ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Elzászi töltött burgonya

2010. június 07. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 8 db burgonya, savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg kolbász, 1 fej vöröshagyma, tejföl, só, vaj

Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük és tisztítás után hosszában kettévágjuk. Üregeket kaparunk ki belőle.

Közben 10-1O dkg kis kockákra vágott füstölt szalonnát és kolbászt 1 fej reszelt vöröshagymával a zsírjára pirítunk, majd elkeverjük egyszer átmosott és jól lecsurgatott savanyú káposztával. Pár percig pároljuk. A burgonyákat sózzuk és megtöltjük a káposztával. Vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük. Tejföllel az egészet meglocsoljuk és sütőben kb. 20 percig sütjük.

Epres puding

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg eper, 1 cs. vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor, 5 dl tej, tejszínhab

Elkészítése:

A pudingport a zacskón található előírás szerint elkészítjük. A puding egyharmadát hideg vízzel kiöblített üvegtálba melegen beleöntjük. Megrakjuk megmosott, félbevágott eperrel, majd ismét puding, eper és puding következik. A tetejére eper kerül. Ha kihűlt, tegyük két óra hosszára hűtőszekrénybe. Tálaláskor díszíthetjük tejszínhabbal.

Frankfurti tojás

Hozzávalók 2 személyre: 2 pár virsli, 4 tojás, 1 ek. tejföl, só, ketchup

Elkészítése:

Személyenként 1 pár virslit félig megfőzünk, majd lehúzzuk a bőrét. Felkarikázzuk és teflonserpenyőbe tesszük. Minden pár virslihez 2 tojást számítunk. Felütjük a  tojásokat, 1 evőkanál tejföllel, sóval - ízlés szerint ketchuppal - jól elkeverjük, és ezt a masszát a virslikre öntjük. Rántotta keménységűre sütjük, majd omlett formában tálaljuk.

Sajtos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 8 db palacsinta, 20 dkg márványsajt, 6 dkg vaj, 5 dkg dió, tejföl, őrölt bors, pirospaprika, (metélőhagyma)

Elkészítése:

A szokásos módon nyolc darab palacsintát sütünk, cukor nélkül. Közben 20 dkg márványsajtot 6 dkg vajjal összedolgozunk, 5 dkg durvára vagdalt dióbelet adunk hozzá. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat. Kevés borssal, paprikával fűszerezzük, kevés tejföllel és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Néhány percre a sütőbe toljuk, forrón tálaljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk egy kis metélőhagymával tálalás előtt.

Töltött sertésdagadó

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertésdagadó, 15 dkg darált sertéshús, 3 db zsemle,
3 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 kk. majoranna, 1 cs. petrezselyemzöld, só, őrölt bors, 2 ek. olaj


Elkészítése:

A sertésdagadót felszúrjuk, hogy könnyen tölthető legyen. A zsemléket beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Kevés olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és néhány pillanatig együtt sütjük. A tűzről levéve összedolgozzuk a megáztatott, kinyomkodott, összemorzsolt zsemlékkel, a darált hússal, az egész tojásokkal és a fűszerekkel. A felszúrt dagadóba töltjük, és a nyílást bevarrjuk vagy hústűvel összetűzzük. A hús külsejét megsózzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd sütőtepsibe fektetve forró olajjal leöntjük. Kevés vizet aláöntve, fóliával letakarva közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük, majd a fóliát levéve, időnként locsolgatva pirosra sütjük.

A töltött dagadót jobb előre elkészíteni. Ha hűtőszekrényben legalább fél napig állni hagyjuk, gyönyörűen szeletelhető. Tálalhatjuk hidegen és melegen, burgonyapürével vagy petrezselymes rizzsel.

Eperdzsem

Hozzávalók: eper, cukor, tartósítószer

Elkészítése:

Az epret lecsumázzuk, megmossuk és megmérjük. Minden kiló gyümölcsre 40 deka cukrot
számítva, a gyümölcsöt lecukrozzuk, és lefödve egy éjjelen át állni hagyjuk.

