ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Spanyol fokhagymaleves szőlővel

2010. április 04. - Dyna 122
Hozzávalók 4 személyre: 2 szelet száraz kenyér vagy zsemle, 2 dl joghurt vagy majonéz, 1 l zöldségleves (kockából vagy porból is készíthetjük), 8-10 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál fehérborecet vagy balzsamecet, csipetnyi só és bors, 25 dkg szőlő


A száraz kenyeret beáztatjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet, betesszük a turmixba. Ráöntjük a joghurtot, a zöldséglevest, a fokhagymagerezdeket, ízesítjük kevés fehér borecettel és csipetnyi sóval, borssal.

Az egészet nagyon alaposan összeturmixoljuk, átszűrjük, hogy sima legyen az állaga.

A szőlőszemeket alaposan megmossuk és kettévágjuk, a magokat ki is szedhetjük belőlük. Hidegen tálaljuk.

Kolbászos paprikás krumpli

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg burgonya, fél szál kolbász, 15 dkg húsos császárszalonna, 2 fej közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál köménymag, 1 kiskanál pirospaprika, 1 evőkanál nem túl erős paprikakrém, 1-1 db paprika és paradicsom, 1-2 evőkanál só

A szalonnát vékony csíkokra, a megtisztított vöröshagymát szeletekre vágjuk.

A szalonnát kiolvasztjuk, majd zsírjában megfuttatjuk a hagymát.

A zúzott fokhagymát és a köménymagot belekeverjük, a pirospaprikával meghintjük, és egy kevés vizet öntünk rá. A paprikakrémet, a fölaprított paprikát és paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk.

A burgonyát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a paprikás lébe szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje.

Többször óvatosan megkeverjük, lefödjük, és kb. 35 perc alatt megpuhítjuk.

Karikákra vágott kolbászt főzünk bele.


* Még finomabb, ha a fölkarikázott kolbász kissé megpirítva kerül az ételbe.

Datolyás cipók

Hozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 7 dl tej, 1 evőkanál cukor, fél teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 15 dkg datolya

Tegyük dagasztóedénybe a liszteket, szórjuk rá a szárított élesztőt, a sót és a cukrot. Csorgassuk rá az olívaolajat, majd kapcsoljuk be a keverőt. Kis adagokban csorgassuk hozzá a langyos tejet is. Öt percig dagasszuk, majd adjuk hozzá a kimagozott és félbevágott datolyát. Keverjük még egy percig, utána tegyük a tésztát langyos helyre. Takarjuk le, és várjunk vele, míg kétszeresére duzzad.
 
Borítsuk liszttel megszórt deszkára, gyúrjuk jól át, és vágjuk 15 egyforma darabba. A tésztadarabokat gyúrjuk át, és közben formázzuk hosszúkás alakúra. Tegyük sütőlapra, tetejét késsel ferdén vágjuk be, és kelesszük még 15 percig.

Előmelegített sütőben 180 °C fokon 20-25 percig süssük.

* Pástétomokhoz, krémsajthoz és krémlevesekhez is kínálhatjuk. Ha felhasználás előtt forró sütőben felmelegítjük, még finomabb. Az előre elkészített cipókat le is fagyaszthatjuk, de akkor felhasználás előtt fél órával vegyük ki a mélyhűtőből.

Lazacpogácsa édes-savanyú paprikával

Hozzávalók a halpogácsához 4 személyre: 40 dkg lazacfilé, 1 csokor snidling vagy újhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál sárga mustármag, fél zöldcitrom leve és lereszelt héja, 1 szelet barna kenyér, 1 kávéskanál halfűszerkeverék só, darált feketebors

Elkészítése:

A bőrétől megszabadított, felaprított lazacot tegyük egy tálba, adjuk hozzá a felkarikázott metélőhagymát, az összemorzsolt kenyeret, majd csorgassuk meg a zöldcitrom levével, és tegyük bele a lereszelt héját is. Ízesítsük sóval, mustármaggal, halfűszerkeverékkel, majd jól dolgozzuk össze.

