ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Fokhagymás sült csirke

2010. június 11. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg-os csirke, 5 dkg füstölt szalonna, 2-3 fej (!) fokhagyma, grillfűszer vagy só, őrölt bors, pirospaprika, vaj

Elkészítése:

Egy kb. másfél kilós csirkét öt deka füstölt szalonnával meg szálkásra vágott fokhagymával megtűzdelünk, és a szárnyast kívül-belül grillfűszerrel vagy sóval, őrölt borssal, paprikával bedörzsöljük. A hasüregébe két dekányi vajat dugunk, és a csirke külsejét is puha vajjal bekenjük. Tűzálló tálra vagy zománcos tepsire fektetjük, és a forró sütőbe toljuk.

Két egész fej fokhagymát megtisztítunk, de a gerezdről nem húzzuk le a hártyát, és amikor a csirke már 25 percet sült, a fokhagymagerezdeket köréterítjük. Most már együtt sütjük, amíg a pecsenye ropogós piros nem lesz; ezalatt a fokhagyma is megpuhul, megpirul.

Együtt - burgonyapüré kíséretében - tálaljuk. A sült fokhagymagerezdek különleges, finom falatok, ezeket egyenként szopogatjuk ki a megsült burokból.

Velő tojással

Hozzávalók 2 személyre: 3 tojás, 20 dkg sertés- vagy borjúvelő, 5 dkg zsír, vöröshagyma, petrezselyemzöld, ecet, só, őrölt bors, pirospaprika

Elkészítése:

3 tojást jól elkeverünk. Hideg vízben kiáztatott és hártyáitól megtisztított 20 dkg borjú- vagy sertésvelőt néhány percig forrásban levő ecetes vízben főzünk, majd kivéve nagyobb darabokra összevágjuk.

5 dkg zsírban, finomra vágott vöröshagymával, finomra vágott petrezselyemmel, törött borssal serpenyőben megpirítjuk. Mikor a velő már megsült, ráöntjük a tojást és addig sütjük, míg közepes rántotta keménységű lesz. Közvetlenül a tálalás előtt, frissen készítsük, és sózzuk is. Pirospaprikával meghintjük.

Fehérbabsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg száraz fehérbab, 2 dl kefir/tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk. mustár, ecet, kakukkfű,  cukor, só

Elkészítése:

20 deka száraz fehérbabot egy éjjelen át vízben áztatunk, majd másnap ebben az áztató vízben puhára főzzük, közben megsózzuk. A tűzről levéve egy nagy fej karikákra vágott
vöröshagymát keverünk bele, egy kevés ecettel, cukorral ízesítjük és így hagyjuk kihűlni.

Két deci kefirt vagy tejfölt két gerezd tört fokhagymával, késhegynyi kakukkfűvel, meg mokkáskanálnyi mustárral simára keverünk, és a leszúrt babot beleforgatjuk. Ha túl sűrű lenne, egy kevés babfőző vízzel hígítjuk.

Tálalás előtt legalább egy napig a hűtőszekrényben érleljük.

Zöldbabsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit zöldbab (fehér) vagy 1 üveg konzerv vajbab, ecet, só, majoranna, törött bors, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, cukor

Elkészítése:

A mirelit zöldbabot kiengedés után megmossuk, majd megfőzzük. A hagymát apróra vágjuk és összekeverjük a leszűrt zöldbabbal. Sóval, majorannával, törött borssal, ízlés szerint ecettel ízesítjük, és annyi saját levet teszünk rá, hogy ellepje. Jól összekeverjük, és egy órát állni hagyjuk. Sült kolozsvári szalonnával tálaljuk.

Csirkehúsos tésztasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg tollhegy- vagy orsótészta, 2 csirkemellfilé (kb. 30 dkg), 2 ek. olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 5 ek. fehérborecet, 2 tk. mustár, 25 dkg félzsíros túró, 1 dl majonéz, 1 konzerv csemegekukorica (212 ml), 1 kis fej (római) saláta, 20 dkg retek (idényben paradicsom), 1 csomó metélőhagyma, 7-8 dkg olajbogyó, só, fehérbors
 
Elkészítése:
 
A tésztát forrásban lévő sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük. A felforrósított olajon a csirkemellfiléket mindkét oldalon kb. 8 percig sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk, majd kivesszük.
 