Másnap összekeverjük, majd a gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük, és a levét - időnként megkeverve - a felére befőzzük. Ekkor az epret belekeverjük, és a forrástól számítva 15 percig főzzük. A tüzet elzárva alatta késhegynyi tartósítószert szórunk bele, és előmelegített üvegekbe töltve, lekötve másnapig szárazgőzbe rakjuk.

Rizses gyümölcstorta

Hozzávalók: a tortaalaphoz: 3 csésze puhára főzött rizs, 15 dkg kristálycukor, 1 tojás, vaj a forma kikenéséhez; a töltelékhez: 20 dkg mascarpone, 1 doboz natúr joghurt, 1 rúd vanília kikapart belseje, 2 cs. vaníliás cukor, 2 ek. porcukor, továbbá: friss vegyes idény gyümölcsök ízlés szerint, 24 cm-es, alacsony peremű kerek sütőforma, 1 cs. színtelen tortazselé

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mély tálban dolgozzuk össze a főtt rizst, a kristálycukrot és a tojást. Vajazzuk ki a formát, és nedves kézzel igazgatva, egyenletesen simítsuk bele a rizses tésztát, a szélét húzzuk föl. Vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 140 fokra, és kb. 15 perc alatt süssük készre. A sütőformában hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan emeljük át egy lapos tálra.

Közben a vaníliarúd kikapart belsejét is hozzáadva, kézi robotgéppel keverjük habosra a mascarponét, a joghurtot, a vaníliás- és a sima porcukrot, és töltsük meg vele a torta alapot. Kívülről befelé haladva rakjuk meg a tetejét a megmosott és felszeletelt, ill. szükség szerint felezett, vagy negyedelt gyümölcsökkel. Akkor igazán szép és finom, ha minél több és minél színesebb gyümölcsöket sorjázunk egymás mellé.

A csomagolás előírása szerint készítsük el a tortazselét és vonjuk be vele a torta tetejét. Tálalás előtt legalább 2 órát hűtsük.

Sajtos aprósütemény

Hozzávalók: 10 dkg liszt, 10 dkg sajt, 10 dkg vaj/margarin, 3 tojássárgája + 1 tojás, 1 mk. mustár, só, őrölt bors, pirospaprika

Elkészítése:

Mérjünk ki a gyúródeszkára 10 dkg lisztet, 10 dkg reszelt sajtot, 10 dkg vajat vagy margarint. Morzsoljuk össze és adjunk hozzá három tojássárgáját. Gyengén megsózzuk,
késhegynyi törött borssal, pirospaprikával ízesítjük, mokkáskanálnyi mustárt adunk hozzá. Kisujjnyira nyújtjuk, tetszés szerinti formára alakítjuk. (Apró kifliket vagy pereceket is formálhatunk belőle.) Tetejét megkenjük felvert tojással, reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített, de nem túl forró sütőben sütjük. Melegen tálaljuk.

Táskás borda

Hozzávalók 2 személyre: 4 szelet sertéskaraj, 10 dkg csirkemáj, 10 dkg gomba, 1 tojás, 5 dkg sajt, 1 cs. metélőhagyma, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, majoranna, olaj

Elkészítése:

A szokásosnál vastagabb sertésbordákat úgy vágunk be az élüknél, hogy kis "táskák" képződjenek. Ezután 10 dkg finomra vágott sült csirkemájat 10 dkg finomra vágott pirított gombával, 1 tojással, 5 dkg reszelt sajttal, 1 csomag finomra vágott metélőhagymával, csipetnyi majorannával, sóval és törött borssal összedolgozunk. A kinyitott hússzeleteket megtöltjük, hústűvel összetűzzük és megsózzuk. A szokásos módon panírozzuk és sütjük.

Erdélyi hús burgonyafánkkal

Hozzávalók 4 személyre: a húshoz: 25 dkg marhahús, 2 db zsemle, 1 ek. mustár, 1 dl tejföl, 1 ek. paradicsompüré, 5 dkg margarin, 5 dkg reszelt sajt, 1 ek. olaj, só; a burgonyafánkhoz: 2 db nagyobb burgonya, 3 dkg margarin, 2 db tojás, 3 ek. tejföl, 1 dkg élesztő, liszt, só, olaj

Elkészítése:

A marhahúst az olajon megpároljuk. Ha megpuhult, áztatott, kinyomkodott zsemlékkel ledaráljuk. Mustárral, sóval ízesítjük. Egy kizsírozott tűzálló tálba halmozzuk, majd olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és tejföllel elkevert paradicsompürével leöntve megsütjük. Tálalás előtt sajttal meghintjük.

