ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sonkás csirkebatyu

2010. május 01. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 4 kicsi csirkemell vagy 4 közepes csirkecomb, só, őrölt bors, provance-i fűszerkeverék, főtt, füstölt tarja, vaj

Elkészítése:

Lebőrözzük és kicsontozzuk a csirkemellet vagy a csirkecombot, és az így kapott nyolc húsdarabot sóval, őrölt borssal bedörzsöljük. Provance-i fűszerkeverékben megforgatjuk a húsdarabokat, majd egyenként hajszálvékony főtt, füstölt tarjaszeletekbe göngyöljük és megtűzzük. Kivajazott tűzálló tálra egymás mellé fektetjük a kis göngyölegeket, és a forró sütőben kb. 40 percig sütjük.

Burgonyapürével és alma- vagy aszaltszilvakompóttal tálaljuk.

Orosz gombaleves

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg gomba, 2 közepes sárgarépa, 2 közepes fehérrépa, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 kk. liszt, só, őrölt bors

Elkészítése:

A megtisztított gombát, a fehérrépát és a sárgarépát egészben, sós vízben puhára főzzük, majd kivesszük a léből a zöldséget és a gombát.

A levet világos, vajas rántással besűrítjük, tejföllel gazdagítjuk és enyhén borsozzuk.

A kiszedett zöldségeket apróra vágjuk, visszatesszük a levesbe, és önmagában vagy galuskával tálaljuk.

Mákos-diós krémes

Hozzávalók az első tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 1 ek. méz, 1 tojássárgája, 1 kk. szódabikarbóna, kevés tej; a második tésztához: 6 tojás, 35 dkg cukor, 6 ek. víz, 25 dkg liszt, 20 dkg mák (nem darált!), 2 kk. sütőpor; a krémhez: 3 tojássárgája, 2 tasak vaníliás cukor, 15 dkg porcukor, 37,5 dkg margarin, 2 tasak vaníliás pudingpor, 7 dl tej; a mázhoz: 10 dkg darabosra vagdalt dió, 1 ek. margarin, 1 púpos ek. cukor; a tetejére: étcsokoládé
 
Elkészítése:
 
Az első tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két lapot sütünk belőle.  A másik tésztát piskóta módjára kikeverjük és megsütjük.  A tejben megfőzzük a pudingot, és hűlni hagyjuk.
 
A krémhez a tojássárgákat a kétféle cukorral és a margarinnal habosra keverjük, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt pudingot.
 
Az első tészta egyik lapját megkenjük a krém egy részével, erre rátesszük a mákos lapot. Ezt szintén a krémmel töltjük úgy, hogy egy kevés maradjon a harmadik lapra, ami a tetejére kerül.
 
Ezt a legfelső lapot megkenjük a maradék krémmel, majd bevonjuk a diós mázzal, amelyet úgy készítünk, hogy a diót a margarinon összepirítjuk a cukorral. A tetejére reszeljük a csokoládét.

Citromos tészta gombával

Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg orsótészta, 50 dkg rókagomba, 1 citrom, 3 mogyoróhagyma, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál olaj, vaj, bors, rómaikömény
 
Elkészítése:

A tésztát sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük.  A rókagombák szárát levágjuk, tisztára dörzsöljük, a nagyobbakat megfelezzük.  A citromot forró vízben megmossuk, héját lehámozzuk, és felaprózzuk.  A mogyoróhagymát megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk és csíkokra szeljük.  A petrezselymet finomra aprítjuk.
 
Egy wokban olajat forrósítunk, majd 5 percig folyamatos kevergetés mellett megsütjük benne a gombát. Hozzáadjuk a hagymát, és még egy percig sütjük.
 
Belekeverjük a tésztát, a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, köményezzük, végül belekeverünk egy evőkanál vajat és tálaljuk.

Gyümölcsös pulyka

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamell, 50 dkg burgonya, 15 dkg vaj, 2 db alma, 2 db szilva, 2 db narancs, 2 db zöldalma, 2 db banán, fél fürt szőlő, 2 evőkanál cukor, 2 dl bor, só, olaj
 
Elkészítése:
 
A pulykamellet szeletelem, kiklopfolom, sózom, megsütöm.
 
Egy serpenyőben cukrot karamellizálok, beleteszem a gyümölcsöket. Felöntöm a borral, párolom, majd vajjal sűrítem.
 
