ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Parmezános-spenótos fasírt

2010. április 18. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 50 dkg spenót, 1 tojás, frissen reszelt szerecsendió, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg reszelt parmezán sajt, prézli, olaj

Elkészítése:

A megmosott krumplit héjában megfőzzük. A szárától megtisztított spenótot enyhén sós vízben 2 perc alatt előfőzzük, leszűrjük, összevágjuk. A krumplit meghámozzuk, és a tojással, a liszttel, a parmezán sajttal, a spenóttal, az étkezési keményítővel együtt összedolgozzuk, hogy képlékeny masszát kapjunk. Sóval, szerecsendióval fűszerezzük, és vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Lobogó, forró vízben 10 perc alatt kifőzzük, kiszedjük és lecsepegtetjük. Prézliben megforgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.

Váradi sajt

Hozzávalók: alma, trappista sajt, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Almákat meghámozunk, magházuktól megtisztítunk és vékony karikákra vágunk. Ugyanekkora karikákat vágunk trappista sajtból. A sajtkarikák belső felét tojással megkenjük. A lapok közé 1-1 szelet almát helyezünk, és a szokásos módon bundázzuk. Forró zsiradékban kisütjük. Tartármártással tálaljuk.

Lencsekotlett

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg lencse, 1 fej hagyma, 1 tojás, 5 dkg főtt rizs, 5 dkg párolt gomba, köménymag, citrom, petrezselyemzöld; a bundázáshoz: tojás, liszt, zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj
 
Elkészítése:
 
A lencsét a hagymával puhára főzzük úgy, hogy a leve egészen elfőjön. Szitán áttörjük, elkeverjük a tojással, a rizzsel - ha szükséges, adhatunk hozzá kevés zsemlemorzsát is -, fűszerezzük.
 
Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, az apróra vágott petrezselymet és a gombát.
 
A masszából szeleteket formázunk, bundázzuk majd forró olajban kisütjük.
 
Megsüthetjük egészben, tepsibe téve a sütőben is, ekkor kevés vajat teszünk alá, és a végén szeleteljük.

Mákos-csokoládés kuglóf

Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg darált mák, 20 dkg barna cukor, 2 ek. kakaópor, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt, 3 ek. szilvalekvár, 3 dl tej, 20 dkg vaj, 1 tk. fahéj, 1 tasak bourbon vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 1 citrom reszelt héja; a tetejére: csokoládémáz

Elkészítése:

A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a vaníliás cukrot, a szilvalekvárt, a citromhéjat és a tejet.

A lisztbe vegyítjük a kakaót, a mákot, a sütőport, a fahéjat, és belekanalazzuk a tojásos keverékbe. Alaposan összedolgozzuk, majd belevagdossuk az étcsokoládét.

Alaposan kikent kuglófformába öntjük és 180 fokon megsütjük. Ha kihűlt, leöntjük csokoládémázzal.

Sütőtökös lasagne

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes méretű sütőtök, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 kis csokor oregánó, kakukkfű és bazsalikom, 3-4 kanál olívaolaj, 1 üveg paradicsomszósz, só, őrölt bors, 9 darab lasagne tészta, 2 darab mozzarella sajt, 3 darab paradicsom, reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
 
A sütőtököt vágjuk kisebb darabokra, és a szokásos módon, forró sütőben süssük puhára. Ha kihűlt, húzzuk le a héját.

Egy tepsi vagy hőálló üvegedény alját csorgassuk meg olívaolajjal, kanalazzunk rá kevés paradicsomszószt, fektessünk rá lasagne tésztát. Tegyünk a sütőtökből egy centi vastag réteget a tésztára, kezünkkel nyomkodjuk egyenletesre, hogy egyforma vastagságú legyen. A tetejére jöhet a felkarikázott paradicsom, arra a mozzarella szeletek, szórjuk meg friss fűszerlevelekkel, majd csorgassuk meg a paradicsomszósszal. Ismét lasagne tészta következzen, sült tökhús, paradicsomszelet, sajt, fűszerek és paradicsomszósz. Addig rétegezzük, míg az edényünk megtelik.
 