A burgonyákat megfőzzük és szitán áttörjük. Tálban összekeverjük a margarint, a tojások sárgáját, a tejfölt, az élesztőt és egy csipetnyi sót. Ehhez hidegen hozzáadjuk a burgonyát, és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy kalácstészta keménységű legyen. Ha megkelt, kis fánkokat szaggatunk belőle, és forró olajban kisütjük.

Burgonyasaláta

Hozzávalók 1 személyre: 15 dkg burgonya, 5 dkg lilahagyma, 1 tk. petrezselyemzöld, só, őrölt bors, almaecet
 
Elkészítése:
 
A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk. Sós, borsos, ecetes páclével meglocsoljuk, meghintjük a petrezselyemmel és a finomra vágott lila hagymával. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Zöldséges tarhonya

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tarhonya, 1 fej karalábé, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 db marhahúsleves-kocka, 1 tk. pirospaprika, 1 mk. őrölt bors

Elkészítés:

A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, majd zsírját kiolvasztjuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk, és az almareszelő durva fokán lereszeljük.

A zsír felén a zöldségeket megpirítjuk. A másik felén pedig a finomra metélt vöröshagymát üvegesre fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, majd azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet. Visszatéve felforraljuk, ezután rátesszük a tarhonyát, és szép barnáspirosra pirítjuk.

A pirított tarhonyához hozzáadjuk a zöldségeket, és a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel feltöltjük. Beletesszük a húsleveskockákat, és fedő alatt, kis lángon addig főzzük, amíg az összes levét elfövi.

Sárgabarackos túrólepény

Hozzávalók: 1 kg sárgabarack, 1,5 kg túró, 50 dkg natúr sajtkrém (mascarpone), 25 dkg cukor, 10 tojás, 2 cs. vaníliás pudingpor, 15 dkg sárgabaracklekvár, csipetnyi só, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 2-3 dkg mandulapehely, 1-2 ek. porcukor; a tepsi kikenéséhez: margarin, zsemlemorzsa
 
Elkészítése:
 
A barackot kimagozzuk és kevés cukros vízben félpuhára főzzük és lecsöpögtetjük.
 
A tojásokat a sóval és a cukorral mixerrel elkeverjük, majd a legmagasabb fokozatra kapcsolva sűrű krémmé dolgozzuk.  A túrót a sajtkrémmel és a vaníliavelővel elkeverjük, a tojásos masszába forgatjuk, majd beleszitáljuk a pudingport.  Margarinnal vastagon kikent, zsemlemorzsával meghintett 38 x 34 cm-es, legalább 3 cm magas falú tepsibe simítjuk, és a fél sárgabarackokkal óvatosan kirakjuk.  Előmelegített sütőben 175 fokon 50-60 percig sütjük. Esetleg tűpróbával ellenőrizhetjük.
 
Közben a mandulapelyhet szárazon aranysárgára pirítjuk és félretesszük.  Ha a lekvár darabos, szűrőn átpasszírozzuk.  A lepényt rácsra téve kihűtjük.  A gyümölcsöket a lekvárral megkenjük, végül porcukorral és a mandulapehellyel meghintjük.

Göngyölt hús savanyú káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertéshús, 80 dkg burgonya, 40 dkg savanyú káposzta, 1 dl tejföl, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 2 babérlevél, 2 ek. olaj, 2 ek. olvasztott vaj, 1 ek. ételsűrítő, só, őrölt bors

Elkészítése:

A babérlevelet és a petrezselymet durvára felaprítjuk, majd a savanyú káposztával összekeverve lehetőleg egész éjszaka állni hagyjuk.

A burgonyát megfőzzük, megtisztítjuk, és félbevágjuk. Fogyasztás előtt a felforrósított olajon, magas hőfokon kevergetve 5 percig sütjük, majd megsózzuk.

