ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Csőben sült ananászos tarja

2010. június 14. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 friss vagy 1 doboz körszeletes konzervananász, 80 dkg főtt füstölt tarja, 40 dkg füstölt sajt felszeletelve, 1 kk. őrölt szerecsendió, ½ kk. bors, borsikafű ágacskák, csipetnyi szegfűbors, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A tarját nem túl vékonyan felszeleteljük. Egy hosszúkás tűzálló tálat kiolajozunk, és belesoroljuk a tarját, a sajt- és az ananászszeleteket úgy, hogy közben meghintjük azokat a fűszerekkel. Forró sütőben vagy grillben összesütjük, amint a sajt pirulni kezd, készen is van. Sózni azért nem kell, mert a füstölt hús általában eléggé sós.

Kicsit hosszabb idő alatt, de hasonlóan finom változatot kaphatunk sertéskarajból. A kicsontozott, felszeletelt húst kissé kiverjük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, kevés olajon hirtelen mindkét oldalát átsütjük. Az elősütött szeleteket aztán az előzőekben leírtak szerint készítjük.

Zöldséges pulykamell

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg pulykamell, 25 dkg mélyhűtött zöldbab, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 cső piros húsú paprika, 1,5 dl fehérbor, 2 ek. balzsamecet, 1,5 dl tejszín, 4 ek. földimogyoró, 2 ek. aprított petrezselyem, 2 ek. olaj, só, őrölt bors, 1 ek. vaj

Elkészítés

Megtisztítjuk és felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát. A paprikát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A húst leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, és csíkokra vágva megpirítjuk a forró olajon. Sóval, borssal fűszerezzük. A húst kiszedjük és melegen tartjuk.

A felhevített vajon megpároljuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk és 5 percig pároljuk a zöldbabot. A csíkokra vágott paprikát is hozzáadva még 5 percig kevergetve pároljuk. A zöldséget kiszedjük és melegen tartjuk.

A pecsenyelét felöntjük a fehérborral, belekeverjük az ecetet és a tejszínt. A mártást erős lángon a felére forraljuk. Ízlés szerint kevés ételsűrítővel sűrítjük.

A húst a paprikás zöldbabbal együtt a mártásba keverjük. A zsiradék nélkül megpirított mogyorót szintén beleforgatjuk. Sóval, borssal még egyszer ízesítjük. Megszórjuk petrezselyemmel, és ízlés szerint rizzsel tálaljuk.

Madártej

Hozzávalók 2 személyre: 5 dl tej, 10 dkg + 3 kk. porcukor, 1/2 vaníliarúd, 3 tojás, vaníliás cukor

Elkészítése:

Fél liter tejet 3 kávéskanál porcukorral, 1/2 vaníliarúddal tűzre teszünk. Három tojásfehérjét kemény habbá verünk, és elkeverjük kevés vaníliás cukorral. A habból evőkanállal galuskákat szaggatunk és a forró tejben kifőzzük. Ha egyik fele megfőtt, akkor megfordítjuk, majd kb. 2 perc múlva szűrőbe szedjük.

Ezután 3 tojássárgáját 10 dkg porcukorral habosra keverünk, majd állandó keverés mellett, lassan felengedjük a forró tej 1/4 részével. Utána, még mindig állandó keverés mellett, a tej nagyobb részéhez öntjük, és forrásig tovább keverjük. Levesszük a tűzről, tovább keverjük, míg langyosra hűl. Átszűrjük, tálba vagy csészébe töltjük, és a tetejére helyezzük a habgaluskákat, amelyeket mazsolával vagy hosszúkásra vágott mandulával díszíthetünk.

Gombás-lecsós csirkecombok

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy csirkecomb, 20 dkg gomba, 2 zsemle, 2 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 3 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, őrölt bors, tej

Elkészítése:

Apró kockákra vágunk, kiolvasztunk öt deka füstölt szalonnát, megpirítunk rajta egy kis fej, szintén felaprított vöröshagymát, és hozzáadunk három zöldpaprikát meg egy paradicsomot szintén feldarabolva, mintha lecsót készítenénk. Egy kissé megsózva puhára pároljuk, majd belerakunk 20 deka felszeletelt gombát, és ezzel 2-3 percig együtt sütjük. A tűzről levéve összedolgozzuk két tejben áztatott, kinyomkodott, összemorzsolt zsemlével, két nyers tojással, megborsozzuk, és ha kell, utánasózzuk.

