ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Agglegény kompót

2010. június 08. - Dyna 122

Hozzávalók: eper, cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, szilva, fehér és piros szőlő, körte, narancs, cukor, rum

Elkészítése:

Már eperérés idején el kell kezdeni az agglegény kompót készítését, és késő őszig folyamatosan adunk majd hozzá más gyümölcsöt. Egy nagy üvegben egyenlő mennyiségű gyümölcsöt és rá cukrot rétegezünk, minden sort rummal erősen meglocsolva.

Megtisztított eperrel kezdjük, cseresznyével, meggyel, meghámozott, kimagozott, kockákra vágott sárga- és őszibarackkal, szilvával folytatjuk. Ősszel nagy szemű,
lecsumázott fehér és piros szőlő kerül bele, utána felszeletelt körte (esetleg egy kevés alma is), végül meghámozott, felszeletelt narancs kerül bele.

A rétegek tetejére mindig a cukor meg a rum kerül, és a "folytatásig" természetesen lekötjük, nehogy a rum elillanjon. Ha nem elég erős a rum, egy kevés tiszta szesszel keverjük, mert különben a befőtt megbuggyanhat.

Az utolsó rétegezéstől számítva egy hónapig még állni hagyjuk, majd az egészet összekeverjük, és kisebb üvegekbe áttöltve lekötjük. A gyümölcsök nemcsak a rum ízét, de egymás aromáját is átveszik.

Gyömbéres zöldalmalekvár

Hozzávalók: 40 dkg zöldalma, 20 dkg friss gyömbér, 70 dkg cukor, 1 közepes narancs, 2 zöldcitrom

Elkészítése:

Az almát és a gyömbért megtisztítjuk, apróra vágjuk, ill. lereszeljük. A narancs és a zöldcitrom lereszelt héjával és kb. 2 dl vízzel kb. egy órán át sűrűn kavargatva főzzük, majd hozzáadunk 70 dkg hagyományos, vagy a gyümölcspép összsúlyához előírt zselésítő cukrot, és még 10 percig főzzük.

Málnakoktél

Hozzávalók: 4-5 személyre: 1 kg friss málna, 4-5 ek. porcukor, ásványvíz, jégkocka, 1 dl vodka

Elkészítése:

Válogassuk ki a málnából a hibás szemeket, de ne mossuk meg. A cukrot és a vodkát is hozzáadva turmixgépben vagy mélyebb tálban botmixerrel pürésítsük, adagoljuk talpas poharakba, a poharat töltsük tele jégkockával, majd csordultig öntsük föl ásványvízzel. Ízlés szerint narancskarikával vagy friss mentalevéllel díszítve kínáljuk.

Ezt az enyhén alkoholos nyári frissítőt alkohol nélkül és meggyből is elkészíthetjük.

Kelbimbós csirke

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg-os csirke (vagy 4-4 comb és kicsi csirkemell), 1 csomag mirelit kelbimbó, 2 dl tejszín, 1 kk. liszt, 5 dkg sajt, 5 dkg vaj v. olaj, 1 húsleveskocka, só, gyömbérpor

Elkészítése:

Egy szép másfél kilós csirkét úgy darabolunk fel, mintha paprikás csirkét készítenénk, vagy négy combot, illetve négy kis mellet veszünk hozzá, és 2-2 darabba vágjuk. A húsdarabokat öt deka vajon (vagy ennek megfelelő mennyiségű olajon) fehéredésig sütjük, majd egy kevés vizet aláöntve, egy húsleveskockával ízesítve, fedő alatt, takaréklángon, a levében időnként megforgatva nem túl puhára pároljuk.

Ezután egy csomag még fagyott mirelit kelbimbót öntünk hozzá, és kissé megsózva, nagyon kis lángon, lefedve együtt megpuhítjuk. (Aki szereti, a kelbimbót egy kevés gyömbérporral is megszórhatja.) Végül a kelbimbós csirkét a zsírjára sütjük, és egy púpozott kiskanál liszttel simára kevert két deci tejszínnel besűrítjük. A tűzről levéve, öt deka sajtot reszelünk a tetejére, ami szépen ráolvad.


1-2 nappal előre el lehet készíteni, csak melegíteni, és a sajtot rászórni kell tálalás előtt, még külön köret sem szükséges hozzá.

Almás óvári

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg óvári sajt, 20 dkg alma, 2 főtt tojás, 1 fej saláta, vöröshagyma, metélőhagyma, majonéz, citromlé

Elkészítése:

20 dkg óvári sajtot kockára vágunk, felszeletelünk 20 dkg almát, két kemény tojást. Egy fej saláta leveleit apróra tépdessük. Ízlés szerint apróra vagdalt hagymával, snidlinggel ízesítjük, s jól összekeverjük a hozzávalókat. Majonézzel öntjük le, egy kis citromlevet is tehetünk hozzá. Lehűtve, salátalevélen, tojással díszítve adjuk asztalra.