A hússzeleteket laposra verjük, mindegyikre kb. 1-1 evőkanál káposztát halmozunk, szorosan feltekerjük, és megtűzzük. A tekercseket a forró vajon aranybarnára sütjük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a maradék káposztát és rövid ideig együtt sütjük. Negyed liter vízzel felöntve, fedő alatt 15 perc alatt készre pároljuk. A tekercseket kivesszük és félretesszük.

Az ételsűrítőt a káposztába keverjük, tejföllel gazdagítjuk, szükség esetén utánaízesítjük. A göngyölt húst a burgonyával tálaljuk.

Zöldséges, sáfrányos haltál

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg tengeri halfilé, 15 dkg garnéla, 7 dl halalaplé (v. zöldségleves), 20 dkg sárgarépa, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 közepes póréhagyma, 5 szál zeller, 2 dl száraz fehérbor, 2 ek. vaj, 1 kk. sáfrány (v. curry), só, őrölt fehérbors, fél citrom leve

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát forró vajon gyenge tűzön megpároljuk. A megtisztított répát zöldséggyaluval közvetlenül az edény fölött vékonyra gyaluljuk, és kis ideig a hagymával együtt pároljuk.

A pórét megtisztítjuk, és rézsútosan 1 cm-es karikákra vágjuk. A zellert megmossuk, és vékonyan felszeleteljük. Ha vannak levelek is rajta, apróra vágjuk. A póréval együtt kissé megpároljuk. A sáfrányt a zöldségre szórjuk, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük fehérborral. Hozzáöntjük a halalaplevet, és sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Lefedve 15 percig közepes tűzön pároljuk.

A halat megmossuk és falatnyi darabokra vágjuk. Meglocsoljuk citromlével, sózzuk, borsozzuk. A rákkal együtt a zöldséghez tesszük, és gyenge tűzön 5 perc alatt készre pároljuk. Végül szükség szerint utánaízesítünk.

Sárgabarack ivólé

Hozzávalók: 2 kg sárgabarack, 1 l víz, cukor
 
Elkészítése:
 
Megmossuk és kimagozzuk a sárgabarackot, majd késsel felaprítjuk. 1 liter vizet öntünk rá, felforraljuk, és addig főzzük, míg a barack húsa megpuhul. Ekkor összeturmixoljuk, és egy napig állni hagyjuk hűvös helyen.
 
Másnap lemérjük, és fele annyi cukrot adunk hozzá, mint a lé súlya. Felforraljuk, és 5 percig főzzük. Tetejéről leszedjük a habot, üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd kihűtjük. Hűtőben tároljuk.

Ribizlis grízes pite

Hozzávalók: 20 dkg gríz, 5 dl tej, 2 tojás, 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg darált dió, 1 mk. sütőpor; a töltelékhez: 6 ek. kekszmorzsa, 15 dkg ribizlilekvár; a tetejére: 20 dkg ribizli, 3 ek. cukor
 
Elkészítése:
 
A grízt egy éjszakán át a tejben áztatjuk. Másnap a tepsit kivajazzuk, kilisztezzük.
 
A beáztatott grízt az egész tojásokkal, a porcukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük. Beleszórjuk a darált diót, a sütőport, összedolgozzuk, és a tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A kihűlt süteményt félbevágjuk.
 
A kekszmorzsát elkeverjük a lekvárral és megkenjük vele az alsó lapot. Ráborítjuk a tetejét.
 
Felszeletelve, ribizlifürtökkel díszítve kínáljuk. Ehhez megmossuk a ribizlifürtöket, kissé lecsepegtetjük, és kristálycukorba hempergetjük. A felesleges cukrot lerázogatjuk róla és a szeletek tetejére fektetjük.

Banános-almás keksztorta

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 35 dkg darált keksz, 15 dkg darált dió, 6 banán, 4 alma; tetejére: 10 dkg étcsokoládé vagy tejszínhab
 
Elkészítése:
 
A margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kekszet, a diót, három pépesített banánt, és a meghámozott, lereszelt almát. Két részre osztjuk.
 
Az egyiket tálcára simítjuk, elosztjuk rajta a maradék karikára vágott banánt, befedjük a massza másik felével, és bevonjuk csokoládémázzal vagy tejszínhabbal.

süti beállítások módosítása