Mogyorós-mézes pogácsa

Hozzávalók: 30 dkg méz, 20 dkg cukor, 30 dkg darált pirított mogyoró, 5 dkg egész mogyoró, 25 dkg liszt, 2,5 dl forralt víz
 
Elkészítése:
 
A mézből, a cukorból, a darált mogyoróból, a lisztből és annyi forralt vízből, amennyit felvesz, tésztát gyúrunk.
 
Hűlni hagyjuk, majd gombócokat formálunk és mindegyikbe egy egész mogyorót nyomunk.
 
Előmelegített sütőben megsütjük.

Tojáslikőr gyerekeknek

Hozzávalók: 1 liter tej, 4 egész tojás, kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint), 2 csomag vaníliáscukor, őrölt szerencsendió a díszítéshez

Elkészítése:

A lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben simára keverjük.

Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön öt percig főzzük. Levesszük a tűzről, és beleöntjük a vaníliás cukrot is és jól elkeverjük.

Kínálhatjuk melegen, vagy hidegen (a masszát egy csésze tört jéggel habosra turmixoljuk), a tetejét szerecsendióval díszítjük.

Fogyasztás előtt maximum 1 nappal készítsük el!

süti beállítások módosítása