Formázzunk halpogácsát, és felhevített olívaolajon süssük mindkét oldalát pirosra. Az elősütött fasírtokat 150 Celsius-fokon süssük készre sütőben.

Édes-savanyú paprika:

Olívaolajon pároljuk egy percig a gyufaszál vékonyságúra felmetélt gyömbért. Adjuk hozzá a felcsíkozott kaliforniai paprikát, és pároljuk 4-5 percig. Csorgassunk hozzá 3 evőkanál mézet, szeleteljünk rá pár karika chili paprikát, adjunk hozzá négy szál felkarikázott újhagymát, ízesítsük kevés sóval és 4 evőkanál fehérborecettel. Forraljuk jól össze, tálalásig tartsuk melegen.

Sonkás bableves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg fejtett bab, 4 l víz, 1 szál sárgarépa, 1 szál gyökér a zöldjével együtt, 15 dkg sonka, 1 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ecet, só, bors, pirospaprika, tárkonylevél

A 30 dkg fejtett babot 1,5 l vízben félig puhára főzünk. Ekkor megsózzuk a vizet, és 1-1 szál karikákra vágott sárgarépát és gyökeret beledobunk, és tovább főzzük a levest.

A maradék húsvéti sonkából 15 dkg-ot apróra vágva teszünk a levesbe, fűszerezzük késhegynyi törött borssal és csipet morzsolt tárkonylevéllel.

Világosbarna rántást készítünk olajjal, 1 evőkanál liszttel, 3 gerezd zúzott fokhagymával és egy csapott kiskanál pirospaprikával. Felöntjük a rántást 2,5 dl hideg vízzel, és ezzel besűrítjük a levest.

Galuskát vagy száraztésztát főzünk bele, és végül 1 evőkanál ecettel enyhén savanykásra ízesítjük, és frissen vágott zöldségzölddel díszítjük.

Tálaláskor a tányérban tehetünk tejfölt is a tetejére.

Kenyérrel fogyasztva önmagában is tartalmas ebédet készíthetünk így. Ínyenceknek a maradék húsvéti kalácsot ajánljuk mellé.

Sárgadinnyés rétes (Jáksó László, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 1 sárgadinnye, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 csipetnyi őrölt fahéj, 2 csomag őrölt gyömbér, 10 dkg édes morzsa, 5 dkg vaj

A sárgadinnyét meghámozzuk, kimagozzuk, majd apróra vágjuk.

Kevés vajat forrósítunk, beletesszük a sárgadinnyét, és megpirítjuk. Fahéjjal és gyömbérrel fűszerezzük, cukorral és vaníliás cukorral édesítjük, félig megpároljuk, majd lecsepegtetjük.

Ha kihűlt, hozzákeverjük az édes morzsát, majd hagyományosan feltekerjük a rétest.

A feltekert rétest előmelegített sütőbe tesszük, és 180 ºC-on aranybarnára sütjük.

Tarhonyás hús kovászos uborkával (Jáksó László, Vacsoracsata)

Hozzávalók: fél kg kerek szemű tarhonya, fél kg hús (lehet sertés vagy csirke,akár pulyhahús), 1-2 v.hagyma, olaj, delikát, pirospaprika, kovászos uborka

A szokásos módon pörköltet készítünk. A vöröshagymát apróra vágjuk,és kevés olajon megfonnyasztjuk,majd meghintjük p.paprikával,delikáttal,rárakjuk a húst és felöntjük vízzel,majd puhára pároljuk a húst (ha kell,közben pótoljuk a vizet).

A tarhonyát kevés (1-2 k.) olajon aranybarnára pirítjuk (de ne égjen meg),célszerű kis fokozatnál pirítani,mert különben hamar megég,és nem egyenletesen pirul. Felöntjük kb.1,5 liternyi vízzel,megszórjuk kevés delikáttal, és feltesszük főni. Mire elfővi a levet,akkorára majdnem megpuhul a tarhonya.Közben kavargatni kell,nehogy leégjen.Ezután levesszük a tűzről és fedővel letakarjuk, majd így, a gőzben hagyjuk teljesen puhára párolódni. Akkor nem fog szétmálni a tarhonya,és nem tapad össze.