A tetejét szórjuk meg reszelt parmezán sajttal, és forró sütőben, 160 fokon süssük 30-35 percig. Ha elkészült, vágjuk kockákra, és tálaljuk nagy tányérokra.

Olasz göngyölt pecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhafelsál, 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 csokor petrezselyemzöldje, 15 dkg vékony szelet gépsonka, ½ citrom leve, 1 húsleveskocka, 1 púpozott ek. paradicsompüré, 2 babérlevél, 1 dl tejföl/főzőtejszín

Elkészítése:

Kevés zsiradékon puhára pároljuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, s még 1-2 percig pároljuk.

A marhafelsált téglalap alakúra kiterítjük, megkenjük a fokhagymás petrezselyemmel. Rácsepegtetjük a citromlevet, beterítjük a sonkaszeletekkel. Összegöngyöljük, hústűvel megtűzzük.

2 evőkanál olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a hústekercset, és minden oldalán jól átsütjük.

Annyi vízzel öntjük fel, hogy ujjnyira ellepje. Beletesszük a húsleveskockát, a paradicsompürét és a babérlevelet. Fedő alatt, kis lángon, gyakran forgatva puhára pároljuk. Ha a leve elfőne, kis vízzel pótoljuk. Rövid lére sütjük.

Amikor elkészült, kiemeljük a hústekercset, vágódeszkán néhány percig pihentetjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

A visszamaradt szaftba keverjük a tejfölt. A hússzeleteket visszatéve összeforraljuk.

Narancsos krémsajttorta

Hozzávalók: Az alaphoz: 20 dkg háztartási keksz, 1 mk. őrölt fahéj, 10 dkg vaj. A krémhez: 2 dl tejszín, 5 dkg cukor, 5 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg natúr krémsajt (mascarpone). A díszítéshez: 1 kivi, 1 narancs, 1 körte, 10 szem szőlő, mentalevelek

Elkészítése:

A kekszet morzsásra törjük, elkeverjük a fahéjjal. A vajat felolvasztjuk, és összedolgozzuk a kekszmorzsával. Kanálháttal egy 26 cm tortaforma aljára nyomkodjuk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A cukrot összekeverjük a liszttel. A tojást krémesre keverjük a krémsajttal, a cukros liszttel, és beleforgatjuk a tejszínhabot. A tortaformába simítjuk, és a sütőben kb. 45 percig sütjük.

A kivit meghámozzuk, szeletekre vágjuk. A narancsot kifilézzük, azaz vastagon meghámozzuk, és a hártyák közül kivágjuk a narancshúst. A lecsepegő levet felfogjuk. A körtét is meghámozzuk, kimagozzuk, vékony gerezdekre vágjuk, és meglocsoljuk a narancslével. A szőlőt megmossuk, kettévágjuk.

A tortát kihűtjük, szeletekre vágjuk, és ízlésesen feldíszítjük a gyümölcsszeletekkel. Mentalevelekkel színesíthetjük.

Konyakos-meggyes-kókuszos kúp

Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 60 szem magozott meggybefőtt, 1/2 dl konyak, 20 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 10 dkg kakaópor, 20 dkg darált dióbél, 50 dkg darált keksz, 2 dl meggylé, 4-5 ek. meggylekvár, 10 dkg kókuszreszelék, 30 darab kerek háztartási keksz

Elkészítése:

A meggyet lecsepegtetjük, éjszakára beáztatjuk a konyakba, másnap lecsepegtetjük, összevágjuk.

A porcukrot habosra keverjük a vajjal, majd belekeverjük a kakaóport, a darált diót, a darált kekszet, a meggylevet, és a konyakos levet. Összegyúrjuk tésztának, és a lekvárból annyit teszünk hozzá, hogy jól formázható legyen.

A masszából 30 kúpot formázunk, fakanállal mély lyukat fúrunk bele, abba töltjük az összevágott meggyet. Megforgatjuk a kókuszreszelékben, és egy-egy kekszre állítva tálaljuk.

