ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Somlói galuska (Mester Tamás - Hal a tortán)

2010. március 29. - Dyna 122

6 db tojást kettéválasztunk, 25 dkg cukrot a sárgájába teszünk, 6 evőkanál vizet fokozatosan a masszához keverünk, 1 zacskó sütőport, 20 dkg lisztet a felvert tojássárga masszába keverünk. A felvert fehérjét hozzáadjuk a masszához, amit 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütünk.

A krém hozzávalói: 2 zacskó vanília puding, 1 vanília rúd, 2 tábla étcsokoládé, 1 l tej, 20 dkg kakaópor, 5 dkg teavaj, 2 dl rum, 1 zacskó cukrozott darált dió

Két zacskó vanília pudingot főzünk 1 liter tejben és egy vaníliarúddal, ez lesz a vanília krém.

Csokikrém: 2 tábla étcsokit gőzön felolvasztunk, és egy másik edényben vajjal felolvasztott kakaóporral összekeverjük.

Egy pohár rumban felolvasztunk 2 marék mazsolát.

A krémeket ráöntjük a feldarabolt tésztára a mazsolával és a cukrozott darált dióval együtt.

Rakott kel (Mester Tamás - Hal a tortán)

Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 6 db tojás, 2 zacskó rizs, pirított zsemlemorzsa, 1 doboz tejföl, vaj, 25 dkg sajt, só, bors, pirospaprika, ételízesítő tetszés szerint

Elkészítés:

Felrakjuk főni a felvágott keldarabokat kb. 15 percig.

Miután megfőtt, egy kivajazott tepsibe egymásra rétegelve feltesszük a kelt, a rizst, a tojást, a morzsát, a fűszerezett tejfölt, a sajtot, és ezt addig ismételjük, amíg az edény engedi. Majd a végén felrakjuk az utolsó réteg káposztát, és leöntjük tejföllel.

20 percig előmelegített sütőben sütjük, majd ráreszeljük a sajtot a tetejére, és azt 10 percig pirítjuk.

Céklakrémleves (Mester Tamás, Hal a tortán)

Hozzávalók: 1 kg cékla, kiskanál őrölt kömény, 1-2 friss torma, só, bors ízlés szerint, 30 dkg hagyma, 0,5 l tejszín

Elkészítés:

Mindezt összefőzzük, leturmixoljuk, majd sűrítésképp reszelt tormát, krutont, főtt cékla darabokat rakunk bele.

Egy kiskanálnyi ecettel savanyítjuk.

Habos szilva

Hozzávalók: 40 dkg szilva, 5 dkg mandula vagy dió, 5 dkg étcsokoládé, 2 tojásfehérje, 2 ek. porcukor, a sütőformához 2 dkg vaj

A szilvát magozd ki, és a magok helyére 1-1 hámozott mandulát vagy diógerezdet tegyél. 

A tojásfehérjéből verj habot, és keverd össze a porcukorral.

A csokoládét durva reszelőn reszeld le.

Egy tortaformát kenj ki a vajjal. A szilvákat szépen, sorban helyezd el a formában.

A csokoládét óvatosan keverd a habba, és kend rá a szilvára. Az édességet tedd előmelegített, forró sütőbe, és süsd 20 percig.

Ha már kihűlt, a tetejét dióval vagy mandulával díszitsd.

Libaleves burgonyagombóccal

Hozzávalók 4 személyre: 1 libafarhát, 2-2 libanyak és -zúza, 1 fej vöröshagyma, 4 ek. olaj, só, bors, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, 1 csokor kapor; a burgonyagombóchoz: 30 dkg héjában főtt burgonya, 1 tojás, fél kk. só, fél mk. bors, néhány szál petrezselyem, kb. 3 ek. liszt.

Elkészítése:

A lebőrözött farhátat és a nyakakat a zúzákkal együtt nagyobb darabokra vágjuk.

A hagymát fölaprítjuk és az olajon a hússal együtt megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd kb. 1,2 liter vízzel felöntjük. Jó 20 percnyi forralás után a kisujjnyi hasábokra vágott vegyes zöldséget is hozzáadjuk, és kis lángon puhára főzzük.

A tejfölt a liszttel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük, végül a fölaprított kaporral fűszerezzük és a burgonyagombócokkal tálaljuk.

