ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Csokoládéálom-torta

2010. június 17. - Dyna 122

Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg félédes tortabevonó, 7 dl tejszín, 3 cs. habfixáló, 2 cs. vaníliás cukor; a kevert tésztához: 15 dkg félédes tortabevonó, 15 dkg puha vaj, 15 dkg porcukor, 6 tojás, 15 dkg liszt, 1 csapott tk. sütőpor, csipetnyi só, 1 ek. kakaó, 15 dkg darált mandula, 4-5 ek. tej; a locsoláshoz és a kenéshez: 1 dl narancslé, 35 dkg narancslekvár; a díszítéshez: 6 dkg aprított pisztácia, 6 tk. csokoládéreszelék, 1 narancs
 
Elkészítése:
 
A töltelékhez durvára aprítjuk a tortabevonót. Megmelegítjük a tejszínt, és a bevonót állandóan kevergetve megolvasztjuk benne. Éjszakára hűtőbe tesszük.
 
A tésztához a tortabevonót vízfürdőben felolvasztjuk, és kicsit hűlni hagyjuk. A vajat a porcukorral krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a bevonót. A lisztet, a sütőport, a sót, a kakaót és a mandulát összekeverjük, és a tejjel együtt hozzáadjuk.
 
A tésztát egy 26 cm-es, sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, kivesszük a formából, és lehúzzuk róla a papírt. A tésztát legjobb egész éjszakán át hűlni hagyni.
 
A csokoládés tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral habbá verjük.
 
A süteményt három lapra vágjuk. Az alsó lapot meglocsoljuk fél deci narancslével, és megkenjük a csokoládés tejszín felével. Rátesszük a második lapot, meglocsoljuk a maradék narancslével, és megkenjük a narancslekvárral. Rátesszük a harmadik lapot.
 
4 evőkanál csokoládés tejszínt habzsákba töltünk. A tortát körben bevonjuk a maradék tejszínnel. Pisztáciával és habrózsákkal díszítjük. A torta peremét megszórjuk reszelt csokoládéval.
 
A narancsot forró vízzel megmossuk, szárazra töröljük, és elfelezzük. Mindegyik feléről levágunk egy-egy szeletet, és hat-hat háromszögre vágjuk. Minden habcsókot egy narancsdarabbal díszítünk. Három órára hűtőszekrénybe tesszük.

Magyaros gombaleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg gomba, 3 dkg vöröshagyma, 15 dkg vegyes zöldség, 0,5 dl olaj, 3 dkg liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, fél cs. petrezselyemzöld, 5 dkg csipetke

Elkészítése:

Olajban a finomra vágott vöröshagymát és a gombát üvegesre hevítjük. Megszórjuk liszttel, átpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. Azonnal felengedjük csontlével vagy vízzel. A leveshez tesszük a felszeletelt vegyes zöldséget és a fűszereket. Házi csipetkével készre főzzük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

Gyümölcsfagylalt

Hozzávalók 4 személyre: kb. 75 dkg gyümölcs (eper, málna, meggy, ribizli vagy barack), 25 dkg cukor, 5 dl víz (vagy 3 dl víz és 2 dl tejszín)

Elkészítése:

25 dkg cukrot 5 dl vízzel felfőzünk majd kihűtjük. Annyi gyümölcsöt pépesítünk, hogy 5 dl pépet kapjunk (kb. 75 dkg). Vízzel 1 literre kipótoljuk. Vigyázzunk, hogy az anyag az apadás következtében túl édes ne legyen, mert akkor nehezen fagy. Ha jól lehűtöttük, fagyasztható.

Készíthetjük a gyümölcsfagylaltokat tejszínnel is, úgy tartalmasabb. Ehhez fagyasztás előtt a teljesen lehűlt anyaghoz hozzákeverünk 2 dl tejszínt. Ilyenkor 2 dl vízzel kevesebbet teszünk a cukoroldathoz.

Cseresznyebefőtt nagymama módra

Hozzávalók: cseresznye, kristálycukor, tartósítószer

Elkészítése:

A cseresznyét lecsumázzuk, megmossuk, és szitán kissé megszikkasztjuk. Befőttesüvegek aljára két evőkanál kristálycukrot szórunk, az üveget a gyümölccsel megtöltjük, a tetejére megint két evőkanálnyi cukor kerül. Az üvegeket háromnegyedéig vízzel megtöltjük, csipetnyi tartósítószert szórunk rá, lekötjük, és egy nagy fazékba, vízfürdőbe állítjuk. Ha celofánnal kötöttük le, az üvegekre vizes ruhát borítunk, majd a nagy fazekat a tűzre tesszük: a forrástól számítva öt percig gőzöljük. A vízfürdőben hagyjuk kihűlni, csak másnap vesszük ki, mossuk meg a külsejét, és rakjuk a helyére.

Rakott pecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertéskaraj, burgonya, 20 dkg gomba, só, őrölt bors, olaj (vaj)

Elkészítése:

8 szelet kicsontozott sertésbordát kiverünk, megsózzuk, megborsozzuk, és 1 evőkanálnyi olajon vagy kevés vajon mindkét felüket ropogósra kisütjük. Közben egy másik edényben bő olajban ropogósra sütünk hasábburgonyát, és a zsiradéktól lecsepegtetve, tűzálló tál aljára öntjük.

20 deka cikkekre vágott gombát kevés olajon vagy vajon, sóval, borssal ízesítve puhára párolunk, levével együtt a burgonya közé keverjük, és az egészet kissé megsózzuk. A kisütött húst a tetejére fektetjük, a visszamaradt húslevet kevés vízzel összeforraljuk, és az egészet ezzel a mártással leöntjük. A tál tetejét alufóliával alaposan lefedjük, és az egészet a sütőben átsütjük. Sütés közben a burgonya megpuhul, de a hústól és a gombától különlegesen jó ízt kap. (Még finomabb, ha kevés kockára vágott pirított májat is keverünk a burgonya közé.)

süti beállítások módosítása