Karamelles-csokis töltött ostya

Hozzávalók kb. 18 szelethez: 1 csomag (6 lapos) ostya. A csokoládékrémhez: 10 dkg étcsokoládé, 3 dl tej, 1 csomag csokoládés pudingpor, 1/2 dl rum, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor. A karamellkrémhez: 30 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4 dl tejszín. A díszítéshez: tetszés szerinti gyümölcsök

Elkészítése:

A csokoládét apróra törjük. A csokoládékrémhez felforraljuk a tejet. A pudingport pár kanál hideg vízzel simára keverjük. Amikor forr a tej, beleöntjük a kikevert port, és összefőzzük. A tűzről levéve belekeverjük az összetört csokoládét és a rumot. Gyakran kevergetve kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd összekeverjük a krémmel, és félretesszük.

A karamellkrémhez a cukrot karamellizáljuk, azaz zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk.  Ekkor levesszük, beletesszük a vajat és hozzáadjuk a tejszínt. (A kezünkre nagyon kell vigyázni, mert kicsaphat.) Elkeverjük, és kis lángon összefőzzük, hogy homogén krém legyen. Levesszük és gyakran kevergetve kihűtjük.

Amikor mindkét krém kihűlt, és már nagyon sűrűre dermedt, megtöltjük a lapokat. Tálcára fektetünk egy ostyalapot, és megkenjük a csokikrém harmadával. Erre egy másik ostyalapot teszünk, és arra karamellt kenünk. Ezt ismételgetjük, amíg elfogynak a lapok. A kész süteményt a hűtőbe tesszük egy éjszakára, és csak másnap szeleteljük, gyümölcsszeletekkel díszítve tálaljuk.

Gesztenyés tejbegríz

Hozzávalók kb. 15 szelethez: 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza (cukrozott), 1 rúd vanília, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj + a tálcához, 15 dkg búzadara, 20 dkg aszalt sárgabarack, 2 ek. baracklekvár, 1/2 dl rum, 3 dl tejszín

Elkészítése:

A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni. A vaníliarudat kettéhasítjuk, pépjét kikaparjuk. Vajjal kikenünk egy közepes tálcát.

A tejet feltesszük forrni a vaníliapéppel, a cukorral, és a vajjal. Amikor forr, beleszórjuk a  darát, és kíméletesen, 5-8 perc alatt összefőzzük. A tűzről levéve a tálcára simítjuk, és 15×25 cm-es lapnak elkenjük. Pihentetjük, hogy teljesen kihűljön.

Közben apróra vágjuk az aszalt barackokat és elkeverjük a lekvárral meg a rummal. A gesztenyemasszát villával fellazítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a gesztenyével.

A kihűlt lapon elsimítjuk a lekváros-rumos barackot, majd rákenjük a gesztenyés habot. A tetejére tetszőlegesen nyomhatunk még tejszínhabot, majd felszeleteljük és tálaljuk.

Fehér csokoládés színes rizsgolyók

Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 1 rúd vanília, 7 dl tej, 10 dkg cukor, 30 dkg rizs, 10 dkg fehér csokoládé. A díszítéshez: 5 dkg reszelt csokoládé, 5 dkg darált dióbél, 5 dkg színes cukor

Elkészítése:

A vaníliarudat kettéhasítjuk, pépjét kikaparjuk. A tejet felforraljuk a cukorral, a kikapart vaníliapéppel és a visszamaradt rúddal. Félrehúzzuk.

A rizst feltesszük főni 5 dl vízben. Amikor beitta, nagyon kis lángon tovább főzzük, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet és folyamatosan kevergetjük, hogy ne kapjon oda.
Amikor az összes tejet beitta, és szép krémes, levesszük a tűzről, és beletördeljük a csokit.

A rizsmasszát tálcára kiterítjük, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, 30 darab golyót formázunk belőle, és tetszőlegesen dióba, reszelt csokiba vagy színes cukorba forgatjuk, majd tálaljuk.