Mákos tészta

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg metélt tészta, 5 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1-1 ek. olaj, só

Elkészítése:

A félbetört tésztát lobogó, forró, vízben 1 ek. olaj hozzáadásával kifőzzük. Amikor a tészta már puha, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd a megforrósított olajon átforgatjuk. Tálaláskor meghintjük a porcukorral kevert mákkal.

Céklás rizottó (Falusi Mariann, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4-5 személyre: 50 dkg cékla, 3 ek. hidegen sajtolt olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg rizottó rizs, 1,2 l zöldség alapleves, só, darált bors, 1 csokor zöldpetrezselyem, 12 dkg lágyabb kecskesajt, 50 g vaj

Eélészítése:

A céklákat mossuk meg alaposan, majd sós vízben főzzük puhára. Tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra.

Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd pároljuk pár percig.

Tegyük hozzá a rizottó rizst és az alapleves egyharmadát, állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni. Amikor elfőtt a leve, adjunk hozzá egy keveset az alaplevesből. Kóstoljuk meg a rizsszemeket, és ha nem elég puhák, akkor a leírt mennyiségű folyadék mellett egy kevés vizet is adjunk hozzá.

Keverjük bele az összekockázott céklát és pár percig forraljuk össze. Morzsoljuk rá a friss vajat, majd óvatosan keverjük bele.

Tálaláskor szórjuk rá a friss kecskesajtot és az összevágott petrezselyemzöldet. Akkor a legfinomabb, ha a rizottónk folyós, mint egy főzelék.

Kitűnő hús nélküli étel, de sült csirkével és grillezett hallal is fogyasztható.

Thai kókuszos csirkeleves (Falusi Mariann, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4-5 személyre: 20 dkg csirkemellfilé, 1 doboz (400 ml) kókusztej, 1 kis fej vöröshagyma, 3 szál újhagyma, 1 ek. curry fűszerkeverék, 2 ek. olívaolaj, 1 db paradicsom, 1 csokor friss korianderlevél, 1 db csirkeleveskocka, darált bors, só

Elkészítése:

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy kisebb fazékban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát. Pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz, majd szórjuk rá a curry fűszerkeveréket, keverjük jól össze, hogy a fűszerkeverék a forró zsiradékban jól kioldódjon.

Tegyük bele a vékony, ujjnyi csíkokra felvágott csirkehúst, fűszerezzük kevéske darált borssal, összevágott korianderlevéllel, majd adjuk hozzá a leveskockát. Ezután ízesítsük sóval, majd kis lángon pároljuk pár percig.

Ha már a pároló lé kezd elfőni, öntsünk rá a kókusztejet és körülbelül a félliternyi vizet. Főzzük 10-15 percig, majd ha a hús megpuhult, tegyük hozzá a kockára felvágott paradicsomot és a felkarikázott újhagymát.

Azonnal tálaljuk leveses tálkákba, melléje egy-egy szelet kenyeret kínáljunk.

Céklás heringsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg pácolt hering, 3 ek. majonéz, 2 ek. natúr joghurt, 1 tk. mustár, 1 db főtt cékla, őrölt bors, (ruccola, főtt tojás)
 
Elkészítése:
 
A pácolt heringet vágjuk kis darabokra, majd tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a majonézt, a joghurtot, a mustárt, és a kis kockákra felvágott céklát. Daráljunk rá kevéske feketeborsot, majd az egészet óvatosan keverjük össze.

Tálaláskor tegyünk egy maréknyi megmosott ruccola salátát a tál közepére, majd tetejére halmozzunk a céklás heringsalátából. Főtt tojással dekorálhatjuk, és rozskenyeret kínáljunk hozzá.

Szilvás kavart

Hozzávalók: 50-60 dkg szilva, 35 dkg cukor, 5 tojás, 25 dkg margarin, 35 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, citrom és narancs reszelt héja
 
Elkészítése:
 
A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Kis kockákra vágjuk, majd cukorral és fahéjjal egy tálban összekeverjük. Beleöntjük egy kivajazott, lisztezett kerek formába.
 
A cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáadjuk a margarint, a citrom és narancs reszelt héját. Kemény habot verünk a tojások fehérjéből majd ezt is hozzáadjuk a masszához, majd ebbe óvatosan belekavarjuk a sütőporral elkevert lisztet. Beleöntjük a formába, alsó rácson 180 fokon kisütjük.  Hűlni hagyjuk, majd tálra borítjuk.