Az ecetet összekeverjük a mustárral, a finomra felaprított vörös- és fokhagymával, a túróval és a majonézzel, majd sóval, borssal ízesítjük.
 
A csemegekukoricát lecsöpögtetjük. A salátát néhány levél kivételével csíkokra metéljük. A retket karikára vágjuk.
 
A félretett salátalevelekkel kibélelünk egy tálat. Az öntetbe keverjük a csíkokra vágott salátát, az olajbogyót, a kukoricát és a retket, majd a tálra halmozzuk. Ráfektetjük a felszeletelt csirkemelleket, végül megszórjuk a felaprított metélőhagymával.

Töltött diós lepény

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 18 dkg zsír/margarin, 1 tojás, 2 dkg élesztő, 1 dl tej; a töltelék: 4 tojás, 18 dkg porcukor, 20 dkg darált dió, késhegynyi sütőpor
 
Elkészítése:
 
A tésztához való anyagokból kelt tésztát készítünk, kétfelé osztjuk, az egyik felét kicsit nagyobbra hagyjuk.
 
Ezt a nagyobbik tésztarészt kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú, kikent és kilisztezett tepsit, úgy, hogy a tésztából kb. 2 cm az oldalaihoz is kerüljön.
 
Erre halmozzuk a tölteléket: a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a diót, majd a keményre vert tojásfehérjét.
 
Befedjük a másik tésztalappal, villával megszurkáljuk, és közepes hőmérsékletű sütőben világosra sütjük.  Porcukorral meghintjük, és ha kihűlt, kockákra vágjuk.

Bihari sonkás-szilvás tekercsek

Hozzávalók: 6 szelet sertéstarja, szeletelt trappista sajt, 6 szem szilva (befőtt), 6 szelet sonka, 5 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj

Elkészítése:

Kiklopfoljuk a tarját és az így kapott húsokra rátesszük a szeletelt sajtot, arra a szeletelt sonkát, egy szem szilvát (kettévágva) és az egészet feltekerjük. A tekercseket hústűvel megtűzzük, a két végét leszűrjük, majd bepanírozzuk és bő olajban kisütjük.

Amikor kisült, karikára szeleteljük és a tetejét reszelt sajttal megszórjuk.

Céklasaláta zöldalmával és wasabival

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg cékla, 3 db zöldalma, 2 tk. wasabi (zöldtorma), 2 ek. hidegen sajtolt olívaolaj, fél kk. őrölt kömény, 2 ek. cukor, 2-3 ek. vörösborecet, só

Elkészítése:

Főzzük a céklát puhára, majd engedjünk rá hideg vizet, hűtsük le, és utána hámozzuk meg. Vágjuk egy centis kockákra, majd tegyük egy nagy salátás tálba. Csorgassuk rá az olívaolajat, az ecetet, ízesítsük sóval, cukorral, wasabival, őrölt köménnyel, és adjuk hozzá a reszelt zöldalmát.

Óvatosan keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól átjárják a céklát. Tálaljuk kis salátás tálkákba, a tetejére reszeljünk a zöldalmából.

(Elkészíthetjük frissen reszelt vagy ecetes tormával is, alma helyett használhatunk körtét és birsalmát is. Sajtokkal, pástétomokkal, heringgel és füstölt halakkal tálaljuk.)

Szilvás túrófelfújt

Hozzávalók: 25-25 dkg szilva és tehéntúró, 1 dl kefir, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 ek. cukor, 1 ek. búzadara, 1 citrom reszelt héja, 1 mk. só, 1 késhegynyi tört szegfűszeg, a formához 4-4 kk. olaj és zsemlemorzsa

Elkészítése:

A szilvát mosd meg, magozd ki, és vágd apróra. A túrót villával törd össze. 4 kis formát kenj ki olajjal, és morzsával szórd be.

A tojásfehérjékből verj kemény habot. A tojássárgát a cukorral fehéredésig keverd, majd sóval, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesítsd. Keverd bele az olvasztott vajat, add hozzá a túrót, és a búzadarát, végül forgasd bele a szilvát és a tojáshabot.

A kikent formákba töltsd háromnegyed részig a felfújt masszát, és előmelegített, forró sütőben süsd 30-35 percig.

süti beállítások módosítása