Lencsefasírt

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg lencse, 10 dkg bacon szalonna, 2 tojás, 20 dkg hagyma, 10 dkg búzadara, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, só, bors, ecet, kakukkfű, olaj

Elkészítése:

A lencsét 1 órára beáztatjuk hideg vízbe. Közben a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott szalonnát egy evőkanál olajon megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, majd hozzákeverjük a petrezselymet.

A lencsét puhára főzzük, háromnegyed részét turmixoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a maradék lencsét, a búzadarát, és a pirított hagymát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, és pár csepp ecettel.

A masszából 8 pogácsát formálunk és forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Sült burgonyával és tükörtojással, vagy almával és hagymaszósszal tálaljuk.

Mákos kuglóf

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 4 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 1 ek. cukor, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 12 dkg margarin, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom, csipetnyi só; a töltelékhez: 15 dkg darált mák, 2 dl tej, 2 ek. cukor, 5 dkg mazsola, 3 cl rum, késhegynyi őrölt fahéj, 1/2 citrom reszelt héja; a tetejére: baracklekvár, citrommáz
 
Elkészítése:
 
Az édes, 1/2 deci tejben megfuttatjuk az élesztőt. A tojássárgákat a vajjal, a porcukorral alaposan kikeverjük és apránként beleöntjük a langyos tejet. A megkelesztett élesztővel a kétféle liszttel, a citrom reszelt héjával és levével, csipetnyi sóval bedagasztjuk a tésztát. Duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.
 
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A cukorral felforralt tejbe belekeverjük a darált mákot, mazsolát, rumot, reszelt citromhéjat, végül a fahéjat. Az így elkészített masszát a tésztára kenjük. Összegöngyöljük, zsírozott kuglóf- vagy gyűrű formába fektetjük úgy, hogy a tészta két vége összeérjen. Még 15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőbe tolva először erős, majd mérsékelt lángon megsütjük.
 
Miután megsült, deszkára borítjuk és melegen baracklekvárral megkenjük. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk.

Krémes cukkinis lasagne

Hozzávalók 4 személyre: 9 db szárított lasagne lap, 2 evőkanál olívaolaj, 1 db vöröshagyma apróra vágva, 700 g cukkini vastagra reszelve, 2 gerezd fokhagyma összetörve, 250 g dobozos ricotta sajt, 50 g cheddar sajt, 350 g paradicsompüré

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (a légkeveréses sütőt 200 fokra, vagy a gázsütőt 7-es fokozatra). Tegyél fel forrni egy fazék vizet, és a lasagne lapokat kb. 5 percig főzd, de ne teljesen puhára. Öblítsd le hideg vízzel, és tegyél rá egy kis olajat, hogy a lapok ne ragadjanak össze.

Egy nagyméretű nyeles serpenyőben 1 evőkanál olajon futtasd meg az apróra vágott hagymát. 3 perc után tedd hozzá a cukkinit és a fokhagymát, pirítsd, amíg a cukkini meg nem puhul. Keverd hozzá a ricotta és a cheddar sajt 2/3-át, majd ízlés szerint fűszerezd.

Mikróban magas hőfokon 2 perc alatt forrósítsd fel a paradicsomszószt.

Alakítsd ki egy nagyméretű sütőtálban a lasagne rétegeit: kezdd a cukkinis keverék felével, ezután következzen a tészta, majd a paradicsomszósz. Ezt ismételd, majd a tetején foltokban rendezd el a maradék ricottát, végül szórd rá a maradék cheddar sajtot.
Süsd 10 percig 200 fokon, amíg a tészta puhává, a sajt aranyló színűvé válik.


A ricotta helyett használhatsz túrót, vagy feta sajtot is!

Mexikói pecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet marhafelsál vagy rostélyos, 3 ek. olaj, 9 paradicsom, 3 szál újhagyma, liszt, só, bors, késhegynyi őrölt chili
 
Elkészítése:
 
A hússzeleteket vékonyra kiverjük és lisztben megmártjuk.
 
