ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Kókuszos linzerkarika

2010. március 25. - Dyna 122

Hozzávalók: 24 dkg liszt, 12 dkg margarin, 10 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelék, 1 tojás, sárgabarack- vagy szilvalekvár; tetejére: porcukor vagy étcsokoládé

Elkészítése:

A hozzávalókat (a lekvár kivételével) összegyúrjuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk (több részletben, eléggé ragad), és tetszőleges méretű szaggatóval kiszúrjuk. Kizsírozott tepsibe rakosgatjuk a korongokat, és kis lángon világosra sütjük.

Ha kihűlt, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.

Tetszés szerint meghintjük porcukorral, vagy a megtöltött süteményeket félig olvasztott csokoládéba mártjuk.

Hurkás rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg krumpli, 80 dkg májas hurka, 2-3 dl tejföl, ételízesítő, bors; a tetejére: 10 dkg reszelt sajt
 
Elkészítése:
 
A hurkát néhány órára a fagyasztóba tesszük.
 
A megmosott krumplit héjában megfőzzük.
 
A hurka héját lehúzzuk, a krumplit meghámozzuk, mindkettőt felkarikázzuk, és egy kivajazott tepsibe az ételízesítős, borsos tejföllel rétegezve lerakjuk.
 
Tetejére tejföl kerüljön, amit megszórunk a reszelt sajttal.
 
Forró sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Fűszeres gyümölcsleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 l víz, 15 dkg fehércukor, 1 vaníliarúd, 1 cm szeletelt gyömbérgyökér, 2 babérlevél, 1 teáskanál édeskömény, 1 teáskanál koriander, 1 lime leve és reszelt héja, friss gyümölcsdarabok, 2 ág friss menta
 
A vizet és a cukrot tegyük nyeles serpenyőbe. Adjuk hozzá a vaníliarudat, a gyömbért, a babért, az édesköményt, a koriandert, a lime levét és héját. Forraljuk föl, és két órát hagyjuk hűlni.
 
A földarabolt gyümölcsöket tegyük lapos pudingtálba, töltsük rá a szirupot, és díszítsük friss mentalevelekkel.
 
Szobahőmérsékleten tálaljuk.

Kókuszos felhők

Hozzávalók: 1 narancs, 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg liszt + a nyújtáshoz, 15 dkg étkezési keményítő, 15 dkg cukor, 20 dkg kókuszreszelék + a szóráshoz, 2 tojás, 2 tojásfehérje, 17,5 dkg porcukor, fél citrom leve
 
Elkészítése:
 
A lisztet, az étkezési keményítőt, a cukrot, a kókuszreszeléket és egy csipet sót összekeverünk. Hozzáadjuk a tojásokat, a megmosott narancs lereszelt héját, apróbb darabokban a vajat, és kevés vízzel összegyúrjuk. Cipóvá formázzuk, és kb. 2 órára betesszük a hűtőbe.
 
A tésztát lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és felhőket vagy virágokat szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12-14 perc alatt aranysárgára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
 
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, beledolgozzuk a porcukrot és a citromlevet. Megkenjük vele a felhőket, megszórjuk kókuszreszelékkel, és egy éjszakán át száradni hagyjuk. Csak utána fogyasztjuk.

Hurka és kolbász savanyú mártásban

Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, zsiradék, pirospaprika, víz, 1 szál hurka, 1 szál kolbász, 2-3 ek. liszt, ecet

Elkészítése:

A vöröshagymát apróra vágjuk, zsiradékon megfonnyasztjuk, majd megszórjuk pirospaprikával.

Felengedjük 1 liter vízzel, beletesszük a hurkát és a kolbászt.

Mikor megfőttek, kivesszük a léből.

Vízből és 2-3 evőkanál lisztből habarást készítünk, ízlés szerinti ecettel ízesítjük, majd besűrítjük a hagymás levet.

A hurkát és a kolbászt feldaraboljuk, és a savanykás mártásba tesszük. Kenyérrel tálaljuk.

Frankfurti borsóleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej póréhagyma, 6 dkg vaj, 3/4 kg fejtett zöldborsó, 20 dkg krumpli, majoránna, 2 szál petrezselyem, 1,5 l húsleves, 1 kockacukor, só, 4 ek. tejföl, 4 pár frankfurti virsli
 
Elkészítése:
 
A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, aztán forró vajban megdinszteljük.
 
