ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Zöldséges malacragu

2010. június 02. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sovány malaclapocka, 2 ek. olaj vagy 1 ek. libazsír, 2 nagyobb sárgarépa, 1 fehérrépa, 20 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 kk. finomliszt, só, őrölt bors, késhegynyi pirospaprika, 2 babérlevél

Elkészítése:

A hagymát összevagdaljuk, az olajon vagy a libazsíron üvegesre sütjük. A kockákra vágott húst fehéredésig pirítjuk rajta, majd mindig csak egy kevés vizet aláöntve, a babérlevéllel, sóval, borssal és a pirospaprikával fűszerezve, majdnem puhára pároljuk.

A kockákra vágott zöldséget és a zöldborsót is hozzáadva teljesen megpároljuk. Végül egy kevés húslével és a hideg vízzel simára kevert liszttel besűrítjük. Forrón tálaljuk.

Apró szemű, margarinban megpárolt burgonyát kínálhatunk hozzá.

Zöldségragu burgonyabundában

Hozzávalók 4 személyre: 3-4 szem burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 cső zöldpaprika, 1 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg kínai kel vagy karfiol, 15 dkg csiperkegomba, 1 kk. gombakrémlevespor, 1 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj, 5 ek. frissen reszelt sajt, 4-5 ek. tej, reszelt szerecsendió, 1 kk. szárított majoránna, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, őrölt fekete bors

Elkészítés:

A burgonyát héjában puhára főzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a sárgarépát megreszeljük. A paprikát kockára, a hagymát és a kínai kelt 2 centis csíkokra vágjuk. A karfiolt rózsáira bontjuk. A gombákat vastagon felszeleteljük.

A gombakrémleves port 3 evőkanál vízzel és az olajjal egy edényben simára keverjük. A sárgarépát, a paprikát és a hagymát (ha karfiolt vettünk akkor azt) 5 percig pároljuk benne. Utána a kínai kelt is hozzáadjuk és még 3 percig főzzük. A végén a gombával összekeverve még 2 percig a tűzön hagyjuk.

A burgonyát áttörjük. A tejszínnel, a reszelt sajttal meg annyi tejjel keverjük össze, hogy híg, formálható masszát kapjunk. Szerecsendióval, sóval ízesítjük.

A vegyes zöldséget a majorannával, a felaprított petrezselyemmel és a maradék tejszínnel összekeverjük. A burgonyamasszát egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük és a zöldség tetejét díszítjük vele. Grillsütőben 4-5 perc alatt kissé megpirítjuk.

Spanyol bólé

Hozzávalók: 1 nagy doboz őszibarackkonzerv, 1 dl konyak, 10 dkg cukor, 2 kiskanál fahéj, 1 db citrom, 1 üveg rozé

Elkészítése:

A barackokat és a jól megmosott citromot vágjuk cikkekre, és a baracklével együtt keverjük össze a cukorral, a konyakkal és a fűszerekkel. Legalább 1-2 órán át hagyjuk érni.

Ezután szűrjük le, öntsük hozzá a rozét, tegyük bólés tálba annyi barackkal és citrommal, amennyit ízlésesnek találunk. Kínálhatunk mellé jégkockákat is.

Babos vitaminsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fejtett bab, 4 közepes paradicsom, 3 zöld és 3 piros húsú paprika, 3 fej lilahagyma, zeller- és petrezselyemzöld, babérlevél, vörösborecet, olaj, porcukor, só

Elkészítése:

A megmosott babot sóval, babérlevéllel, zellerzölddel bő vízben forrald fel, majd lassú tűzön, lefedve 30-40 percig párold. Ha megpuhult, szűrd le és hagyd hűlni.

Ezalatt kockázd fel a paradicsomot, a paprikákat és a hagymát, a petrezselymet vágd apróra.

A kihűlt babot tedd tálba, helyezd rá a zöldségkockákat, locsold meg a borecettel, kevéske olajjal, szórd rá a porcukrot, majd az egészet óvatosan forrald össze.

Fűszeres tésztában sült csirkemell currys rizzsel

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg (4 db) csirkemellfilé, 2 alma, 1 tojás, 1 mk. reszelt gyömbér, 1 mk. vágott kakukkfű, 6 dkg liszt + a forgatáshoz, olaj, só, bors; a körethez: 20 dkg rizs, 40 dkg paradicsom, 1 ek. olaj, 4 dkg cukor, 1 tk. borecet, 1 mk. curry, 3 dkg vaj

Elkészítése:

A húst megmossuk, leszárítjuk, szeleteljük. Kicsit megütögetjük és megsózzuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, húsát durva reszelőn lereszeljük, összekeverjük a tojással, a sóval, a borssal, a gyömbérrel, a kakukkfűvel és a liszttel.

