A kukoricapelyhet keverd el 2 evőkanál vízzel, majd öntsd a gyümölcshöz. Tedd vissza a tűzhelyre, és állandó keverés mellett főzd addig, míg be nem sűrűsödik.
Hagyd kihűlni, keverd hozzá a brandyt és a cukor nélkül felvert tejszínt. Szedd kis tálkákba vagy üvegpoharakba, hidegen tálald!
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg rövidmetélt, 80 dkg darált hús, 1 dl olaj, 10 dkg hagyma, só, őrölt feketebors, morzsolt oregánó, 40 dkg paradicsom, 20 dkg vaj, 10 dkg liszt, 4 dl tej, 15 dkg reszelt sajt, a forma kikenéséhez vaj; Mártáshoz: 50 dkg paradicsom, 1 dl olívaolaj, 2 szál rozmaring, 2 dl paradicsomlé
Elkészítés:
A paradicsomokat lobogó forró vízbe tesszük 8-10 másodpercre, majd kivesszük, és egyből hideg vízbe lehűtjük. Így a bőre könnyen eltávolítható. Ha megtisztítottuk, kettévágjuk, és a magjait kikaparjuk, majd kis kockára összevágjuk.
A finomra vágott, megtisztított hagymát olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az oregánóval. Kevés vizet öntünk alá, és letakarva pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.
Amikor a hús puha, rátesszük a paradicsomdarabokat, és 4-5 percet összepároljuk, majd levesszük a tűzről.
A vajból liszttel és forró tejjel sűrű mártást készítünk. Sózzuk, borsozzuk.
Kivajazott tepsibe tesszük a kifőtt, leszűrt tészta harmadát, megkenjük mártással, majd rátesszük a hús felét. Arra tészta, mártás, ismét hús, majd tészta és befedni mártással. Megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben megsütjük.
A mártáshoz olajon megfuttatjuk a gorombára vágott rozmaringot, rátesszük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk. Összeforraljuk, majd hozzáadjuk a paradicsom kockákat.
Kiforraljuk, és a felvágott rakott tészta mellé tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre: 12 nagy csiperkegomba, só, bors, 1 ek. vaj, 60 dkg darált pulykacomb, 10 dkg darált húsos füstölt szalonna, 2 kk. fokhagymakrém, 1 csokor petrezselyem, 1 csapott kk. kakukkfű, 1 tojás, 12 dkg reszelt trappista sajt; a mártáshoz: 1 ek. vaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 doboz konzervparadicsom, 1 csokor bazsalikom, ½ csokor metélőhagyma, 1 kk. cukor
Elkészítése:
A gombák tönkjeit kitörjük. A kalapokat sóval, borssal fűszerezzük, és egy vajjal kikent tepsibe üregükkel felfelé egymás mellé ültetjük.
A darált pulykacombot és füstölt szalonnát a darabokra aprított gombatönkökkel összekeverjük, majd sóval, borssal, a fokhagymakrémmel, a finomra aprított petrezselyemmel, kakukkfűvel ízesítjük, és a tojással összedolgozzuk.
A masszát 12 egyforma kis gombócra osztjuk, és a gombákat megtöltjük vele.
A tetejükre reszelt sajtot szórunk, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.
A mártáshoz a vajat felforrósítjuk, majd üvegesre pirítjuk benne a felaprított vöröshagymát.
A felkockázott paradicsomot a levével együtt beletesszük és felforraljuk. Sóval, borssal, finomra aprított bazsalikommal és metélőhagymával fűszerezzük. Ha túl savanykás, 1 kiskanál cukorral tompíthatunk az ízén.
Tálaláskor a gombákat tányérra fektetjük és körbelocsoljuk a forró mártással.
Friss péksüteménnyel kínáljuk.
Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, oregánó, 15 dkg mozzarella, 1 doboz paradicsom (40 dkg), 1 kk.+3 ek. olívaolaj, 50 dkg rövid csőtészta, 25 dkg túró, só, bors
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg szeletelt hal, 5 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, fél kg paradicsom, 5 evőkanál prézli, só, bors, 1 csokor zöldpetrezselyem, 9 evőkanál bor (vagy 8 evőkanál víz és 1 evőkanál ecet keveréke), kevés margarin
Elkészítése
A halszeleteket megsózzuk és borsozzuk.