A borsót, a kis kockákra vágott krumplit a majoránnát és a petrezselymet hozzáadjuk, és kis lángon kevergetve 25 percig együtt pároljuk, ha szükséges kis húslevest öntünk rá.
 
Ha megpuhult, akkor turmixoljuk v. átpasszírozzuk, majd elkeverjük a húslevessel (ami készülhet kockából is). Cukorral, sóval ízesítjük és még egyszer felforraljuk.
 
Belekeverjük a tejfölt, hozzáadjuk a felszeletelt virslit, és még egyszer felmelegítjük, de már nem forraljuk fel a levest!

Kétféle mézes korong

Hozzávalók (kb. 35 darabhoz): 7-8 dkg dió, 17-18 dkg, mandula, 37-38 dkg méz, 10 dkg margarin, 50 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 10-10 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 2 ek. mézeskalács fűszerkeverék, 12 dkg fehér csokoládé, 12 dkg tejcsokoládé, 6 dkg natúr pisztácia

Elkészítése:

A diót 12 deka mandulával együtt felaprítjuk.

A mézet és a margarint kevergetve felmelegítjük.

A lisztet a sütőporral, a dióval, a cukrozott narancs- és citromhéjjal, a felaprított mandulával és a fűszerkeverékkel elvegyítjük. A margarinos mézzel alaposan összedolgozzuk, és 8 mm vastag lappá kinyújtjuk. Kb. 6 cm átmérőjű kerek korongokat szúrunk ki belőle, és sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.

A csokoládékat forró vízfürdőben külön-külön megolvasztjuk.

A pisztáciát durvára felaprítjuk.

A fele korongot a folyékony fehér csokoládéba mártjuk, és a pisztáciával megszórjuk. A többi korongot a tejcsokoládéba mártjuk, és közepükre egy szem mandulát nyomunk.

Tonhalas kagylótészta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kagylótészta, 1 doboz tonhal natúr lében, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, 1 ek. kapri- vagy olajbogyó, 1 ek. citromlé, ½ csokor petrezselyemzöld, vaj, só, fehérbors

Elkészítése:

A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük.

A felforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát.

Hozzáadjuk a leszűrt tonhalat. Citromlével, felaprított petrezselyemzölddel, sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük a főzőtejszínnel, hozzáadjuk a kapri- vagy olajbogyót, és összemelegítjük.

Belekeverjük a tésztát, és jól összeforgatjuk.

Fokhagymás uborkaleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagyobb kovászos uborka, 1 kígyóuborka, 3 dl uborkalé, 5 dl joghurt, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 paprika
 
Elkészítése:
 
Az uborkákat nagyobb darabokra vágjuk, és az uborkalével együtt turmixoljuk. A joghurttal összekeverjük, megsózzuk, a borssal és a zúzott fokhagymával fűszerezzük.
 
Néhány órára a hűtőszekrénybe állítjuk, hogy jól lehűljön.
 
Tálalás előtt a paprikát apró kockákra vágjuk és a hideg uborkalevesbe szórjuk.

Gesztenyés keksz

Hozzávalók: 10 dkg gesztenyeliszt, 15 dkg finomliszt, 8 dkg porcukor, 18 dkg vaj, csipet só, vaníliás porcukor és keserű kakaópor a tetejére

A kétféle lisztet, a tésztába való porcukrot és a sót keverd össze, add hozzá a kis kockákra vágott vajat és dolgozd sima tésztává.

Gyúródeszkán formázz belőle hengert, és vágd ujjnyi vastag szeletekre.

Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd aranyszínűre a kekszeket, és ha kihűltek, szórd meg őket vaníliás porcukorral vagy cukrozatlan kakaóporral.

Tengeri halpogácsa

Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz paradicsomos halkonzerv, 2 dl főtt (párolt) rizs, 2 tojás, 2-3 ek. zsemlemorzsa, 2-3 ek. liszt, citromlé, 1 mk. reszelt citromhéj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk. őrölt bors, só
 
Elkészítése:
 
A halkonzerv levét leszűrjük.
 