Utóbbi úgy készül, hogy a főtt burgonyát melegen áttörjük, ha kihűlt, a tojást hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a lisztet is beledolgozzuk. A masszából vizes kézzel 20 diónyi gombócot formálunk, és gyöngyözve fövő vízben kifőzzük. Célszerű a burgonyagombócból egyet próbaképpen kifőzni, mert ha túl lágy lenne, lisztet, ha kemény, egy kevés tejfölt adhatunk hozzá.

Pármai sonka fahéjas sárgadinnyével (Vacsoracsata)

Hozzávalók: 9 szelet pármai sonka, 1 db sárgadinnye, kevés fahéj

Elkészítése:

Vágjuk félbe a sárgadinnyét, majd egy evőkanállal szedjük ki a magjait. Ezután szeleteljük cikkekre, majd metszük ki a héjából és vágjuk falatnyi darabokra.

Tegyük a dinnye darabokat tányérra, a pármai sonkát pedig hajtogassuk rózsaformára, majd tálaljuk a dinnye mellé.

A kitálalt előételt hintsük meg őrölt fahéjjal.

Borban párolt körte csokoládéval (Vacsoracsata)

Hozzávalók: 5 db körte, 2-3 evőkanál cukor, 2 rúd fahéj, 4 tábla étcsokoládé, fél liter vörösbor, pár szem szegfűszeg, 2 szelet citrom

Elkészítése:

A körtéket hámozzuk meg, majd vájjuk ki a magházát.

Egy fazékba öntsük a bort és cukorral ízesítsük. Majd tegyük hozzá a fűszereket és a citromkarikákat is. Ha ezzel végeztünk, akkor helyezzük bele a meghámozott körtéket is és hagyjuk főni 6-8 percig. Ha elkészült vegyük ki a borból és hagyjuk kihűlni.

Egy kis lábasban vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét, majd csorgassuk meg vele a párolt hideg körtéket és tálaljuk desszertes tányéron.

Hintsük meg őrölt fahéjjal és dekoráljuk friss fűszerágakkal.

Grillezett báránybordák fahéjas mártással (Vacsoracsata)

Hozzávalók: 2 dl száraz vörösbor, 1 üveg áfonyalekvár, csipetnyi fahéj, 15 szelet bárányborda, rozmaring ág, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj, darált bors, só


Elkészítése:

A báránybordákat öntsük le olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot, hintsük meg sóval, őrölt fahéjjal és tépkedjünk rá kis darabokat a rozmaringlevelekből. Pár órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárják a bárányhúst.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel pár evőkanál olívaolajt, majd tegyük bele a befűszerezett báránybordákat és erős lángon süssük pirosra mindkét oldalát.

Rakjunk egy kis lábasba a mártáshoz áfonyaszószt, vörösbort, majd fűszerezzük őrölt fahéjjal és jól forraljuk össze.

A bordákat nagytányéron tálaljuk, majd csorgassuk meg fahájas szósszal.

Köretnek párolt zöldséget rakjunk mellé és sült paradicsomot.

Meggyleves (Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 üveg meggy, szegfűszeg, vaníliarúd, 1 liter tej, mentalevél a díszítéshez, tejszín és tejszínhab, pirított mandulaforgács, erdei gyümölcsök (fagyasztott)

Elkészítése:

Az erdei gyümölcsöt és a meggyet forraljuk fel egy lábasban, majd adjuk hozzá a szegfűszeget és a fahéjat. Állandó keverés mellett még adjuk hozzá a már elkészített pudingot, és öntsük fel tejjel, tejszínhabbal, majd díszítsük habbal.

Szórjuk meg mandulaforgáccsal és díszítsük mentalevéllel

Zöld kókusztej longan gyümölccsel (Vacsoracsata)

Hozzávalók: 4 db friss kókusz, 1,5 kg thai longan gyümölcs

Elkészítése:

Vágjuk be bárddal a friss kókusz tetejét.

Hámozzuk meg a friss longan gyümölcsöt, majd tegyük bele a kókuszba.

Találás előtt feltétlenül tegyük be a hűtőbe, majd szívószállal és kiskanállal szervírozhatjuk.