A hagymát és fokhagymát apróra vágva a margarinnal kikent tűzálló tál aljára tesszük. Erre helyezzük a félbevágott paradicsomokat és rá a halszeleteket. Megszórjuk a prézli és a vágott petrezselyem keverékével, aláöntjük a bort vagy a vizes ecetet, és 15 percig pároljuk a sütőben.
Köretként krumplit vagy főtt rizst adunk hozzá.
Hozzávalók 4 személyes: 40 dkg gomba, 4 fej vöröshagyma, fél citrom, 8 dkg vaj, só, 80 dkg vékony csíkokra vágott bélszín vagy pulykahús, 2 ek. olaj, bors, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, 1 ek. mustár
Hozzávalók 4 személyre: 2 sárgadinnye, 2 dl muskotályos bor, 1 tasak vaníliaízű pudingpor (főzés nélkül készíthető), 5 dl tej
Elkészítése:
A dinnyéket kettévágjuk, és kimagozzuk. A dinnye húsából karalábévájóval vagy kiskanállal apró golyókat vájunk ki. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit visszarakjuk a fél dinnyébe, és leöntjük a muskotályos borral.
A pudingport a tasakon levő leírás szerint elkészítjük a tejjel, és poharakba töltjük. Rátesszük a félretett dinnyegolyókat, és fogyasztásig hűtőben tartjuk.
Tálaláskor szervírozhatjuk a dinnye héjában is, mentalevélkékkel díszítve.
A gombák szárait óvatosan törjük le a kalapról, majd csap alá tartva a kucsma külső részét öblítsük le hideg vízzel. A belső lemezes oldalát ne mossuk meg, mert ha sok vizet szív magába a gomba, akkor sütéskor elázik. Daráljunk a belső felére borsot, csorgassuk meg olívaolajjal, majd tépkedjünk rá kakukkfűleveleket.
Vágjuk egy centiméter vastagságú szeletekre a padlizsánt és a paradicsomot.
A padlizsánszeleteket kenjük meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, majd felhevített serpenyőben mindkét oldalát süssük barnára.
Egy másik serpenyőben hevítsünk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, majd a gombákat közepes lángon, párszor megfordítva süssük öt percig.
Hasonlóan erős lángon, olívaolajjal megcsorgatott serpenyőben süssük meg a paradicsomszeleteket, majd az ujjnyi vastag szeletekre felvágott sajtot.
Tálaláskor tegyünk nagy tányér közepére egy gombafejet, helyezzünk rá a grillezett padlizsánból, majd tépkedjünk rá a friss fűszerlevelekből. Egy szelet sült kecskesajt, majd paradicsom következik – erre is szórjunk a fűszerlevelekből –, az egészet fedjük be egy megsütött gombafejjel. Végül daráljunk rá borsot, és csorgassuk meg olívaolajjal.
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg finomra és 5 dkg durvára őrölt mogyoró, 40 dkg mascarpone sajt, 4 tojássárgája, 15 dkg cukor, 2 kávéskanál nescafé, 2 dl tejszín
A durvára őrölt mogyorót serpenyőben pirítsd meg.
A tojássárgákat a cukorral keverd habosra, egy másik edényben pedig dolgozd simára a sajtot a kávéval és a finomra őrölt mogyoróval.
A sajtkrémhez add hozzá a cukros tojássárgákat, végül a habbá vert tejszínt.
Töltsd talpas poharakba, szórd meg pirított mogyoróval, és néhány órára tedd hűtőszekrénybe.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a krumplit és a zellert apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk.
A gombákat megtisztítjuk, szárvégüket leválasztjuk, majd kisebb darabokra-szeletkékre aprózzuk.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, és megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a zöldségeket és a gombát, 3-4 percig erős tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a leveskockákat, a krumplit és egy kevés borsot. Felöntjük 1,2 liter vízzel, majd fedő alatt, lassú forralással 20 percig főzzük, végül utánasózzuk.
A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, majd finomra vágjuk, és a kész levesbe keverjük.
4 mélytányér aljára 1-1 evőkanál tejfölt simítunk, arra szedjük a forró levest.