Négy nagy csirkecomb bőrét ujjunkkal fellazítjuk, és annyi tölteléket teszünk alá, amennyi csak belefér. A megtöltött combokat tűzálló tálra vagy zománcozott tepsire egymás mellé fektetjük, közé halmozva a maradék tölteléket. Fóliával letakarva, a sütőben 10 percig nagy lángon, majd takarékon még 50 percig sütjük, végül a fóliát lebontva róla, megpirítjuk a tetejét.

Olasz zöldgaluska

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tehéntúró, 3 tojás, 1 ek. búzadara, 1 ek. liszt, 25 dkg mirelit spenót, 5 dkg margarin, 10 dkg parmezán sajt, só

Elkészítése:

Áttörjük a tehéntúrót és összedolgozzuk a tojásokkal, a búzadarával, a liszttel és a felengedett spenóttal. Forró, sós vízbe nagy galuskákat szaggatunk. Amikor feljönnek a víz tetejére, leszűrjük. A tányéron meglocsoljuk olvasztott margarinnal, és bőven meghintjük parmezánnal.

Citromfagylalt

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg cukor, 1 citrom, 2 dl tejszín, 8 dl víz, (1 tojásfehérje)

Elkészítése:

A vízben a cukrot feloldjuk, kihűtjük, majd hozzáöntjük 1 citrom levét. Ha nem elég savanykás, kevés citromhéjjal ízesíthetjük. Tegyünk hozzá 2 dl tejszínt és tegyük a fagyasztóba. (Kiadósabb a citromfagylalt, ha fagyasztás előtt 1 tojás felvert habját is hozzákeverjük.)

Mandulás ponty burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg ponty, só, őrölt bors, 1 dl olaj, 6 dkg mandula, vaj; a püréhez:  50 dkg burgonya, 10 dkg vaj, 2 dl tej, só; a díszítéshez: 1 db citrom

Elkészítése:

A befűszerezett, irdalt pontyderekat zsemlemorzsába mártjuk. Felhevített olajban roston szép pirosra sütjük. Vajban pirított mandulával a pontyderekakat bevonjuk. Citrommal díszítve, vajjal és forralt tejjel kihabosított burgonyapürével tálaljuk.

Cseresznyés túrótorta

Hozzávalók: a tortaalaphoz: 10 dkg cukor, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, 1 cs. sütőpor; a túrós töltelékhez: 1 kg cseresznye, 4 tojás, 1 kg tehéntúró, 1 cs. főzős vaníliás pudingpor, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 15 dkg cukor

Elkészítése:

Először a tortaalapot készítjük el: a vajat habosra keverjük a tojásokkal, és ehhez adjuk apránként a lisztet, a cukrot és a sütőport. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített, kb. 180 °C-os sütőben 20 perc alatt megsütjük.

A túrós töltelékhez kimagozzuk a cseresznyét. A tojások sárgáit habosra keverjük a vajjal és a cukorral. A túrót áttörjük, simára keverjük, majd beleforgatjuk a pudingporral együtt a tojásos vajba. Legvégül a csipetnyi sóval kemény habbá vert tojásfehérjét és a magozott cseresznyét keverjük a masszához. A sütőből kivett tortaalapra öntjük az egészet, és további 20 perc alatt készre sütjük.

Miután kész, lezárjuk a sütőt, de a tortát hagyjuk még bent 10-15 percig, nehogy összeessen a hideg levegőtől.

Almagombóc

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg nyári alma, 8 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás, 20 dkg búzadara, 2 dl tej, 5 dkg cukor, só, zsemlemorzsa, a szórásához fahéjas porcukor

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, magházát kivágva apróra vágjuk. Összekeverjük a lágy vajjal, darával, tejjel, cukorral, tojásokkal, kevés sóval, és annyi zsemlemorzsával, hogy gombócokat formálhassunk belőle, majd fél órát állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon. Lobogva forró vízbe tesszük és felszínre bukkanásuk után még 4-5 percig főzzük.

A tálalótálat vékonyan megolajozzuk, morzsával kihintjük, hogy a gombócok le ne ragadjanak. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Szeder (faeper) lekvár

Hozzávalók: szeder, cukor, tartósítószer

Elkészítése:

Ugyanúgy készül, mint a ribiszkezselé, de minden kiló áttört gyümölcsre csak 25-30 deka cukrot veszünk, és kissé hígabbra főzve, csipetnyi tartósítószert belekeverve kis üvegekbe töltjük. Lekötve szárazgőzbe rakjuk.

süti beállítások módosítása