Mély tálba öntjük a párolt rizst, rászórjuk a darabokra vágott halat, a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Ráöntjük a hal levét, ráütjük a tojásokat, megsózzuk, beleszórjuk a zsemlemorzsát, és az egészet alaposan összedolgozzuk. Nedves kézzel kis pogácsákat formázunk a rizses-halas masszából, végül kevés lisztbe mártva forró olajban szép pirosra megsütjük (7-8 perc).
 
Paradicsomszósszal vagy valamilyen idénysalátával tálaljuk.

Fokhagymás tökleves

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg spárgatök, 3 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, 1 dl joghurt, 3 ek. liszt, 1 kk. ételízesítőpor, 1 kk. só, 1 csokor kapor; a tálaláshoz: aludttej
 
Elkészítése:
 
A zsenge tököt megmossuk, meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk (ha már nem zsenge, kimagozzuk).
 
Az olajon megpároljuk a felaprított hagymát, a vége felé hozzáadjuk az áttört fokhagymát.
 
Rátesszük a tököt, megszórjuk pirospaprikával, és még néhány percig hagyjuk, hogy levet engedjen.
 
Felöntjük 1 liter vízzel, majd a joghurtban elkevert liszttel állandó kevergetés mellett behabarjuk.
 
Megsózzuk, ételízesítővel és a felaprított kaporral ízesítjük, majd jól összeforraljuk.
 
Aludttejjel vagy tejföllel tálaljuk.

Fahéj illatú kávécsók

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, csipetnyi só, 20 dkg cukor, 20 dkg hámozott, darált mandula, 2 g étkezési keményítő (Gustin), 2 ek. kávé, ½ kk. fahéj, 40 db ostyakorong, 40 db kávészem alakú csokoládébonbon

Elkészítése:

A tojásfehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd fokozatosan belekeverjük a cukrot. Egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többibe pedig beleforgatjuk a mandula, étkezési keményítő, a fahéj és a kávé keverékét.

Az ostyakorongokat – amelyeket 4 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrtunk ki ostyalapokból – sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

A habot csillagcsőrös nyomózsákba tesszük, és minden korongra nyomunk belőle. 150 fokra előmelegített sütőben 25 percig szárítjuk, majd hűlni hagyjuk.

A félretett tojáshabot szétosztjuk a csókok tetején, mindegyikre egy-egy csokibonbont nyomunk, és hagyjuk megszáradni.

Rántott szardínia citrommártással

Hozzávalók 4 személyre: 2 doboz szardíniakonzerv; a bundázáshoz: liszt, 1 tojás, zsemlemorzsa; a citrommártáshoz: 1 ek. liszt, 1,5 dl tej, 2 dl kefir, citrom leve, 1 mk. reszelt citromhéj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk. bors, ízlés szerint kevés cukor és só
 
Elkészítése:
 
A halakat a konzervdobozból lecsöpögtetve úgy szedjük ki, hogy lehetőleg ne törjenek össze. Egyenként belemártogatjuk a lisztbe, a felvert tojásba és a zsemlemorzsába, majd a forró olajban szép pirosra sütjük.
 
A mártáshoz a leszűrt szardíniaolajból 2 evőkanálnyit egy serpenyőbe öntünk, rászórjuk a lisztet, kevergetve habzásig hevítjük, ráöntjük a megmelegített tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a kefirt, a citromlevet, a citromhéjat, a zúzott fokhagymát, majd a sóval és a borssal fűszerezzük. Jól összekeverjük és kiforraljuk.
 
A lecsöpögtetett halacskákat a mártással és sült krumplival tálaljuk.

Fokhagymaleves

Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg margarin, 5 dl tejszín, 3 evőkanál liszt, 4 rozscipó, 1 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 leveskocka, 5 dl víz, fél csomag petrezselyem, 1 kiskanál Vegeta, fél kiskanál só

Az apróra vágott vöröshagymát kevés margarinon párold meg, tedd rá a zúzott fokhagymát, majd a lisztet, és engedd fel a vízben felforralt leveskockával és a tejszínnel. Ízesítsd ízlés szerint. Rövid ideig forrald fel.