Bő olajat forralunk a sütéshez. A csirkemelleket előbb lisztbe, majd az almás tésztába forgatjuk. Ha nem ragad rá mindenhol, segítsünk kézzel rátapasztani. A nem túl forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Az olajból kivéve papírra tesszük, leitatjuk a felesleges zsiradékot.

A körethez először a csomagon olvasható utasítás szerint megpároljuk a rizst. A paradicsomot leforrázzuk, a héját lehúzzuk, kikaparjuk a magjait, és a húsát cikkekre vágjuk. Kevés olajon karamellizáljuk a cukrot, rátesszük a paradicsom cikkeket. Sózzuk, borsozzuk, és az ecettel összerottyantjuk.

Közben a curryt a vajon megfuttatjuk, és összekeverjük a forró rizzsel. Tányérra tesszük a currys rizst, mellé a paradicsomragut, rá a sült almás húsokat.

Texasi csípős borda

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb szelet sertésborda (csontjával együtt), 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. chilipor, 1 ek. szárított oregánó, 1/2 tk. cayenne bors, 1/2 tk. őrölt fekete bors, 1/2 tk. őrölt kömény, 2 ek. olívaolaj, só, bors

Elkészítése:

Mossuk  meg és konyhai papírtörlővel szárítsuk meg a húst.

A páchoz tisztítsuk meg és zúzzuk össze a fokhagymát. Keverjük el az olívaolajjal, majd adjuk hozzá a fűszereket. Kenjük be a páccal a hússzeletek minden oldalát, és fóliával lefedve legalább 24 órára tegyük a hűtőbe.

15 cm-re a tűz fölé helyezett, olajjal megkent rácsra téve kb. 5-6 percig süssük a szeletek mindkét oldalát, közben kenegessük a húsok alatt megmaradt csípős-fűszeres páclével.

Tök tojásban

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg tök, 6 tojás, 2 ek. tejföl, sajt, kapor, só, vaj

Elkészítése:

A megtisztított, kibelezett tököt félkör alakú szeletekre vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.

Közben egy tűzálló üvegedényt kivajazunk. A tojást a tejföllel, sóval és finomra vágott kaporral elkeverjük, majd az edény alján elhelyezett megpuhult tökre öntjük. Tetejére sajtot reszelünk és néhány percre meleg sütőbe tesszük.

Lencsesólet (2)

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg lencse, 25 dkg lecsókolbász, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. Piros Arany, 1 ek. libazsír, só

Elkészítése:

A megtisztított lencsét előző este beáztatjuk. Másnap tűzállótálban annyi vizet öntünk rá, hogy ujjnyi magasan ellepje. Összekeverjük a karikákra vágott kolbásszal, az apróra vágott hagymával, a tört fokhagymával, az olvasztott zsírral és a Piros Arannyal. Felforraljuk, majd az edényt szorosan befedve előre melegített sütőbe toljuk, és közepes lángon kb. 2 órán át sütjük.

Tüdős tokány

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg lapocka, 15 dkg húsos szalonna, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 30 dkg abált tüdő, 10 dkg savanyú uborka, 1 mk. majoránna, 1 tk. fűszerpaprika, 2 dl tejföl

Elkészítése:

A vékony csíkokra vágott szalonnát kiolvasztjuk és rátesszük a felaprított vöröshagymát. Megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a szintén vékonyan felcsíkozott húst. Fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, sózzuk, és kevés víz hozzáadásával, lefedve pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot vízzel vagy abalével.

A már majdnem puha húshoz adjuk a vékony csíkokra vágott tüdőt és a savanyú uborkát. A majoránnával, a fűszerpaprikával, ízlés szerint őrölt borssal ízesítjük. Pár perc múlva megkeverjük, öntünk még rá annyi vizet vagy abalét, hogy a tokánynak kellő szaftja legyen. Letakarjuk és 15 perc alatt összepároljuk.

Tejföllel, galuskával kínáljuk.

Ha nincs abált tüdőnk, a nyers tüdőt megtisztítjuk és bő vízben feltesszük főni. Ha forr, a habját leszedjük, majd teszünk hozzá 1 fej vöröshagymát, 1 babérlevelet, és lefedve, nagyon kis lángon főzzük 1,5-2 órán át, míg a tüdő megpuhul.

süti beállítások módosítása