Amikor a pörkölt is elkészült, tehát megpuhult a hús, és jó sűrű szaftja van, akkor a kész tarhonyával összekavargatjuk.

A pörköltbe bele lehet főzni egy-egy paprikát és paradicsomot,aki szereti.

Ananászos rákkoktél (Jáksó László, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 20 dkg előfőzött rákhús (holland vagy északi-tengeri), 2-3 dl koktélszósz, 2 db piros retek, só, fekete bors, 1 db paradicsom, 1 csomó petrezselyemzöldje, 4 szelet citrom

A rákokat átválogatjuk (a hibásakat kiszedjük), a húst hideg vízzel leöblítjük, és hagyjuk lecsöpögni.

Megmossuk a retkeket, vékonyra szeleteljük és megszórjuk egy kevés sóval és borssal.

Megmossuk a paradicsomot, és felkockázzuk.

Kiválasztunk néhány szép petrezselyem-rózsát dísznek, ezeket megmossuk és leszárítjuk konyhapapírral.

A megtisztított citromot felkarikázzuk, s a szeleteket félbe vágjuk.

A rákot egy üvegpohárba tesszük, majd ráöntjük a szószt.

Retekkel, paradicsommal, petrezselyemmel díszítjük, s a pohár szélére egy citromszeletet helyezünk.

Gombával rakott burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 30 dkg csiperkegomba, 5 tojás, 10 dkg vaj, 2 fej hagyma, 1 tk. pirospaprika, 3 dl tejföl, 1 nagyobb paradicsom, 1 zöldpaprika, 7 dkg reszelt sajt, só
 
Elkészítése:
 
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk.
 
A hagymát finomra vágjuk, 8 deka vajon üvegesre pároljuk, belevágjuk a paradicsomot és paprikát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, meghintjük pirospaprikával, s addig pároljuk, míg a gomba megpuhul. Sóval ízesítjük, és 1 deci tejföllel kiforraljuk.
 
A tepsit 2 deka vajjal kikenjük, egy sor burgonyát teszünk bele, erre felkarikázott főtt tojást, majd párolt gombát. Újra burgonya, tojás, gomba a sorrend, s az egészet egy sor burgonyával zárjuk le, amelyen egyenletesen elterítünk 2 deci tejfölt.
 
A tetejét megszórjuk sajttal, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Csokis cipó

Hozzávalók: 1 kiskanál napraforgóolaj, 2 teáskanál só, 4 dl meleg víz, 1 zacskó szárított élesztő, 60 dkg liszt, 5 dkg cukor, 5 dkg kakaópor
 
A lisztet, a sót, az élesztőt, a cukrot és a kakaóport keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a meleg vizet és az olajat, majd keverjük lágy tésztává. Lisztezett felületen gyúrjuk a tésztát 5 percig míg sima nem lesz. A tésztát formázzuk kerekre, s tegyük olajjal megkent sütőlapra. Vágjuk be a tetejét egy késsel, majd takarjuk le és hagyjuk kelni.
 
220 fokra előmelegített sütőben süssük a kenyeret 35 percig.
 
A kenyér akkor van kész, ha kopogtatásra üreges hangot ad.
 
Könnyebb szeletelni, ha teljesen kihűlt. Sajttal különösen finom.

Lazac réteskosárban

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag hűtött réteslap, 4 szelet friss lazacfilé, 10 dkg vaj, 2 darab zöldcitrom, 1 csokor kapor, só, darált bors

Elkészítése:

Olvasszuk fel a vajat az egyik zöldcitrom lereszelt héjával és kifacsart levével, majd hagyjuk kissé kihűlni.

Daráljunk a lazacfilére borsot, dörzsöljük be az összevágott kaporral, majd enyhén hintsük meg sóval.

Vegyük ki a réteslapot a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni, így könnyebb lesz majd hajtogatni. Két réteslapot vágjunk kétfelé, tegyük a darabokat ferdén egymásra, majd közepére helyezzük a kettévágott és befűszerezett halszeletet. Óvatosan gyűrjük a közepére a széleit, úgy, hogy a teteje üres maradjon. Csorgassuk meg a citromos vajjal a halat és a réteslapokat. Tetejére helyezzünk pár szelet citromot vagy narancsot, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 150 Celsius-fokon süssük körülbelül 20-25 percig, aranysárga színűre.

