ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Egresbefőtt

2010. június 10. - Dyna 122

Hozzávalók: egres, cukor, tartósítószer, víz

Elkészítése:

Az éretlen, ropogós, hibátlan egresszemek két végéről a szárakat és a virágját kis ollóval lecsípjük, megmossuk, majd a továbbiakban az eperbefőtthöz hasonlóan készítjük el, de kissé több cukrot - egy liter vízhez 60 dekát - veszünk, és csak kétszer forrázzuk le, nem háromszor.

Télen levesnek, mártásnak kitűnő.

Sonkás palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 8 db palacsinta, 25 dkg sonka, 4 db tojás, 10 dkg zsír, 2 dl tejföl, só, őrölt bors, zsemlemorzsa, liszt, olaj a sütéshez, tartár

Elkészítése:

A felvert tojást zsírral, tejföllel, fűszerekkel és a darált sonkával jól elkeverjük. A palacsintákat a sonkakrémmel betöltjük. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába panírozzuk. Bő, forró olajban megsütjük, tartárral tálaljuk.

Zöldséges rakott rizs

Hozzávalók 4 személyre: 3 szál fehérrépa, 2 szál sárgarépa, negyed fej kel, 1 egész zellergumó, 1 kis fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 20 dkg rizs, 2 dl savanykás fehérbor, 2
dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, törött bors


Elkészítése:

Az olajon fedő alatt 10-15 percig pároljuk az apróra darabolt zöldséget és hagymát, majd közé keverjük a jól megmosott rizst. Szárazon addig kevergetjük, amíg a rizs meg nem üvegesedett. Utána sózzuk, borsozzuk, felöntjük a kétszeresre hígított borral, befedjük, és puhára pároljuk.

Ha kész, tetejét meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal és az előmelegített sütőben fedő nélkül addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirult.

Görög rakott padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg (két kicsi) padlizsán, 10 dkg főtt füstölt hús, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 10 dkg sajt, 2 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dkg vaj, só, őrölt bors, babérlevélpor, oregánó, szerecsendió, olaj

Elkészítése: 

Két kicsi (összesen 60 deka) padlizsánt megmosunk, és héjastól egy centi vastag szeletekre vágjuk, kissé besózva egy fél óráig állni hagyjuk. Ezután a nedvességet papírtörlővel leitatjuk róla, és a padlizsánszeleteket teflonserpenyőben egy kevés olajban mindkét felükön megsütjük.  

Közben egy másik edényben egy evőkanál olajon egy kis fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk, a tűzről levéve egy kis doboz paradicsompürét meg tíz deka apróra vágott főtt füstölt húst keverünk bele. Sóval, őrölt borssal, 1-1 késhegynyi babérlevélporral, meg - ha van - oregánóval (szurokfűvel) ízesítjük, és annyi vízzel öntjük fel, hogy mártás sűrűségű legyen; 4-5 percig forraljuk.  

A padlizsánszeletek felét egy nagy tűzálló tál aljára fektetjük, a mártással megkenjük, és öt deka sajtot reszelünk rá. A maradék padlizsánszeletekkel beborítjuk, és két deka lisztből, négy deci tejjel meg két deka vajjal főtt besamelmártással vonjuk be, amit sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval, meg öt deka reszelt sajttal ízesítettünk. A forró sütőbe toljuk, és erős lánggal addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.

Jó előre elkészíthető, csak sütni kell tálalás előtt.

Meggyes gyűrű

Hozzávalók: 2 tojás, 20 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 2 ek. tej, 8 dkg rétesliszt, 4 dkg vaj, 1 dl rum, porcukor/tejszínhab, meggy, vaj, (meggylé, rumaroma)

Elkészítése:

Két tojássárgát tíz deka cukorral meg egy csomag sütőporral alaposan kikeverünk, majd két evőkanál tejet, nyolc deka réteslisztet, négy deka olvasztott vajat, végül a tojások habbá vert fehérjét adjuk hozzá. Egy alaposan kizsírozott gyűrűformába töltjük, a forró sütőbe toljuk, és öt percig erős, majd mérsékelt tűzzel tűpróbáig sütjük.

Még melegen egy deszkára borítjuk, és egy fél deci vízből tíz deka cukorral főzött, egy deci rummal ízesített sziruppal meglocsoljuk. (Készíthetjük alkoholmentesen is, akkor egy deci meggylével és rumesszenciával ízesítjük a szirupot.) Ha az így ízesített tészta lehűlt, porcukorral meghintjük, és a közepén lévő üregbe kimagozott, egy kevés cukorral 1-2 percig főzött, kihűtött meggyet halmozunk.

Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor a tésztára porcukor helyett édes tejszínhabot tegyünk.

Rántott csirkemell sajtosan

Hozzávalók 4 személyre: 2 db csirkemell, 10 dkg füstölt sajt, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, olaj

Elkészítése:

A megtisztított megmosott csirkemellhúst óvatosan lefejtjük a csontról. 6-8 szeletre vágjuk, kiveregetjük, a széleit bevágjuk, megsózzuk.