 

Zöld-curry-s csirke (Vacsoracsata)

Hozzávalók: zöld curry paszta, 2 doboz kókusztej, 1 kg csirkemell filé, padlizsán, 1/4 kg zöldborsó, szárított chili, 1 csomag édes thai bazsalikom, 1 csomag friss koriander, friss kaffer citrom levél vagy szárított, halszósz, 2 db kaliforniai paprika, pálmacukor


Elkészítése:

A csirkemell darabokat vágjuk kockára, majd hevítsünk egy kis olívaolajt közepes lángon, ezután tegyük bele a curry pasztát (kb. 2-3 evőkanálnyit) és dinszteljük meg. Tegyük hozzá a csirkét és forgassuk meg, amíg fehérre nem pirul.

Öntsük rá a kókusztejet, majd tegyük bele a kaffer citrom levét, a kockákra vágott paprikákat és a zöldborsót. Még adjuk hozzá a pálmacukrot és ízesítsük ízlés szerint halszósszal is. Majd tegyük bele a szárított chilit és a thai padlizsánt.

Az édes bazsalikomot és a koriandert csak a végén, tálalás előtt adjuk hozzá.

Jázmin rizzsel tálaljuk.

Thai savanyú csirkeleves (Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1/2 kg csirkemell, 2-3 db sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 2 db zöld citrom leve, 2-3 szál friss citromfű, tom-yam paszta, chili, kafer citrom levél, hallé, friss zöld koriander, galanga gyökér (thai gyömbér)


Elkészítése:

A tom-yam pasztát egy picit dinszteljük meg olívaolajon, de csak annyira, hogy a paszta feloldódjon, ez két percnél nem több. Majd rakjuk hozzá a csirkemellet és forgassuk át egyszer-kétszer, hogy fehér színe legyen. Ezután öntsük fel 1,5 és 2 liter vízzel, majd rakjuk bele a kaffer citromot, az 5-6 db citromfűt – de előtte mindenképpen törjük össze bárddal - és a 3-4 cm hosszú karikákra szelt galangát. Hagyjuk sülni, de ha habzik, kanállal szedjük le róla.

Ha felfőtt, vegyük takarékra a lángot és tegyük hozzá a cikkekre vágott hagymákat és a felkockázott répákat. Ha sótlan, nyugodtan sózzuk meg, de a pikáns íz kedvéért inkább hallével ízesítsük. Ha ezzel végeztünk, dobjuk be a cikkekre vágott paradicsomot, majd amikor megfőtt, öntsünk még hozzá egy egész lime levét.

Az ínyencek tehetnek bele csiperke gombát is, de akkor mindenképp 3-5 perccel azelőtt rakják bele, mielőtt megfőne a leves.

A friss koriandert csak tálaláskor rakjuk rá, azonban ha van gyökere, akkor azt felkarikázva, apróra vágva belefőzhetjük a levesbe zöldségként.

A végén az opálos szín kedvéért és hogy lágy legyen a levesünk, rakjunk még hozzá kókusztejet.

Gyümölcsös túró

Fél kg túrót kikeverünk feldarabolt gyümölcsökkel (málna, eper, cseresznye…) és adunk hozzá egy kevés édesítőt, valamint 3-4 evőkanál felvert tejszínhabot.

A krémet elterítjük egy jénai tálban, majd a tetejét gyümölccsel díszítjük.

3 dl vízben tortazselatint készítünk, és amikor langyosra hűlt, leöntjük vele az édességet, majd hűtőszekrénybe tesszük.

Csirkés-kukoricás ragu

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkemell, 30 dkg morzsolt csemegekukorica (mélyhűtött vagy konzerv), olaj, 10 dkg prágai sonka, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, só, bors
 
Elkészítése:
 
A csirkemellet kicsontozzuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk, majd a felforrósított olajon megpirítjuk.
 
Hozzáadjuk a felkockázott prágai sonkát és a kukoricát. Kevergetve összepároljuk, beleöntjük a tejfölt, megsózzuk, megborsozzuk.
 
Rizskörettel, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Lencseleves kolbásszal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg lencse, 2 sárgarépa, 1 zeller, 20 dkg hámozott paradicsom vagy 1-2 dl paradicsomlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 l zöldségleves (leveskockából), 2 dkg füstölt szalonna, 20 dkg kolbász vagy szafaládé, olaj, só, őrölt bors; a díszítéshez: salátalevelek

Elkészítése:

A lencsét 12 órára hideg vízbe áztatjuk.

Az olajban megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd hozzáadjuk a a megtisztított zöldségeket, a zúzott fokhagymát, a lencsét, a forró zöldséglevest, és lefedve, kis lángon majdnem puhára főzzük.

Ezután hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot/lét, és összefőzzük.