Köretnek vajas törtburgonyát adok hozzá: vajat főtt burgonyával összetörök, összekeverem. A tört burgonyából talapzatot készítek, ráhelyezem a húst, a gyümölcsöket ízlésesen köré- és ráteszem, a levével kicsit meglocsolom.

Sajtos-sonkás gombaleves

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg gomba, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg gépsonka, 6 dl csirkehúsleves, 1dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, só, szerecsendió, őrölt fehérbors

Elkészítés:

A felvágott hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát is, és ezt meghintjük a fűszerekkel. Fedő alatt saját levében puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Felengedjük a húslevessel.

Belekeverjük a csíkokra vágott sonkát, és ezek után hozzáöntjük a lisztes-tejszínes masszát. Jól felforraljuk a levest, majd a végén hozzátesszük a petrezselyemzöldjét. Miután jól elkevertük, lehet tálalni, és díszítésként reszelt sajtot szórunk a tetejére.

Uborkagolyók kapormártásban

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg kígyóuborka, 40 dkg darált hús, só, 1 fej hagyma, 2 tojás, 1 l húsleves kockából, 2,5 dl tejföl, 3 ek. liszt, 1 csokor friss kapor
 
Elkészítése:
 
A húst összedolgozzuk a finomra vágott hagymával, a tojással, sózzuk, borsozzuk. Kis gombócokat formálunk belőle, melyeket a húslevesben kifőzünk, majd félretesszük.
 
A meghámozott uborkából karalábévájóval kis golyókat vájunk ki (a maradékból salátát készíthetünk), 6-8 percre a gyöngyöző levesbe tesszük, majd kivesszük.
 
A főzőléből tejszínes habarással elkészítjük a mártást, beletesszük a hús- és uborkagolyókat, jól összeforraljuk.
 
Tálaláskor megszórjuk a frissen vágott kaporral és főtt rizzsel kínáljuk.

Gyümölcsös háromszögek

Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 25 dkg étcsokoládé, 12,5 dkg aszalt gyümölcs (ananász, papaja, narancshéj stb.), 12,5 dkg vaj, 20 dkg cukor, 4 tojás, 20 dkg darált mogyoró, 12,5 dkg sima liszt, 12,5 dkg graham liszt; a mázhoz: 20 dkg porcukor, 1 narancs leve

Elkészítése:

A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Beledolgozzuk a lereszelt csokoládét, a mogyorót, 10 deka apró darabokra vágott gyümölcsöt, valamint a kétféle lisztet. A masszát kb. 2 cm vastagon egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe simítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Még melegen háromszögekre vágjuk, és hűlni hagyjuk.

A porcukrot simára keverjük a narancslével (sűrű massza legyen), és a háromszögekre kenjük. A tetejükre rendezzük a maradék aszalt gyümölcsöt, és hagyjuk megszáradni.

Túrós rakottas

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 2 tojás, 1 ek. olaj, 2 tojássárgája, 3 ek. cukor, 50 dkg túró, 2 dl tejföl, mazsola
 
Elkészítése:
 
A lisztből és a tojásból kemény tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk és egyforma, fél tenyérnyi négyzetekre metéljük. A tésztát sós, olajjal ízesített forrásban lévő vízben 10-12 percig főzzük, leszűrjük, majd hideg vízben átöblítjük. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük és hozzáadjuk a villával összetört túrót.
 
Kivajazunk egy tűzálló tálat, belefektetjük a tészta 1/3-át, rásimítjuk a túrós massza felét, megszórjuk mazsolával, majd újabb sor tészta, túró és tészta következik. Meglocsoljuk a tejföllel és előmelegített sütőben megpirítjuk.

Gombás-májas pulykatekercs

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamell, 4 gerezd fokhagyma, 5 dl tej, só, bors; a töltelékhez: 2 szikkadt zsemle, 10 dkg gomba, 3 főtt tojás, 1 csirkemáj, 1 tojás, 1 csokor petrezselyem; a tetejére: 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt
 
Elkészítése:
 
A tejben elkeverjük az áttört fokhagymát és a húst egy éjszakán át áztatjuk benne. Másnap lecsöpögtetjük, a zsemlét a visszamaradt tejbe áztatjuk.  A húst széltében behasítjuk és szétnyitjuk, majd egy nagyobb téglalappá klopfoljuk. Besózzuk és megborsozzuk.
 