Ha elkészült, még forrón tálaljuk nagy tányérokra.

Köretnek friss és ropogós salátaleveleket, párolt zöldséget vagy vajas-gyömbéres sárgarépát készítsünk.

Salátaleves

Hozzávalók 4 személyre: 4 fej saláta, 15 dkg szalonna, 1 ek. liszt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, kevés majoránna, 1 késhegynyi fűszerpaprika, 2 ek. tejföl
 
Elkészítése:
 
A salátát jól megmossuk, leveleit vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és megpirítjuk. A pörcöt kivesszük és félretesszük.
 
A zsiradékban a liszttel elkészítjük a rántást, fokhagymával és majoránnával ízesítjük. Felöntjük vízzel, és beletesszük a csíkokra vágott salátát. Pirospaprikával, sóval fűszerezzük. Felforraljuk.
 
Tálalás előtt visszatesszük a szalonnakockákat is a kész levesbe, és a tejföllel kínáljuk.
 
* Hagyományos palóc étel.

Fülöp-szigeti töltött burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 12 közepes nagyságú krumpli, 70 dkg apróra vagdalt borjúhús, 2 tojás, 50 dkg vöröshagyma, 12,5 g vaj, 1 narancslé, 2 citrom, bors, só

 
Elkészítése:
 
A krumplikat meghámozzuk, majd a felső részüket virágalakúra formázzuk. Ezután ezeket a „virágokat” levágjuk és meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
 
A krumpli megmaradt részének belsejét kivájjuk, annyira, hogy alaposan meg lehessen tölteni.
 
A húst apróra vágott hagymán és a vajon megdinszteljük. Negyed óra dinsztelés után hozzákeverjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, majd ezzel a masszával megtöltjük a burgonyákat, amelyeket egy vajjal kikent tepsibe helyezzük, leöntjük a narancslével, majd 200 fokra előmelegített sütőben a „virágokkal” együtt fél órát sütjük.

Bagel teljes kiőrlésű lisztből

Hozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 5 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, zabpehely és lenmag a szóráshoz

Szórjuk a liszteket a dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, a cukrot, a sót és az olívaolajat. Keverjük meg, majd kis adagokban csorgassunk bele három deciliternyi langyos vizet. Addig dagasszuk, amíg a tészta az edény falától el nem válik. (Közepes keménységű kényér tésztát készítsünk.) Tegyük langyos helyre, takarjuk be tiszta konyharuhával, majd kelesszük kétszeresére.

A tésztát a kelés után borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át alaposan, majd osszuk tizenkét egyforma darabba.

A kis darabokból sodorjunk hengert, fogjuk össze gyűrűformára, majd benedvesített ujjunkkal tapasszuk egymáshoz. Konyharuhával lefedve kelesszük még tíz percig.

Egyenként dobjuk a forrásban lévő vízbe, főzzük, míg feljön a tetejére, majd szedjük át egy sütőpapírral borított sütőlapra.

Tetejét szórjuk meg magokkal, és előmelegített sütőben 170 °C fokon süssük aranysárgára.

Zöld halcurry

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet laposhal, 2 evőkanál citromlé, 2 kis zöld chilipaprika, 4 dl kókusztej,1-2 evőkanál zöldcurry-krém, 2 evőkanál halszósz, 6 citromlevél, 1 csokor bazsalikom, só
 
A halat megmossuk, letöröljük és meglocsoljuk citromlével.
 
A chilit megtisztítjuk, kimagozzuk és felaprózzuk.
 
A kókusztejet és a currykrémet összekeverjük egy wokban, és kevergetve felforraljuk.
 
A citromlevelet ledörzsöljük, nagyon vékony csíkokra vágjuk, a chilivel, kis sóval, és a halszósszal összekeverjük. Beletesszük a halat, 10 percig lassan fôzzük.
 