Kockára vágjuk a kolbászt/szafaládét, majd összeforraljuk a levessel.

Tálakba merjük, közepére salátaleveleket teszünk, és kevés borssal megszórva, forrón tálaljuk.

Gyömbéres körtedesszert (Vacsoracsata)

Hozzávalók: 4-5 evőkanál cukor, ½ teáskanál gyömbér (őrölt), kevés víz, hogy folyós legyen tőle a cukor, 5-6 körte, vanília fagylalt

Elkészítése:

A körtét hámozzuk meg, vágjuk kétfelé és vájjuk ki a magházát.

Majd egy nagy serpenyőbe szórjunk cukrot és hevítsük addig, míg aranybarnára nem pirul. Tegyük bele a félbevágott körtéket, a felszeletelt gyömbért és a citromkarikákat. Öt-hat percig pároljuk lassú tűzön, majd óvatosan fordítsuk meg egy villával. Ezután pedig addig pároljuk, amíg a karamell be nem vonja a gyümölcsöt.

A körtét nagy tányérba tálaljuk és kanalazzunk mellé vanília fagylaltot, majd az egészet csorgassuk le gyömbéres karamelles pároló szósszal.

Zöldséges mártogatós (Vacsoracsata)

Hozzávalók: 4 sajtkrém, snidling, 4 gerezd fokhagyma, ½ liter tejföl, sárgarépa

Elkészítése:

A 4 tömlős sajtkrémet nyomjuk bele egy mély edénybe, majd vágjuk apró darabokra és keverjük össze snidlinggel.

A 4 összenyomott gerezd fokhagymát is keverjük bele és néhány óráig hagyjuk állni.

Addig a répákat pucoljuk meg, vágjuk fel hosszában és áztassuk vízbe, nehogy kiszáradjon.

Tejszínes rák (Vacsoracsata)

Hozzávalók: 60 dkg királyrák, 1 koriander, 1 csipetnyi fehérbors, 1 lime héja, 1-1 szelet kaliforniai paprika (sárga-piros-zöld), olívaolaj, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, biorizs

Elkészítése:

A rákokat áztassuk 20 percig hideg vízbe. Azután hámozzuk le, középen pillangószerűen vágjuk be, majd csöpögtessük le és forgassuk meg a pácban (koriander, fokhagyma, olívaolaj, reszelt lime héja, apróra vágott paprikák, összetört fokhagyma, fehér bors). Majd tegyük be a hűtőbe és hagyjuk állni egy óráig.

Aztán pici olívaolajban forgassuk meg és tejszínnel öntsük le, majd 1-2 percig hagyjuk sülni.

A megmaradt korianderrel díszítsük és fél adag rizzsel tálaljuk (barna, hosszúszemű biorizs).

Különleges lazacfilé (Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: 5 szelet lazacfilé, 5 db nagy burgonya, 1 doboz krémsajt, 1 csomag friss snidling, friss zsályalevél, só, reszelt trappista sajt, 1 lime reszelt héja, csorgatott méz

Elkészítése:

A lazacfilét sózzuk meg, majd hagyjuk a hűtőben állni.

A burgonyát jó alaposan mossuk meg tiszta szivaccsal, majd sóval dörzsöljük be, aztán egyenként csomagoljuk be alufóliába és tegyük be a sütőbe. Kb. 1 óra alatt megpárolódik.

Vegyük ki és hagyjuk kihűlni, majd hosszában vágjuk ketté, karalábévágóval a közepét kanalazzuk ki, töltsük meg snidlinges sajtkrémmel és szórjuk meg reszelt sajttal. Majd 5-10 perc alatt süssük készre a grillen vagy a sütőben.

A lazacot olívaolajban süssük meg. Alufóliába, mely hajó alakú, tegyük bele és kenjük be mézzel, majd 4 szelet zsályalevelet simítsunk rá és 5-10 percig grillezzük a sütőben.

Citromfagyis desszert (Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 egész lime (fertőtlenítés után), 1 doboz citromfagyi, 2 cent Bacardi, friss mentalevél, eper

Elkészítése:

A lime-ot nagyon apró kockákra vágjuk, majd 1 doboz fagyival összekeverjük és hozzáadjuk a 2 cl bacardit, illetve lime-ot.

Jégbe hűtve kelyhekbe rakjuk, majd friss mentalevéllel és eperrel díszítjük.

süti beállítások módosítása