A zsemlét kinyomkodjuk, majd a vékonyan felszeletelt gombával, a kockára vágott főtt tojásokkal és az elkapart májjal összedolgozzuk. Belekeverjük a felvert tojást, sózzuk, borsozzuk és az apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
 
A húst megkenjük a gombás masszával, majd felgöngyöljük, zsineggel átkötjük, és kivajazott tepsibe fektetjük. Tejföllel megkenjük, 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
 
Ekkor ráreszeljük a sajtot és a sütőbe annyi időre visszatoljuk, amíg a sajt ráolvad.

Sonkás-sajtos burgonyaszendvics

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy darab burgonya, 20 dkg füstölt sajt, 4 szelet nyers sonka, 1 csokor kakukkfű (friss), 2 dkg vaj, őrölt bors, só

Elkészítése:

Enyhén sós vízben főzzük meg a krumplit, ha langyos, hámozzuk meg, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Vízszintesen vágjuk el mindegyiket 3 darabra. A szeletek köze tegyünk 2-2 szelet sajtot, és sózzuk, borsozzuk meg. Tekerjünk a krumplikra sonkát, tegyünk rájuk egy ágacska kakukkfüvet, és rögzítsük fogvájóval. Helyezzük mindegyiket a kivajazott tepsibe, és előmelegített sütőben 220 fokon 15 percig süssük.

Könnyű vacsorának, vagy előételnek tálalhatjuk

Mákos rombusz

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg margarin, 20 dkg cukor, 25 dkg méz, 1 tojás, 2 dl tejszín, 1 tasak sütőpor, 1-1 tk. őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só; a krémhez: 20 dkg darált mák, 5 dkg cukor, 2 dl tej; a tetejére: 40 dkg fehér csokoládé, 5 dkg mogyoró
 
Elkészítése:
 
A tésztához a mézet, a vajat és a cukrot felolvasztjuk.  A tűzről levéve belekeverjük a többi hozzávalót és sima tésztává dolgozzuk.  A mákot a tejben a cukorral felfőzzük.
 
A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, rásimítjuk a mákkrémet, majd 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
 
A kihűlt tésztát rombuszokra vágjuk, a gőz fölött felolvasztott csokoládéba mártjuk, és mindegyikre egy szem mogyorót teszünk.

Olasz rántotta

Hozzávalók 2 személyre: 20 dkg sajt, 20 dkg füstölt sonka, 4 tojás, 1 dl tejföl, 3 dkg vaj + a kenéshez, zsemlemorzsa

Elkészítése:

A gyengén kivajazott tűzálló üvegedény aljára 10 deka sajtot reszelünk, és megszórjuk 10 deka egészen apróra vágott füstölt sonkával. Ezután ráöntünk 1 deci tejfölt, és 3 deka vajat morzsolunk rá. Ráütünk 4 tojást. Tetejére ismét sajtot, vágott sonkát és egy kevés zsemlemorzsát szórunk.

Középmeleg sütőben addig sütjük, míg a zsemlemorzsa megpirul.

Habos szelet

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 25 dkg liszt, 17 dkg cukor, 2 tojás, 16 dkg porcukor, 2 ek. kakaópor, késhegynyi sütőpor, savanykás lekvár

Elkészítése:

A vajat, a lisztet, a sütőport és a két tojás sárgáját jól összegyúrjuk, kinyújtjuk, tepsibe tesszük, s megkenjük kissé savanykás ízű lekvárral.

Erre kerül a hab: a két tojásfehérjét jól felverjük, 16 deka porcukrot s a két kanál kakaót hozzákeverjük. Előmelegített sütőben megsütjük. Megnedvesített késsel szeleteljük.

Vitaminsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 25 dkg karfiol, 1 db karalábé és/vagy zeller, 1 db alma, 2 tojás, só, mustár, őrölt bors, 2 dl joghurt, metélőhagyma

Elkészítése:

A karikára vágott főtt burgonyát összekeverjük a főtt, rózsáira szedett karfiollal, a főtt és szeletelt karalábéval, illetve zellerrel, és a karikázott, hámozott nyers almával.

A főtt tojások sárgáját összetörjük, eldolgozzuk sóval, mustárral, őrölt borssal és a joghurttal. A mártást hozzáadjuk az előkészített zöldségekhez, és finomra vágott metélőhagymával és a tojások lereszelt fehérjéivel meghintjük. Behűtve tálaljuk.

