ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Gombás tarja tepsiben

2010. június 18. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 15 dkg margarin, 1 kg sertéstarja, őrölt bors, só, 30 dkg gomba, 2 zöldpaprika, 4 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma
 
Elkészítése:
 
A felszeletelt tarját sózzuk, borsozzuk, és kisütjük.
 
A karikákra vágott, megfőtt burgonyát leterítjük a kimargarinozott tepsibe, rátesszük a hússzeleteket, a félig megpárolt gombát, a felszeletelt zöldpaprikát, a felkarikázott hagymát, és leterítjük a burgonya másik felével, aztán megsózzuk.
 
Meglocsoljuk a tejföllel, ráteszünk margarindarabkákat, majd meleg sütőben még 15 percig sütjük.

Dalmát saláta

Hozzávalók 4 személyre: 6 ek. olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg makaróni, 1 padlizsán, 30 dkg paradicsom, 10 dkg olajbogyó, 1 csokor bazsalikom, fél kk. rozmaring, fél kk. oregánó, 4 ek. tárkonyecet, só, fehérbors

Elkészítése:

A padlizsánt kockázzuk fel és sózzuk meg. A paradicsomot egy pillanatra mártsuk forró vízbe, majd hámozzuk meg. Ezután magjait kaparjuk ki és a húsát vágjuk kockákra.

A padlizsán nedvességét egy papírtörlővel itassuk fel, majd locsoljuk meg az olajjal és grillsütőben süssük 8 percig, közben néhányszor keverjük meg.

A hagymát vágjuk karikákra, az olajbogyót félbe. A bazsalikomot és a fokhagymát aprítsuk fel, majd keverjük össze a rozmaringgal, oregánóval, borssal és az ecettel.

Az összes anyagot keverjük bele a salátába. Végül a makarónit sós vízben főzzük meg, hűtsük le hideg vízzel és adjuk a salátához.

Töltött narancs (2)

Hozzávalók 4 személyre: 2 narancs, befőtt (meggy vagy őszibarack), 5 dkg dió, 5 dkg cukor, 1 tojás, 2 dl tej, 1 kk. liszt, 1 cs. vaníliás cukor, citromhéj, porcukor, rum

Elkészítése:

Két narancsot keresztben félbe vágunk és belsejét kivéve kockára vágjuk. Összekeverjük ugyanilyen mennyiségű, levétől lecsurgatott befőttel (meggyel vagy őszibarackkal), adunk hozzá 5 deka durvára vágott diót, porcukorral meghintjük és kevés rummal meglocsoljuk. 1-2 óra hosszat állni hagyjuk, majd a levét leöntjük róla.

Egy egész tojást simára keverünk 5 deka cukorral, egy kiskanálnyi liszttel, felengedjük 2 deci tejjel, beledobunk egy kis darabka citromhéjat és hozzákeverünk egy csomag vaníliás cukrot. Gőz fölött sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve, hozzáadjuk a gyümölcsről leöntött kb. egy deci levet is. Ha kihűlt, összekeverjük a kockára vágott gyümölccsel és a fél, kivájt narancshéjakba vagy talpas poharakba töltjük. Jól behűtve kínáljuk.

Bajor bableves

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg fehér bab, 1 kis üveg zöldbabkonzerv, 10 dkg füstölt szalonna, 1 szál virsli, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 húsleveskocka, marinált paprika, őrölt kömény, pirospaprika, só

Elkészítése:

Kis kockákra vágunk, kiolvasztunk 10 deka füstölt szalonnát, és megpirítunk rajta egy nagy fej, szintén kockákra vágott vöröshagymát. A végén hozzáadunk egy gerezd tört fokhagymát, és ezzel meg 1-2 percig sütjük. Meghintjük egy csapott evőkanálnyi pirospaprikával, felengedjük egy liter vízzel, és hozzáadunk 15 deka, egy éjjelen át hideg vízben áztatott fehér babot. Egy húsleveskockával meg késhegynyi őrölt köménnyel fűszerezzük, ha szükséges, sózzuk, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük.

A végén laskára belevágunk egy maréknyi marinált paprikát, levével együtt beleöntünk egy kis üveg zöldbabkonzervet. Felforraljuk, majd hozzáadunk négy szál karikákra vágott virslit. Ezzel már csak 1-2 percig főzzük.

Málnás hűsítő

Hozzávalók: 5 ek. málnaszörp, 10 dkg málna, 1 narancs leve, 1 citrom leve, 6 dl ásványvíz

Elkészítése:

A 6 dl vízből jégkockákat fagyasztunk, majd turmixgépbe tesszük, ráöntjük az eperszörpöt, a narancslevet és a citromlevet, és az egészet jégkásává aprítjuk.

Közben a málnát megmossuk, fogpiszkálókra vagy koktélnyársakra húzzuk. A jégkását poharakba töltjük, tetejére rakjuk a málnanyársakat.

Olcsó sólet

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tarkabab, 25 dkg füstölt hús, 10 dkg árpagyöngy (gersli), 4 tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. zsír, só, őrölt bors, pirospaprika

Elkészítése:

A babot előző nap áztassuk be. Másnap tegyük fel főni, tegyük bele a megmosott füstölt húst, a zsírt, az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát, és félórai főzés után az árpagyöngyöt is.

Megfőzzük a tojásokat. Ha a bab puha, megkóstoljuk, és ha kell, még ízesíthetjük. Beletesszük a tojásokat, és ha nem fedi el, forró vizet öntünk hozzá. Utána betesszük a sütőbe, és 2 órán keresztül mérsékelt lángon sütjük.

süti beállítások módosítása