Leöblítjük a bazsalikomot, a leveleket durvára aprítjuk, belekeverjük a currybe, és még 2 percig fôzzük.

Sajtos krumplileves

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg burgonya, 5 dkg margarin, 5 dkg reszelt sajt, 1 húsleveskocka, kevés liszt, só, 2 db szikkadt zsemle
 
Elkészítése:
 
A burgonyát megfőzzük, majd áttörjük. Hozzáadjuk a margarint, a reszelt sajtot, megsózzuk, és annyi lisztet teszünk bele, hogy sűrű pépet kapjunk. Folytonos keverés közben felöntjük 1 liter vízben feloldott húsleveskockával, és 10 percig főzzük.
 
Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Egzotikus gyümölcsrizs házi málnaszörppel (Szuper Levente, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 15 dkg rizs, 10 dkg porcukor, 8 dl tej, 6 dl tejszín, 3 cs.vaníliás cukor, 2 dkg mazsola, 1 dl sűrű málnaszörp, ízlés szerint gyümölcsök: pl. barack, mandarin, ananász, eper, esetleg kevés reszelt citromhéj

A rizsből, tejből, cukorból tejberizst készítünk. Jó puhára főzzük, ha kész, hűlni hagyjuk.

Közben a gyümölcsöket apró kockákra vágjuk, a mazsolát langyos vízbe áztassuk be.

A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd kis időre hűtőbe tesszük. Addig érdemes gyümölcsmosóban, akár tésztaszűrőben a darabolt gyümölcsöket kicsit lecsepegtetni, hogy ami kis levet enged, ne lazítsa majd a gyümölcsrizst.

A mazsolát is jól kinyomkodjuk, és elkezdhetjük összekeverni a hozzávalókat.

A kihűlt tejberizst összekeverjük a mazsolával, a darabolt gyümölccsel, esetleg kevés citromhéjjal, legvégül óvatosan beleforgatjuk a kemény tejszínhabot, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön!

Ezután a tálat még a hűtőbe tesszük egy-két órára, hogy az ízek összeérjenek, utána tálalhatjuk kis kelyhekbe.

Őszibarackleves (Szuper Levente, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4-5 személyre: 2 nagy doboz sárga húsú őszibarack befőtt , 0,5 l hosszan friss tej, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csipet őrölt fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, ízlés szerint kristálycukor (1-2 evőkanál)

A barackbefőtt 2/3 részét saját levével leturmixoljuk, üvegtálba öntjük, hozzáadjuk az ízesítőket és a tejet. Alaposan elkeverjük, kóstoljuk, ízlés szerint cukrozzuk, ha sűrűnek találjuk, tej adható még hozzá.

A le nem turmixolt barackokat ízlésesen felszeleteljük és belevegyítjük.

Hűtve tálaljuk.

Francia rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg héjában főtt krumpli, 5 főtt tojás, 3 nyers tojás, 4 dl tejföl, 10 dkg vaj, 10 dkg sajt, só, bors, szerecsendió, prézli

 

Elkészítése:

A krumplit még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, karikákra vágjuk.

A főtt tojást is felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük.

A 3 tojássárgáját habosra kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a tejfölt, sót, borsot és egy kevés őrölt szerecsendiót, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét.

2-3 evőkanálnyi reszelt sajtot félreteszünk, a többit a krumplival, a tojáskarikákkal és a vajas-tejfölös habos krémmel óvatosan összekeverjük.

Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba szedjük az egészet, egy kicsit megrázogatjuk, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és a tetejét meghintjük a félretett reszelt sajttal.

Előmelegített, forró sütőben aranysárgára sütjük és melegen tálaljuk.

Gesztenyepüré tejszínhabbal

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gesztenyemassza, 0,5 dl rum, tejszínhab

A gesztenyemasszát a rummal összedolgozzuk, majd üvegtálra, porcukorral ízesített kis tejszínhabgombócokra nyomjuk.

A tetejét szintén tejszínhabbal díszítjük, de tehetünk rá csokireszeléket, kandírozott meggyet is.

süti beállítások módosítása