Zöldséges tarhonya (2)

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tarhonya, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ek. Vegeta (vagy 2 húsleveskocka), 1 tk. pirospaprika, 1 mk. őrölt bors, só

Elkészítése:

A tarhonyát két evőkanál forró olajon világosbarnára pirítjuk, majd rászórjuk a Vegetát és a borsot. Térfogatához képest dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük és kis lángon, fedő alatt addig pároljuk, amíg az összes levét elfövi.

Közben a zöldséget megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metéljük, és a megmaradt olajon megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és a zöldséget is hozzátéve, befedve visszatesszük a tűzre. Három-négy percig pároljuk, majd a már üvegessé vált zöldséghez hozzátesszük a szétzúzott fokhagymát. Még néhány percig együtt pároljuk, közben folyamatosan kevergetjük. Felöntjük 2 dl forró vízzel, jól összeforraljuk, ezután hozzáöntjük a már majdnem kész tarhonyához. Az egészet jól összekeverjük, és 10 percig fedő alatt, kis lángon pároljuk.

Ezután a lángot eloltva alatta, további 10 percig hagyom befedve. Jóízű, laktató egytálétel, amelyet salátával teszek az asztalra.

Forró csoki

Hozzávalók 4 személy részére: 9 dl tej, 1 rúd fahéj, 2 szem szegfűszeg, 1 tábla felkockázott étcsokoládé, 1 dl tejszín, pár csepp mandulaaroma

 
Elkészítése:
 
A tejet felmelegítjük a fűszerekkel együtt, majd hozzáadjuk a csokoládét, és lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk.
 
Ekkor hozzáadjuk a tejszínt is, majd a mandula aromát, amit kézi habverővel dolgozunk az italhoz.
 
A fahéjrudat és a szegfűszegeket kiszedjük, majd magas falú, hőálló pohárban azonnal tálaljuk.

Banános-meggyes torta

Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 ek. kakaópor, 1 tk. sütőpor, 20 dkg darált dió/mogyoró; a krémhez: 35 dkg meggybefőtt vagy mélyhűtött (szezonban friss) meggyből főzött kompót, 4 dl meggylé (a befőttből/kompótból, vízzel hígítva), 3 banán, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak habfixáló
 
Elkészítése:
 
A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.A kakaóport elkeverjük a sütőporral, és dióval/mogyoróval együtt ezt is a masszába keverjük.A tésztát egy 26 cm-es kivajazott, sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd hűlni hagyjuk. Visszatesszük a tiszta tortaformába.
 
A banánokat meghámozzuk, felkarikázzuk, és egyenletesen elosztjuk a tortalapon. A meggylében megfőzzük a pudingot (cukor nélkül, mert édes a meggylé), és belekeverjük a (kimagozott) meggyet. A pudingot a banánkarikákra szedjük, elegyengetjük, és egy órára hideg helyre tesszük.
 
Levesszük a tortaforma oldalát, és a tejszínből a vaníliás cukorral és a habfixálóval keményre vert habbal bevonjuk a tortát.

Vegyes gyümölcsbólé (Sangria)

Hozzávalók 10-12 személyre: ízlés szerinti vegyes idény gyümölcs (hagyományosan őszibarack, alma és eper vagy kimagozott meggy), 1 dl konyak, 15 dkg finomított  kristálycukor, 2 vegyszermentes narancs, 1 vegyszermentes citrom, 2 üveg száraz vörösbor, kis darab fahéj, 6-8 szem csillagánizs, 1 rúd vanília (egészben), 1/2 l ásványvíz, ízlés szerint 1/2 l 100%-os narancslé

Elkészítése:

Megmossuk és vékonyra vágjuk a narancsot és a citromot, néhány karikát félreteszünk a díszítéshez, a többivel kibélelünk egy, a bólé kínálására is alkalmas mély üvegtálat vagy öblös kancsót. A megmosott, megtisztított, kimagozott gyümölcsöket nagyobb kockára vagy szeletekre vágjuk, a naranccsal és citrommal bélelt tábla téve megszórjuk a cukorral és megöntözzük a konyakkal, majd lefedve 2-3 órát érleljük a hűtőszekrényben (ez alatt a gyümölcs a cukortói saját levet is ereszt).

Felöntjük a vörösborral, hosszában ketté vágjuk a vaníliát, és a többi fűszerrel együtt a bóléhoz adjuk. Továbbra is a hűtőszekrényben még 2 órát érleljük. Tálalás előtt kivesszük a fűszereket, elkeverjük jó sok jégkockával, végül hozzáadjuk az ásványvizet. Ízlés szerint narancslével is hígíthatjuk. Narancs- és citrom karikával díszített poharakba merve kínáljuk.


Fehérborból is finom, ekkor a konyak helyett vodkában pácoljuk a gyümölcsöket. A gyerekeknek való, alkoholmentes változathoz a konyakot gyümölcsszörppel, a bort narancslével helyettesítjük.

süti beállítások módosítása