A rozscipók belsejét vájd ki egy kanál segítségével, és töltsd a mélyedésbe a levest. Tálalás előtt szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.

Diós tallérok

Hozzávalók: 1 ek. azonnal oldódó kávé, 30 dkg darált dió + 25 fél dióbél, 30 dkg porcukor + a nyújtáshoz; a mázhoz: 15 dkg porcukor, 4 ek. cseresznyepálinka vagy sűrű gyümölcsszörp

Elkészítése:

Felforralunk 1 deci vizet, és belekeverjük a kávét. Hozzáadjuk a porcukrot és a darált diót.

Porcukorral megszórt deszkára tesszük, és kb. 1 centi vastagra nyújtjuk.

Szúróformával kis tallérokat szúrunk ki, fóliára tesszük őket, és legalább 1 napig száradni hagyjuk.

Másnap a mázhoz a porcukrot elkeverjük a pálinkával vagy gyümölcsszörppel, bevonjuk vele a tallérokat, és 1-1 fél diót ragasztunk rájuk.

Halkrokett szardellamártással

Hozzávalók 4 személyre: a halkroketthez: 2 doboz olajoshalkonzerv, 2 tojás, 2-3 ek. búzadara, 1/4 citrom, 1 kk. mustár, só, bors; a bundázáshoz: liszt és zsemlemorzsa; a kisütéshez: olaj; a mártáshoz: a megmaradt szardíniaolaj, 1 tojás, kevés szardellapaszta, 1/4 citrom leve, 1 dl tejföl

Elkészítése:

A halat lecsepegtetjük és villával összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, a keményre főzött búzadarát, a fűszereket, és alaposan összekeverjük. 10 percig pihentetjük, majd vizes kézzel ujjnyi rudacskákat formázunk belőle. Liszben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

Elkészítjük a mártást: a szardíniaolajat cseppenként hozzákeverjük a tojássárgájához, majd szardellapasztával, citromlével ízesítjük, végül tejfölt keverünk hozzá.

A forró halkrokettet a szardellamártással és párolt rizzsel tálalhatjuk.

Királyi tojások (Royal eggs)

Hozzávalók: tojás, gomba, liszt, zsemlemorzsa, só, olaj

Elkészítése:

A hámozott kemény tojások két végét kicsit levágjuk, és mindkét végére fogpiszkáló segítségével egy-egy tisztított gombafejet erősítünk. Sózzuk és rántott szelethez hasonlóan bundázzuk. Forró olajban kisütjük, és ketchuppal vagy tartármártással tálaljuk.

Finom zöldborsóleves

Hozzávalók 4 személyre: 30-40 dkg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 fej hagyma, 1 db zöldpaprika, ételízesítő, só, petrezselyem, olaj, 1 tojás, liszt 

A zöldségeket kockára vágjuk és kevés olajon addig pirítjuk, míg a sárgarépában lévő cukor kezd karamellizálódni, amitől még finomabb és szebb színű lesz a leves.

A borsóval is tovább pirítjuk egy kicsit, majd felöntjük kb. másfél liter vízzel. Ízesítjük ételízesítővel (vagy húsleveskockával), hozzáadjuk egészben a hagymát, a zöldpaprikát, szükség szerint még sót és lefedve készre főzzük.

1 tojásból, lisztből, sóból és apróra vágott petrezselyemből nagyon lágy galuskát készítünk, amit a levesbe szaggatunk. (Nem szabad nagyon kikeverni, mert gumiszerű lesz, csak éppen egy kicsit.)

Még szórunk a levesbe petrezselymet és már kész is.

Diós kifli

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 22 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált dió; a díszítéshez: 6 dkg dió, 6 dkg kristálycukor
 
Elkészítése:
 
A lisztből, a hideg, feldarabolt vajból, a porcukorból és a darált dióból omlós tésztát gyúrunk és egy órára hűtőbe tesszük.
 
A diót durván felaprítjuk és elkeverjük a cukorral.
 
A tésztából kifliket formázunk, és ezeket belenyomkodjuk a dió-cukor keverékbe.
 
A kifliket egymástól távol sütőpapírra tesszük (sütés során megdagad). 170 fokon kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük.
süti beállítások módosítása