Pórés makaróni

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg makaróni, 15 dkg főtt füstölt hús, 1 nagy póréhagyma, 2 ek. olaj, 1 húsleveskocka (vagy 1 kk. vegeta), 1 kis doboz paradicsompüré, csipetnyi őrölt bors és kakukkfű, 1 mk. oregánó, só, 1 mk. olaj, (parmezán) sajt

Elkészítése:

A póréhagymát megtisztítjuk, de a zöld rész nagy részét is rajta hagyjuk, és ezzel együtt 1-2 centis darabokra vágjuk. 2 evőkanál olajban a húsleveskockával ízesítve (vagy vegetával meghintve) fedő alatt, kis lángon, időnként óvatosan megkeverve (nehogy szétmálljon) puhára pároljuk.

Ekkor hozzáadjuk a laskára vágott főtt füstölt húst, a paradicsompürét, őrölt borssal, kakukkfűvel, meg oregánóval ízesítjük. Egy kevés vizet öntünk hozzá, és 1-2 percig együtt pároljuk.

Mialatt a póré puhul, sós vízben (amelybe egy mokkáskanálnyi olajat is öntöttünk) kifőzzük a makarónit, majd leszűrjük, és egy tálba öntjük. A mártással bevonjuk, és a tetejére bőven sajtot reszelünk.

Harcsa Mara módra

Hozzávalók: harcsa, fokhagymás só, pirospaprika, liszt, vaj vagy olaj, tejföl, petrezselyemzöld

Elkészítése:

A harcsaszeleteket fokhagymás sóval megszórjuk, paprikás lisztbe forgatjuk, és forró vajban vagy olajban mindkét oldalát hirtelen átsütjük. Forró tejfölt locsolunk rá, és meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.

Vajas burgonyával és/vagy párolt zöldséggel tálaljuk.

Sztrapacska (2)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg tepertő, 1 dl tejföl, 10 dkg juhtúró, só, zsír

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk és nyersen lereszeljük. Hozzákeverjük a tojást, a lisztet, és galuskatészta állagúvá összedolgozzuk. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk és kifőzzük. Kizsírozott edénybe szedjük, és juhtúróval, tejföllel, és az apróra vágott tepertővel tálaljuk.

Tiramisu

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg mascarpone sajt vagy tehéntúró, 7,5 dkg cukor, 12 dkg babapiskóta, 2 dl feketekávé, 3-4 evőkanál mandulalikőr, 3 tojássárgája, 1 evőkanál kakaópor

Elkészítése:

Megfőzzük a kávét, hűlni hagyjuk, majd hozzáöntjük a mandulalikőrt.

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. A sajtot (vagy a túrót) a masszához adjuk, és tovább keverjük, hogy ne legyen csomós.

A babapiskótákat a likőrös kávéba mártogatjuk, és felét egy kisebb, lapos üvegtálba (szögletes jénaiba) egy sorba lerakjuk. A krém felét a piskótára simítjuk, és megint egy sor kávéba mártott babapiskótával befedjük, végül a maradék krémmel beborítjuk. Fóliával letakarjuk, és 6-8 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Fogyasztás előtt kakaóval beszórjuk, és forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Sárgabarackrétes fahéjmártással

Hozzávalók 5 személyre: 40 dkg sárgabarackkompót (lé nélkül), 5 dkg cukor, 10 dkg dió, csipetnyi őrölt fahéj, leveles tészta vagy réteslap, tojássárgája, olaj; a fahéjmártáshoz: 3 dl tej, 4 dkg cukor, 4 dkg vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 2 dkg étkezési keményítő (vagy liszt), 2 ek. rum, 1 csipetnyi őrölt fahéj

Elkészítése:

A sárgabarackkompótot a cukorral, dióval és az őrölt fahéjjal elkeverjük, leveles tésztába vagy réteslapba tekerjük, és tojássárgájával bekenjük. Kiolajozott tepsiben, 180 fokos sütőben 25 percig sütjük.

A fahéjmártáshoz a cukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a keményítőt a tej felével habverővel összekeverjük, majd lassan a tej már meleg másik felével elkeverjük. Felfőzzük, jégen kihűlésig keverjük és hozzáadjuk a fahéjat.

süti beállítások módosítása