ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Fokhagymás tészta

2010. június 15. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg fodros nagykockatészta, 2 ek. olaj, 2 ek. durvára vágott petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, só, ízlés szerint erőspaprikakrém

Elkészítése:

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel gyorsan leöblítjük. Miközben a tészta fő, felmelegítjük az olajat, beledobjuk a tisztított, összezúzott fokhagymát, a petrezselymet és az erős paprikát. Gyorsan elkeverjük, majd összeforgatjuk a lecsöpögtetett tésztával. Ha szükséges, ízlés szerint  még egy kicsit megsózzuk.

A fokhagymás tésztát paprikás szafttal készülő hús- és halételek mellé adhatjuk.

Kántorné csirkéje

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg-os csirke, 5 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg sajt, 1-1 csomó leveszöldség és újhagyma, cérnametélt, só, szerecsendió, grillfűszer, olaj, vaj

Elkészítése:

Sós vízben, amelybe mokkáskanálnyi olajat is öntöttünk, kifőzünk egy maréknyi cérnametéltet, majd leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.

Öt deka vajon megpirítjuk a csirke nagyon apróra vágott máját, a tűzről levéve, beleforgatjuk a kifőtt metéltet, és egy nyers tojással meg 10 deka reszelt sajttal keverjük össze. Csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és egy nagy, legalább másfél kilós csirke hasüregébe töltjük. A nyílást hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük, és a szárnyast kívülről sóval vagy grillfűszerrel meg vajjal bedörzsöljük.

Egy tűzálló tálat kiolajozunk, egy csomó megtisztított, karikákra vágott leveszöldséggel meg egy csomó szintén felszeletelt újhagymával alapozzuk, és a csirkét ráfektetjük. A zöldséget megsózzuk, és a tálat alufóliával letakarva, a sütőben kis lángon puhára pároljuk. Félidőben megnézzük, és ha a saját levét elfőné, egy kevés, vizet öntünk alá.

Amikor a hús megpuhult, a fedőt vagy fóliát levesszük róla, és ropogósra sütjük a szárnyast. Végül a pecsenyét deszkára téve felszeleteljük, a tölteléket köré rakjuk, és a levét összeturmixolva öntjük rá.

Túrós kocka vörösboros krémmel

Hozzávalók kb. 45 szelethez: A tésztához: 20 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tasak vanillincukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 1/2 citrom reszelt héja, A töltelékhez: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg aszalt sárgabarack, 4 tojás, 15 dkg barnacukor, 5 ek. vörösbor (vagy piros szőlőlé), 5 dkg búzadara, 1 kg félzsíros tehéntúró, A tetejére: 50 dkg félzsíros túró, 5 dkg porcukor, 2 dl tejföl, 1 ek. kakaópor

Elkészítése:

Kikenünk egy kb. 30×40 cm nagyságú tepsit. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.

A tésztához a vajat habosra keverjük. Apránként beledolgozzuk a cukrot, a vanillincukrot, majd sima masszává keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a masszát mindegyikkel kb. fél percig keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és két részletben a masszához szitáljuk. A citromhéjat is beleszórjuk. A tésztát a tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 15 perc alatt elősütjük.  Ha megsült, rácsra tesszük a tepsit, a tésztát kissé hűlni hagyjuk. (A sütőt ne kapcsoljuk ki.)

A töltelékhez a csokoládét a barackkal együtt apróra vagdaljuk. A tojások sárgáját a barna cukorral sűrű krémmé keverjük, hozzáadjuk a vörösbort, az összevagdalt csokit és a barackot. Hozzáadjuk a darát meg a túrót. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd két részletben a túrós masszába forgatjuk. Elosztjuk az elősütött tésztán. Visszatesszük a sütőbe, és további 30 perc alatt készre sütjük.

A tepsit rácsra tesszük. A sütemény tetejére a túrót a porcukorral és a tejföllel simára eldolgozzuk és azonnal a meleg tészta tetejére kenjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, felszeleteljük, és rászitáljuk a kakaóport.

Hagymás csirkemáj hidegen

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemáj, 3 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só, pirospaprika, 3 ek. zsír

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát és áttört fokhagymát üvegesre pirítjuk. A májat (ha van rajta) az epétől és az inaktól  szabadítsuk meg és mossuk meg. A májakat forró hagymás zsírba tesszük, és mindkét oldalukat átsütjük. Ha puhák, levesszük a tűzről, sózzuk, paprikázzuk, borsozzuk.

Egy tálon felhalmozzuk a májakat, közéjük szórjuk a hagymát, végül a meleg zsírral leöntjük. Hűtőszekrénybe tesszük, majd kenyérre kenve fogyasztjuk.

süti beállítások módosítása