A füstölt sajtot is 6-8 részre vágjuk, s minden hússzeletre teszünk egy darabot. Együtt lisztbe, felvert tojásba, morzsába mártjuk, és forró, bő olajban kisütjük.

Zölddióbefőtt

Hozzávalók: zöld dió, cukor, szegfűszeg, víz

Elkészítése:

Június elején, amikor a dió már fejlett, de még nem csontosodott meg, érdemes zöld diót eltenni.

A diószemeket megmossuk, tűvel megszurkáljuk, és naponta váltott vízben egy hétig áztatjuk. Utána friss vízzel leöntve majdnem puhára főzzük. A dió kilójára 60 deka cukrot számítva egy kevés vízzel meg néhány szem szegfűszeggel szirupot főzünk, a diót szűrőkanállal beleszedjük, és addig főzzük, amíg a leve jó sűrű nem lesz. Üvegekbe töltve azonnal lekötjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Télen apróra vágva puncstöltelékbe, gyümölcskenyérbe, püspökkenyérbe vagy felszeletelve tortadíszítésre kitűnő.

Rozmaringos pulyka grill zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg pulykacomb, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg fokhagyma, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg karfiol, 15 dkg cukkini, 1 db kaliforniai paprika, Böllér grill zöldség fűszerkeverék, só, őrölt bors, grill szárnyas fűszerkeverék, 10 dkg zsír, 15 dkg vegyes zöldség

Elkészítése:

Az előkészített pulykacombot füstölt szalonnával, fokhagymával megspékeljük. Fűszerezzük, majd rozmaringágakkal borítjuk. Vegyes zöldséges, hagymás ágyon locsolgatva megsütjük. Ne szárítsuk ki!

Grill zöldségköretet készítünk. A sárgarépát megpucoljuk, citromlehúzóval lehúzzuk, majd felkarikázzuk. Így kis virágformákat kapunk. A puhulási sorrendnek megfelelően olívaolajon megpároljuk a zöldségeket: először a sárgarépát, majd a paprikát, cukkinit, leforrázott kelvirágot tesszük rá. Grill zöldség fűszerkeverékkel megszórjuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Készre, roppanós puhára pároljuk, majd petrezselyemzölddel megszórjuk.

Gombával töltött burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 8 nagyobb burgonya, 25 dkg gomba, tejföl, sajt, 1/2 fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

Nyolc darab nagyobb burgonyát héjában megfőzünk, majd hámozás után hosszában félbevágjuk. Üregeket vájunk ki belőle.

Közben kevés vajon fél fej reszelt vöröshagymát 25 dkg finomra vágott gombával együtt puhára párolunk. Sóval, törött borssal, 1 csomag finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Mikor kihűlt, elkeverjük 3 evőkanál tejföllel és az üregeket megtöltjük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Tejföllel meglocsoljuk és reszelt sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben a sajt ráolvadásáig sütjük.

Fokhagymás dagadó

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg sertésdagadó, tojás, fokhagyma, vöröshagyma, Piros Arany, borókabogyó, babérlevél, olaj

Elkészítése: 

Egy 75 dekás sovány sertésdagadó darabot veszünk hozzá, és amennyire lehet, a zsiradékot lefejtjük róla. (Ebből kisütve kiváló töpörtyű készülhet.) A húsdarabot először Piros Arannyal megkenjük (ez sózza is), majd egy nyers tojással kenjük be, és nagyon apróra vágott vagy tört fokhagymát szórunk rá jó bőven. A húst összegöngyöljük, és átkötjük, nehogy szétnyíljon. Tűzálló tálra vagy zománcos tepsire fektetve, két evőkanál olajjal leforrázzuk, és a tetejét is Piros Arany krémmel kenjük meg.

Egy fej vöröshagymát meg 4-5 gerezd fokhagymát rakunk mellé, egy kevés vizet öntünk alá, és két szem borókabogyóval meg egy babérlevéllel ízesítjük a levét. A tálat fedővel vagy alufóliával letakarva a forró sütőbe toljuk, és a húst puhára pároljuk. Ajánlatos párolás közben a húst a levében meg-megforgatni, hogy az íze jól átjárja. Végül a fedőt levesszük róla, és a pecsenyét szépen megpirítjuk.

Deszkán legalább tíz percig pihentetjük, csak utána szeleteljük fel. A levéből a darabos fűszereket kidobjuk és turmixolva, melegen, külön tálkában kínálhatjuk hozzá. Hagymás burgonyasalátával tálaljuk.

Alma borhabmártásban

Hozzávalók 4 személyre: 4 piros alma, 5 dkg darált dió, 1 ek. búzacsíra, sárgabarack- vagy meggylekvár, 2-3 dkg vaj, 5 dkg mazsola; a mártáshoz: 2 tojás, 3 ek. cukor, 3 dl fehérbor, 3 dl almalé (vagy víz), 1 ek. rum, 1 mk. liszt

Elkészítése:

Négy szép nagy, piros almát megmosunk, megtörölgetjük, és a magházukat karalábévájóval, vagy hegyes késsel kiszedjük. Öt deka darált diót egy evőkanálnyi búzacsírával, egy kevés barack- vagy meggylekvárral, 2-3 deka vajjal meg öt deka jól megmosott mazsolával összedolgozunk, és az almák üregébe töltjük. (Tehetünk bele - ha van - cukrozott narancshéjat, de ilyenkor narancslekvárral készítjük.) A megtöltött almákat zománcos tepsire vagy tűzálló tálba ültetjük, és a tetejüket olvasztott vajjal megkenjük. A forró sütőbe toljuk, és az alma nagyságától függően 20-25 percig sütjük.