Az olajat megforrósítjuk és megsütjük benne a hússzeleteket, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a felkarikázott újhagymát, és sóval, csipet borssal, késhegynyi őrölt chilivel ízesítjük.
 
Kevés vízzel puhára pároljuk, időnként megkeverve, nehogy a hús odakapjon.
 
Ha megpuhult, rövid lével, krumplipürével és tavaszi salátával kínáljuk.

Töltött kellevél

Hozzávalók 4 személyre: 8 db kellevél, 25 dkg barnarizs, piros húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, só, tejföl

Elkészítése:

A rizst párold meg. A kelleveleket forrásban lévő vízben főzd két percig, majd vedd ki.

A hagymát kevés vízben párold meg, add hozzá a főtt rizst, az apró kockákra vágott paprikát és gombát, és párold tovább.

Sóval ízesítsd, majd a kelleveleket külön-külön töltsd meg ezzel a töltelékkel, és cérnával kösd össze.

Rakd kikent tűzálló tálba, és forró sütőben süsd át. Tejföllel tálald.

Kürtőskalács - másképp

Hozzávalók: 2 dkg élesztő, tej, 60 dkg liszt, 15 dkg vaj, csipetnyi só, 8 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, rum; a tetejére: kristálycukor, darált dió, vaj
 
Elkészítése:
 
Az élesztőt egy kevés cukrozott langyos tejben felfuttatjuk. A sóval elkevert lisztben elmorzsoljuk a vajat, és a felfuttatott élesztővel, a cukorral, a citromhéjjal és egy kevés rummal hólyagos tésztát dagasztunk, közben langyos tejjel szabályozzuk a tészta állagát: se túl lágy, se túl kemény ne legyen.
 
Letakarva kelni hagyjuk, majd kinyújtva, két centiméteres szalagokra vágjuk. Két kívülről megvajazott őzgerincformát nyílásukkal lefele egy kivajazott tepsire borítunk. A tésztacsíkokkal beborítjuk az őzgerincformák hátát. A kalács tetejét kenőtollal megvajazzuk, és durvára vágott, cukorral összekevert dióval bőségesen megszórjuk.
 
Sütés közben néha kihúzzuk a sütőből, és vajjal kenegetjük. Mielőtt teljesen elkészül, egy kevés cukorsziruppal meglocsoljuk, és addig sütjük, amíg rá nem keményedik.

Sütőtökös tészta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kagylótészta, 1 kg sütőtök, 15 dkg cukor, 1 kk. őrölt fahéj, 1 dl olaj, 2 dl tej, 2 tojás

Elkészítése:

A tésztát a szokásos módon megfőzzük, leszűrjük majd 1-2 evőkanál olajjal elkeverjük.

A tököt megtisztítjuk, lereszeljük, és fél deci olajon, állandóan kevergetve megdinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat (ízlés szerint szegfűszeget is tehetünk bele).

Egy olajjal kikent tűzálló tálba vagy tepsibe rétegezzük a tésztát és a tököt – a tetejére tészta kerüljön –, majd leöntjük a tej és a tojás keverékével.

Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütjük.

Fokhagymás tűzdelt pecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg marhafelsál, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt szalonna, só, bors, olaj

Elkészítése:

A hús minden oldalát megkenjük zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, néhány órát állni hagyjuk.

Ezután a szalonnaszeletekkel megtűzdeljük, forró zsiradékban hirtelen minden oldalát átsütjük, majd felöntjük forró vízzel. Lefedve (közben állandóan forgatva) puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.

Szeletekre vágva, burgonyapürével tálaljuk.

Álomhajó (Ágica, Vacsoracsata)

Hozzávalók: személyenként 1 banán, vanília- és csokifagyi, csokiöntet, tejszínhab, banánlevél a díszítéshez

Elkészítése:

Hosszában vágjuk fel a banánt, majd formázzuk csónak alakúvá.

Rakjuk közé a fagyit, tegyünk a tetejére tejszínt és banánlevéllel díszíthetjük.

süti beállítások módosítása