Közben elkészítjük a mártást, amelyhez két egész tojást három evőkanál cukorral, mokkáskanálnyi liszttel, meg három deci fehérborral simára keverünk habverővel, és három deci almalével vagy vízzel hígítjuk. Gőzön, habverővel állandóan kevergetve addig főzzük, amíg emelkedni nem kezd, könnyűvé, habossá nem vált. A gőzről levéve egy evőkanál rummal ízesítjük. Adhatjuk melegen a forró almához, de hidegen is kitűnő.

Kolbászkrém

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg lecsókolbász, 5 dkg füstölt gyulai kolbász, 2 db tojás,
5 dkg margarin, 1 kk. mustár

Elkészítése:

A kolbászok bőrét lehúzzuk, majd a keményre főtt tojásokkal együtt kétszer-háromszor átdaráljuk. A krémhez hozzáadjuk a margarint és a mustárt. Kenyérre kenve, uborkával díszítve adjuk asztalra.

Sertésszűz mustáros gombaraguval, szalonnás burgonyatócsnival

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertésszűz, 25 dkg gomba, 10 dkg bacon, 40 dkg burgonya, só, bors, 1 ek. mustár, 3 dl tejszín, 2 db tojás, szükség esetén (ha a burgonya túl vizes) 1 ek. liszt
 
Elkészítése:
 
A burgonyát forró, sós vízbe tesszük, közben lehártyázzuk a sertésszüzet, utána felszeleteljük és enyhén klopfoljuk. A gombát is felszeleteljük, a bacont pedig apróra vágjuk.
 
Amikor a burgonya enyhén megfőtt, lereszeljük, majd hozzáadjuk a bacont, a tojást, valamint szükség esetén kevés lisztet.
 
A húst kisütjük, majd ha kész, kivesszük, és elkezdjük pirítani a gombát, utána beletesszük a mustárt is. Ezután kerül bele a tejszín, majd készre pároljuk. 

Tálalásnál a húst és a tócsnit felváltva egymásra tesszük, mellé kerül a gombaragu. Petrezselyemzölddel díszítjük.

Zöldséges rizsfelfújt

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg rizs, 20 dkg ementáli sajt, 25 dkg brokkoli, 1 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 kis zeller, 10 dkg zöldborsó, 4 dl zöldségleves (kockából), só, pirospaprika, 3 ek. margarin

Elkészítés:

A rizst áztassuk be a zöldséglevesbe (kb. 10 perc). A margarinnal kenjünk ki egy tűzálló tálat, tegyük bele az összevágott hagymát és pároljuk 3 percig letakarva a mikróban.

Ezután adjuk hozzá az igen apróra vágott zöldséget és pároljuk tovább letakarva 8 percig.

Tegyük hozzá a rizst a zöldséglevessel. Fűszerezzük sóval és pirospaprikával, keverjük jól össze és főzzük 15 percig.

Szórjuk rá a reszelt sajtot. 5 percnyi pihentetési idő után friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Barackos tortácska mandulakrémmel

Hozzávalók: az omlós kosárkákhoz (10 db kb. 12 cm átmérőjű kosárkához): 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor, só, 5 dkg darált mogyoró, dió vagy mandula, 2 tojássárgája; a töltelékhez: 1 tasak tejszínízű pudingpor, 4 ek. cukor, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg vékonyra szeletelt mandula, 10-15 apró őszibarack, 3 ek. olaj, 1 tasak fehér tortabevonó zselé
 
Elkészítése:
 
A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és fóliával letakarva legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
 
Ezután a tésztát belisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, majd a vajjal kikent kosárkaformákat kibéleljük vele. Sütőlapra rakosgatjuk és előmelegített sütőben megsütjük.
 
A pudingot a cukorral és a tejjel a tasakon olvasható leírás szerint elkészítjük. Még forrón a kosárkákba kanalazzuk. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és ha maradt puding, azzal óvatosan összeforgatjuk. A kosárkákban lévő pudingot mandulaforgáccsal megszórjuk és hagyjuk kihűlni.
 
A barackokat meghámozzuk, kimagozzuk, a citrom levével megöntözzük, majd a cukorral ízesített vízben 1-2 percig pároljuk. Ezután alaposan lecsöpögtetjük, és a kosárkákban szétosztjuk.
 
A tortazselét a zacskóján olvasható leírás szerint megfőzzük, majd a tortácskák tetejét bevonjuk vele. A kosárkák mellé 1-1 kanál mandulával megszórt habot kanalazunk, úgy kínáljuk.

süti beállítások módosítása